Jump to content
 • Revit - Μαθήματα BIM

ΤΕΕ & Υπουργείο Εργασίας καταργούν την παρανοϊκή επιβολή των αναδρομικών στο α εξάμηνο 2015


Recommended Posts

Σε θετικό κλίμα, με κυβερνητικές δεσμεύεις και διαβεβαιώσεις για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, άμεσες πρωτοβουλίες και διοικητικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκε η χθεσινή, δεύτερη συνάντηση της διοίκησης του ΤΕΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας, που έχει δρομολογηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση των ασφαλιστικών θεμάτων των μηχανικών.

 

Συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ, που ασκεί καθήκοντα προέδρου ΤΕΕ Θόδωρος Σεραφίδης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος. Στην αιχμή των εξελίξεων, η δέσμευση που ανέλαβε ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, σε συνεργασία και διάλογο με το ΤΕΕ, να προωθήσει το συντομότερο δυνατόν νομοθετική ρύθμιση αναμόρφωσης του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα αντιμετωπίζει θετικά τόσο το αίτημα της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, όσο και τον αριθμό των ασφαλιστικών κατηγοριών σε νέα ορθολογική βάση.

 

Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει απερίφραστα ότι κατανοεί το δίκαιο των σχετικών αιτημάτων του ΤΕΕ και των μηχανικών και δεσμεύεται να συνεργαστεί και να νομοθετήσει μία ασφαλιστικά βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ρεαλιστική, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες των μηχανικών, που πλήττονται βάναυσα από την κρίση όλα τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα, αναμόρφωση του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών και κατηγοριών. Το ΤΕΕ από την πλευρά του δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η τυφλή εισπρακτική επιχείρηση και μάλιστα αναδρομικά υπέρογκων εισφορών και προσαυξήσεων του υπουργείου Εργασίας επί Γ. Βρούτση και της διοίκησης του ΕΤΑΑ επί του κ. Σελλιανάκη έχει οριστικά ενταφιαστεί από τους θεσμικές παρεμβάσεις και τους αγώνες του ΤΕΕ και των μηχανικών.

 

Ακυρώνεται το εισπρακτικό σχέδιο οικονομικής και επαγγελματικής εξόντωσης των μηχανικών

 

Ακυρώνεται στην πράξη το τυφλό εισπρακτικό σχέδιο επιβολής και μάλιστα αναδρομικά, εξοντωτικών εισφορών και εξωπραγματικών προσαυξήσεων, εις βάρος των διπλωματούχων μηχανικών ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό προκύπτει από τις δεσμεύσεις που ανάλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη χθεσινή συνάντηση της με το ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για την επίλυση των θεμάτων του ασφαλιστικού των μηχανικών. Στη χθεσινή δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εργασίας, η πρώτη συνάντηση με τους ίδιους συμμετέχοντες έγινε στις 18 Μαρτίου 2015, πήραν μέρος ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ, που ασκεί καθήκοντα προέδρου ΤΕΕ Θόδωρος Σεραφίδης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος, ενώ το υπουργείο Εργασίας εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς.

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της συνάντησης έχουν ως εξής:

 

- Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεσμεύεται σε συνεργασία και διάλογο με το ΤΕΕ, να προωθήσει το συντομότερο δυνατόν νομοθετική ρύθμιση αναμόρφωσης του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα αντιμετωπίζει θετικά τόσο το αίτημα της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, όσο και τον αριθμό των ασφαλιστικών κατηγοριών σε νέα ορθολογική βάση. Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει απερίφραστα ότι κατανοεί το δίκαιο των σχετικών αιτημάτων του ΤΕΕ και των μηχανικών και δεσμεύεται να συνεργαστεί και να νομοθετήσει μία ασφαλιστικά βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ρεαλιστική, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες των μηχανικών, που πλήττονται βάναυσα από την κρίση όλα τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα, αναμόρφωση του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών και κατηγοριών.

