Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κωμόπολη στην Τουρκία μεταφέρεται για την ανάδειξη της αρχαίας Σεβαστούπολης


imhotep

Recommended Posts

Η Κωμόπολη Σουλού Σαράι ή Τσιφτιλίκ στην επαρχία Τοκάτ, που βρίσκεται στην κορυφή της αρχαίας πόλης, Σεβαστούπολις ή Ἡρακλειούπολις, πρόκειται να μετακινηθεί σε μια άλλη θέση προκειμένου να αρχίσουν σε όλη την περιοχή ανασκαφές για να έρθει στο φώς η αρχαία πόλη.

 

Ο δήμαρχος του Σουλού Σαράι, Χαλίλ Ντεμιρκόλ, είπε ότι η αρχαία πόλη η οποία έχει διαχρονικά στίγματα πολιτισμών από την αρχαιότητα μέχρι τον Μεσαίωνα βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης κωμόπολης, που είναι χτισμένη επάνω στα ερείπια της Σεβαστουπόλεως.

 

«Μετά από 22 χρόνια, ξεκίνησαν ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 2013. Αυτό το έτος απαλλοτριώθηκαν 10 οικίες . Οι εργασίες εκσκαφής θα συνεχισθούν και φέτος σε έντονο ρυθμό. Περιμένουμε τα σχετικά κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος και έχει μεγάλο ενδιαφέρον και υποστηρίζεται το αρχαιολογικό έργο πάρα πολύ», είπε Ντεμιρκόλ.

 

Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Τοκάτ, Αμπντουραχμάν Ακιούζ, είπε ότι η αρχαία πόλη είναι πολύ σημαντική για την επαρχία.

 

«Ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιούνται εδώ από τη δεκαετία του 1990, αλλά σταμάτησαν για κάποιους λόγους. Μετά από 22 χρόνια απουσίας, οι ανασκαφές ξεκίνησαν πάλι, πριν από τρία χρόνια και συνεχίζονται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Γκαζί Οσμάν Πασά, τη διεύθυνση του Μουσείου, του υπουργείου Πολιτισμού και την ειδική επαρχιακή διεύθυνση. Είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο. Μπορεί να χρειασθούν 30 με 40 χρόνια για ξεθαφτεί η αρχαία πόλη», δήλωσε ο Ακιούζ (Akyüz).

 

«Η σύγχρονη κωμόπολη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης. Θέλουμε να την μετακινήσουμε σε μια περιοχή 500.000 τετραγωνικών μέτρων, στην είσοδο της περιοχής. Η τοποθεσία έχει διατεθεί από τη Διοίκηση Οικιστική Ανάπτυξη της Τουρκίας (Toki). Οι κάτοικοι θα μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους, στην κωμόπολη που θα κατασκευασθεί από την Toki. Τα υπάρχοντα σπίτια θα απαλλοτριωθούν άμεσα προκειμένου να ξεθαφτεί η ιστορική πόλη που βρίσκεται από κάτω», είπε ο δήμαρχος Halil Demirkol.

 

Πηγή και αναλυτικά η είδηση: http://www.mikres-ek...og-post_21.html

(εμείς θα ψάχναμε σπόνσορα)

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ενώ εδώ, όχι μόνο (εξακολουθούμε να) χτίζουμε πάνω σε αρχαίες πόλεις, αλλά (παλαιότερα) χρησιμοποιούσαν ως δομικά υλικά του φ.ο. αρχαία αγκωνάρια.

https://www.google.gr/search?q=%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%91%CE%99%CE%91+%CE%9A%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%98%CE%9F%CE%A3&hl=el&rlz=1T4GGHP_elGR571GR571&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=u7YoVYvEMMPl7gaaqoDYCA&ved=0CCoQsAQ&biw=1920&bih=899

