Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
SynelefsiMixanikon

Ενημέρωση από την παράσταση-παρέμβαση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών στο Υπουργείο Εργασίας στις 5/3

Recommended Posts

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83/

 

Όπως είχαμε προγραμματίσει, έγινε την Πέμπτη 5/3 συνάντηση της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών με τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τεμπονέρα.
Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από 1,5 ώρα θέσαμε αρκετά αναλυτικά όλα τα θέματα και τις διεκδικήσεις μας που
περιελάμβανε το πλαίσιο μας το οποίο και του καταθέσαμε. Δώσαμε συγκεριμένα στοιχεία για το ύψος των ληστρικών αυξήσεων εισφορών καθώς και για τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου (πάνω από 60% το πλήθος ανεξόφλητων ειδοποιητηρίων στους αυτοαπασχολούμενους, 3000 διαγραφές μηχανικών από το ΤΕΕ κλπ)

Μια γενική διαπίστωση είναι πως α) κανείς άλλος φορέας μηχανικών δεν έχει ενημερώσει το Υπ. Ασφάλισης για τις διεκδικήσεις των μηχανικών και τις ιδιαιτερότητες της ασφάλισης μας β) όπως είναι εν μέρει λογικό, η νέα κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς (δε γνώριζαν ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί οι αυξήσεις εισφορών, ότι το ταμείο μας είναι πλεονασματικό, ότι υπάρχει υποχρέωση ασφαλιστικής ενημερότητας για να εργαστείς κλπ) γ) προς το παρόν δε θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αλλά γενικές για το ασφαλιστικό.

Οι απαντήσεις που μας έδωσε ανά θέμα:

– για την υγεία εκτός της επέκτασης της περσινής ρύθμισης επεξεργάζονται ένα σχέδιο καθολικής ασφάλισης για ανασφάλιστους με την μορφή ΚΥΑ, το οποίο να παρέχει ένα μίνιμουμ παροχών υγείας (πχ νοσοκομεία). Ζητήσαμε έστω να υπάρχει η δυνατότητα κάθε Ταμείο να κρίνει ανάλογα για τα μέλη του με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας καθώς και να υπάρχει σχετική ρύθμιση στο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε αυτές τις ημέρες για την “ανθρωπιστική κρίση”. Εξετάζεται επίσης η αποσύνδεση των εισφορών υγείας από αυτές της ασφάλισης, αλλά αυτό θα εξεταστεί και από δημοσιονομικής άποψης καθώς σε ορισμένα ταμεία η εισφορά αποτελεί κίνητρο ασφάλισης και πιθανόν να μην γίνει πλήρη αποσύνδεση.

- για το ΚΕΑΟ δε σκοπεύουν να το καταργήσουν μια και θεωρούν ότι αποτελεί “εργαλείο” πίεσης για την είσπραξη οφειλών, ενημέρωσαν όμως ότι έχουν δώσει οδηγία για “κοινωνική ευαισθησία”, δηλαδή δε θα αγγίζει -για την ώρα- την κλίμακα οφειλών 15.000 έως 60.000 ευρώ αλλά οφειλές από 60.000 ευρώ και πάνω.

- για τις αυξήσεις στις εισφορές επεξεργάζονται σχέδιο επιλογής 1 ή 2 κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών (όχι κατάργηση των επίμαχων άρθρων όπως εμείς ζητάμε, ή ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας), θέσαμε να είναι αναδρομική η όποια ρύθμιση και να αφορά και τους προ 93 ασφαλισμένους

- το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας που αποκλείει από την άσκηση επαγγέλματος την πλειοψηφία των συναδέλφων (όσων χρωστάνε), δεν τη γνώριζε οπότε δε μπορέσαμε να τη συζητήσουμε

- για την ανεργία δε γνώριζε ότι δε δικαιούμαστε επιδόματος αν και καταβάλουμε σχετικές εισφορές, τον ενημερώσαμε ότι ποτέ δεν εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση που να ρυθμίζει το θέμα, παραδέχθηκε πως είναι δίκαιο και θα το δούνε
– για το ύψος εισφορών και τη μη υποχρέωση καταβολής εισφορών από όσους δεν έχουν εισόδημα, είπε θα εξεταστεί αργότερα (την αναστολή την εξετάζουν για την περίοδο της κρίσης πιθανά). Για τη διαγραφή οφειλών ότι θέλει μεγαλύτερη συζήτηση, θα υπάρχει μόνο διαγραφή προσαυξήσεων στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

- υπάρχουν γενικά πολλοί μεγαλοοφειλέτες σε όλα τα Ταμεία και κινούν υποθέσεις προς τον εισαγγελέα

