Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέμα Νομιμότητας Αδείας-Επείγον


Recommended Posts

Συγνώμη για το επείγον της περίστασης αλλά ο πελάτης μου είναι σε πραγματική ανάγκη πώλησης του ακινήτου του. Σας παραθέτω το θέμα............

Σε οικόπεδο εντός οικισμού υπήρχε παλαιό ισόγειο κτίσμα (πιθανόν βοηθητικός χώρος-προγενέστερος του 55, το καταλαβαίνω από τον τρόπο δόμησης-περιμένω α/φ). Το 1982 εκδόθηκε άδεια για ανέγερση 2όροφης οικίας η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την αποθήκη αυτή στον υπολογισμό των συντελεστών στο Δ.Κ. και ούτε βέβαια φαίνεται πουθενά σχεδιαστικά. Ο συντελεστής κάλυψης εξαντλήθηκε από την 2όροφη οικία.
Το 2010 απεβίωσε ο ιδιοκτήτης και γίνεται νεό τοπογραφικό συμπεριλαμβανομένου του παλαιού κτίσματος, για αποδοχή κληρονομίας + οριζοντιοκάθετη σύσταση, στην οποία ορίζεται, η 2όροφη οικία ως μία κάθετη και χωρίζεται σε τρείς οριζ. (έχει και υπόγειο) και το παλαιό κτίσμα ως η δεύτερη κάθετη σύσταση. Όλα μαζί και ξεχωριστά το καθένα διανέμεται στους κληρονόμους. Σημειωτέον ότι το παλαιό κτίσμα εχει γκρεμισμένη οροφή λόγω παλαιότητας που πιθανόν να είχε και το 1982, όταν εκδόθηκε η άδεια (περιμένω κι εκεί α/φ για απόδειξη αν και δύσκολο να φανεί)..
Εγώ αυτή την στιγμή ζητούμε να τακτοποιήσω αυθαιρεσίες σε όλες τις συστάσεις, προς πώληση, αλλά έχω ερωτήματα:
1. Τίθεται θέμα νομιμότητας της άδειας του 83 από την στιγμή που δεν συμπεριλήφθηκε το παλαιό κτίσμα? Κι εάν ήταν από τότε γκρεμισμένο?
2. Ο μηχανικός που εξέδωσε την άδεια του 83 κανονικά δεν θα έπρεπε να το συμπεριλάβει μέσα?
3. Για τακτοποίηση σκέφτομαι να κάνω μία υπαγωγή για όλους. Να επιλέξω ότι υπάρχει άδεια ή όχι?
4. Εάν τα δω μεμονωμένα (αλλά σε μία υπαγωγή όλα) , τότε θα πρέπει να δώσω βεβαίωση για το παλαιό κτίσμα (προ του 55) και τακτοποίηση (με επιλογή χωρίς άδεια) για τα υπόλοιπα, με την προϋπόθεση ότι θα αποδείξω ότι υπήρχε το κτίσμα το 83, ενώ αν δεν υπήρχε τότε ορθά έπραξε ο μηχανικός της άδειας και θα γίνει μία αίτηση για όλα, αλλά την κάθετη του παλαιού κτίσματος θα την θεωρήσω αδόμητη.........Αυτό βέβαια δεν συνάδει με το τωρινό συμβόλαιο (2010) που περιγράφει το παλαιό κτίσμα....
Τι λέτε???
Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν έχει ανακληθεί η άδεια δεν έχεις πρόβλημα ως προς την ισχύ της, άρα άδεια υπάρχει. Κάλλιστα η αποθήκη θα μπορούσε να έχει χτιστεί και μετά την έκδοση της άδειας. Ωστόσο, αφού είναι ασκεπής, θα πρότεινα την κατεδάφισή της και για να είσαι 100% σωστός θα πρέπει να δηλώσεις αυθαίρετη κατεδάφιση με 500 ευρώ πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι κάλλιστα θα μπορούσε να είχε κτιστεί και μετά την άδεια μόνο που είναι πολύ οφθαλμοφανές για την παλαιότητάς της,  (προ του 55). Άλλωστε αυτό μπορεί να αποδειχθεί και από α/φ. Αυθαίρετη κατεδάφιση δεν έγινε άρα γιατί να το δηλώσω? Η οροφή έπεσε λόγω παλαίοτητας..............

Έτσι όπως το εννοείς συνάδελφε είναι να την δηλώσω δηλ. σαν αυθαίρετη όλη μετά την άδεια και μετά να δηλώσω και αυθαίρετη κατεδάφιση.....σωστά?

Edited by TOLIS17
Link to comment
Share on other sites

Θα το συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες. Αν δεν τη θέλουν την κατεδαφίζεις άμεσα και όταν κάνεις τη δήλωση στον Ν.4178 δηλώνεις και αυθαίρετη κατεδάφιση, αφού αναφέρεται στο συμβόλαιο.

