Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πήρα το πτυχίο... τώρα τι κάνω;


strmel

Recommended Posts

τελείωσα πολιτικών δομικών έργων στα τει και εκεί που έκανα πρακτική θα με κρατήσουν..δεν έχω όμως ιδέα τι πρέπει να κάνω απο εδώ και πέρα.. με προσλαμβάνει ο εργοδότης μου,εντάξει..μετά;πρέπει να κάνω έναρξη επαγγέλματος;να γραφτώ στο εετεμ;θα ειμαι ασφαλισμένη στο ικα ή στο δικό μας ταμείο;θα φορολογούμαι απο το ευρώ; εχω αγχωθεί πολυ,δεν ξερω τι να κανω και που να ρωτησω.. αν ξερει κανεις ας μου πει τι γινεται..ευχαριστω πολυ..

Link to comment
Share on other sites

Σιγα σιγα γινεται η αγουριδα μελι .Μην εισαι αγχωμενος γιαυτο.Να κανεις ενα παρτυ που βρηκες δουλεια .Τα υπολοιπα στην πορεια .Θα αποκτησεις πρωτα εμπειρια και μετα θα σου ειναι ολα πιο ευκολα

Link to comment
Share on other sites

ναι,αλλα τωρα πρεπει να μαθω..για να πραξω αναλογα.. ξερεις εσυ να μου πεις τι παιζει; (ευχαριστω που απαντησες ετσι κι αλλιως...)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και χρόνια πολλά!!

Όταν λες "με προσλαμβάνει" τι εννοείς; Θα σε προσλάβει κανονικά σαν υπάλληλο, με ΙΚΑ δηλαδή; Ή θα σε έχει σαν υπάλληλο αλλά χωρίς ΙΚΑ, δηλαδή ελεύθερη επαγγελματίας και θα του κόβεις Δελτία Παροχής Υπηρεσιών; Στην πρώτη περίπτωση δε χρειάζεται έναρξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ, πρέπει μόνο να εγγραφείς για να πάρεις ΑΦΜ. Στη δεύτερη πρέπει, εκτός από την εγγραφή, να κάνεις και έναρξη και να θεωρήσεις βιβλίο εσόδων-εξόδων και μπλοκ ΔΠΥ. Μίλα πρώτα με τον εργοδότη σου και ρώτα την ΔΟΥ σου, θα σου πουν τι χρειάζεται να κάνεις.

Καλή αρχή strmel, ελπίζω να έχεις αρκετή υπομονή και αδιαφορία για να μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς και στεναχωριέσαι. Δε θέλω να σε απογοητεύσω αλλά θέλει γερό στομάχι το επάγγελμά μας.

Καλή χρονιά, υγεία και καινούρια μυαλά σε όλους τους Έλληνες...

 

edit: Δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται με το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ, νομίζω ότι στο ΤΕΕ μπορείτε να γραφτείτε κι εσείς, οι απόφοιτοι ΤΕΙ. Πιθανότατα και στο ΤΣΜΕΔΕ. Αν είναι να πάρουν λεφτά αυτοί δεν κάνουν διαχωρισμούς... Πάντως μια βόλτα και από τα ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ της γειτονιάς σου για μια ερώτηση δε θα έκανε κακο... :smile:

Link to comment
Share on other sites

χρονια πολλα και σ'εσενα !! ευχαριστω παρα πολυ,με βοηθησες μπορω να πω..κατι ξεμπερδεψα.. αυτο που με ρωτησες για το πως θα με προσλαβει ειναι που δεν ξερουμε,μου ειπε να το σκεφτω τι με συμφερει κτλ. και οπως βλεπεις, δεν εχω ιδεα...αλλα θα τη βρω την ακρη που θα παει.. απο στομαχι ασ'τα να πανε..αγχωδης οσο δεν παει και ευαισθησια τρελη..θα με πεθανει το επαγγελμα μαλλον,το κοβω.. ευτυχως επεσα σε τρομερο εργοδοτη κ απο αυτη την αποψη ειμαι πολυ καλα καλες γιορτες !!

Link to comment
Share on other sites

Καλή χρονιά κατ' αρχήν. Οι ανησυχίες των μηχανικών ασταμάτητες. Αν σε έχει ως ελεύθερο επαγγελματία ρώτα αν θα ισχύουν οι 14 μισθοί για να κάνεις τα κουμάντα σου. Συμφέρει ελεύθερος επαγγελματίας με τα ίδια λεφτά το χρόνο πάντως αρκετά σε σχέση με υπάλληλο. Μπορείς να κόβεις τιμολόγια οπότε παίρνεις πίσω το ΦΠΑ από εστιατόρια, Η/Υ, αγορές κλπ, καθώς και να υπογράφεις εύκολα κάποια επιπλέον δουλίτσα που θα σου προκύπτει. Αν είσαι υπάλληλος έχεις σίγουρα 14 μισθούς αλλά μπορεί να σου δίνει λιγότερα, άρα κάνε αναγωγή στο έτος. Ο υπάλληλος δεν μπορεί να κρυφτεί απ' την εφορία. Βέβαια, είναι κατωχυρωμένος ως προς απολύσεις κλπ. Οι εμπειρία δείχνει ξεκάθαρα ότι συμφέρει τα ίδια λεφτά και μέχρι 10-15% λιγότερα να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Σκέψου ότι από το 19% του ΦΠΑ τόσα μπορείς με λίγο εξυπνη διαχείριση να τα πάρεις πίσω. Ανάλογα με την περιουσία σου βέβαια και τη μισθολογική σου κλίμακα μπορεί να παίρνεις και αρκετά πίσω ως υπάλληλος. Αυτά που σου είπα είναι εμπειρικά και ισχύουν στην πράξη. Εξειδικευμένα για σένα μη διστάσεις να ρωτήσεις έναν λογιστή. Δεν του είναι τίποτα να σε συμβουλέψει και δε σου είναι τίποτα να του δώσεις τα χαρτιά σου να στα κάνει για 100Ε το χρόνο. Αν έχεις το ενδιαφέρον να μάθεις πώς γίνονται και πώς προκύπτουν θα τα μάθεις εύκολα στην πορεία μόνη σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τελικά τι έκανες;

 

Παρατήρηση: Τα Greeklish απαγορεύονται. Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε ΕΔΩ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

ως υπάλληλος

14 μισθούς , βρέξει - χιονίσει, κρίση ή μη

ασφάλεια πληρωμένη το μεγαλύτερο ποσοστό από τον εργοδότη (ΙΚΑ)

μονιμότητα

αν απολυθείς επίδομα ΟΑΕΔ

αν αρρωστήσεις δεν μπορούν να σε διώξουν

 

ως ελεύθερος επαγγελματίας

τάζουν και ξετάζουν

σε διώχνουν όποτε τους καπνίσει

αρρώστησες απλήρωτος

έχεις δεν έχεις δουλειά την ασφάλεια θα την πληρώνεις από την τσέπη σου

φορολογικές υποχρεώσεις κάθε 3 και λίγο

πλήρωνε και το λογιστή

 

συμπέρασμα αν δεν έχεις δικές σου δουλιές δε συμφέρει να ανοίξεις βιβλία

όταν αποκτήσεις ανοίγεις την άλλη μέρα το πρωί

Link to comment
Share on other sites

σωστόοοο

άντε και καλή αρχή..

 

Παρατήρηση: Τα Greeklish απαγορεύονται. Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε ΕΔΩ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.