Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σήμα 4-20mA


gatokratoras

Recommended Posts

Καλησπέρα μία ερώτηση να κάνω, έχω ένα όργανο μέτρησης ph το οποίο όταν πέσει το ph κάτω απο μία τιμή βγάζει έξοδο η οποία στο τεχνικό του εγχειρίδιο αναφέρεται ότι είναι της τάξεως 4-20mA. Έγω θέλω αυτη να την χρησιμοποιήσω σα είσοδο σε ένα plc, υπάρχει ρελέ που να ενεργοποείται το  πηνίο του με 4-20mA και να δίνει 220? Η έχετε κάποιον άλλο τρόπο να μου προτείνεται? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Η έξοδος 4-20 mA είναι αναλογική, που σημαίνει ότι το όργανο που αναφέρεις βγάζει π.χ. 4 mA όταν το ph είναι Ο, και 20 mA όταν το ph είναι 14, και αναλογικά βγάζει τις ενδιάμεσες τιμές mA για τις ενδιάμεσες τιμές του ph.

 

Για να δεχτεί το plc αυτό το σήμα σαν είσοδο πρέπει να έχει αναλογική είσοδο AI (analog input).

 

Το plc μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε κάτω ή πάνω από κάποια τιμή mA (που αντιστοιχεί σε κάποιο ph) να σου κλείνει ή να ανοίγει κάποια επαφή DO (digital output).

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Επανέρχομαι με το βασικό πρακτικό ερώτημα: 

Πώς τα mA το PLC τα αντιλαμβάνεται και θεωρεί ότι π.χ. 5mA είναι pH=3;    Πώς το προγραμματίζεις αυτό;    Και ένα άλλο ερώτημα σχετικό με την καλωδίωση, απλά "καρφώνεις" τους δύο αγωγούς στην κλέμα του PLC και τέλος;

Μιλάω για απλά PLC όπως π.χ. Schneider Electric Zelio ή Siemens Logo.

 

Link to comment
Share on other sites

Αν κατεβάσεις από εδώ το system manual νομίζω ότι θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

(θα σου χρειαστεί το 6ED1055-1MA00-0BA2 για το οποίο μπορείς να βρεις πληροφορίες στο manual ή στο παραπάνω link, με αναζήτηση)

 

Για να μην έχουμε την ίδια συζήτηση σε 2 διαφορετικά θέματα, διαγράφω το άλλο post σου και μεταφέρω εδώ την απάντηση του nvel.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το βιβλίο δυστυχώς δεν υπάρχει με το CD, μόνο αγορά €13 ως pdf.  Αλλά από τα περιεχόμενα φαίνεται καλό.

Το LOGO της Siemens έχει από μόνο του αναλογικές Ι/Ο, σωστά;  Οπότε miltos, το module που αναφέρεις χρησιμοποιείται σε PLC τύπου Simatic να υποθέσω;

Αλλά το ερώτημα μου παραμένει. Πώς θα κάνω το PLC να "καταλάβει" ότι  3mA είναι π.χ. T=20 βαθμοί Κελσίου;  

Link to comment
Share on other sites

άμα θες παραδείγματα σε αρχεία υπάρχουν εδώ. Άλλο ένα βιβλίο είναι αυτό.

Για να καταλάβει ένας ελεγκτής τα όρια του φυσικού μεγέθους που μετρά σε 4-20mA ή 0-10V θα πρέπει να ορίσεις στην αναλογική είσοδο το άνω και κάτω όριο του αισθητηρίου που αντιστοιχεί στα 4 και στα 20mA πχ 4=100units 20=1000units, οπότε ο ελεγκτής μετά θα υπολογίζει γραμμικά το φυσικό μέγεθος ανάλογα με το ρεύμα του μετρά.

Edited by nvel
Link to comment
Share on other sites

....σαν διευκρίνiση - συνέχεια των προηγουμένων, από το τεχνικό φυλλάδιο του αισθητηρίου θα βρείς τα όρια (πότε το αισθητήριο βγάζει 4mA, και πότε βγάζει 20mA) και αυτά τα ίδια θα εισάγεις στο σχετικό menu του PLC. 

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 21/4/2022 at 9:19 ΠΜ, gnusselt said:

Αλλά το ερώτημα μου παραμένει. Πώς θα κάνω το PLC να "καταλάβει" ότι  3mA είναι π.χ. T=20 βαθμοί Κελσίου;  

Καλησπέρα. Το PLC δεν καταλαβαίνει φυσικά μεγέθη (PH, θερμοκρασία κλπ). Μόνο ρεύμα και τάση.  Παρεπιπτόντως, το zelio που αναφέρεις, αν θυμάμαι καλά δεν παίρνει 4..20mA αλλά 0..5V.

Edited by miltos
Διαγραφή τμήματος παράθεσης
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.