Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΔ του Ν 4663/1930


Recommended Posts

Το 1930 πάντως είχαμε την Β' Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία . Τα διατάγματα είναι ΝΔ και όχι ΒΔ .

 

Ετσι για αποφόρτιση . 8-)

Για την αποφορτισμένη ιστορία του ζητήματος:

η Β' Ελ. Πρ. Δημοκρατία ήταν η δημοκρατία των διχασμών και της προπαρασκευής εμφυλίου. Ήταν μία μαύρη περίοδος-μεσαίωνας της ελληνικής δημοκρατίας, η οποία προσπαθούσε να απαγκιστρωθεί από τους αυλικούς του τέως βασιλέως, αλλά έπεφτε συχνά θύμα της αριστοκρατίας και του στρατού. Κάτι ανάλογο ζήσαμε κι επί επταετίας, όταν οι στρατιωτικοί έκαναν εκλογές τις οποίες "κέρδισαν". Και θυμίζω ότι σε αυτή την επταετία, εργολάβοι ήταν πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι του περιβάλλοντος των συνταγματαρχών.

 

Όμως, δεν θα κάνουμε μαθήματα ιστορίας. Η ιστορία γράφτηκε και δεν ξαναγράφεται. Αν κάποτε ήμασταν Νεάντερταλ και ζούσαμε στις κοινωνίες μας με το εθιμικό δίκαιο των Νεάντερταλς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συντηρούμε τους κανόνες των Νεάντερταλ και σήμερα. Και σε αυτό πιστεύω ότι συμφωνούμε, αν κι εφόσον καταλαβαίνουμε ότι σκοπός μας είναι να διεκδικούμε περισσότερη ελευθερία και δικαισύνη.

 

 

Εδώ δεν ξέρεις τι επιστήμη σπούδασες και υιοθετείς την λέξη του ΤΕΕ "τεχνολόγος" και μάλιστα επιχειρηματολογείς πάνω σε αυτή. Τι να πούμε τώρα?

 

Ώρες ώρες σκέφτομαι οτι καλά κάνει το ΤΕΕ και κάνει ότι κάνει.

Δεν μπορώ να καταλάβω προς τί η προσωπική νύξη και τα εννοούμενα περί της γνωσιακής και επιστημονικής μου συνείδησης. Ειλικρινά....

 

Δεν σπούδασα επιστήμη, αλλά τεχνολογία. Τα μαθήματα που διδάχθηκα αποτελούν μεν επιστημονικά πεδία (Φυσική, Στατική, Μηχανική, Υδραυλική, Υδρολογία κ.ο.κ.), αλλά οι σπουδές μου είχαν ως κατεύθυνση την σωστή εφαρμογή των κατασκευών. Φυσική, Χημεία κλπ. διδασκόμαστε από το δημοτικό ακόμα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι κάθε μαθητής του δημοτικού είναι επιστήμων... Η επιστήμη προϋποθέτει καταρχήν συνεχή τριβή με την επιστημονική δραστηριότητα, αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά, διατριβές, πειράματα κ.ο.κ. Το πόσο επιστήμων είναι κάποιος που απλά έχτισε ένα, δύο, πέντε σπίτια, είναι κάτι προς συζήτηση...

 

Δεν διεκδικώ δάφνες που δεν μου ανήκουν. Οι επιστήμονες είναι σημαντικοί στην δική τους δουλειά, όπως και οι τεχνολόγοι στην δική τους.

 

Από την άλλη: είναι δυνατόν να υπάρχουν οι όροι Π.Ε. και Τ.Ε. και να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ επιστημονικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης; Καλώς ή κακώς είμαι τεχνολόγος μηχανικός, δηλαδή μηχανικός εξειδικευμένος στην τεχνολογική κατεύθυνση της Μηχανικής. Έχω ειδικευτεί στην μελέτη και κατασκευή έργων, που χρησιμοποιούνται από ευρείες μάζες ανθρώπων στην καθημερινή τους ζωή. Θα φοβηθώ την χρήση του όρου "τεχνολογία", όταν η τεχνολογία είναι συνώνυμη της κορυφαίας κατασκευαστικής δραστηριότητας στις μέρες μας;

 

Υ.Σ. είναι παραπλανητικός (ως απομεινάρι παλαιών δομών αριστοκρατίας) ο όρος Π.Ε. αφού κανείς δεν έχει "πανεπιστημιακή εκπαίδευση" δηλαδή εκπαίδευση σε όλες τις επιστήμες. Ο σωστός όρος είναι Ε.Ε. (επιστημονικής εκπαίδευσης) που σημαίνει ότι διδάχθηκες μία επιστήμη. Πηγαίνεις μεν στο Πανεπιστήμιο, δηλαδή το χώρο που θεωρητικά φιλοξενεί όλες τις επιστήμες (κάποτε μπορεί να ίσχυε, αλλά όχι σήμερα), αλλά διδάσκεσαι μία από αυτές. Είναι σαν να λέμε ότι όποιος πηγαίνει να αθληθεί στο Ολυμπιακό κέντρο είναι Παναθλητής ή Ολυμπιοαθλητής... Αθλητής είναι ο άνθρωπος, που χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για να εξειδικεύεται σε ένα, δύο, πέντε αθλήματα ανάλογα με την βούλησή του.

