Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέος τύπος μπαταρίας από το Πανεπιστήμιο του Stanford φορτίζει σε ένα λεπτό


Engineer

Recommended Posts

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των χρηστών smartphones σήμερα είναι η αυτονομία της μπαταρίας τους. Οπότε είναι φυσικό πολλές ερευνητικές ομάδες να εργάζονται πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, σε μία προσπάθεια να προσφέρουν καλύτερες μπαταρίες, δηλαδή ασφαλέστερες, οικονομικότερες και με μεγαλύτερη αυτονομία.

 

Το Πανεπιστήμιο του Berkeley εργάζεται πάνω σεSupercapacitors ενώ η εταιρεία Sοlid Energy θέλει να κατασκευάσει μία μπαταρία που να διαρκεί πολύ για το αρθρωτό smartphone της Google, που έχει την κωδική ονομασία Project Ara ενώ κατά καιρούς έχουμε δει πολλούς ερευνητές να έχουν κάνει ανακοινώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Από το 2011 μάλιστα διαβάζουμε για την… αιώνια μπαταρία. Σήμερα, έχουμε κολλήσει στις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου και στις… γνωστές χωρητικότητες.

 

Το Πανεπιστήμιο του Stanford πάντως έκανε πρόσφατα μία σπουδαία ανακοίνωση. Ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μία μπαταρία Ιόντων Αλουμινίου, η οποία σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται είναι ασφαλέστερη από τις σημερινές και μπορεί να φορτιστεί μέσα σε ένα λεπτό.

 

Η μπαταρία σχεδιάστηκε για να είναι ασφαλέστερη από τις σημερινές αλκαλικές μπαταρίες ή τις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου (υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης). “Η νέα μας μπαταρία δεν θα πιάσει φωτιά ακόμα και αν την τρυπήσετε” (με τρυπάνι) λέει ο Καθηγητής Χημείας Hongjie Dai του Πανεπιστημίου του Stanford.

 

Ο κύκλος ζωής (αριθμός φορτίσεων) της μπαταρίας είναι επτά φορές μεγαλύτερος από αυτόν μίας μπαταρίας Ιόντων Λιθίου (7500 κύκλους φόρτισης χωρίς απώλειες στην χωρητικότητα, σε σχέση με τους 1000 κύκλους μίας μπαταρίας Ιόντων Λιθίου).

Χάρη μάλιστα στα ευέλικτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της, μπορεί να λυγίζει ή ακόμα και να διπλωθεί, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές με κυκλικό σχήμα.

 

Η μπαταρία του Πανεπιστημίου του Stanford θέλει βεβαίως ακόμη δουλειά αφού βρίσκεται στα 2V την ώρα που οι μπαταρίες Ιόντων Λιθίου μπορούν να παράγουν 3.5V. Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Hongjie Dai πιστεύει ότι αν βελτιώσουν το υλικό στην κάθοδο θα καταφέρουν να αυξήσουν τα volts.

 

 

Πηγή: http://www.insomnia....ιο-του-st-r8962

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.