Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Eρωτήσεις - απαντήσεις και οδηγίες συμπλήρωσης για την υποβολή κατάστασης συμφωνητικών


Engineer

Recommended Posts

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις και οδηγίες συμπλήρωσης για την υποβολή κατάστασης συμφωνητικών της παρ. 16, άρθρου 8 του ν. 1882/1990 έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

 

1. Ποιός υποχρεούται σε υποβολή της κατάστασης συμφωνητικών της παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990 και ποια συμφωνητικά περιλαμβάνονται στην κατάσταση;

 

Υπόχρεος για την υποβολή της κατάστασης συμφωνητικών της παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990 είναι κάθε επιτηδευματίας φυσικό ή νομικό πρόσωπο που καταρτίζει συμφωνητικά με συμβαλλόμενο επιτηδευματία ή τρίτο και για οποιαδήποτε συναλλαγή για την οποία δεν προβλέπεται διαφορετική διαδικασία υποβολής.

 

Σημειώνεται ότι συμφωνητικά και διαδικασίες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις (π.χ. Ν.820/1978, Ν.2065/1992, Ν.2238/1994 κ.λπ.) ή από υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υπογράφονται ή συνυπογράφονται από τον Υπουργό Οικονομικών, εξακολουθούν να ισχύουν ως προς τον τρόπο και τον τύπο υποβολής ενώ κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει ως έχει και η αριθ.1065606/7222/ΔΕ-Β/18.7.2000 (ΦΕΚ 951Β/31.7.2000) ΑΥΟ περί καθορισμού διαφορετικού τρόπου υποβολής των συμφωνητικών της παραγράφου 16 του άρθρου 8 του Ν. 1882/1990.

 

2. Πότε υποβάλλονται οι καταστάσεις συμφωνητικών παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990;

 

Σύμφωνα με τη ΔΕΛ Β 1009011 ΕΞ 2015/23.1.2015 οι καταστάσεις συμφωνητικών παρ. 16, άρθρου 8του Ν. 1882/1990 υποβάλλονται μέχρι την 20η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου εκάστου έτους και συμπεριλαμβάνουν τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.

 

3. Πώς συμπληρώνεται η online φόρμα της κατάστασης συμφωνητικών της παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990 και ποια στοιχεία περιλαμβάνει;

 

Βλέπε ΟδηγίεςΣυμπλήρωσης

 

4. Έχω καταρτίσει συμφωνητικό με αντικείμενο που δεν περιγράφεται στη σχετική λίστα αντικειμένων συμφωνητικού στη φόρμα υποβολής της κατάστασης. Τι πρέπει να κάνω;

 

Εφόσον το αντικείμενο του συμφωνητικού δεν εμπίπτει στα προβλεπόμενα από την παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990 θα πρέπει να το υποβάλετε με τον τρόπο και στις προθεσμίες που έχουν οριστεί από τις διατάξεις που το προβλέπουν. Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή προς το παρόν η ηλεκτρονική υποβολή των συμφωνητικών που προβλέπονται από άλλες διατάξεις νόμων.

 

5. Είμαι φυσικό πρόσωπο και έχω υπογράψει συμφωνητικό της παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990. Ωστόσο δεν μπορώ να εισέλθω στην εφαρμογή για να υποβάλλω κατάσταση συμφωνητικών.

 

Τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής κατάστασης συμφωνητικών.

 

6. Υπέβαλα οριστικά κατάσταση συμφωνητικών της παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990 και στη συνέχεια διαπίστωσα ότι έχω κάνει λάθος σε μία ή περισσότερες εγγραφές. Μπορώ να υποβάλλω τροποποιητική κατάσταση;

 

Η εφαρμογή δεν προβλέπει την υποβολή τροποποιητικών καταστάσεων σε περίπτωση λάθους. Σε περίπτωση καταχώρησης λάθος εγγραφών ο επιτηδευματίας μπορεί να υποβάλλει εκ νέου καινούργια κατάσταση καταχωρώντας μόνο τις εγγραφές της αρχικής κατάστασης που επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει και να περιγράψει στο πεδίο «Λοιπές Παρατηρήσεις» το λόγο της εκ νέου υποβολής.

