Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Εξυπνα» αυτοκίνητα θα «διαβάζουν» τα όρια ταχύτητας


Engineer

Recommended Posts

Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα που θα μπορούν να «διαβάζουν» τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας και θα κόβουν ανάλογα ταχύτητα, χωρίς παρέμβαση του οδηγού. Η εταιρεία Ford ανακοίνωσε ότι το πρώτο μοντέλο της με αυτή τη δυνατότητα θα αρχίσει να πωλείται φέτος τον Αύγουστο, όταν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη η δεύτερη γενιά των αυτοκινήτων της S-Max.

 

 

H νέα τεχνολογία θα βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν τα πρόστιμα της Τροχαίας και να οδηγούν ασφαλέστερα, κάνοντας λιγότερα ατυχήματα. Ο οδηγός πάντως, αν θέλει, θα μπορεί να υπερνικήσει την αυτόματη επιβράδυνση του οχήματός του, πατώντας σταθερά το γκάζι, αλλά θα μπορούν να επιταχύνουν μόνο έως 8 χιλιόμετρα πάνω από το όριο ταχύτητας.

 

Εκπρόσωπος της Ford δήλωσε στο BBC ότι η νέα τεχνολογία θα επεκταθεί πιθανότατα και σε άλλα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας σταδιακά σε όλο τον κόσμο.

 

Το σύστημα ονομάζεται "Intelligent Speed Limiter" (Έξυπνος Περιοριστής Ταχύτητας) και βασίζεται σε αισθητήρες στους τροχούς, που καταγράφουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου, καθώς και σε ένα σύστημα οπτικής αναγνώρισης των σημάτων της τροχαίας, χάρη σε μια βιντεοκάμερα στο παρμπρίζ που συνεχώς «διαβάζει» τον δρόμο.

 

Παραμένει αβέβαιο πάντως κατά πόσο οι οδηγοί θα είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες στο όχημά τους. Προφανώς είναι θέμα χαρακτήρα, παιδείας, αλλά και νοοτροπίας - ατομικής και εθνικής.

 

Η γενικότερη τάση όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι να εφοδιάζουν τα οχήματά τους με ολοένα περισσότερα «έξυπνα» ηλεκτρονικά και αισθητήρες, που βοηθούν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις κακοτοπιές και την αφηρημάδα (ή ασχετοσύνη) τους. Όμως, η πραγματική επανάσταση στους δρόμους θα γίνει, όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα πραγματικά αυτόνομα αυτοκίνητα-ρομπότ.

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr...&pubid=64162080

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Έχει να πέσει γέλιο μολις έρθουν στην Ελλάδα... να πηγαίνεις σε επαρχιακή οδό με 30 και να χτυπιέσαι... και το τέλος ορίου ταχύτητας να είναι πίσω από θάμνο!

Link to comment
Share on other sites

.. και γενικώς με κάτι όρια ταχύτητας ξεχασμένα από έργα προ 15ετίας ή πινακίδες γυρισμένες κάθετα στο λάθος δρόμο..

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη βλακεία είναι η οπτική ανάγνωση των πινακίδων. Το όριο ταχύτητας θα έπρεπε να δίνεται με ηλεκτρομαγνητικό σήμα από την πινακίδα, ή ακόμα καλύτερα να είναι περασμένο σε ηλεκτρονικό χάρτη και να το διαβάζει το σύστημα πλοήγησης.

 

Υποθέτω ότι η εταιρεία θα έχει προνοήσει πως αν βγάλεις το όργανο ανάγνωσης ή αν πας να το πειράξεις να σου χαλάει άλλες λειτουργίες πχ τα φώτα ώστε το όχημά σου να μετατρέπεται σε όχημα πίστας (η honda τουλάχιστον το κάνει αυτό όταν πας να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του ψεκασμού των μοτοσυκλετών CBR). Η λύση γι' αυτό το πρόβλημα είναι να προσθέσεις εξωτερικό εγκέφαλο που παρακάμπτει τον εργοστασιακό, αλλά κοστίζει κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ...

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη βλακεία είναι η οπτική ανάγνωση των πινακίδων. Το όριο ταχύτητας θα έπρεπε να δίνεται με ηλεκτρομαγνητικό σήμα από την πινακίδα, ή ακόμα καλύτερα να είναι περασμένο σε ηλεκτρονικό χάρτη και να το διαβάζει το σύστημα πλοήγησης.

 

Ακριβώς να είναι περασμένο στον εγκέφαλο του συστήματος βάση δεδομένων από οδικούς χάρτες και τα θεσπισμένα όρια σε αυτούς..Και πολύ πιο εύκολο να γίνει.

 

Πάντως πολλά ηλεκτρονικά σε ένα αμάξι..Πρόβλημα, θες από συντήρηση, θες από πρακτικότητα πολλά... 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.