Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εύρεση εργασίας και απογοήτευση.


energeia

Recommended Posts

Φέτος πήρα κι εγώ το πτυχίο μου και τα έχω εντελώς χαμένα σχετικά με το τι δουλειά μπορώ να κάνω και πως να τη βρώ. Δεν ξέρω πως γίνονται οι δουλειές, πως κινείται η αγορά κτλ. Γενικότερα γνωριμίες δεν υπάρχουν ώστε να προωθηθώ σε κάποια δουλειά και από το πανεπιστήμιο δεν είχα επαφές με καθηγητές κτλ.

 

Έχω ψάξει σε αγγελίες στον τοπικο τύπο, και σε site όπως skywlaker.gr, έχω στείλει και μερικά 2-3 βιογραφικά σε αγγελίες, αλλά από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Ούτε για συνέντευξη δε με έχουν καλέσει ακόμη. Είμαι από ένα χωριό της φθιώτιδας και αφού ήρθα και σπούδασα Πάτρα, θα ήθελα να μείνω και να βρω δουλειά εδώ. Σκέφτομαι να πάω και Αθήνα αλλά απ'όσα διαβάζω ο μισθός θα μου φτάνει μόνο για να πληρώνω τα έξοδα και μέχρι εκεί. Εδώ τουλάχιστον και χρήματα να μην έχω, μια βόλτα στη θάλλασα θα την πάω.

 

Διαβάζω διάφορα πράγματα εδώ μέσα για έργα ιδιωτικά/δημόσια και πραγματικά νοιώθω πως δε θα μπορούσα να τα καταφέρω. Μου φαντάζουν πολύ σύνθετα έργα και ακατόρθωτα. Από την άλλη αναρωτιέμαι πως τα έχουν καταφέρει οι υπόλοιποι. Ίσως αυτό που να μου λείπει είναι η αυτοπεποίθηση και η εμπειρία. Παρ' όλα αυτά ξέρω πως ήμουν εξυπνότερος και καλύτερος από μερικούς πρώην συμφοιτητές οι οποίοι έχουν ήδη βρει δουλειά, αλλά αποφεύγουν να μου δώσουν συμβουλές ή να μου εξηγήσουν πως βρήκαν δουλειά.

 

Γενικότερα δεν έχω την ικανότητα να δικτυώνομαι και να αποκτώ γνωριμίες κτλ, και έχω φτάσει σε σημείο που πιστεύω πως άδικα σπούδασα τόσα χρόνια, μιας και δε βλέπω φως. Ίσως έχετε περάσει κι εσείς από το στάδιο που βρίσκομαι εγώ ή ίσως να είστε ακόμα, αλλά μου φαίνονται όλα βουνό και τα βλέπω πολύ απαισιόδοξα.

 

 

Που αλλού θα μπορούσα να ψάξω για δουλειά; Θα μπορούσα να πάω το βιογραφικό μου σε εταιρείες, εργοστάσια ακόμα και ας μην έχω ακούσει να ζητούν άτομα, ή θα γελάνε μαζί μου;

Τι προσόντα ζητά η αγορά; Με ποια κριτήρια επιλέγει κάποιος εργοδότης το ποιον μηχανικό θα προσλάβει; Είναι θέμα χαρτιών/πτυχίων ή το άν είσαι κατάλληλος για μια δουλειά; Και αν δεν δοκιμαστείς για το αν μπορείς να κάνεις μια δουλειά πως μπορεί να το καταλάβει από μια συνέντευξη και να επιλέξει τον έναν ή τον άλλο μηχανικό; Πως θα μπορούσα να κάνω μια λίστα των εταιρειών που βρίσκονται στη δυτική ελλάδα;

 

Θα ήμουν ευγνώμων για οποιαδήποτε βοήθεια/συμβουλή.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε

 

Καταρχήν να ξέρεις ότι πολύς κόσμος βρίσκεται στη δική σου κατάσταση οπότε σε καμιά περίπτωση μην το θεωρείς ως προσωπική αδυναμία ή κάτι τέτοιο. Τα πράγματα δυστυχώς στην αγορά δεν είναι πολύ εύκολα αλλά έτσι είναι για όλους μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Το γεγονός ότι αισθάνεσαι πως δεν θα μπορούσες ίσως να τα καταφέρεις σε έργα επειδή σου φαίνονται σύνθετα ή "βουνό" είναι απολύτως φυσιολογικό. Ολοι, μα όλοι, όσοι τελειώνουν μια σχολή κάπως έτσι αισθάνονται στην αρχή.

