Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τουρκία: Ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού


Engineer

Recommended Posts

Παρά τις αντιδράσεις των οικολόγων, η Τουρκία άρχισε σήμερα στο νότιο τμήμα της χώρας την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ που προβλέπεται να κατασκευαστούν στον σταθμό.

 

Την κατασκευή του σταθμού αυτού, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει αναλάβει η Ρωσία.

 

"Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια. Μια Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή", σημείωσε ο Γιλντίζ.

 

Για να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεις και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ως το 2030.

 

"Αν αυτός ο σταθμός είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αγορά φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο Γιλντίζ.

 

Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού ως το 2030.

 

Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού στο Ακουγιού δέχεται έντονες επικρίσεις από τους οικολόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κατασκευή του σε μια ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

 

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι ο σταθμός του Ακουγιού θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και ότι δεν θα επηρεάσει τα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα που υπάρχουν σ΄ αυτά τα μεσογειακά παράλια.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ρηνικού-σταθμού

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όχι μόνο ύποπτο αλλά μάλλον βέβαιο είναι ότι το κάνουν για να αποκτήσουν τεχνογνωσία για πυρηνικά όπλα. 19 δις το κόστος κατασκευής και 13 το όφελος από 10 χρόνια χρήσης χωρίς το κόστος διάθεσης αποβλήτων, όταν όλοι εγκαταλείπουν την πυρηνική ενέργεια. Αλλά όταν απευθύνεσαι σε χαιβάνια μπορείς να λες ότι θες. 

Link to comment
Share on other sites

και τι να τα κανουν τα πυρηνικα ;;; να τα ρηξουν σε ποιους ;;; περα απο την πολεμικη χρηση εγω πιστευω οτι ενεργειακα θα επρεπε να το σκεφτει και η ελλαδα .. ειδικα καπου στην βορεια ελλαδα που δεν κανει και σεισμους θα ηταν λυση και οικολογικη και φθηνη...

Link to comment
Share on other sites

Ε δεν είμαστε και Κεφαλλονιά εδώ στα βόρεια, αλλά δεν έχουμε και παράπονο. Τα κουνηματάκια του τα κάνει. Μερσί αλλά δεν θα πάρουμε. Έχει από γύρω στα Βαλκάνια κάμποσα πυρηνικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.naftemporiki.gr/slideshows/871903/to-mauro-topio-ton-lignitoruxeion/all

 

και προτιμάς τα λιγνιτωρυχεια. ;;;; ή να αγοραζουμε ενεργεια απο τα βουλγαρικα και τουρκικα στο μελλον πυρηνικά ;;; και η γερμανια που τα εγκατέλειψε με αφορμη την φουκοσιμα οταν θα δει στις βιομηχανιες της το κοστος ενεργειας να αυξανετε θα καταλαβει οτι η μόνη λυση για φθηνη ενεργεια και απεξαρτηση απο μεθοδους που επιβαρύνουν το φαινομενο του θερμοκηπίου ειναι η πυρηνική ... 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το ιδανικό θα ήταν να μπορέσουμε ως Ελλάδα να περάσουμε από το λιγνίτη στη σύντηξη, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τη σχάση.

 

Ουάου! (που θα έλεγε και γνωστός πολιτικός)

Link to comment
Share on other sites

 

 

υπάρχουν και οι ΑΠΕ, τι να το κάνεις το πυρηνικό; 

 

με την προϋπόθεση οτι τον κάμπο στην Λάρισα τον κάνουμε ΑΠΕ ...τότε βέβαια είμαι υπέρ των ΑΠΕ.

 

Καλά κάνουν οι Τούρκοι. Δεν θα έχουν και τους Ρώσους/Ουκρανούς/κλπ να τους τα πρήζουν με το φυσικό αέριο.

 

Εννοείτε οτι θα αγοράζουμε πλέον απο Τουρκία και ρεύμα και ισότοπα για τον καρκίνο. 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.