Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υποχρεωτική δήλωση μετρητών στη φετινή δήλωση


Engineer

Recommended Posts

Δηλώστε καταθέσεις και μετρητά που βρίσκονται ακόμη και στο στρώμα, διότι, αν δεν το κάνετε, θα κατασχεθούν από το Δημόσιο. Αυτό είναι το μήνυμα που θα λάβουν πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι εν όψει της υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης, στην οποία ο σχεδιασμός που γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα δηλωθούν -για δεύτερη φορά μετά το 1992- και όλα τα μετρητά και επενδύσεις που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Ο λόγος; Να λειτουργήσει από το μέσον του έτους το Περιουσιολόγιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Η φετινή φορολογική δήλωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να υποβάλλεται από τους φορολογούμενους. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, καθώς η μορφή της φορολογικής δήλωσης δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «K», ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί η μορφή που θα πάρει η φορολογική δήλωση, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση του Περιουσιολογίου, το οποίο αποτελεί εξαγγελία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν 2 εναλλακτικές προτάσεις:

 

- Η πρώτη είναι να προστεθούν ειδικοί κωδικοί στην υφιστάμενη φόρμα της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή στο έντυπο Ε1, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους, είτε αυτά βρίσκονται κατατεθειμένα σε ελληνική ή ξένη τράπεζα, είτε βρίσκονται σε θυρίδες, είτε κάτω από το στρώμα.

 

- Η δεύτερη πρόταση, για λόγους διευκόλυνσης των φορολογούμενων και της καταχώρισης των στοιχείων, είναι η δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής φόρμας Περιουσιολογίου, που θα έχει τον δικό της κωδικό (π.χ. Ε20), στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν την περιουσία τους σε ρευστό.

 

Τι θα δηλωθεί

 

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους κατά την ημέρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης, και συγκεκριμένα:

-τα μετρητά που διαθέτουν και βρίσκονται οπουδήποτε. Δηλαδή, θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που βρίσκονται σε στρώματα, σεντούκια, θυρίδες.

-τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.

-την αξία των επενδύσεων του φορολογούμενου σε κάθε είδους επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, οι προθεσμιακές καταθέσεις, τα ρέπος, τα κρατικά ή επιχειρηματικά ομόλογα κ.ά.

-τα κινητά πράγματα μεγάλης αξίας, δηλαδή αυτά που η αξία τους ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, όπως είναι οι συλλογές έργων τέχνης.

 

Η δήλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου που βρίσκονται σε «ρευστή» μορφή θα είναι υποχρεωτική, και μάλιστα με ποινή κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση απόκρυψής τους. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος διαθέτει ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού και δεν το δηλώσει, θα κινδυνεύει με βεβαίωση του αντίστοιχου ποσού υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση που η ύπαρξή του έρθει με οποιονδήποτε τρόπο σε γνώση του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λίστας Λαγκάρντ. Αν ένας φορολογούμενος βρεθεί με καταθέσεις σε μια λίστα που θα φθάσει στο υπουργείο Οικονομικών στο μέλλον και δεν θα έχει δηλώσει το σχετικό ποσό της κατάθεσης, τότε θα του βεβαιωθεί το σύνολο του ποσού που απέκρυψε με άμεση λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. Επίσης, για τον εντοπισμό αδήλωτων ποσών θα αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο, όπως λίστες εμβασμάτων των τελευταίων ετών.

 

Τελευταία ευκαιρία

 

Πριν από την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα προκειμένου να το «ξεπλύνουν» και να το δηλώσουν «καθαρό». Αυτό θα γίνει μέσω μια ρύθμισης «οικειοθελούς συμμόρφωσης», που ετοιμάζεται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξυπηρετήσει και τις εισπρακτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες είναι επιτακτικές. Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το μαύρο χρήμα και να πληρώσουν έναν κατ΄ αποκοπήν φόρο για αυτό (π.χ. 10% ή 20%). Με την πληρωμή του φόρου, ο φορολογούμενος θα μπορεί πλέον να το δηλώσει και στη φορολογική του δήλωση και να μην κινδυνεύει έτσι να κατηγορηθεί ότι απέκρυψε εισοδήματα από την Εφορία.