Όταν με το καλό βρεις μια δουλειά θα δεις πως σιγά σιγά θα αρχίσει αυτό το βουνό να γίνεται λόφος και μετά πεδιάδα. Μην σε τρομάζει. Και μην ξεχνάς ότι κανείς, μα κανείς μας δεν ξέρει τα πάντα και όλοι έχουμε ελλείψεις και απορίες ακόμα και μετά από χρόνια στη δουλειά.

Αν τα ξέραμε όλα δεν θα υπήρχε ίσως και λόγος να υπάρχει αυτό το φορουμ.

 

Τώρα για τη δουλειά εγώ θα σου πρότεινα να στείλεις βιογραφικά σε εταιρείες που το αντικείμενό τους σου φαίνεται ότι ταιριάζει στα ενδιαφέροντα σου ακόμα κι αν δεν έχουν κάποια αγγελία. Στείλτω εσύ, και ποτέ δεν ξέρεις.

 

Και μέχρι τότε, όσο μπορείς κι αν θες αξιοποίησε αυτό το χρόνο ασχολούμενος πια, πέρα απο τη σχολή σου, με κάποια θέματα που σε ενδιαφέρουν ώστε να αποκτάς νέα γνώση και να μην περνάει τζάμπα ο καιρός. Και φυσικά μπορείς να ρωτήσεις και εδώ στο φορουμ όπως άλλωστε ρωτάμε όλοι μας. Γιαυτό υπάρχει άλλωστε.

 

Τώρα ακριβώς επειδή όλοι κάπως έτσι ήμασταν, μην απελπίζεσαι. Κάθε αρχή και δύσκολη. Για τη λίστα, μπορείς φαντάζομαι να ψάξεις και στο ιντερνετ που έχει πλήθος πληροφοριών.

Ευχομαι όλα να πάνε καλά και να βοηθήσει και η τύχη, γιατί τελικά και αυτή παίζει το ρόλο της.

Link to comment
Share on other sites

φίλε energeia καλή χρόνιά και με μια καλή δουλειά!!!

 

έχω την εντύπωση ότι οι Χημικοί Μηχανικοί απασχολούνται κυρίως στη βιομηχανία πχ σε εργοστάσια από τρόφιμα έως οικοδομικά υλικά

 

όπως και εσύ είπες, η αποστολή βιογραφικών σε εταιρίες που σε ενδιαφέρουν είναι απαραίτητη

μην περιμένεις να βγεί αγγελία

όταν δημιουργηθεί η ανάγκη για νέα θέση πρώτα θα κοιτάξουν τα βιογραφικά που ήδη έχουν, τους γνωστούς τους εσωτερικά και αν δεν βρουν κάτι αξιόλογο μετά από καιρό θα βαλουν αγγελία

 

εγώ στη θέση σου θα κόιταζα και στον τόπο καταγωγής μου

και ιδιαίτερα εργοστάσια τύπου Σιδενόρ, Τιτάνα ή Lafarge

 

όσο αφορά την εμπειρία μην ανυσυχείς ένα βιογραφικό είναι σαν ένα προτραίτο

αποκαλύπτει τις ικανότητες και τις προοπτικές ενός ατόμου

Link to comment
Share on other sites

MHN απογοητευεσαι καθολου φιλε energeia. Παρα πολλοι περνανε απο αυτο το σταδιο αφου τελειωσουν τις σπουδες τους. Οπως το λες και εσυ, αφου τα καταφεραν πριν απο εσενα αλλοι γιατι οχι εσυ;

 

Αν εισαι αντρας θα ηταν καλο κατα την γνωμη μου να κοψεις την αναβολη και να εκπληρωσεις τις στρατιωτικες σου υποχρεωσεις (εφοσον λες οτι φετος πηρες πτυχιο) οσο γινεται πιο γρηγορα. Και μεχρι να απολυθεις οσο μπορεις να ενημερωνεσαι για τα του κλαδου σου και την αγορα.

