Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νερό: έλλειμμα 40% ως το 2030 – Η λύση περνάει (και) από τις ΑΠΕ


Engineer

Recommended Posts

Ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει έλλειμμα 40% στις απαιτούμενες ποσότητες νερού έως το 2030 εξαιτίας της εκτεταμένης αστικοποίησης, των αρδευτικών αναγκών για την καλλιέργεια τροφίμων, τον υπερπληθυσμό και την αυξανόμενη ζήτηση υδατικών πόρων από τη βιομηχανία, τα νοικοκυριά και τον ενεργειακό κλάδο.

 

Οι διαπιστώσεις ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση World Water Report 2015 που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Νέο Δελχί της Ινδίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που γιορτάστηκε χθες, 22 Μαρτίου.

 

Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η “κρίση του νερού” δεν οφείλεται στην έλλειψη πόρων, αλλά αποτελεί πρόβλημα διακυβέρνησης”. Ακόμα και σήμερα, 748 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες και ασφαλείς πηγές πόσιμου νερού με μεγάλα “θύματα” τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους φτωχούς και τις γυναίκες.

 

Οι χώρες της Ασίας όπως η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές αντιστοιχούν στο ήμισυ της παγκόσμιας εκμετάλλευσης υπόγειων πηγαδιών.

 

Μέχρι το 2050, η παγκόσμια ζήτηση νερού αναμένεται να αυξηθεί 55% εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στον κλάδο των κατασκευών, της θερμοηλεκτρικής παραγωγής και της οικιακής χρήσης. Την ίδια ώρα ο πλανήτης θα πρέπει να παράξει 60% περισσότερα τρόφιμα, ενώ η παγκόσμια ζήτηση νερού για τη βιομηχανία θα τετραπλασιαστεί. Μέχρι τότε ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050.

 

Επίσης, η αυξημένη αστικοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τοπικές και συγκεκριμένες πιέσεις στους διαθέσιμους υδατικούς πόρους, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται από λειψυδρία.

 

Το ήμισυ και πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε πόλεις, ενώ το 30% των κατοίκων των πόλεων διαμένει στις λεγόμενες παραγκουπόλεις.

 

Ο πληθυσμός των πόλεων αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,3 δισεκατομμύρια ως το 2050. Ο αυξημένος πληθυσμός σε αστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές μεταφράζεται σε 70% υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, η οποία με εξαίρεση τις ΑΠΕ απαιτεί νερό για να παραχθεί.

 

Εάν οι σημερινές τάσεις χρήσης διατηρηθούν αμετάβλητες , τότε ο κόσμος θα διαθέτει μόνο το 60 τοις εκατό του απαιτούμενου νερού το 2030, αναφέρει η έκθεση.

 

Η μείωση των αποθεμάτων νερού θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τις καλλιέργειες, τη βιομηχανία και διάφορα οικοσυστήματα, ενώ πιθανότατα θα προκαλέσει περισσότερες ασθένειες και φτώχεια, καθώς και πολεμικές συγκρούσεις.

 

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο περιορισμός των θερμοηλεκτρικών σταθμών άνθρακα οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού.

 

Πηγή: http://www.econews.g...lleimma-121342/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.