Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απαλλαγή ΦΠΑ - έργο στο εξωτερικό


liv25k

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει στο εξής θέμα: Δουλεύω σε εταιρεία με μπλοκάκι. Το οποίο σημαίνει ότι κάνω κανονικά συμβάσεις για διάφορα έργα. Δεν υπογράφω όμως καμιά μελέτη, κοινώς το όνομά μου δε φαίνεται πουθενά στο έργο που παραδίδεται. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να κόβω ΤΠΥ χωρίς ΦΠΑ γιατί δουλεύουμε έργα στο εξωτερικό. Το ΥΠΟΙΚ έχει δημοσιεύσει λύση για το συγκεκριμένο θέμα την οποία ανεβάζω παρακάτω. Η ερώτησή μου είναι η εξής: οι παρεχόμενες υπηρεσίες αποδεικνύονται με συμφωνητικό ή πρέπει να υπάρχει κάποια υπογεγραμμένη μελέτη που στην ουσία τις αποδεικνύει; Εγώ δηλαδή θεωρούμαι ανεξάρτητος μηχανικός-συνεργάτης και κατ' επέκταση υπεργολάβος ή φαίνεται ότι υπάρχει εξαρτημένη εργασία με την εταιρεία μου και αυτό δε με απαλλάσσει από το ΦΠΑ για έργο του εξωτερικού;

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ 2010.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δουλεύουμε μελέτη και σχέδια. Εκτός από τη σύμβαση έργου όμως δεν ξέρω αν μπορούμε να αποδείξουμε κάπως αλλιώς ότι κάνουμε ό,τι κάνουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με ένα τιμολόγιο που θέλω να κόψω. Εδώ και κάποιους μήνες δουλεύω με έναν συνάδελφο στο σχεδιασμό μιας μεταλλικής βιομηχανικής μονάδας στην Ολλανδία. Τη μελέτη και το συντονισμό την έχει αναλάβει μια Ιταλική εταιρεία. Αυτή η εταιρεία χρησιμοποιεί διάφορους κατασκευαστές. Ένα από τα εργοστάσια που χρησιμοποιεί βρίσκεται στην Ελλάδα. Εμείς δουλεύουμε εξ αποστάσεως για αυτό το εργοστάσιο υποστηρίζοντας τους με τον σχεδιασμό των τμημάτων της κατασκευής που έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν. Ο συνάδελφος μου έχει πάρει τη δουλειά και έχει υπογράψει σύμβαση με το εν λόγω εργοστάσιο. Τα τιμολόγια που κόβει έχουν απαλλαγή Φ.Π.Α. γιατί αφορούν έργο του εξωτερικού. Εγώ πρόκειται να κόψω τιμολόγιο στον συνάδελφο και να πληρωθώ από αυτόν. Δικαιούμαι και εγώ απαλλαγη απο το Φ.Π.Α. και αν ναι, θα πρέπει να υπογράψουμε κάποια σύμβαση μεταξύ μας; Ή αρκεί απλώς να γράψω ότι αφορά ακίνητο του εξωτερικού; 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας.
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, dimvoulg said:

Τα τιμολόγια που κόβει έχουν απαλλαγή Φ.Π.Α. γιατί αφορούν έργο του εξωτερικού. Εγώ πρόκειται να κόψω τιμολόγιο στον συνάδελφο και να πληρωθώ από αυτόν.

Εφόσον ο συνάδελφος τηρεί επιχείρηση (ατομική ή οτιδήποτε άλλο) εγκατεστημένη στην Ελλάδα, δεν δικαιούστε απαλλαγή ΦΠΑ. Εάν όμως, εκδίδατε φορολογικό στοιχείο (δελτίο παροχής υπηρεσιών) απευθείας στην ιταλική εταιρεία, τότε ναι, θα δικαιούσασταν (εφόσον βεβαίως, είχε προηγηθεί πρώτα η έναρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών στην αρμόδια ΔΟΥ για εγγραφή στο σύστημα VIES, δηλ. συμπλήρωση έντυπου Μ2 κ.λπ.).

Σύμβαση γενικά, "απαιτείται" (εντός εισαγωγικών, καθώς δεν είναι γνωστό το ποσό ανάθεσης) για λόγους διασφάλισης και των δύο μερών.

Υ.Γ. Σε σχέση με τη διοικητική λύση που έχει επισυναφθεί παραπάνω, από άλλο συνάδελφο, θεωρώ ότι μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα (να αποδοθεί δηλαδή, ο ΦΠΑ στη χώρα όπου βρίσκεται το ακίνητο), παρά τα απλοποιεί. Προφανώς, πρόκειται για διαδικασίες όπου ο ίδιος ο μελετητής πρέπει να κινήσει.

