Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περί ενδοδαπέδιας θέρμανσης


sdim

Recommended Posts

μεταφορά από άλλο θέμα - miltos

 

Στις βόρειες χώρες η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά στην Ελλάδα είναι από ασύμφορη έως άχρηστη. Μόνο σε ορεινές περιοχές μπορεί να συμφέρει αλλά θέλει μελέτη με βάση τα στοιχεία θερμοκρασίας στην περιοχή από την ΕΜΥ.

 

Αναλυτικά:

- Με την ενδοδαπέδια θέρμανση αποθηκεύεται μεγάλο ποσό θερμότητας στα δομικά στοιχεία του κτηρίου. Αν η κλασική Ελληνίδα νοικοκυρά το ανοίγει μερικές ώρες να αεριστεί τότε όλη η αποθηκευμένη ενέργεια πάει χαμένη .

- Τις μέρες του χειμώνα που το βράδυ κάνει κρύο και την μέρα μπορεί να έχει ήλιο, πυρώνει την μέρα ο χώρος καθώς εκτός από τον ήλιο που μπαίνει από τα παράθυρα θερμαίνεται και από την θερμότητα που έχει αποθηκευτεί στα δομικά στοιχεία.

- Αργεί να θερμανθεί ο χώρος. Σε εξοχικά που πάει ο ιδιοκτήτης για ένα Σαββατοκύριακο μέχρι να ζεστάνει το δάπεδο έχει περάσει η μια μέρα και αφού φύγει χάνεται η αποθηκευμένη ενέργεια.

- Αν η εγκατάσταση γίνει από κάποιον που δηλώνει "ειδικός" χωρίς όντως να είναι, υπάρχει κίνδυνος να γίνει κακοτεχνία, προχειροδουλειά, επιλογή λάθος είδους σωλήνων (πιο οικονομικούς αλλά χειρότερης ποιότητας) και με τα χρόνια θα εμφανιστούν διαρροές. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την υγρασία είναι λίγο - πολύ γνωστά.

- Αν το δάπεδο είναι ξύλινο, τότε δρα θερμομονωτικά μειώνοντας την μεταφορά της θερμότητας από το σύστημα θέρμανσης στον χώρο. Η μόνωση κάτω από την ενδοδαπέδια με συντελεστή θερμομόνωσης μεγαλύτερο από του ξύλου μειώνει αυτό το πρόβλημα αλλά δεν το εξαφανίζει.

 

Όπως και να'χει, ενδείκνυται μια μελέτη για την επιλογή του βέλτιστου συστήματος θέρμανσης.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Sdim μιας και είσαι συνάδελφος μηχανολόγος, και Πάτρα κιόλας (εκεί σπούδασα), έχεις σπίτι σου ενδοδαπέδια?

 

Να σου πω λοιπόν εγώ την άποψή μου που έχω σπίτι μου, και είμαι ΠΟΛΥ νοτιότερα από σένα (αν και δεν έχουμε μεγάλη διαφορά στο κλίμα Χανιά με Πάτρα):

 

1) Όσες φορές και να αερίσεις, η θερμοσυσσωρευμένη θερμότητα δεν πάει στον βρόντο. Ίσα ίσα, που αποδίδεται ξανά στο χώρο. Μπορεί ο αέρας που θα μπει να είναι κρύος, αλλά σε 1 ωρίτσα η θερμοκρασία του θα είναι μια χαρά. Από ίδια εμπειρία.... Δηλαδή πριν σε ζεστάνει η ενδοδαπέδια, η θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων έχει κάνει τη δουλειά της.

 

2) Αυτό που λες για τις λιακάδες του χειμώνα... δεν παίζει, εκτός αν το σπίτι δεν έχει καμμία μόνωση. Ναι, όταν έχει λιακάδα λειτουργεί λιγότερο, αλλά όχι τόσο ώστε να γδύνεσαι. Εξάλλου, όταν νυχτώνει και πέφτει η θερμοκρασία, έχεις και τη θερμοχωρητικότητα και την αντιστάθμιση που κάνουν παιχνίδι.

 

3) Ναι, είναι σύστημα με αργή απόκριση. ΔΕΝ κάνει για εξοχικά, αλλά για μόνιμες κατοικίες

 

4) Οποιαδήποτε εγκατάσταση γίνει από "άσχετο", υπάρχει θέμα, όχι μόνο στην ενδοδαπέδια. Απλά εδώ έχεις σοβαρά μερεμέτια. Και δε θα μας πειράξει στη σούπερ παραθαλάσσια σπιταρόνα μας το C20/25 με 270 kg τσιμέντου και N/T=0.70, αλλά το 2ης ποιότητας λάστιχο. Ροδόπουλε ακούς....? έλα... πλάκα κάνω...