 

Ας κρατήσει το ΤΕΕ την "επιστημονική κατεύθυνση", εκείνη την κατεύθυνση δηλαδή που προσπαθεί να ερμηνεύσει τους νόμους της φύσης και κατ' επέκταση των υλικών. Εν τέλει, ας κάνουν μελέτες οι Μηχανικοί Π.Ε. (εφόσον θέλουν να αυτοαποκαλούνται "επιστήμονες") σχετικά με τα φαινόμενα που συνοδεύουν τους νόμους της Φύσης στο αντικείμενό μας κι ας τις συγγράφουν στα επιστημονικά περιοδικά, ώστε να αποκτούμε κι εμείς περισσότερη γνώση γύρω από τα επιστημονικά θέματα κατά την διαδικασία δρομολόγησης και υλοποίησης των έργων της τεχνολογικής ειδικότητάς μας. Επιτέλους, ας γίνει μία επαγγελματική διάκριση των ειδικοτήτων. Δεν είναι δυνατό να βγάζει κάποιος μία σχολή και να θεωρείται ειδικός επί παντός επιστητού. Αυτά είναι θεολογικές πρακτικές, όχι επιστημονικές.

 

Υπήρξαν τροποποιήσεις αυτού.

Η τροποποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα άρση ισχύος ενός νόμου, εκτός κι αν αναφέρεται ρητά κάτι τέτοιο.

Αναφέρθηκες σε "παύση ισχύος του παλαιού νόμου" και προς στιγμή "ψάρωσα".

 

 

 

Ευχαριστώ τον συνάδελφο Didonis για την παρέμβαση του

Το φορουμ είναι ανοιχτό και δεκτικό απέναντι σε όλες τις αποψεις...αλλά θέματα και γραπτά τα οποία προκαλούν δεν θα γίνονται ανεκτά

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

akius

 

 

 



Πράγματι σήμερα απ το πρωί νεκρανάστησες αρκετά θέματα με επίκεντρο των τοποθετήσεων σου την αντιπαράθεση ΤΕΕ – ΤΕΙ, πολιτικές αναφορές και γενικά οτιδήποτε που δεν είναι το βασικό ζητούμενο αυτού του φόρουμ.

Αν αναζητάς καβγάδες σου συνιστώ να βρεις άλλους χώρους. Σίγουρα υπάρχουν αλλα δεν είναι εδώ.

Παρακαλώ λοιπόν μη το συνεχίσεις άσκοπα και προκλητικά διότι θα πρέπει να κλειδωθεί κι αυτό το θέμα. Μόνη λύση που θα έχει ο συντονισμός θα είναι να αποκλείσει εσένα αντί τα θέματα.

Didonis

Edited by akius
  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν μπορώ να καταλάβω προς τί η προσωπική νύξη και τα εννοούμενα περί της γνωσιακής και επιστημονικής μου συνείδησης. Ειλικρινά....

 

Είναι δυνατόν να υπάρχουν οι όροι Π.Ε. και Τ.Ε. και να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ επιστημονικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης; Καλώς ή κακώς είμαι τεχνολόγος μηχανικός, δηλαδή μηχανικός εξειδικευμένος στην τεχνολογική κατεύθυνση της Μηχανικής. Έχω ειδικευτεί στην μελέτη και κατασκευή έργων, που χρησιμοποιούνται από ευρείες μάζες ανθρώπων στην καθημερινή τους ζωή. Θα φοβηθώ την χρήση του όρου "τεχνολογία", όταν η τεχνολογία είναι η κορυφαία κατασκευαστική δραστηριότητα στις μέρες μας;

 

Ας κρατήσει το ΤΕΕ την "επιστημονική κατεύθυνση", εκείνη την κατεύθυνση δηλαδή που προσπαθεί να ερμηνεύσει τους νόμους της φύσης και κατ' επέκταση των υλικών. Εν τέλει, ας κάνουν μελέτες οι Μηχανικοί Π.Ε. (εφόσον θέλουν να αυτοαποκαλούνται "επιστήμονες") σχετικά με τα φαινόμενα που συνοδεύουν τους νόμους της Φύσης στο αντικείμενό μας κι ας τις συγγράφουν στα επιστημονικά περιοδικά, ώστε να αποκτούμε κι εμείς περισσότερη γνώση γύρω από τα επιστημονικά θέματα κατά την διαδικασία δρομολόγησης και υλοποίησης των έργων της τεχνολογικής ειδικότητάς μας.

 

Bαλτός* από το ΤΕΕ ή την ΕΕΤΕΜ είσαι ρε φίλε? Τι είναι αυτά που λες?

 

Τι εξειδικευμένος στην τεχνολογική κατεύθυνση της μηχανικής είναι αυτά? Ποιός σου είπε οτι το τεχνολογικός τομέας των ΑΕΙ δεν είναι επιστημονικός και κάνεις διάκριση?  Τι είναι αυτά?

 

Η τελευταία παράγραφος είναι ασχολίαστη.

