Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια γεωδαιτικού θόλου


I.Ps

Recommended Posts

Για να μη θεωρείται δομικό έργο θα πρέπει η κατασκευή να μην είναι συνδεμένη σταθερά με το έδαφος και να μπορεί να ρυμουλκηθεί ή να έχει δυνατότητα αυτοκίνησης. Ακόμη και τότε θα πρέπει να έχει άδεια κυκλοφορίας, αλλοιώς η δεύτερη συνθήκη δεν ισχύει και απαιτείται άδεια δόμησης.

 

Αυτό, είναι αλήθεια, δεν προκύπτει σαφώς από την παρ. 16 του άρθρου 2, αλλά γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις που η πολεοδομία συνέταξε έκθεση αυθαίρετης κατασκευής για τροχόσπιτα που δεν είχαν άδεια κυκλοφορίας, ανεξάρτητα από το αν είχαν τροχούς ή ήταν τακαρισμένα (πάντως σταθερά με το έδαφος δεν ήταν συνδεμένα).

 

Αν μπορέσεις λοιπόν να φτιάξεις "τροχοθόλο" (κατά το τροχόσπιτο) και να εκδόσεις άδεια κυκλοφορίας, τότε ναι, δεν απαιτείται άδεια δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορέσεις λοιπόν να φτιάξεις "τροχοθόλο" (κατά το τροχόσπιτο) και να εκδόσεις άδεια κυκλοφορίας, τότε ναι, δεν απαιτείται άδεια δόμησης.

Καλυ τυχη με το μηχανολογικο  :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Θα επανέλθω στην απορία που εξέφρασα και στην πολεοδομία:

"Γιατί το να στήσω μια σκηνή, μικρή ή μεγάλη, δεν θέλει άδεια, ενώ μια τέτοια κατασκευή να θέλει;"

 

Μήπως αρκεί να την βαφτίσω "σκηνή" αφού άλλη ουσιαστική διαφορά δεν βλέπω (αν εξαιρέσεις τον μεταλικό σκελετό του γεωδαιτικού θόλου, που παρεμπιπτόντως δύναται να γίνει κι από σωλήνες pvc, από ξύλο, κλπ κλπ), και να μην την πακτώσω ; Αυτό το τελευταίο το αναφέρω μιας που στο τμήμα των αυθεραίτων της πολεοδομίας μου είπαν πως "αν μια σκηνή είναι πακτωμένη, τότε κι αυτή θέλει άδεια".

Link to comment
Share on other sites

Επειδή:

1. Ετσι λέει η νομοθεσία.

2. Ακόμη και οι εργοταξιακοί οικίσκοι (isobox π.χ.) απαιτούν άδεια έστω και μικρής κλίμακας.

3. Η κατασκευή σου δεν είναι σκηνή. Δεν είναι προσωρινή κατασκευή που την στήνεις σήμερα εδώ και αύριο το μετάνοιωσες και την ξαναστήνεις παραπέρα.

 

Γενικά, άδεια απαιτείται για οποιαδήποτε κατασκευή πρέπει να υπάρχει διασφάλιση σωστής μελέτης και υλοποίησης σύμφωνα με τους όποιους ισχύοντες κανονισμούς. Αν τη σκηνή την πάρει ο αέρας δεν τρέχει και τίποτε. Αν γκρεμίσει ο θόλος μπορεί να υπάρξουν θύματα. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν πρέπει να εκδοθεί άδεια για λόγους ουσίας και όχι καθαρά για τυπικούς.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αν δεις το ΝΟΚ στα άρθρα 20-21 έχει κάτι αναφορές ακόμα και σε προσωρινές κατασκευές, στις οποίες θα μπορούσες να εντάξεις την κατασκευή σου, αλλά θα δεις ότι θέλει κάποιες αδειοδοτήσεις, και ακόμα και αν δεν θέλει όλες τις μελέτες, θέλει πιστοποιητικό στατικής επάρκειας. Αυτό μπορεί να στο παρέχει ο προμηθευτής/ κατασκευαστής του θόλου, αλλιώς θα πρέπει να υπολογίσεις διατομές. Και φυσικά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να τεθεί θέμα αρχιτεκτονικής ένταξης, ανάλογα την διάρκεια της τοποθέτησης. Άλλο να το στήσεις μια βδομάδα για ένα γεγονός, ή 2 μήνες για μία κατασκήνωση και άλλο να είναι μερικά χρόνια εκεί.
Ακόμα και αν το δικό σου είναι οκ με όλα αυτά και πληρεί τις όποιες προϋποθέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι και το δικό μου ή του οποιουδήποτε άλλου είναι εντάξυ. Οπότε κάποιος πρέπει να ασκήσει τον σχετικό έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ως αρχιτεκτονας θα γνωριζεις σιγουρα ποσο ισχυρες δυναμεις μπορουν να αναπτυχθουν σε πετασματα απο ανεμοπιεσεις. Συνεπως μπορεις να καταλαβεις το γιατι χρειαζονται να τηρηθουν καποιοι κανονες οταν στηνονται τετοιας κλιμακας κατασκευες και ειδικα οταν προκειται για χωρο συναθροισης. Και ο μονος τροπος να ελεγχθει η τηρηση αυτων των προδιαγραφων ειναι η νομιμη αδεια. Ειτε το πακτωσεις στη γη ειτε στη καροτσα ενος φορτηγου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.