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

@JohnnyHoliday συνάδελφε διάβασες το συνημμένο του φίλου παραπάνω το οποίο αποτελεί επίσημη απάντηση της Δ/σης φπα; Αν έχεις κάποια νεότερη νομοθεσία/οδηγία υπόψιν και έχεις την καλοσύνη μοιράσου την μαζί μας (και εγώ ταλαιπωρούμαι από αντίστοιχο θέμα στο οποίο δεν έχω κόψει ΦΠΑ, αλλά ο νέος λογιστής λέει ότι κακώς)

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, NonLinear_Mind said:

συνάδελφε διάβασες το συνημμένο του φίλου παραπάνω το οποίο αποτελεί επίσημη απάντηση της Δ/σης φπα;

 

On 6/2/2023 at 9:33 AM, JohnnyHoliday said:

Υ.Γ. Σε σχέση με τη διοικητική λύση που έχει επισυναφθεί παραπάνω, από άλλο συνάδελφο, θεωρώ ότι μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα (να αποδοθεί δηλαδή, ο ΦΠΑ στη χώρα όπου βρίσκεται το ακίνητο), παρά τα απλοποιεί. Προφανώς, πρόκειται για διαδικασίες όπου ο ίδιος ο μελετητής πρέπει να κινήσει.

Εχω ήδη απαντήσει παραπάνω. Η λύση αναφέρει οτι εφόσον δεν αποδοθεί ΦΠΑ στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποδοθεί στη χώρα όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Αποδώσατε συνεπώς, τον ΦΠΑ στη χώρα αυτή; Γιατί το να μην αποδοθεί ΦΠΑ σε κάποια χώρα, δεν βλέπω να διατυπώνεται ως επιλογή, πουθενά (σημείωση 4, με έναν μικρό αστερισκο από πλευράς Δ/νσης, περί μη υποχρεωτικής καταβολής στην τρίτη χώρα, εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται από την εκεί Νομοθεσία).

Σε αντίστοιχη δική μου περίπτωση, δεν αποδοθηκε ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών (εργοτάξιο) προς ελληνική εταιρεία, καθώς ήμουν μόνιμα εγκατεστημένος στην χώρα όπου πραγματοποιούνταν το έργο (εκτός Ευρώπης).

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

@JohnnyHoliday να αποδώσω ΦΠΑ στη Σαουδική Αραβία; Με δικιά μου νομοθεσία; Στο συνηρημένο πάντως, δεν εξετάζεται που είναι ο μηχανικός (πως θα το διαπιστώσει άλλωστε;) αλλά η χώρα του ακινήτου.. 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, NonLinear_Mind said:

να αποδώσω ΦΠΑ στη Σαουδική Αραβία; Με δικιά μου νομοθεσία;

Δεν έγραψα πουθενά εγώ για δική σας νομοθεσία. Το χαρτί λέει ότι εσείς θα πρέπει να αναζητήσετε τον τρόπο με τον οποίο θα αποδοθεί στην τρίτη χώρα ο ΦΠΑ (εάν κάτι τέτοιο ισχύει).

Η σύμβαση σας, τι ακριβώς λέει; 

ΥΓ φυσικά και ο νόμος προβλέπει τι γίνεται με τον τόπο :

α) Ο τόπος παροχής υπηρεσιών προς υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο, που ενεργεί με την ιδιότητα αυτή, εί­ναι ο τόπος όπου το εν λόγω πρόσωπο έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας. Ωστόσο, εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε μόνιμη εγκατάσταση του υποκείμενου στον φόρο προσώπου που βρίσκεται σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο όπου έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας, ως τόπος πα­ροχής των υπηρεσιών αυτών θεωρείται ο τόπος όπου βρίσκεται η μόνιμη εγκατάστασή του. Ελλείψει τέτοιας έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης, ως τόπος παροχής υπηρεσιών θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του υποκείμενου στον φόρο στον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες.
β) Ο τόπος παροχής υπηρεσιών προς μη υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο είναι ο τόπος της έδρας της οικονομικής δραστηριότητας του παρέχοντος τις υπη­ρεσίες. Ωστόσο, εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από μόνιμη εγκατάσταση του παρέχοντος που βρίσκε­ται σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο της έδρας της οικονομικής του δραστηριότητας, ως τόπος παροχής των υπηρεσιών αυτών θεωρείται ο τόπος όπου βρί­σκεται η μόνιμη αυτή εγκατάσταση. Ελλείψει τέτοιας έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης, ως τόπος παροχής υπηρεσιών θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του παρέχοντος.

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.