 

- Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται παράλληλα ότι αναλαμβάνει αμέσως τις δέουσες πρωτοβουλίες σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο, ώστε στην περίοδο μετάβασης στο νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών και ασφαλιστικών κατηγοριών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, να μην εφαρμοστούν και να ακυρωθούν στην πράξη τυχόν καταλογισμοί των εξωπραγματικών αναδρομικών αυξήσεων και εισφορών, των προηγούμενων ετών. Υπογραμμίζεται ότι ήδη η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ έλαβε απόφαση ότι τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στις 15.5.2015 και θα είναι πληρωτέα μέχρι τις 30.6.2015, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι είναι ανάγκη να δοθεί ικανός χρόνος για την ανεύρεση λύσης στο επίμαχο ζήτημα.

 

- Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται επίσης ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την άμεση απονομή προσωρινής σύνταξης, ως ποσοστό της συνολικής σύνταξης, στους δικαιούχους μηχανικούς, που καταθέτουν σχετική αίτηση. Μέχρι τώρα οι δικαιούχοι αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις, σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας τους.

 

- Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται ότι επίσης με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν, εντός των προσεχών ημερών για ψήφιση στη Βουλή θα ρυθμίσει το θέμα ιατρικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων μηχανικών. Θέμα που αποτελεί τεράστια κοινωνική αδικία και “υγειονομική βόμβα”! Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι 40.000 μηχανικοί σε ένα σύνολο 65.000 ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ, λόγω κρίσης και οικονομικής εξαθλίωσης και είναι ανασφάλιστοι αυτοί και οι οικογένειές τους.

 

- Το υπουργείο Εργασίας επαναβεβαιώνει παράλληλα την δέσμευση του για προστασία των μηχανικών από την εισπρακτική έφοδο του ΕΤΑΑ μέσω Εφορίας. Ανακαλείται η λίστα οφειλετών, που μεταβίβασε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ ΕΤΑΑ στις Εφορίες, ώστε να εξαλειφτεί ο κίνδυνος κατασχέσεων και άλλων συνεπειών εις βάρος των μηχανικών, οι οποίοι λόγω κρίσης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

 

- Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι είναι ζήτημα εικοσιτετράωρων να ικανοποιηθεί επιτέλους το αίτημα του ΤΕΕ των μηχανικών αλλά και των άλλων φορέων και κλάδων (υγειονομικών και νομικών) για την τοποθέτηση νέας διοίκησης, με απομάκρυνση από τη θέση του προέδρου ΔΣ ΕΤΑΑ του περιβόητου κ. Σελλιανάκη, που έχει κατ ̈ επανάληψη καταγγελθεί για την εφαρμογή αποτυχημένων και καταδικασμένων πολιτικών εις βάρος του Ταμείου και των ασφαλισμένων του.

 

- Το υπουργείο Εργασίας επαναβεβαίωσε προς τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο κ. Γ. Ρωμανιάς προς τους Θ. Σεραφίδη και Γ. Κυριακόπουλο στην πρώτη τους συνάντηση, οι οποίες αφορούν: Την άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών παροχών του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ. Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχοντας γνώση του σχετικού κανονισμού είπε ότι θα γίνει άμεση επικαιροποίηση του σχεδίου της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή. Το θέμα εκκρεμεί από το 2010 και αποτελεί πάγιο αίτημα του ΤΕΕ και των μηχανικών.

 

- Επίσης ο κ Ρωμανιάς επανάλαβε τη θετική στάση του υπουργείου στο αίτημα διατήρησης της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ. Δεσμεύτηκε ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα παραμείνει ανεξάρτητο στο ΕΤΑΑ και ότι δεν θα ενοποιηθεί με άλλα Ταμεία, διατηρώντας την οικονομική του αυτοτέλεια, προσθέτοντας ότι τυχόν επιμέρους θέματα θα αντιμετωπιστούν με μελέτη σε βάθος χρόνου.