 

5) Ναι, στο ξύλινο δάπεδο έχεις θέμα, αλλά αν το ξέρεις από την αρχή, λαμβάνεις τα κατάλληλα μέτρα. Φίλος μου μαραγκός, έβαζε στο σπίτι του ενδοδαπέδια, με κολλητό ξύλινο πάτωμα. Ζεσταίνεται μια χαρά, χωρίς προβλήματα, τουλάχιστον μέχρι τώρα (4 χρόνια). Λογικό είναι να αποκρίνεται ακόμα πιο αργά με ξύλινο δάπεδο, αλλά με καλές μονώσεις, η αργή απόκριση ΔΕΝ είναι πρόβλημα.

 

Πάντα φιλικά...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα (μάλλον προγράψαντα :smile:).

 

Και γώ λόγω προσωπικής εμπειρίας στον Ωρωπό (μόνιμη κατοικία), έχω τις καλύτερες εντυπώσεις τους τρείς τελευταίους χειμώνες.

 

Να συμπληρώσω ότι θεωρώ απαραίτητο εξάρτημα του συστήματος την αντιστάθμιση και όχι προαιρετικό αξεσουάρ πολυτελείας.

 

Η έλλειψή αντιστάθμισης είναι η αιτία της όποιας κακής φήμης του συστήματος, μεταξύ των οποίων και τα προβλήματα που περιγράφει ο συνάδελφος sdim.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ φίλτατε anthoukli ΔΕΝ έχω ΟΥΤΕ αντιστάθμιση ΟΥΤΕ inverter αντλία και δεν έχω κανένα θέμα. Έχω μικρές (πιστεύω) καταναλώσεις, αλλά με (μάλλον πολύ καλά) μονωμένο και μεγάλο σπίτι.

 

Φιλικά...

 

Υ.Γ. Και σε όποιον λέω ότι ζεσταίνομαι με 75 ευρώ το μήνα (200 τμ με 21 βαθμούς παντού) φέτος που κάνει χειμώνα αλλά έχω και νυχτερινό, με κοιτάζει περίεργα. Δεν πειράζει όμως...... Ξέρω εγώ τι πληρώνω, και τι αίσθηση ζεστασιάς έχω.......

Edited by FouksMechMech
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στις βόρειες χώρες η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά στην Ελλάδα είναι από ασύμφορη  :confused: έως άχρηστη. Μόνο σε ορεινές περιοχές μπορεί να συμφέρει αλλά θέλει μελέτη με βάση τα στοιχεία θερμοκρασίας στην περιοχή από την ΕΜΥ. :blink:

Προφανώς δεν έχεις ασχοληθεί με το θέμα.

 

1) Η αποθήκευση ενέργειας στα δομικά στοιχεία του κτιρίου δεν λειτουργεί ως μειονέκτημα στον εξαερισμό. Ο αέρας που εισέρχεται στο χώρο, ερχόμενος σε επαφή με τα θερμά δομικά στοιχεία θερμαίνεται σταδιακά. Ίσως θέλεις να πεις ότι αν ο χώρος θερμαίνεται με σύστημα απ' ευθείας θέρμανσης αέρα π.χ. FCU τότε νιώθεις πολύ γρηγορότερα τη ζέστη μετά από έναν παρατεταμένο αερισμό.

2) Το επιχείρημα αυτό επιβεβαιώνει αυτό που σου λέω παραπάνω. Για σκέψου το.

3) Σωστό διότι η ενδοδαπέδια θέρμανση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργίας αργεί να θερμάνει τον χώρο. Το σύστημα όμως της ε/δ θέρμανσης έχει ένα πλήθος αυτοματισμών ρύθμισης, ανάμεσα στα οποία και ο τηλεχειρισμός της. 

4) Ξέρεις κάποια δομική ή ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση που γίνεται από "ειδικούς" και να μην περιέχει τον κίνδυνο κακοτεχνίας;

5) Λάθος. Το ξύλο που χρησιμοποιείται σαν επικάλυψη σε ε/δ θερμάνσεις είναι σχετικά λεπτό και γίνεται κολλητό επί του θερμομπετού.

 

Τα πραγματικά μειονεκτήματα της ε/δ είναι το υψηλό κόστος της (αν και τώρα τελευταία έχουν πέσει οι τιμές/m2), η πολυπλοκότητα κατασκευής, η εξάρτησή της από το κέλυφος του κτιρίου και το γεγονός ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε τελειωμένες κατασκευές.   