 

Ισχυει τορητο που ειπαν παραπανω, οτι καθε αρχη και δυσκολη. Να συμπληρωσω κ αλλα 2:

Ο επιμενων νικα.

Στα βαθια μαθαινεις κολυμπι πιο γρηγορα.

 

Καλη χρονια και καλη συνεχεια!

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω κι εγώ κάτι από προσωπική εμπειρία.

Στη χρονική φάση του νέου στο επάγγελμα προσπάθησε να μάθεις πράγματα που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να έχεις το χρόνο να τα μάθεις στη δουλειά. Αναφέρομαι στη χρήση των προγραμμάτων, όχι όμως επιφανειακά. Στο internet μπορείς να βρεις βιβλία που αναφέρονται στη λύση προβλημάτων και να φτιάξεις μια δική σου βάση δεδομένων με αυτές τις λύσεις.

Επίσης,, μπορείς να αρχίσεις να διαβάζεις περιοδικά και να κρατάς σημειώσεις από τα άρθρα τους. Δες με τι θες να ασχοληθείς (βιομηχανία ή μελέτες) και άρχισε να διαβάζεις. Βιβλία για νέους μηχανικούς υπάρχουν πολλά πλέον.

Τσέκαρε ορισμένα web sites γνωστών βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων. Επίσης κυκλοφορούν κάποιες ειδικές εκδόσεις που αναφέρονται στις εταιρείες. Ψάξε για τους καταλόγους της ICAP. Επίσης, υπάρχει και ένας κατάλογος "Οδηγός Εργοληπτικών εταιρειών και γραφείων μελετών" της ΠΡΟΒΟΛΗ Α.Π. Παπαδόπουλος Ο.Ε.

Φτιάξε δικά σου επιστολόχαρτα και δώσε ένα επαγγελματικό τόνο. Άρχισε να στέλνεις προτάσεις συνεργασίας, όχι μόνο βιογραφικά. Βεβαίως, μπορείς να ψάχνεις όχι μόνο εργοδότες αλλά και πελάτες σε τομέα που σε ενδιαφέρει.

Αυτά από μένα... Καλή δύναμη!

Link to comment
Share on other sites

φίλε energeia καλή χρόνιά και με μια καλή δουλειά!!!

 

έχω την εντύπωση ότι οι Χημικοί Μηχανικοί απασχολούνται κυρίως στη βιομηχανία πχ σε εργοστάσια από τρόφιμα έως οικοδομικά υλικά

Καλή χρονιά κι από εμένα. Αν και δεν κατάλαβα και τίποτα από γιορτές, μιας και έχω αρκετό άγχος για το τι μέλι γενέσθαι σχετικά με τη δουλειά. Οι καιροί είναι δύσκολοι και τα έξοδα τρέχουν.

Οι χημικοί μηχανικοί ναι, κυρίως απασχολούμαστε σε βιομηχανία, εργοστάσια κτλ. και το θέμα είναι, απ'όσο άκουγα δηλαδή στη σχολή, πως είναι πολύ λίγες οι θέσεις. Για παράδειγμα ένα εργοστάσιο μπορεί να χρειάζεται έναν ή δύο το πολύ χημικούς μηχανικούς, αλλά ίσως και κανέναν. Από τη στιγμή που θα κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο, πολλές φορές τελειώνει και η δουλειά του. Γι' αυτό και πολλοί από εμάς καταλήγουν να κάνουν δουλειές είτε εντελώς άσχετες ή δουλειές άλλων μηχανικών. Απλά δεν έχω γνώση της αγοράς και δεν ξέρω αν αυτό ισχύει ή όχι.

