Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ρυμοτόμηση λόγω διαπλάτυνσης οδού


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, έχω μια υπόθεση με ένα οικόπεδο εντός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο, που είναι χωρισμένο σε 3 κάθετες ιδιοκτησίες και υπάρχει διαπλάτυνση του δρόμου κατά 1 μέτρο με αποτέλεσμα να ρυμοτομείται τμήμα του προσώπου του οικοπέδου που συμπεριλαμβάνει τις δύο από τις τρεις κάθετες ιδιοκτησίες.

Έχω τις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Υπάρχει πιθανότητα αποζημίωσης από το δήμο? Η διαπλάτυνση είναι 1 μέτρο σε δρόμο 8 μέτρων. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση (δρόμος μικρότερος των 30 μέτρων) η διαπλάτυνση/ρυμοτόμηση είναι αυτοαποζημιούμενη από τους ιδιοκτήτες, κάνω λάθος?
  2. Για την έκδοση άδειας δόμησης προσθήκης κατ επέκταση, στη μία κάθετη ιδιοκτησία, είναι απαραίτητο να συνταχθεί πράξη δωρεάν παραχώρησης του ρυμοτομούμενου τμήματος από όλους τους ιδιοκτήτες?
  3. Στην πολεοδομία μου είπανε ότι όλοι ιδιοκτήτες (και των 3 καθέτων) πρέπει να υπογράψουν το τοπογραφικό, και επίσης ότι με την ανέγερση της νέας οικοδομής η μάντρα της διπλανής κάθετης πρέπει να γκρεμιστεί και να κατασκευαστεί στο όριο της νέας ρυμοτομικής γραμμής. Για το τοπογραφικό δεν έχω ξανά ακούσει κάτι τέτοιο και για το δεύτερο δεν ξέρω αν ισχύει. Μήπως κάποιος έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση και μπορεί να με βοηθήσει?

Ευχαριστώ πολυ

Link to comment
Share on other sites

ειχες ενα οικοπεδο αρτιο και οικοδομησιμο

εγινε συσταση 3 καθετων

Εστω οτι καθε καθετη δικαιουνταν να χτισει απο 120 τμ....και τα εχτισε..εξαντλώντας τον σδ με νομιμη ΟΑ.

 

Η ρυμοτομηση του οικοπεδου σημερα, οδηγει σε απομειωση του εμβαδου του οικοπεδου......

αρα τα κτισματα θα βρεθουν με υπερβαση δομησης...

 

σωστα?

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς καμία από τις κάθετες δεν έχει εξαντλήσει τον σδ. Ναι η ρυμοτόμηση οδηγεί σε απομείωση του εμβαδού του οικοπέδου. Αναρωτιέμαι:

 

α) οι ιδιοκτήτες δικαιούνται αποζημίωση από το δήμο? (υπόψιν ότι η διαπλάτυνση του δρόμου είναι αρκετά μικρή 1μ)

 

β) για να εκδώσω άδεια δόμησης νέας οικοδομής στη μία κάθετη ιδιοκτησία, είναι απαραίτητο να συνταχθεί πράξη δωρεάν παραχώρησης του ρυμοτομούμενου τμήματος από όλους τους ιδιοκτήτες και καταχώρηση αυτής στο κτηματολόγιο?

 

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι και χρόνια πολλά,

Παρακαλώ πολύ τα φώτα σας:

Στο συνημμένο σκαρίφημα, απεικονίζεται με πορτοκαλί περίγραμμα ιδιοκτησία εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, στην οποία έχει χτιστεί με Ο.Α. του 1982 κατοικία 1ου ορόφου με αδιαμόρφωτο ισόγειο.

Το 1987, αναθεωρείται το ρυμοτομικό της πόλης, και οι νέες οικοδομικές γραμμές φαίνονται με κόκκινο στο σκαρίφημα. Εν ολίγοις, ρυμοτομείται το οικόπεδο (πορτοκαλί hatch), και αφήνει 'καθαρό' το γραμμοσκιασμένο πράσινο.