 

Όσο για τη μελέτη δεν θα διαφωνήσω διότι οι μελετητές ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι από λίγοι έως ελάχιστοι. Και ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτή έχει διαφημιστεί με λάθος τρόπο. Ο γράφων είναι ένας από τους ελάχιστους μελετητές (εννοώ από αυτούς που παραδίδουν μελέτη στον πελάτη) και ένας από τους πολλούς κατασκευαστές της. 

Αν θέλουμε να δούμε ως μηχανικοί το μέλλον τότε αυτό βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και μέχρι τώρα το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ένα πολύ, για να μην πω το πιο, οικονομικό σύστημα θέρμανσης. 

 

Τέλος για το "ασύμφορη" να σε πληροφορήσω ότι το 2020 η μέση τιμή της kWh πανευρωπαϊκά θα είναι στο 0,2 €/kWh. Ήδη το 2015 (μαζί με τη μεταφορά και τη διανομή) έχει ξεπεράσει το φράγμα του 0,11 €/kWh...Να προσθέσω λοιπόν στην εμπειρία των συναδέλφων antloulidis και FouksMechMech (+1) ότι ένας πρόσφατος πελάτης μου πλήρωσε πέρυσι για ένα σπίτι (Π. Φάληρο) 77m2 θερμαινόμενου δαπέδου με σύστημα ε/δ + Α.Θ, την περίοδο Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου 152€. Και φέτος τα kWh που κοίταξα στο ρολόι του είναι σχετικώς λίγα. Στον λογαριασμό του περιλαμβάνεται επίσης ο φωτισμός, το ΖΝΧ (από την Α.Θ.) και το μαγείρεμα.   

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Στις βόρειες χώρες η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά στην Ελλάδα είναι από ασύμφορη έως άχρηστη. Μόνο σε ορεινές περιοχές μπορεί να συμφέρει αλλά θέλει μελέτη με βάση τα στοιχεία θερμοκρασίας στην περιοχή από την ΕΜΥ.

- Τις μέρες του χειμώνα που το βράδυ κάνει κρύο και την μέρα μπορεί να έχει ήλιο, πυρώνει την μέρα ο χώρος καθώς εκτός από τον ήλιο που μπαίνει από τα παράθυρα θερμαίνεται και από την θερμότητα που έχει αποθηκευτεί στα δομικά στοιχεία.

Όπως και να'χει, ενδείκνυται μια μελέτη για την επιλογή του βέλτιστου συστήματος θέρμανσης.

Ουτε αχρηστη ουτε ασυμφορη, ειναι η καλυτερη επιλογη, εφοσον το σπιτι στο οποιο γινει η εγκατασταση ειναι σχετικα καλα μονωμενο και κατοικειται μονιμα.

 

Για το 2ο θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω καθετα. Αν μιλαγαμε για μια εγκατασταση με πχ λεβητα πετρελαιου και σωματα, τα οποια ας πουμε προσαγουν νερο >60 β κελσιου, αν υποθεσουμε οτι πριν ειχαμε εσωτ θερμ 20 και μετα με τα ηλιακα κερδη παμε 25, τα σωματα θα συνεχισουν να δινουν θερμοτητα στο χωρο, αλλα λιγο μειωμενη σε σχεση με πριν, ακριβως επειδη η θερμοκρασια του χωρου εχει ανεβει και το ΔΤ εχει μειωθει

 

Αυτη η αυτορυθμιση συμβαινει και με την ενδοδαπεδια, αλλα πολυ εντονοτερα. Οταν εχεις θερμοκρασια δαπεδου 24 και το σπιτι εχει θερμοκρασια 20, τα κυκλωματα της ενδοδαπεδιας δινουν θερμοτητα στο χωρο αναλογη του ΔΤ. Αν αρχισει να ανεβαινει πολυ η εσωτ θερμοκρασια του σπιτιου, και παει 22, εχεις στην ουσια ενα συστημα που αποδιδει την μιση ισχυ σε σχεση με πριν. Αν εξισωθουν οι θερμοκρασιες πατωματος και αερα, ουσιαστικα το συστημα δεν μπορει να αποδωσει θερμοτητα στο χωρο, και απλως κυκλοφορει τα νερα

 

Καποιος που εχει σπιτι με ενδοδαπεδια υποθετω οτι εχει προβλεψει για συστημα σκιασης, για τις ημερες που η ηλιοφανεια ειναι πολυ εντονη και η θερμοκρασια καποιων χωρων ανεβαινει πολυ με αποτελεσμα δυσφορια και συνθηκες μη ανεσης 

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Φίλε fucksmechmech πραγματικά εντυπωσιακές οι καταναλώσεις που αναφέρεις, και απίστευτες για κάποιον που δεν έχει σωστό ένδοδαπεδιο σύστημα.

