Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κοινή οικοδομική άδεια σε χωριστά οικόπεδα


Recommended Posts

Αγαητοί Συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα τη συμβουλή κάποιου τοπογράφου στο παρακάτω πρόβλημα.

 

Έχω τίτλους ιδιοκτησίας για δύο οικόπεδα τα οποία είναι μεν κολλητά αλλά έχουν ξεχωριστούς τίτλους ιδιοκτησίας. Κάποιοα στιγμή με κοινή οικοδομική άδεια χτίσανε δίχως κάποια συμβολαιογραφική πράξη (οριζόντια ή συννένωση) και το τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας δείχνει ένα ενιαίο οικόπεδο και όχι δύο χωριστά.

 

Απ' ότι γνωρίζω δεν μπορείς να βγάλεις κοινή οικοδομική άδεια (κοινό κλιμακοστάσιο έχουν) σε δύο διαφορετικά οικόπεδα.

 

Ήρθαν σε μένα για να βγάλω την οικοδομική άδεια για το υπόλοιπο δόμησης που υπάρχει και τους είπα να κάνουμε πρώτα μία οριζόντια ιδιοκτησία και τότε ανακάλυψα το κενό.

 

Κάποια συμβουλή; Μήπως γίνεται να εκδόσεις κοινή οικ. άδεια και δεν το ξέρω;

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, αν οι δύο τίτλοι κυριότητας έχουν κοινό ιδιοκτήτη δεν απαιτείται συνένωση οικοπέδων, οπότε τα δύο οικόπεδα θεωρούνται ως ένα ενιαίο και μπορεί να εκδοθεί νόμιμα οικ.αδ. για όλο το οικόπεδο. Αν οι τίτλοι έχουν διαφορετικούς ιδιοκτήτες απαιτείται συνένωση οικοπέδων. Στην περίπτωση αυτή η πρώτη άδεια (άρα και η δεύτερη) δεν είναι σύννομη.

Link to comment
Share on other sites

Τα συμβόλαια είναι ξεχωριστά και ανήκουν σε δύο αδελφές. Σε προσθήκη ορόφου που έκανε η μία εμφανίζει κανονικά στα αρχιτεκτονικά τη διπλανή οικοδομή.

 

Εγώ τώρα να κάνω νέο τοπογραφικό για την οριζόντια ιδιοκτησία και μετά όταν έρθει η ώρα της αδείας στα αρχιτεκτονικά τι θα δείξω;

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι η Υπηρεσία παραπλανήθηκε. Εφόσον οι τίτλοι ιδιοκτησίας έχουν διαφορετικούς ιδιοκτήτες (έστω και αδελφές) θεωρούνται διαφορετικά αυτόνομα και ανεξαρτητα. Άρα έπερεπε εξαρχής να βγούν δύο οικ. άδειες. Αλλά επειδή λέτε ότι πέραν της αρχικής οικ. άδειας υπάρχει και άδεια προσθήκης της μιας αδελφής που έγινε στην αρχική άδεια μήπως οι τίτλοι κυριότητας είναι αποδοχή ποσοστού οικοπέδου από ενιαίο κληρονομικό οικόπεδο? Διαφορετικά, αν είναι δύο διαφορετικά οικόπεδα με δύο τίτλους κυριότητας και διαφορετικούς ιδιοκτήτες θεωρώ ότι οι προηγούμενες οικ. άδειες δεν είναι σύννομες και για να εκδοθεί νέα θα πρέπει να τακτοποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Άλλωστε η κάθε διαιρετή ιδιοκτησία του κοινού κτίσματος σε ποιο οικόπεδο έχει ποσοστό ιδιοκτησίας?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, έχεις δει τα συμβόλαια των οικοπέδων? Μου ακούγεται λογικό το γεγονός που αναφέρει ο συνάδελφος camelot,δηλ. να μην υφίστανται δύο αυτόνομα οικόπεδα, αλλά να έχουν οι δυο αδερφές εξ αδιαιρέτου ποσοστά σε ενιαίο οικόπεδο από τον π.χ. πατέρα τους και να είχαν κάνει κάποιοα άτυπη "μοιρασια". Μήπως ισχύει κάτι τέτοιο?Καλη χρονιά!

Link to comment
Share on other sites

Τα είδα τα συμβόλαια και δείχνουν καθαρά αγορά δύο χωριστών οικοπέδων. Δυστυχώς καταλήγω στο ότι υπήρξε παρατυπία και είναι καλύτερο να μην μπλέξω. Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη που επεμβαίνω , αλλά διάβασα κάτι και τρόμαξα . Δηλαδή όντως αν δύο κολλητα οικόπεδα ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη , τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να προβεί κατευθείαν στην έκδοση οικοδομικής άδειας χωρίς συννένωση ; Με τους όρους δόμησης τι γίνεται ;

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ενα ενιαίο οικόπεδο και να κτίσει με όρους δόμησης που αφορούν το ενιαίο οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, μου ζήτησε ο αρμόδιος Τοπογράφος της Πολεοδομίας να προσκομίσω και μία υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι θεωρεί τα δύο οικόπεδα σαν ένα ενιαίο για οικοδόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει , σας ευχαριστώ . Να ρωτήσω όμως και κάτι άλλο ; :

1) Αν υποθέσουμε πως ένα από τα εν λόγω οικόπεδα δεν έχει τοπογραφικό (υπάρχει συμβόλαιο , αλλά λέει π.χ. «5 στρέμματα περίπου ή όσα είναι») , τότε σίγουρα πρέπει να γίνει τοπογραφικό . Η αποροία μου είναι , σε αυτήν την υποπερίπτωση , θα πρέπει να γίνει και συμβολαιογραφική πράξη συννένωσης ή πάλι αρκεί το γεγονός που πλέον και τα δύο οικόπεδα έχουν τοπογραφικά ;

2) Όχι ότι σας αμφισβητώ , απλά αν ξέρετε μπορείτε να μου υποδείξετε πού αναφέρετε το παραπάνω σκεπτικό στην νομοθεσία ; Ρωτάω διότι μπορεί κάποια μέρα να μου χρειαστεί και να μην με πιστεύουνε …

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.