Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυροπροστασία σε ενοικιαζόμενα καταλύματα


peratis

Recommended Posts

Μέχρι 19 κλίνες δεν εκδίδεται πιστοποιητικό πυροπροστασίας, απλά κατατίθενται μελέτες κτλ.

 

1) Όταν λέμε κλίνες, εννοούμε προφανώς πόσα άτομα. Δηλαδή αν έχω 4 διαμερίσματα που παίρνουν από 5 άτομα, τότε έχω 20 κλίνες και άρα εκδίδεται ππ;

 

2) Αν έχω πάνω από 19 κλίνες και απαιτείται ανανέωση, οι ΥΔ του μηχανικού και του ιδιοκτήτη είναι οι ίδιες με αυτές που καταθέτουμε για έκδοση ππ;

 

3) Στην περίπτωση που έχω λιγότερες κλίνες, πχ 15 και είχε εκδοθεί αρχικά ππ. Όταν λήξει τι γίνεται; Μένει ως έχει;

Link to comment
Share on other sites

Tη δυναμικότητα του καταλύματος θα την δεις από την άδεια του καθώς και από την απόφαση ένταξης του στον αναπτυξιακό νόμο. Η δυναμικότητα περιγράφεται με κλίνες και με δωμάτια. Συνήθως ένα μονόχωρο δωμάτιο θεωρείτα δίκλινο και ένα δίχωρο τρίκλινο. 

Για θέματα ενεργητικής πυροπροστασίας θα στα πει συνάδελφος σου. Δεν έχω ασχοληθεί.

Link to comment
Share on other sites

Για μικρό ξενοδοχείο <20 κλινών:

Κάνεις κανονικά όλες τις ενέργειες, με ΥΔ ιδιοκτήτη, ΥΔ αναγόμωσης, κατόψεις, μελέτη ενεργητικής, μισθωτήριο, κλπ (μην τα ξαναγράφω)

και παίρνεις απαλλακτικό από την Π.Υ. με αόριστη ισχύ

 

Για μεγάλα ξενοδοχεία >20 κλινών:

Όπως παραπάνω, και παίρνεις πιστοποιητικό με 8 χρόνια ισχύ

 

περίπτωση:

Αν κάποτε ήταν πχ. 22 κλίνες ή λόγω νομοθεσίας είχε πιστοποιητικό, και τώρα διαθέτει <20 κλίνες, τότε μαζί με τα χαρτιά καταθέτεις και το χαρτί από ΕΟΤ για τη δυναμικότητα των κλινών, και θα γράψεις στην αίτηση: για απαλλακτικό

 

ΥΓ

Έτσι κι αλλιώς εγώ πάντα καταθέτω και το χαρτί από ΕΟΤ για να είμαι καλυμένος...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω δύο διώροφα κτίρια στην κατηγορία των "τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών". Συνολικά 20 κλινών. Από την ΠΥ μου είπαν ότι θα πάει με Άρθρο 6 του ΠΔ 71/88.

 

1) Τα exit πάνε έξω από τις εισόδους ή μέσα;

 

2) Απαιτείται χειροκίνητη αναγγελία πυρκαγιάς;

 

3) Ο ανιχνευτής δεν είναι υποχρεωτικός. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Κανείς;;

 

Θα ήθελα την άποψη συναδέλφων στο εξής: Έχω δύο κτίρια διώροφα. Κάθε κτίριο 10 κλίνες, 5 στον όροφο. Άρα 20 κλίνες και τα 2 κτίρια μαζί.

 

Εδώ απαιτείται χειροκίνητη αναγγελία πυρκαγιάς ή όχι επειδή έχω δύο διαφορετικά κτίρια;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι θα πάρεις δύο πιστοποιητικά και δύο βιβλία με την ίδια επωνυμία

Τα ΕΧΙΤ τοποθετούνται πάνω ή διπλα από τις εξόδους διαφυγής. ή λίγο πιο δίπλα κατά την κρίση και αναλόγως το σημείο έτσι? όχι 2-3 μέτρα από την έξοδο,

το πολύ μισό μέτρο. άλλωστε είναι και θέμα ηλεκτρολόγου πολλές φορές κλπ. πάντως δε θα σου πει κανείς ότι το έβαλες λάθος

Στο άρθρο 6 στην παρ. 4 σου λέει τα πάντα σχετικά με το Χειροκίνητο σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς και την πυρανίχνευση.