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ενώ εδώ προκειμένου να μην απαλλοτριωθεί η περιουσία του κουμπάρου, κομματόσκυλου, συνδιαπλεκόμενου αλλάζει η χάραξη της εγνατίας...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οταν ελεγα να μετακινηθει η Βεργινα για να αναδειχθει ολος ο χωρος γυρω απο τον ταφο του Φιλιππου μεχρι το νεκροταφειο τυμβων και το ανακτορο, με κοιτουσαν σαν αγελαδες. Φατε τωρα γκρικ γκιρο και μουζακα απεναντι απο καθε χωρο πολιτισμου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλά ας αφήσουμε τις συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας για τον πολιτισμό. Μπράβο στην Τουρκία που θέλει να αναδείξει την αρχαία Σεβαστούπολη, από εκεί και πέρα ας μην το εκλαμβάνουμε εμείς αυτό οτι και καλά άρχισαν να εκτιμούν την αρχαία Ελλάδα ή τον πολιτισμό που είχαν πριν έρθουν οι οθωμανοί (δηλαδή τον ελληνικό της Μ. Ασίας). Γιατί μπορώ να αναφέρω ως παράδειγμα π.χ που αποφάσισαν να ξαναμετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία και πρόσφατα άλλους 2-3 ιστορικούς ναούς.

 

Το μόνο που ενδιαφέρει την Τουρκία και ασχολήθηκε με αυτά τα αρχαία είναι να αξιοποιήσει το μέρος για να έρχονται τουρίστες και να ενισχύσει τα έσοδά της και την οικονομία της, από εκεί και πέρα κατά την γνώμη μου δεν τους καίγεται καρφί για τον ελληνικό πολιτισμό που προϋπήρχε.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Τον πολιτισμό που προϋπήρχε δε τον θεωρούν ελληνικό, οι αρχαίοι τούρκοι λένε ότι τα έφτιαξαν όλα αυτά.

 

Ασφαλώς, τα τουριστικά έσοδα είναι κι αυτά καλοδεχούμενα!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Giorgos1987

Πράγματι δεν θα διαφωνήσω ότι υπάρχει και κάποια υστεροβουλία πίσω από αυτά.

Αλλά η δικιά μας αδιαφορία για τους αρχαιολογικούς χώρους, ειδικά όταν στην κρατική ιδεολογία περιλαμβάνεται αυτό το των απ' ευθείας απογόνων, είναι ανεπίτρεπτη.

Μόνο για λόγους σεβασμού στην ιστορία αυτού του τόπου, ανεξαρτήτως της σχέσης με προγόνους ή μη, θα έπρεπε (υποτίθεται) να είμαστε πιο "πολιτισμένοι" από τους τζιχαντιστές

Η γνωστή εγκατάλειψη, μη φύλαξη, καταλήστευση, αποκλειστικότητα (βάσει αρχαιολογικού νόμου) διαχείρισης επεκτείνεται από την προκλασική και κλασική εποχή ακόμα και στα νεώτερα μνημεία

Έχω πρόσφατο -φετινό- παράδειγμα διατηρητέου που, αφού απαλλοτριώθηκε από το ΥΠΠΟ για "διατήρηση", κατήντησε "επικινδύνως ετοιμόρροπο", έχω πάμπολλα παραδείγματα αρχαιολογικών χώρων που "τσιμεντώθηκαν" για απορρόφηση σχετικών ΕΟΚικών κονδυλίων δήθεν ανάδειξης, έχω παραδείγματα χώρων που έχουν άδεια ανασκαφής από ξένες -αμερικάνικες- πανεπιστημιακές ομάδες και θα περιμένουν περί τα 100 χρόνια την ανάδειξή τους αφού είναι απλώς χώροι πρακτικής εξάσκησης φοιτητών (15 μέρες το χρόνο)

Ας κοιτάμε την δικιά μας καμπούρα 

Αν θυμάμαι καλά τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ πηγαίνανε σε αθλητισμό και πολιτισμό

Το ενδιαφέρον μας είναι όμως αν θα χτίσει η ΑΕΚ γήπεδο, όχι για την Αγια-Σοφιά

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ imhotep, ασε γιατί τα διατητητέα και τα μνημεία των νεωτέρων χρόνων είναι πονεμένη ιστορία. Μένω και εγώ σε τέτοιο. Αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι δεν έχει φράγκα το ΥΠΠΟ αν και θα μπορούσε να είχε βρει με κάποιου είδους εξοικονόμηση χρημάτων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.