 

Βέβαια, αν μπορείς να αποδείξεις το προ του '55, αφού είναι σε τμήμα καθέτου μόνη της, αν κατάλαβα καλά, τότε μπορείς να δώσεις βεβαίωση για αυτό το τμήμα της ιδιοκτησίας, χωρίς να χρειάζεται ρύθμιση. Αποφεύγεις έτσι και την πρόνοια του νόμου, που για κατεδαφίσεις κτισμάτων προ του '55 απαιτεί Σ.Α.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.
Δεν ξέρω αν κάποιος συνάδελφος έχει συναντήσει παρόμοια  περίπτωση. Σε γήπεδο (εκτός οικισμού) κατά το τέλος της δεκαετίας του 90 εκδόθηκε μια οικοδομική άδεια για την  ανέγερση διώροφου κτιρίου. Η κατασκευή του κτιρίου δεν ολοκληρώθηκε, έφτασε μέχρι τους τοίχους πλήρωσης. Μετά από πολλούς χειμώνες και καλοκαίρια ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το πουλήσει διότι έχει προβλήματα υγείας και τα οικονομικά του έφτασαν να είναι σε χειρότερη κατάσταση. Βρέθηκε κάποιος υποψήφιος αγοραστείς  που θέλει να αγοράσει το ακίνητο και βάζοντας εμένα ως μηχανικό του ανακάλυψα πολλά στραβά.
Α) Το γήπεδο στην οικοδομική άδεια εμφανίζεται να είναι περίπου 30 στρέμματα ενώ στην πραγματικότητα είναι 16 στρέμματα (περιφραγμένα), το σχήμα είναι διαφορετικό επομένως και το όρια του.
Β) Στο γήπεδο υφίσταται ένα  παλιά λιθόκτιστη κατοικία  50τ.μ. περίπου που στο Τοπογραφικό Διάγραμμα της αδείας και στο ΔΚ δεν εμφανίζεται !!!
Γ) Οι αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια είναι διαφορετικά αντί για 60μ είναι 16μ και από την θάλασσα από 80μ βάσει αδείας στα 45μ. Τα 80μ από τη θάλασσα που περιγράφει η άδεια και που τοποθετείται το κτίριο στην πραγματικότητα  είναι τα όρια του γειτονικού γηπέδου. Με λίγα λόγια αν μετρήσουμε την απόσταση των 80μ με βάση την άδεια  μπαίνουμε μέσα σε άλλη ιδιοκτησία και το κτίριο έπρεπε να είναι κατασκευασμένο μέσα σε αυτή!!!  Σήμερα υπάρχει η γραμμή αιγιαλού και παραλίας  η οποία δεν επηρεάζεται .... ευτυχώς.  
Από όλα αυτά καταλαβαίνεται ότι οι το κτίριο με βάση τους όρους δόμησης έπρεπε να είναι μικρότερο διότι το γήπεδο δεν έχει το εμβαδό που περιγράφεται στη άδεια και δεν περιγράφεται στο ΔΚ το παλιό κτίριο ώστε να αφαιρεθεί από τη δόμηση. 
Και τώρα το ζουμί! Ο μηχανικός της μελέτης του τοπογραφικού, των αρχιτεκτονικών, των στατικών κ.α. είναι ο ίδιος και στην επίβλεψη. Έχει πληρωθεί για την επίβλεψη μέχρι και την  τοιχοποιία. Όμως λόγου του ότι ο μηχανικός αυτός είναι επιρρεπής στους εκβιασμούς (το έχει ξανά κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις)  δεν δίνει την Υ/Δ μηχανικού ότι ο φέροντας οργανισμός έγινε με βάση την ΟΑ αν δεν πάρει ένα σεβαστό ποσό 3 φορές επάνω από ότι κάνει σήμερα η έκδοση μίας αντίστοιχης άδειας δόμησης. Βέβαια πέσανε διάφορες απειλές και από τις 2 πλευρές  του μελετητή -επιβλέποντα μηχανικού και των ιδιοκτήτων.
Τώρα έρχομαι εγώ να αναλάβω την υπόθεση σε μια ΟΑ που έχει λήξει. Με αρκετές συζητήσεις που έγιναν στη πολεοδομία κατέληξα ότι πρέπει να γίνει τακτοποίηση του φέροντος οργανισμού με αναλυτικό προϋπολογισμό και με ότι άλλο υπάρχει στην υπέρβαση δόμησης και τις απόστασης. Το θέμα  μου είναι θα χρειαστεί η Υ/Δ του  παλιού μηχανικού για το ηλεκτρικό ρεύμα όταν βγει νέα άδεια δόμησης με τον νέο ιδιοκτήτη ή με την τακτοποίηση παρακάμπτεται αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.