Με κίτρινη γραμμή απεικονίζεται η σημερινή πραγματική θέση του δρόμου (και παράλληλα και η μάντρα της έναντι ιδιοκτησίας).

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θέλει να βγάλει άδεια διαμόρφωσης του ισογείου.

Τι από τα παρακάτω θεωρείτε ότι ισχύει:

1. Χρειάζεται είτε να παραχωρήσει ο απένταντι ώστε να διανοιχθεί πλήρως το πρόσωπο, είτε να συνταχθεί πλήρης φάκελος για τη σχετική πράξη αναλογισμού λόγω διαπλατύνσεως (ΦΕΚ 1405 Β 25-04-2018).

2. Παραχωρείς το τραπέζιο με συμβολαιογραφική πράξη, θεωρείς πρόσωπο τη γωνία που δημιουργείς με την παραχώρηση (που κοιτάζει προς την εκκλησία) και προχωράς κανονικά.

3. Δεν παραχωρείς τίποτα. Οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί (ή γενικότερα έχουν διαμορφωθεί) και τεθεί σε κοινή χρήση σε όλο το πλάτος (*) είναι δυνατό να τύχουν άδειας οικοδομής και η σχετική πράξη αναλογισμού να συνταχθεί αργότερα (ΦΕΚ 1405 Β 25-04-2018).

Παρατηρήσεις:

Η κιτρινη γραμμή όπως προείπα απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση δρόμου και ορίων οικοπέδων (μαντρών). Δηλαδή η έναντι ιδιοκτησία δεν έχει σχέση με την κατάσταση που απεικονίζεται στο ρυμοτομικό (όπου φαίνεται πως ο δρόμος στενεύει πολύ). Είναι σα να έχει γίνει παλαιότερα παραχώρηση, όμως όχι σε όλο το πλάτος που προέβλεπε το ρυμοτομικό.

Το πρόσωπο του οικοπέδου στη νοτιοδυτική πλευρά δεν υπάρχει καν. Ο δρόμος είναι αδιάνοικτος.

* Σε όλο το πλάτος? Δεν είναι κάπως αυτονόητο πως αν ο δρόμος έχει διαμορφωθεί σε όλο το πλάτος του όπως προβλεπόταν, δεν τίθεται θέμα οικοδομησιμότητας?

Capture.PNG.252c99c5c63e1c2af4c5c66a315e94de.PNG

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

 η διαταξη του αρθρου παρ. 6 του ν 4315/14 οριζει οτι

"6. Είναι δυνατή η χορήγηση άδειας δόμησης σε άρτιο οικόπεδο, κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση, εντός σχεδίου πόλεως εγκεκριμένου με τις διατάξεις του ν.δ. 17.7/ 16.8.1923, που βαρύνεται με υποχρεώσεις λόγω ρυμοτομίας, εφόσον καταστεί οικοδομήσιμο με τη διάνοιξη τμήματος κοινοχρήστου χώρου, συνεχόμενου με ήδη διανοιγμένο εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο, σε όλο το πλάτος της οδού και σε μήκος κατ' ελάχιστον ίσο με το απαιτούμενο πρόσωπο από τους ισχύοντες όρους δόμησης κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση, που εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται οι αναγκαίες προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του παρόντος."

[Το σχετικο νομικο αρχειο δεν ανοιγει, αρα δξ εάν υπαρχει σχετικη αποφαση...]

Παρομοια διαταξη ειχαμε και με την  εγκ. 25/87

εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/488-πράξη-εφαρμογής-πράξη-αναλογισμού/?do=findComment&comment=460976

υγ

προ 1-2 ετη, ειχαμε κατεβασει μια αποφαση του ΣτΕ που ακυρωνε μια παρομοια  αδεια ...γιατι ο ιδιοκτητης μια ελεγε...

θετω σε κοινη χρηση μετα ελεγε επιφυλασσομαι...