 

ΤΕΕ: ΜΗΝΥΜΑTA ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ο αγώνας των μηχανικών ακυρώνει την ασφαλιστική τους εξόντωση

 

Το ΤΕΕ όσον αφορά τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με το υπουργείο Εργασίας:

 

-Εκφράζει κατ ́ αρχήν την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στα αιτήματα του ΤΕΕ και των μηχανικών.

 

-Τονίζει ότι η επίλυση των οξύτατων ασφαλιστών θεμάτων των μηχανικών θα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική, χωρίς άλλες καθυστερήσεις υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η επιβίωση και η προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική αξιοπρέπεια, ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου.

 

-Δηλώνει ότι είναι αποφασισμένο να συμβάλλει στον διάλογο και στη συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας και της νέας διοίκησης του ΕΤΑΑ για την προώθηση δίκαιων και βιώσιμων λύσεων, υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, του Ταμείου και των διπλωματούχων μηχανικών.

 

-Υπογραμμίζει ότι το ΤΕΕ και οι μηχανικοί βρίσκονται ούτως ή άλλως σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, προκειμένου να υπερασπιστούν τους αγώνες, το δίκιο τους και τον κεντρικό ρόλο τους στην ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ΤΕΕ παράλληλα υπογραμμίζει και στέλνει καθαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι:

 

-Το τυφλό εισπρακτικό σχέδιο επιβολής και μάλιστα αναδρομικά, εξοντωτικών εισφορών και εξωπραγματικών προσαυξήσεων, εις βάρος των διπλωματούχων μηχανικών ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.

 

-Έχει ήδη καταστεί ανενεργό και ανεφάρμοστο από τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις και τους αποτελεσματικούς αγώνες του ΤΕΕ και των μηχανικών των τελευταίων ετών, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

 

-Οι προκλητικές μεθοδεύσεις από το 2011, οικονομικής και επαγγελματικής ισοπέδωσης των εξαθλιωμένων από την παρατεταμένη κρίση μηχανικών και οι πολιτικές υπονόμευσης της βιωσιμότητας και των συμφερόντων του Ταμείου τους μπορεί και πρέπει να ανατραπούν οριστικά.

 

-Οι απόπειρες επικοινωνιακής αναβίωσης τους προδίδουν και κάνουν ακόμη πιο απεχθείς τις πολιτικές, τους πρωταγωνιστές και τους συνοδοιπόρους τους, που έδωσαν λυσσαλέα και έχασαν τη μάχη να τις επιβάλλουν. Δηλαδή τον υπουργό της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και τον εκτελεστή, απερχόμενο πρόεδρο του ΔΣ ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν ήδη συντριβεί και αμετάκλητα καταδικαστεί στην κάλπη του λαού και στη συνείδηση του κλάδου.

 

Το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι στο μεταξύ έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη σταθερή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΤΕΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την απόφαση-πρόταση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, για την αντιμετώπιση των επισωρευμένων θεμάτων, που συνθέτουν την επίλυση του ασφαλιστικού των μηχανικών και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνει.

 

Πηγή: http://www.buildnet....211&artid=15016 - http://www.iekemtee....ς-βάρος-των-μηχ

 

Click here to view the είδηση

Link to post
Share on other sites
 • Replies 40
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

theagparΓιατί δηλαδή δεν μπορούν με νέο νόμο να καταργήσουν - τροποποιήσουν τον μνημονιακό νόμο (Ν. 3986/2011) με νέο νόμο. Να το φέρουν στη βουλή και να το ψηφίσουν! Τι ακριβώς τους εμποδίζει; Και

Δεν αφηνετε τις "φανφαρες", μεχρι να δουμε και κατι ψηφισμενο?

Kαι δε φτάνουν όλα αυτά, άλλαξε υπάλληλος σε πολεοδομία θεσ/νικης που ελεγχει τα φορολογικά και ζητάει (προβλέπεται μέν) ασφαλιστικη ενημερότητα, αλλιως δε προχωράει η άδεια. Οκ ΡΕ συνάδελφε, δεκτό π

Τελεσιδικη αποφαση του ΣτΕ, δεν ξερω πώς καταργείται......