 

Ολοκλήρωση Περιουσιολογίου

 

Η δήλωση των πάσης φύσεως καταθέσεων, επενδύσεων και μετρητών από τους φορολογούμενους αποτελεί το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου των φορολογούμενων. Το Περιουσιολόγιο, που, όπως προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα είναι έτοιμο έως το Ιούνιο, δηλαδή αφού θα έχουν υποβληθεί οι φετινές δηλώσεις, θα αποτελέσει τη βάση για πιο αποτελεσματική στόχευση των φορολογικών ελέγχων πόθεν έσχες. Εκτός από τις καταθέσεις για τις οποίες θα αποκτήσει εικόνα η Εφορία, στη διάθεσή της βρίσκονται και τα στοιχεία για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα των φορολογούμενων, καθώς και για τις ετήσιες δαπάνες τους (δίδακτρα, εξυπηρέτηση δανείων, ασφάλιστρα κ.λπ.). Ειδικότερα, φορολογούμενοι οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά δηλώνουν αναλογικά χαμηλό εισόδημα θα μπαίνουν στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

 

Έγινε και το 1992

 

Η δήλωση των ποσών που έχουν αποταμιεύσει οι φορολογούμενοι τα προηγούμενα χρόνια, είτε φορολογημένα είτε όχι, είχε πραγματοποιηθεί και το 1992. Τότε η υποχρέωση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως μια «νέα αρχή» στις σχέσεις των φορολογούμενων με την Εφορία, καθώς τα ποσά που θα δηλώνονταν θα αποτελούσαν τον «κουμπαρά» κάθε φορολογούμενου για τη χρησιμοποίησή του στο μέλλον στην κάλυψη του πόθεν έσχες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, κ.λπ.).

 

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 7ης Μαρτίου 2015

 

Πηγή:www.capital.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ο Göbbels τώρα δικαιώνεται

 

όλα στην υπηρεσία των τραπεζών και της μέρκελ

 

(η βαρουφακία πάει σύννεφο που λένε και στην ελληνοφρένεια)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Το μέτρο θα είναι καραμπινάτη αποτυχία.

Σιγά μην τα δηλώσει ο γέρος στο στρώμα.

Edited by Julius Caesar
Link to comment
Share on other sites

Αυτό, μου θύμισε μια ανάλογη πα...ιά προ 30ετίας(?) περίπου, όταν ζητήθηκε να δηλώσουμε τα μετρητά, προκειμένου να μπορούμε να δικαιολογήσουμε μελλοντικές αγορές, δίχως να υποστούμε έλεγχο πόθεν έσχες ή φορολόγηση. Το πόσοι εκατομμυριούχοι (εικονικοί) προέκυψαν τότε, δεν λέγεται... 

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα γράφεις που τα έχεις , αλλά πόσα έχεις . Οπότε δεν υπάρχει θέμα ιδιαίτερο . Αλλωστε εδώ και 2 χρόνια γνωρίζουν τις καταθέσεις και αν υπήρχε θέμα θα τους έφταναν να ξέρουν όσα έχεις στις τράπεζες .

 

Οχι βέβαια ότι δεν μπορεί να γίνει και αυτό . Ξέρω όμως  ότι κάθε εφοριακός που μπαίνει στο προφίλ κάθε φορολογούμενου , γράφεται στο σύστημα , όπως και κάθε ενέργεια που κάνει .

 

Αλλά θεωρώ ότι είναι καλό το μέτρο . Θα υπάρχει ένας έλεγχος στην φοροδιαφυγή και ίσως έχουμε και δουλίτσα , αφού κάποιοι που δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν , θα προτιμήσουν να τα ξοδέψουν - επενδύσουν και τα ακίνητα είναι ιδανικά γιά τέτοιους σκοπούς , αφού μπορούν να φάνε πολλά λεφτά σε πολυτέλειες .

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή τί θα γίνει που θα μάθουν για τα μετρητά του καθένα;

Έχουν κόσμο να κάνει διασταύρωση στις δηλώσεις του κάθε πλούσιου για να δουν αν υπάρχει μαύρο χρήμα; Εδώ τις αποδείξεις από τα μπαρ, τα περίπτερα και τα ταξί δεν μπορούν να ελέγξουν.

 

Και πως θα γίνει η δήλωση; Είμαστε εταιρίες να ξέρουμε με ακρίβεια δεκαδικού τις καταθέσεις μας στις 31/12 του κάθε έτους; Η θα πρέπει να στηθούμε πάλι στην ουρά για να πάρουμε βεβαιώσεις από την τράπεζα όπως έκαναν με τους τόκους την πρώτη χρονιά εφαρμογής...;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να τα πάρουν και να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις Δ.Υ. και των συμβούλων τους τον Απρίλιο. Γιατί για τον Μάρτιο δήλωσαν ότι τα έχουν εξασφαλίσει....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οτι μπορεί να χρησιμοποιηθούν γιἀ κούρεμα παίζει . Αλλά δεν τους ενδιαφέρει να διασταυρώσουν . Απλά όποιοι δεν τα δηλώσουν δεν θα μπορέσουν να τα εμφανίσουν ποτέ .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.