αν την  βρω θα την βαλω εδω

δες και αυτη τη συζητηση

https://www.michanikos.gr/forums/topic/10932-ιδιοκτησιακό-πολεοδομικό-ερώτημα-ρυμοτόμησηπαραχώρηση-σε-κοινή-χρήση/?do=findComment&comment=853161

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη καλησπέρα και χρόνια πολλά. Ευχαριστώ για την απάντηση. Όσον αφορά τη διαταξη του αρθρου παρ. 6 του ν 4315/14, υπάρχει το ΦΕΚ 1405 Β 25/04/2018, Απόφαση 6 "Καθορισμός προδιαγραφών και προϋποθέσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 5 του νόμου 4315/14".

Εάν μπορείς, κάποιες ερωτήσεις.

1. Στο προαναφερθέν ΦΕΚ 1405 Β 25/04/2018, αναφέρει ότι "Οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί ή χαλικοστρωθεί ή έχουν κατασκευαστεί κράσπεδα, ρείθρα κλπ., έχουν δηλ. διαμορφωθεί και τεθεί σε κοινή χρήση σε όλο το πλάτος είναι δυνατόν να τύχουν αδείας οικοδομής και η σχετική πράξη αναλογισμού να συνταχθεί αργότερα". Δε μπορώ να βασιζόμενο σε αυτό να χαρακτηρίσω το οικόπεδο οικοδομήσιμο και να κλείσει εκεί το θέμα μου?

Εάν η απάντηση στο παραπάνω είναι όχι,

2. Παραχωρώντας το τραπέζιο (γραμμοσκιασμένο πορτοκαλί), το οικόπεδο θεωρείται γωνιακό ώστε να επικαλεστώ το εξής: "Όταν ζητείται άδεια σε ρυμοτομούμενο γωνιακό οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης του αρκεί να θέτει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα που αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο. Σε περίπτωση που γωνιακό οικόπεδο έχει ή αποκτά ένα τουλάχιστον πρόσωπο σε διανοιγμένο καθ΄ όλο το πλάτος δρόμο, οικοδομείται"?

3. Όπως είδα και σε ένα άλλο ποστ, μία οδός θεωρείται πλήρως διανοιγμένη όταν για μήκος ίσο τουλάχιστον με αυτό του κατά κανόνα ελάχιστου προσώπου:

- είναι διαμορφωμένη ή 

- έχουν τεθεί σε κοινή χρήση τα ρυμοτομούμενα εκατέρωθεν (πρέπει να τεθούν και των απέναντι Ιδιοκτησιών) ή

- έχει συνταχθεί Πράξη Αναλογισμού και έχουν καταβληθεί οι νόμιμες αποζημιώσεις ή

- έχει κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής

Μπορώ βασιζόμενος σε αυτό να πω πως η οδός, όντας διαμορφωμένη (ασφαλτοστρωμένη) θεωρείται πλήρως διανοιγμένη, οπότε δεν παραχωρώ τίποτα και είμαι και οικοδομήσιμος?

4. Εγκ 25/87:

Στις περιπτώσεις που η ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως έγινε με το ν. 1337/83 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια πριν την πράξη εφαρμογής με την Εγκύκλιο 106/86, δεν απαιτείται να υποβάλει φάκελο για σύνταξη πράξεως αναλογισμού, πλην όμως απαιτείται να υποβάλει δήλωση και τίτλους ιδιοκτησίας καθώς και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ιδιοκτησίες που τυχόν έχει στην περιοχή που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως με το ίδιο πδ.

Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου σχεδίου πόλης πραγματοποιήθηκε το 87. Μπορώ να θεωρήσω δεδομένο πως το οικόπεδό μου εμπίπτει στην παραπάνω διάταξη?

Συγγνώμη για τα μεγάλα ποστ, αλλά έχω φάει ατελείωτες ώρες ψάχνοντας. Μου φαίνεται τελείως παράλογο να πω στον ιδιοκτήτη ότι ξέρεις, έχτισες το 82 τον 1ο όροφο, και τώρα που θέλεις να διαμορφώσεις το ισόγειο πρέπει να κάνεις πράξη αναλογισμού.

Edited by Giannis Psihogios
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.