Η διαγραφή είναι πλέον μονόδρομος. Μια απόφαση είναι.

 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

 

 

Δεν αφηνετε τις "φανφαρες", μεχρι να δουμε και κατι ψηφισμενο?

 

+1000 tery.... Γιατί μετά θα είναι πιο ανώμαλη η προσγείωση στις αυξήσεις, τα αναδρομικά και τη τελική διαγραφή μας απο το ΤΣΜΕΔΕ

 • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Μπορούν, αλλά δεν τους αφήνουν οι μνημονιακές διατάξεις και συμφωνίες με εταίρους, δεν είναι τόσο εύκολο. Και στα υπόλοιπα ταμεία έγιναν αυξήσεις, οπότε αν καταργηθούν οι δικές μας ανοίγει ο ασκός του αιόλου... 

Για το δεύτερο σκέλος, εξαρτάται τι σου δίνει το κάθε τι σήμερα, και όχι πόσο κόπιασες κάποτε...Το συμφέρον σου θα κοιτάξεις, αν είναι αλλού θα πας αλλού...

 

Τελικά αυτή η είδηση παίζει από το πρωί πολύ και αρκετοί πανηγυρίζουν (που λέει ο λόγος). Προσωπικά δεν μου λέει τίποτα απολύτως. Η ιστορία έχει δείξει πως αν δεν δεις κάτι σε ΦΕΚ μην το παίρνεις στα σοβαρά..

Για το ασφαλιστικό γενικότερα κουβέντα πάλι...Κολλήσαμε στα αναδρομικά, γιατί μέχρι τώρα δίναμε και κρατούσαμε και καβάτζα...

Edited by terry
 • Upvote 2
 • Downvote 1
Link to post
Share on other sites

στο τελος θα γινει οτι πει ο μπαρουφακης ... ακομα η συγκυβερνηση  δεν εχει ψηφισει τιποτα ουσιαστικο ... ειναι βεβαιο οτι εχουν χασει την μπαλα .. πρεπει να τα περιμενουμε ολα ..ακομα και χειροτερα... δεν ξερω φυσικα αν τις αυξησεις τις εχουν υπολογισει στο πλεονοσμα ; αλλα αν τις εχουν υπολογισει οι προηγουμενοι, αυτοι μαλλον θα πρεπει να βρουνε ισοδυναμα ... εχουμε μπλεξει ασχημα ...

 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Τα χειρότερα θα είναι σε 2 βδομάδες που δεν θα υπάρχει σάλιο, και εμείς περιμένουμε μειώσεις εισφορών....Οτι έχουμε μπλέξει, έχουμε μπλέξει.....Ερχονται δύσκολα χρόνια δυστυχώς...

Κανένα νομοσχέδιο μέχρι στιγμής, παίζουνε τον παπα και ο χρόνος τελειώνει...Που είναι οι μεταρρυθμίσεις? Λόγια του αέρα και περιμένουν να πάρουμε σοβαρά την χτεσινή συζήτηση με το ΤΕΕ

Edited by ikaros13
 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Με συγχωρείται για αυτό που θα πω,αλλά to TEE κοιτάεi το δέντρο και χάνεi το δάσος. (σε περίπτωση που δεν είναι και αυτό μέσα στο κόλπο και τα παραπάνω δεν αποτελούν στάχτη στα μάτια).

 

Τα ασφαλιστικά ταμεία πάνε να γίνουν funds. Aυτό μαρτυρά το νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση" (sic),που πλέον για ΝΠΔΔ και ασφαλιστικούς φορείς καταργείται το δικαιώμα της ταμειακής επάρκειας των ασφαλιστικών ταμείων.

Edited by atsalovergas
 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα. Διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να καταργήσουν το μνημόνιο και ότι έχουν ανάγκη τους ξένους. Θα το καθυστερήσουν όσο μπορούν με μπλα μπλα για τους ηλίθιους (που είναι πολλοί στη χώρα), αλλά ο χρόνος τρέχει και κάποια στιγμή θα τελειώσει.

 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.