 

 

* Ήρθες ξαφνικά σήμερα από το πουθενά κι έγραψες σε όλα τα θέματα περί επαγγελματικών δικαιωμάτων

 

Δεν διεκδικώ δάφνες που δεν μου ανήκουν. Οι επιστήμονες είναι σημαντικοί στην δική τους δουλειά, όπως και οι τεχνολόγοι στην δική τους.

 

Από την άλλη: είναι δυνατόν να υπάρχουν οι όροι Π.Ε. και Τ.Ε. και να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ επιστημονικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης;

 

Όχι αγαπητοί πονηρούληδες του ΤΕΕ και της ΕΕΤΕΜ,δεν υπάρχει καμία διάκριση. Ο νόμος κάνει διάκριση σε ισότιμους τεχνολογικό και πανεπιστημιακό τομέα των ΑΕΙ και όχι σε επιστημονικό και τεχνολογικό. Και οι 2 τομείς των πολιτικών μηχανικών είναι το ίδιο επιστημονικοί ή μη.

 

Αν ο ορισμός της επιστήμης είναι αυτός που έδωσες στην προηγούμενη παράγραφο (βλ. Φυσική, Στατική, Μηχανική, Υδραυλική, Υδρολογία κ.ο.κ.),τότε και οι 2 τομείς των ΑΕΙ που παράγουν πολιτικούς μηχανικούς είναι μη επιστημονικοί. Διάλεξε και πάρε.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

το παρων  ξεκλειδώνει

έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις

Αυτό το φορουμ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ όλες τις απόψεις

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να επαναφέρουν θέματα τα οποία  πολλάκις  έχουν οδηγήσει σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ και σε ΕΝΤΑΣΗ στο φορουμ

Προσωπικά θα δείξω ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Ειδικά  όταν κάποιος η μόνη του ασχολία  στο ΦΟΡΟΥΜ είναι αυτό το ζήτημα
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
akius

Edited by akius
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κάνεις ιστορικό λάθος με την Β' Ελληνική Δημοκρατία . Ηταν πολύ Δημοκρατικότερη σχεδόν όλων των Ευρωπαικών Δημοκρατιών της Εποχής , αν και γεννήθηκε μέσα από μια καταστρεπτική ήττα .

 

Το ότι ο Κονδύλης είχε απόλυτο δίκιο , όταν έλεγε "Αν ήξερα τι τύποι είναι οι Ελληνες , θα τους κυβερνούσα από λοχίας" , δεν είναι κακό για την Δημοκρατία , αλλά για τους πολίτες και το ποιόν τους . Ακριβώς όπως και σήμερα .

 

Το θέμα των μεταξύ μας σχέσεων  , δυστυχώς έχει ξεπεραστεί από την κατάρρευση του εργασιακού μας αντικειμένου . Για αυτό και έχουν χαλαρώσει και οι διαμάχες . Καθότι το μοίρασμα της πίτας είναι κλάσμα και όταν ο αριθμητής , η πίτα είναι μηδέν , τότε .........

 

 

Παρακαλώ να μείνουμε εντός θέματος

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
akius

Edited by akius
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

* BAS

θα μπορούσαμε να κάνουμε μία καλή συζήτηση γύρω από ιστορικά θέματα, αλλά όχι υπό το ...ρόπαλο των ΜΑΤ.

 

 

 

Yπάρχει  χώρος  χαλαρής κουβέντας στο ΦΟΡΟΥΜ  όπως και προσωπικά μνμ

Εντός Θέματος τελευταία φορά

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
akius

 

 

 

Κλειδώνει  το θέμα γιατί πρέπει και να δουλέψουμε από το να κυνηγάμε κάποιους να τηρήσουν ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Edited by akius
  • Downvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα, δεν είμαι σίγουρος αν το παρόν νήμα είναι το κατάλληλο αλλά δεν ήθελα να ανοίξω και καινούριο με τη μία.

Ερώτηση, κυρίως προς τους πολιτικούς μηχανικούς:

 

Γνωρίζει κάποιος τι προβλέπει η νομοθεσία (αν προβλέπει) για τον ρόλο και τα προσόντα εργοδηγών, επικεφαλής συνεργείων εργασιών εκσκαφών, οδοποιίας και γενικά έργων πολιτικού μηχανικού;

Για παράδειγμα, σχετικά με τα προσόντα των ηλεκτρολόγων υπάρχει πλέον το ΠΔ 108/2013 που καθορίζει τα προσόντα των τεχνιτών ηλεκτρολόγων, αρχιτεχνιτών, κλπ. Για τις εργασίες του πολιτικού μηχανικού υπάρχει κάτι αντίστοιχο;

 

Το ερώτημα τίθεται στο γενικότερο πλαίσιο εάν για τον ρόλο του εργοδηγού σε σχετικές εργασίες απαιτείται πτυχίο ή άλλου είδους πιστοποίηση ή η επαγγελματική εμπειρία είναι αρκετή και οι επιμέρους απαιτήσεις καλύπτονται από τα πτυχία των χειριστών Μ.Ε., γομωτών πυροδοτών στα λατομεία, κοκ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.