Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φορολογία Εισοδήματος Φορολογικού Ετους 2014


Recommended Posts

Εχουμε τα δικά μας επαγγελματικά εργαλεία για τις δουλειές αυτές , δε χρησιμοποιούμε αυτά . Ωστόσο από το ν 4172/2013 δεν προκύπτει ότι υπάρχει γενικευμένο δικαίωμα έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών στο Ε1. Διαβάζοντας το λεκτικό που υπάρχει για τον κωδικό 307 και συνδιάζοντας και το α΄ρθρο 12 του ΚΦΕ , καταλαβαινω οτι στον κωδικο αυτό αναγράφουμε το εισόδημα (καθαρό) των μπλοκάκηδων (είναι η περι. στ της παρ. 2 του άρθρου 12) , αλλά και το εισόδημα όλων των άλλων υποπεριπτώσεων της παρ. 2 του άρθρου 12 . Το εισόδημα που περιέγραψα στην πιο πάνω δημοσίευσή μου αναγράφεται εδω στον κωδικό αυτό (είναι η περίπτωση δε της παρ. 2 του άρθρου 12 ).

Μένει να δουμε τελικά στις οδηγίες τι στην ευχή έκαναν και πως τελικά θα συμπληρωθουν τα έντυπα γιατί από μόνο του το σύστημα λογικά (επειδή δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός για κάθε υποπερίπτωση ) δε μπορεί να αναγνωρίσει αν οι ασφαλιστική  εισφορά εκπέσθηκε ήδη, σε άλλο φορολογικό έντυπο , όπως συμβαινει σε όσους από την κατηγορία αυτή τηρούν βιβλία. πχ οι μπλοκάδηδες (περ. στ παρ. 2) ή οι δικηγόροι με πάγια εντολή (περίπτωση ε της παρ,. 2 ) ή μένει να εκπεσθεί στο Ε1 λαμβάνοντας υπόψιν το γενικό κανόνα  που θέτει το άρθρο 14 παρ. 1 περ. δ και ε του νόμου 4172/2013 , το οποίο ορίζει ότι εκπίπτει από το εισόδημα των μισθωτών υπηρεσιών οι ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται με νόμο.

 

Πάντως απορώ πως τα μπέρδεψαν τόσο πολύ . Θα μπορούσαν να συνενοηθούν καλύτερα η διεύθυνση μηχανογράφησης με τη διεύθυνση φορολογίας ειοσδήματος φυσικών προσώπων, αλλά μάλλον δεν είναι από τα δυνατά σημεία στο υπ. οικονομικών οι συνενοήσεις τέτοιας μορφής..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 255
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω ότι είναι νωρίς ακόμα ... και μέχρι να βγεί και το βιβλιαράκι με τις οδηγίες που ίσως διευκρινήσει κάποια θέματα περιμένουμε...(βέβαια μπορεί το βιβλιαράκι να τα μπλέξει περισσότερο) μάλλον (γνώμη μου) θα υπάρξουν αρκετες διευκρινήσεις ...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω ότι είναι νωρίς ακόμα ... και μέχρι να βγεί και το βιβλιαράκι με τις οδηγίες που ίσως διευκρινήσει κάποια θέματα περιμένουμε...(βέβαια μπορεί το βιβλιαράκι να τα μπλέξει περισσότερο) μάλλον (γνώμη μου) θα υπάρξουν αρκετες διευκρινήσεις ...

 

 

Συνεχίζω (είναι μέρα με λίγη δουλειά και επομένως κατάλληλη για διάβασμα και μελέτη των γραφών και εντύπων ).

Παρατηρώ ότι στη δήλωση Ε3 (την οποία υποβάλλουν και οι λεγόμενοι μπλοκάκηδες) υπάρχουν  και για το 2014 (όπως υπήρχε και για το 2013) , στον πίνακα στ , οι κωδικοί 516 ,517 (αφήνω στην άκρη τον 518 που είναι για τους αγρότες ) με λεκτικό ασφαλιστικές εισφορές ΟΑΕΕ... 

Επομένως εύλογα μπορώ να συμπεράνω ότι η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για αυτούς θα γίνει εδώ στην δήλωση αυτή και όχι στο Ε1 . Την άποψή μου αυτή ενισχύει και ο κωδικός 348 στο Ε3 του 2014 , στον οποίο αναγράφουμε το καθαρό εισόδημα για όσους υπάγονται στο άρθρο 12 παρ. 2 περ. στ και αυτοί είναι οι χαρακτηριζόμενοι και ως "μπλοκάκηδες". 

Link to comment
Share on other sites

Πιθανόν ο κωδικός 351 στο Ε1 "Δηλώνονται  οι εισφορές που έχουν καταβάλει από μόνοι τους οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία " να αφορά αυτασφάλιση.... λέω εγώ ... 

 

Ανάβασα στα downolads το Ε3 και σε excel.

 

Έντυπο Ε3 - Φορολογικού Έτους 2014 - Michanikos.gr

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πιθανόν να αφορά και περιπτώσεις σαν την δική μου, που έχω κλείσει βιβλία από το 2011 και πέρυσι δεν μπορούσα να γράψω πουθενά τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Ο τσίου-τσίου Χ.Θ. μου είχε γράψει τότε ότι είναι "αστοχία" του συστήματος και θα διορθωθεί φέτος. Αν είναι έτσι, θα πάρω μια καλή επιστροφή από τα παρακρατηθέντα :smile:

( λέμε τώρα...).

Link to comment
Share on other sites

Ενισχύοντας το "λέμε τώρα" που έγραψες, ο Δρ. Χ.Θ. στην εγκύκλιο με Αρ.Πρωτ.:Δ12Α 1054299ΕΞ2014/26-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΗ0Η-ΑΑΦ) στο εδάφιο 4 αναφέρει:

 

"4. Στη φορολογία εισοδήματος ισχύει η βασική αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων, γι’ αυτό δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση στην τρέχουσα χρήση δαπάνες που αφορούν προηγούμενες ή επόμενες χρήσεις έστω και αν καλύπτονται με δικαιολογητικά της τρέχουσας χρήσης, καθόσον οι δαπάνες κατά κανόνα αναγνωρίζονται στην χρήση κατά την οποία καθίστανται δεδουλευμένες και εκκαθαρισμένες, ανεξάρτητα αν έχει καταβληθεί το αντίτιμό τους ή όχι."

Link to comment
Share on other sites

Φαέθωνα κατ' αρχήν καλή Ανάσταση (και η μηχανικοί την έχουν ανάγκη) ....

Γίνε πιο συγκεκριμένος ... τι εννοείς ... με ένα παράδειγμα.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.