- υπάρχει ήδη ανακατανομή πόρων μεταξύ ταμείων (πλεονάσματα κάποιων όπως το δικό μας, καλύπτουν τρύπες άλλων)

- οι “κοινωνικοί πόροι” που καταργήθηκαν ενδεχομένως θα αντικατασταθούν από κάποια εισφορά στα δημόσια έργα ή στα τυχερά παιχνίδια για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος όμως και όχι μόνο για το ΤΣΜΕΔΕ. Δε μπορούν να επανέλθουν με την παλιά μορφή, γιατί υπάρχει Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία πίεσε για την κατάργηση τους

- θα υπάρξει αναστολή του Ν.38632010 και του Ν3865/2010 που άλλαζαν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων καθιερώνοντας τα 360€ βασική σύνταξη και θα επαναφέρουν τον υπολογισμό της με τις προηγούμενες διατάξεις (το 70% της καλύτερης 5ετίας)

- θα καταργήσουν το νόμο που προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (εμάς το ΤΣΜΕΔΕ δε δίνει ακόμα γιατί φτιάχτηκε το 1993) αλλά θα υπάρξουν μειώσεις της τάξης του 15%

- θα καταργήσουν ή τροποποιήσουν τον Ν4093/2012 που αύξησε κατά μια διετία τα όρια ηλικίας

- δεν ήταν θετικός για το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης των μηχανικών μητέρων ανηλίκων αλλά πιθανά θα εξετάσουν κάποιες παροχές για ειδικές κατηγορίες όπως τρίτεκνες.

 

Η Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών :

-θεωρεί θετικό το διάλογο με το Υπουργείο, αλλά διαπιστώνει απόσταση μεταξύ των διεκδικήσεων μας και των προθέσεων της κυβέρνησης

-εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να δει τα ζητήματα επιβίωσης του κλάδου των μηχανικών με πιο δραστικό τρόπο μια και αυτά δεν παίρνουν άλλες αναβολές και καθυστερήσεις

-θα συνεχίσει να διεκδικεί με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα μας στο σύνολο τους

-καλεί τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συμμετέχουν, να συμβάλλουν στις διεκδικήσεις αυτές, μια και μόνο η ενεργός συμμετοχή τους μπορεί να φέρει ουσιαστικές λύσεις και ανατροπές.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και ποια μπορεί να είναι η συνέχεια από εδώ και πέρα? Στο Α' εξάμηνο του 2015 θα έρθουν οι ασφαλιστικές εισφορές με τις αυξήσεις?

Edited by zio7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστυχώς οι απαντήσεις που δόθηκαν μόνο αισιοδοξία δε φέρνουν.

 

Δε καταλαβαίνουν ότι με μείωση των εισφορών σε αυτό το ταμείο θα έχουν περισσότερα έσοδα από αυτό το έκτρωμα που έχουν βαλθεί να εφαρμόσουν στο ΤΣΜΕΔΕ.

Edited by Thodoris4

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/ενημέρωση-από-την-παράσταση-παρέμβασ/

 

Μια γενική διαπίστωση είναι πως α) κανείς άλλος φορέας μηχανικών δεν έχει ενημερώσει το Υπ. Ασφάλισης για τις διεκδικήσεις των μηχανικών και τις ιδιαιτερότητες της ασφάλισης μας β) όπως είναι εν μέρει λογικό, η νέα κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς (δε γνώριζαν ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί οι αυξήσεις εισφορών, ότι το ταμείο μας είναι πλεονασματικό, ότι υπάρχει υποχρέωση ασφαλιστικής ενημερότητας για να εργαστείς κλπ) γ) προς το παρόν δε θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αλλά γενικές για το ασφαλιστικό.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ είναι υπουργός της Κυβέρνησης, αλλά η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα για τις αυξήσεις στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Ωραία.

 

Επίσης η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν είναι πλεονασματικό ή όχι ένα από τα μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία της Χώρας. Χαχα.

 

Φυσικά είναι ένας εύσχημος τρόπος για να αποφύγουν να απαντήσουν, γιατί τα γνωρίζουν όλα πολύ καλά από τότε που ήταν αντιπολίτευση και κατέθεταν επερωτήσεις για το ζήτημα, αλλά τότε ο στόχος ήταν οι ψήφοι των μηχανικών.

 

Τέλος ο κ. Τεμπονέρας είναι Ειδικός Σύμβουλος του Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά ούτε αυτός γνωρίζει κάτι, σκεφτείτε να μην ήταν και "Ειδικός".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είπαμε 100 φορές ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις αυξήσεις απορρίπτοντας την υποτιθέμενη ένσταση του ΤΕΕ...Οπότε αναμένατε τα αυξημένα να έρθουν σύντομα συν τα αναδρομικά που εκκρεμούν. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.