 

Ευτυχώς στρατό έχω πάει, είχα κόψει την αναβολή πριν τελειώσω τη σχολή γιατί ήταν 2-3 μαθήματα που με τραβούσαν πίσω. Στο ΤΕΕ δεν έχω γραφτεί ακόμα, περιμένω τις επόμενες εξετάσεις που θα διεξαχθούν. Οπότε θα κοιτάξω και αυτό που λέτε για το δελτίο του ΤΕΕ.

 

Στη χρονική φάση του νέου στο επάγγελμα προσπάθησε να μάθεις πράγματα που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να έχεις το χρόνο να τα μάθεις στη δουλειά. Αναφέρομαι στη χρήση των προγραμμάτων, όχι όμως επιφανειακά. Στο internet μπορείς να βρεις βιβλία που αναφέρονται στη λύση προβλημάτων και να φτιάξεις μια δική σου βάση δεδομένων με αυτές τις λύσεις.

Επίσης,, μπορείς να αρχίσεις να διαβάζεις περιοδικά και να κρατάς σημειώσεις από τα άρθρα τους. Δες με τι θες να ασχοληθείς (βιομηχανία ή μελέτες) και άρχισε να διαβάζεις. Βιβλία για νέους μηχανικούς υπάρχουν πολλά πλέον.

Τσέκαρε ορισμένα web sites γνωστών βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων.

 

Ήδη διαβάζω και μαθαίνω το Autocad, μιας και στη σχολή δεν κάναμε τίποτα. Γενικότερα όμως με τους υπολογιστές θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι που δε μπορώ να καταφέρω. Αλλά από εκεί και πέρα πως μπορώ να ξέρω τι είδους προβλήματα θα έχω σε μια δουλειά, ώστε να μπορώ να κάνω μια προεργασία από τώρα; Αλλά και πάλι το να συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να έχω να ασχοληθώ με κάτι χειροπιαστό, μου φαίνεται λίγο άστοχο. Αλλιώς μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα όταν είναι υπαρκτό και αλλιώς όταν είναι θεωρητικό. Βέβαια πολύ θα ήθελα να ασχοληθώ με προβλήματα ενός μηχανικού που πιθανά ίσως κάνω την ίδια δουλειά με αυτόν.

Δεν είχα ιδέα πάντως οτι υπάρχουν βιβλία για νέους μηχανικούς. Σίγουρα θα πάρω και θα διαβάσω μερικά. Ευχαριστώ για τις προτάσεις.

 

Τα βιογραφικά είναι καλύτερα να τα στέλνω ηλεκτρονικώς ή με το ταχυδρομείο;

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν και άτομα που τα στέλνουν ηλεκτρονικά (emails-fax) αλλά από όσες πληροφορίες έχω ψάξει στο ίντερνετ σχετικά με το πως πρέπει να είναι ένα καλό βιογραφικό παντού τονίζεται οτι: Ποτέ δεν στέλνουμε βιογραφικά από fax ή emails. Οπότε εγώ θα σου έλεγα να το στήλεις με το ταχυδρομείο.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου φιλε,

 

 

απο προσωπικη εμπειρια στο Ελλαδα μην απελπιζεσαι καθολου. Αλλα μην περιμενεις και πολλα πραγματα να γινουν λογικα. Δουλευα Αγγλια χρονια και γυρισα φετος να ψαξω για δουλεια (ΠΜ). Τα email μπαινουν για να δειξουν οι εταιριες οτι εχουν κι αυτες email. Το πιο πυθανο ειναι να το δει η bimbo γραμματεας και να το κανει delete straight away. Κανε μια λιστα με εταιριες στο μερος που ψαχνεις και εμπρος καλα μου ποδια. Μην ντρεπεσαι καθολου μιασ και χαρη κανενασ δεν θα σου κανει επειδη εισαι ομορφος/η.

Εμενα μου ελεγαν πως αν δεν εχεις γνωστο δεν γινεται τιποτα αλλα τελικα μετα απο κανα 2 μηνες εκατσε δουλεια με εταιρια τερας.

 

Καλη τυχη την οποια χρειαζεσαι!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.