 

Πιστεύω ότι είμαι σε καλό δρόμο να σε ξεπεράσω όταν θα τελειοποίηςω το σύστημα μου ( ΑΘ αγορασμένη αλλά όχι σε λειτουργεία ακόμα ).

 

Για την ώρα λειτουργεί με αντιστάθμιση ρυθμισμένη σε 35ο / 0ο, 25ο / 20 ο + ηλιοθερμικους συλλέκτες 15 τμ. + τζάκι καλοριφέρ + ΕΦ. Αντιστάσεις 7 KW. ( συνεχής λειτουργία με ρύθμιση 21,5 από 15.00 - 23.00 και 19,5 τις υπόλοιπες ώρες).

Link to comment
Share on other sites

 

1) Όσες φορές και να αερίσεις, η θερμοσυσσωρευμένη θερμότητα δεν πάει στον βρόντο. Ίσα ίσα, που αποδίδεται ξανά στο χώρο. Μπορεί ο αέρας που θα μπει να είναι κρύος, αλλά σε 1 ωρίτσα η θερμοκρασία του θα είναι μια χαρά. Από ίδια εμπειρία.... Δηλαδή πριν σε ζεστάνει η ενδοδαπέδια, η θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων έχει κάνει τη δουλειά της.

 

2) Αυτό που λες για τις λιακάδες του χειμώνα... δεν παίζει, εκτός αν το σπίτι δεν έχει καμμία μόνωση. Ναι, όταν έχει λιακάδα λειτουργεί λιγότερο, αλλά όχι τόσο ώστε να γδύνεσαι. Εξάλλου, όταν νυχτώνει και πέφτει η θερμοκρασία, έχεις και τη θερμοχωρητικότητα και την αντιστάθμιση που κάνουν παιχνίδι.

 

 

1) Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον  χρόνο που μένει το σπίτι ανοιχτό για να αεριστεί. Στην περιοχή μου οι πρώτες εγκαταστάσεις ενδοδαπέδιας θέρμανσης γίνανε σχεδόν πριν 20 χρόνια.

Με τίποτα δεν καταλάβαινε η νοικοκυρά πως αρκεί το σπίτι να αεριστεί ένα τέταρτο το πρωί και ένα το απόγευμα.

Τα δομικά στοιχεία είχαν θερμανθεί το βράδυ σχεδόν στην θερμοκρασία του νερού, και ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο που την μέρα η θερμοκρασία δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή η νοικοκυρά άνοιγε το σπίτι το πρωί, πήγαινε για τα ψώνια της και επέστρεφε το μεσημέρι. Σε 6 ώρες η θερμοκρασία των δομικών στοιχείων είχε πέσει σχεδόν στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Η οποιαδήποτε τυχόν θερμομόνωση ήταν άχρηστη αφού με ανοιχτά τα παράθυρα η ψύξη γινόταν από το εσωτερικό.

 

Δεν είναι πρόβλημα της τεχνολογίας, είναι το πρόβλημα της νοοτροπίας του χρήστη που κάνει την ζημιά.

 

2) Θα γίνω πιο συγκεκριμένος.

Πολλά σπίτια έχουν μεγάλα ανοίγματα στον νότο. Αν το δάπεδο έχει πιάσει το βράδυ 29°C θερμοκρασία και την μέρα το χτυπήσει ο ήλιος, η θερμοκρασία του χώρου μπορεί να ανέβει σημαντικά και οι χρήστες του κτηρίου θα ανοίξουν τα παράθυρα για να ρίξουν την θερμοκρασία. Να υπενθυμίσώ πως τον χειμώνα ο ήλιος είναι πιο χαμηλά οπότε ηλιάζεται μεγάλη επιφάνεια του δαπέδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γραφείο μου. Σπάνια ανοίγω το κλιματιστικό για να το θερμάνω, τον χειμώνα ο ήλιος θερμαίνει πάνω από το 50% του δαπέδου του χώρου (έτυχε να έχει μεγάλη πρόσοψη), το μάρμαρο που ηλιάζεται λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα και ως θερμοσυσσωρευτής. 

 

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, έχω επιδαπέδια θέρμανση (όχι ενδοδαπέδια :wink: )

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.