Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε tracker


stayros

Recommended Posts

Θέλω να μάθω την απόσταση που πρέπει να έχουν βάσεις single axis tracker μεταξύ τους. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος υπολογισμού; Υποθέτω λόγω της κίνησης στον άξονα, θα χρειάζεται παραπάνω απόσταση μεταξύ δυο βάσεων από ότι αν ήταν σε σταθερή βασή. Πόση όμως; Τα φώτα σας παρακαλώ :idea:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σταυρο καλησπέρα

 

όταν εννοείς απλού άξονα σύστημα παρακολούθησης εννοείς ως προς την οριζόντια (αζιμούθια αν δεν κάνω λάθος) γωνία παρακολούθησης (Ανατολή, Δύση) ή ως προς τη γωνία κλίσης με βάση το μήνα και το ύψος του ήλιου ?

Link to comment
Share on other sites

Είναι για tracking Ανατολή-Δύση αυτά που με απασχολούν. Αλλά μιας κ το ανέφερες για παρακολούθηση γωνίας κλίσης υποθέτω θα επέλεγες αποστάσεις για τη max σκίαση, άρα έχεις γνώμονα τη μεγαλύτερη γωνία που θα γυρίζουν τα panel. Σωστα;

Link to comment
Share on other sites

Σωστά. Βέβαια το όλο θέμα με την απόσταση μεταξύ των πάνελ και των συστημάτων τους έχει να κάνει με τη σκίαση του ενός προς το άλλο και φυσικά με το διαθέσιμο χώρο.

 

Πάντως νομίζω ότι τελικά δεν πολυαξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς χρήματα για συστήματα παρακολούθησης αφού και ακριβά είναι και συντήρηση θα θέλουν και χώρο πιάνουν και τελικά δεν ξέρω κατά πόσο η πρόσθετη ενέργεια που παράγουν αντισταθμίζει αυτά τα κόστη. Θέλει λίγο ψάξιμο.

Link to comment
Share on other sites

Με tracker από ότι λένε "οι ειδικοί" έχεις περισσότερες kwh/y. Για νούμερα άκουσα μέχρι 40%, άρα πιστεύω 20-25%. Όπως κ να έχει όταν είναι επιχείρηση από πίσω που δε τη νοιάζει να κάνει απόσβεση γρήγορα για να νιώσει ζεστό χρήμα στη τσέπη, τα tracker πιστεύω είναι καλύτερη λύση.

 

Η συντήρηση τους δε νομίζω πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη, άσε που έτσι έχεις 1 επιπλέον επιχείρημα για να κλείσεις το συμβόλαιο συντήρησης :) Όσον αφορά το σύστημα παρακολούθησης, έχω δει κάποια μοντέλα βάσεων που χρησιμοποιούν τα ίδια τα panel ως sensors.

Το θέμα για μένα είναι ο χώρος...

Link to comment
Share on other sites

Κοιτάξτε ΕΔΩ. Κλικ στο "Ηλιοστάτης Ptolemeo".

Η εταιρεία αναφέρει ότι η αύξηση της απόδοσης είναι >30% και ότι η απαιτούμενη επιφάνεια για την εγκατάσταση του συστήματος είναι κατά 2,33 φορές μεγαλύτερη. "...Για πάρκο 100 kW είναι επαρκή 3 στρέμματα για σταθερή στήριξη, αλλά απαιτούνται 7 περίπου στρέμματα για λύση με ηλιοστάτες δύο αξόνων όπως οι Ptolemeo..."

Link to comment
Share on other sites

Το περίμενα ότι θα είχε τέτοια διαφορά. στην έκταση. Θα ήθελα μόνο αν ξέρει κανείς τη μέθοδο με την οποία υπολογίζεται η αναγκαία απόσταση. Φαντάζομαι πως θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας να μην υπάρχουν σημεία σύγκρουσης των πλαισίων μεταξύ τους, αλλά δε θέλω να ξανανακαλύπτω το τροχό. Αν υπάρχει μια δεδομένη μεθοδολογία υπολογισμού των αποστάσεων θα με βοηθούσε πολύ.

 

Πάντως η συγκεκριμένη βάση έχει ενδιαφέρων. Δεν χρησιμοποιεί καθόλου αισθητήρες αλλά κινείται βάση λογισμικού. Άρα πέφτει το κόστος κ έχει λιγότερη τάση για προβλήματα άρα κ λιγότερη συντήρηση :)

Link to comment
Share on other sites

Για την 21 Δεκεμβρίου όταν ο ήλιος έχει την μικρότερη γωνία ύψους α γίνονται και οι μεγαλύτερες σκιές , άρα για αυτή την ημερομηνία υπολογίζουμε την ελάχιστη απόσταση Δ , για τις άλλες ημερομηνίες όπου ο ήλιος έχει μεγαλύτερο ύψος δεν θα σκιάζει εάν δεν σκιάζει την 21 Δεκεμβρίου.

 

Ισχύει η σχέση : D=L*sin(β+α)/sinα=1.2*sin(45+28 )/sin28=2.44m

 

D απόσταση μεταξύ πάνελ, L μήκος πάνελ, β γωνία υψους πανελ, α γωνία ύψους ήλιου.

Link to comment
Share on other sites

To smilie τι δουλειά έχει στην εξίσωση;! Δε μας τα μάθανε αυτά εμάς :)

 

Η σχέση που δείχνεις ισχύει για σταθερά ή με tracker ΦΒ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.