Πάντως επειδή για διαφορετικά κτίρια μπορεί να ισχύει κάτι λιγότερο, ρώτα και την Πυροσβεστική.

Link to comment
Share on other sites

peratis

Για τις φωτεινές ενδείξεις εξόδου (exit) σε ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα έχω δει να τοποθετούνται πάνω από τις πόρτες των διαμερισμάτων στη μέσα πλευρά. Για θεωρητικό πληθυσμό μικρότερο των 20 ατόμων (ανά κτίριο)  δεν απαιτείται, αλλά στις μελέτες των συναδέλφων μηχανολόγων μηχανικών βλέπω ότι μπαίνουν (και σωστά) προληπτικά. 

Για  την αναγγελία με χειροκίνητα μέσα σου παραθέτω απόσπασμα από μελέτη ξενοδοχείου επιπλωμένων διαμερισμάτων

ΤΥΠΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με την παράγραφο 4.1. του Άρθρου 6 – Ξενοδοχεία σε όλα τα κτίρια προσωρινής διαμονής και συγκεκριμένα στα κτίρια 1, 2, 3, 4 απαιτείται η τοποθέτηση χειροκίνητου ηλεκτρικού συστήματος συναγερμού.

 

Οι ηλεκτρικοί αγγελτήρες πυρκαγιάς, όπως φαίνεται και από τα σχέδια, πρέπει να τοποθετούνται σε προσιτά και φανερά σημεία των οδεύσεων διαφυγής, σε κουτί με σταθερό γυάλινο κάλυμμα. Οι αγγελτήρες τοποθετούνται κοντά στο κλιμακοστάσιο ή στην έξοδο κινδύνου. Ο αριθμός των αγγελτήρων σε κάθε όροφο καθορίζεται από τον περιορισμό ότι κανένα σημείο του ορόφου δεν πρέπει ν’ απέχει περισσότερο από 50m από τον αγγελτήρα. Η πίεση του ηλεκτρικού κουμπιού μετά από σπάσιμο του καλύμματος ενεργοποιεί σειρήνα συναγερμού που είναι συνδεδεμένη με το κύκλωμα.

Η διάταξη και τα χαρακτηριστικά των συσκευών συναγερμού πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να ειδοποιούνται έγκαιρα όλα τα άτομα που βρίσκονται στο κτίριο. Το αρχικά εκπεμπόμενο ηχητικό σήμα πρέπει να είναι κωδικοποιημένο, ώστε ν’ αναγνωρίζεται μόνο από το μόνιμο προσωπικό του ξενοδοχείου. Το σήμα αυτό πρέπει ν’ ακολουθείται από συνεχές σήμα συαναγερμού διακριτό και κατανοητό από όλους τους ενοίκους.

 

Για το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης : 4.4. Σε κτίρια μέχρι 3 ορόφους (εκτός των μονορόφων) με εμβαδόν ορόφου μεγαλύτερο των 500 τ. μέτρων, καθώς και σε κτίρια με περισσότερους από 3 ορόφους, αλλά με συνολικό δυναμικό τουλάχιστον 50 κλινών, τοποθετείται αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης σύμφωνα με την παραγρ. 4.1 των Γεν. Διατάξεων.

 

Τέλος μη ξεχάσεις τους 6-κιλους φορητούς πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης.

Link to comment
Share on other sites

Αν προκειται για μια επιχειρηση, ενα σημα εοτ δηλαδη, θα εκδοθει ΕΝΑ πιστοποιητικο πυρασφαλειας. Το οποιο θα γραφει: Κτιριο1 ισογειο πρωτος οροφος πχ, και απο κατω: κτιριο 2 ισογειο πρωτος οροφος

Και διπλα στους οροφους θα αναγραφεται η χρηση του καθε οροφου

Edited by ckiriako
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.