 

7. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;

 

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr.../newInquiry.htm

 

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

 

Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 15515 (με αστική χρέωση). Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 278
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Nα ρωτησω.....πολιτικος μηχανικος ε.δ.ε. σε δημοσιο εργο...συμφωνητικο π.χ. με ενα μπογιατζη θα περασει απο την εφαρμογη εφοσον εινα πανω απο 6.000 ευρω???.....επισης για δημοσιο εργο παλι αναδοχος ενας πολιτικος μηχανικος ε.δ.ε. και υπεργολαβικα εκτελει ενα κομματι αλλος πολιτικος μηχανικος ε.δ.ε.....το συμφωνητικο αυτο μεταξυ τους επισης περναει απο την εφαρμογη και επισης για ποσο ανω των 6.000 ευρω??? ρωτησα στην εφορια που μεχρι  τωρα θεωρουσαμε αυτα τα συμφωνητικα (χειρογραφα) και μου ειπαν οτι πρωτον μιλαμε για συμφωνητικα και αντιστοιχα τιμολογια υπηρεσιων ανω των 6.000 ευρω και πως για τις περιπτωσεις αυτες που ανεφερα παραπανω συνεχιζουμε κανονικα οπως παλια χειρογραφα να θεωρουμε τα συμφωνητικα στην εφορια και οχι μεσω της εφαρμογης στο taxis ηλεκτρονικα.  εχετε καποια αποψη????  και αν περνανε τετοια συμφωνητικα με την εφαρμογη αυτη ποια κατηγορια επιλεγο την τελευταια?  (καθε αλλη περιπτωση...)  ευχαριστω

 

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

ilias

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς παρεξήγηση ...κάνε έναν κόπο και γράψε το θέμα σου με πεζά ... πέραν του ότι είναι σαν να φωνάζεις ... γράφοντας με κεφαλαία το κείμενο καθίσταται δυσανάγνωστο .. και "αποτρεπτικό" στο κάποιος να το διαβάσει και να σου απαντήσει. Προσωπικά εγκατάλειψα την ανάγνωση στην τρίτη σειρά και το παράτησα :| .

Επίσης φρόντισε να ενημερώσεις το προφίλ σου με την ιδιότητά σου.

http://www.michanikos.gr/index.php?app=forums&module=extras&section=boardrules

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, τα συμφωνητικά που έχουμε υπογράψει με σμβαλλόμενους ιδιώτες για τον .ν 4178/2013 ή για τα ενεργειακά πιστοποιητικά ή σύνταξη τεχνικών εκθέσεων ή για έκδοση αδειών δόμησης ή για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή για ενημέρωση εργασιών προ 48 ωρών , πρέπει να υποβάλλονται; Τι γίνεται με τα αντίστοιχα του έτους 2013 ή 2014; Πού τα υποβάλλουμε ;

Link to comment
Share on other sites

Από την απάντηση 1 στο αρχικό post

 

"κάθε επιτηδευματίας φυσικό ή νομικό πρόσωπο που καταρτίζει συμφωνητικά με συμβαλλόμενο επιτηδευματία ή τρίτο και για οποιαδήποτε συναλλαγή για την οποία δεν προβλέπεται διαφορετική διαδικασία υποβολής"

 

δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει υποχρέωση κατάρτισης συμφωνητικού (πλην κάποιων περιπτώσεων που ορίζει ξεκάθαρα ο νόμος πχ εργολαβίες ή υπεργολαβίες εκτέλεσης τεχνικών έργων  ή των συμφωνητικών μεταξύ τραγουδιστών και των αντισυμβαλλόμενων των) προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι σε περίπτωση, όμως, που καταρτισθεί συμφωνητικό θα πρέπει να περιληφθεί στις τριμηνιαίες καταστάσεις από τον υπόχρεο επιτηδευματία.

 

Για αυτά των προηγουμένων ετων αν υποβληθούν (εκπρόθεσμα πλεόν) υπάρχει πρόστιμο 100€ ανά τριμηνιαία κατάσταση.

 

Αυτό που δεν ξέρω είναι τι γίνεται (πχ αν γίνονται διασταυρώσεις, πρόστιμα αν βρεθεί ότι δεν υποβλήθηκε ή κλπ) αν για παράδειγμα έχει γίνει συμφωνητικό με εταιρεία προκειμένου πχ να εκδοσουμε οικοδομική άδεια ή ενταξη στον 4178 ή έκδοση ΠΕΑ και η εταιρεία το υποβάλλει με την τριμηνιαία της και εμείς όχι.

Ή ακόμα αν γίνεται έλεγχος μη υποβολής τριμηνιαίας (ενώ ο αντισυμβαλλόμενος τα έχει υποβάλλει) στην περίπτωση που πάμε πχ ναα κλείσουμε βιβλία.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι τη πρεμούρα που τους έπιασε με τα συμφωνητικά (όχι ότι είναι η πρώτη φορά αλλά λέμε τώρα...).

Ο πρόδηλος σκοπός τους είναι να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή.Αυτό όμως, πως επιτυγχάνεται με τα συμφωνητικά?

Δηλαδή αν με πελάτη  μου συμφωνήσω 1000 ευρώ και κάνουμε συμφωνητικό για 300 , το κράτος θα βλέπει 300 ευρώ και το Τ.Π.Υ θα γράφει 300 ευρώ. 

Από την άλλη αν θέλω να έχω κατοχύρωση μέσω ενός ιδιωτικού συμφωνητικού ως προς την είσπραξη των αμοιβών μου, δε νομίζω ότι καμία υποβολή στο ταξις ή στις εφορίες με καλύπτει. 

Αδυνατώ για  μια ακόμη φορά να καταλάβω το συλλογισμό της Γ.Γ.Π.Σ και το σκοπό αυτής της κίνησης 

Τέλος, ας μας απαντήσουν αν θα τσεκάρουν όλες τις ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών για το αν κάνουν ιδιωτικά συμφωνητικά με πελάτες τους. 

Κόλλησαν στους μηχανικούς τη ρετσινιά της φοροδιαφυγής, αγνοώντας που γίνεται πραγματικό όργιο φοροδιαφυγής.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι στο επάγγελμα το δικό μας οι καταστάσεις αυτές περισσότερο έχουν να κάνουν με πλαστά και εικονικά τιμολόγια που εκδίδονται και λιγότερο με υποτιμολογήσεις.

Γενικά όμως συμφωνώ μαζί σου.

Edited by chrisvach
Link to comment
Share on other sites

Εντάξει ρε παίδες....ετσι όπως πάμε σε λίγο θα πρέπει να έχουμε οργανωμένο λογιστήριο,,,

 

Ο χρόνος που απαιτείται για όλη αυτή τη γραφειοκρατία όπως και η φαιά ουσία για να μην ξεχάσεις το παραμικρό είναι πολύ μεγάλος.

 

Και για να χουμε καλό ερώτημα...τι γίνεται με περιπτώσεις όπου παρά το συμφωνητικό:

 

- Δεν έχει εισπραχθεί το σύνολο της αμοιβής

- Δεν έχει εισπραχθεί ούτε καν προκαταβολή

- Δεν έχει πληρωθεί απ τον πελάτη ο ΦΠΑ κτλ κτλ?

 

Καταλαβαίνω οτι ανα τρίμηνο οχι μόνο θα πρέπει να φαίνεται το συμφωνητικό,αλλά να υπάρχει και κομμένη απόδειξη με υποβολή ΦΠΑ άσχετα με το αν έλαβες την αμοιβή.

Κατανοώ οτι μπορείς κάλιστα να καταρτίσεις το συμφωνητικό αμα την πληρωμή,ωστόσο θα επικρατήσει μπάχαλο!

 

Άλλοι πληρώνουν στην ώρα τους,άλλοι δίνουν προκαταβολή,άλλοι εξαφανιζόλ....δε γίνεται ετσι δουλειά.

 

Εδω εγω με λίστες excel και εχω χάσει τη μπάλα....

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ας πανε κατα πρωτο λόγο στους γιατρούς που γινεται το έλα να δεις με τις χαμηλές εώς καθόλου αποδείξεις και να αφήσουν να ταλαιπωρούν τους μηχανικούς που κανουν μια δουλεια καθε τρίμηνο.. Στα νοσοκομεία ακομη κυκλοφορεί φακελάκι δεν τα ξέρουν η κανουν τα στραβά ματιά επειδή οι γιατροί εχουν κύρος;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οι συμβάσεις που υπογραφονται μεταξύ μηχανικών και εταιρειών Α.Ε. για παροχή υπηρεσιών(εργασία τύπου μπλοκάκι) εμπίμπτουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ή πρέπει να κατατεθούν στην εφορία ?Και  ποια κατηγορία αντικείμενου συμβάσεων πρέπει να επιλέγει από τις στάνταρ επιλογές? Δεν έχει επιλόγη παροχή υπηρεσιων γενικά?

Edited by a.k.topo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.