Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

WC Α.Μ.Ε.Α σε υπάρχον Κ.Υ.Ε


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλο το forum.

 

Είμαι νέος μηχανικός και καταρχήν ευχαριστώ όλη την κοινότητα για την μεγάλη βοήθεια! Στην απέραντη γραφειοκρατική θάλασσα πετάτε σωσίβια!!

 

Υπάρχει ισόγειο κτίσμα, με Ο.Α 1971 το οποίο λειτουργούσε ώς ζαχαροπλαστείο μέχρι και το 1995 (περίπου). Μετά την θέση του πήρε ένα κατάστημα ρούχων - χωρίς όμως να κάνουν αλλαγή χρήσης από ΚΥΕ σε κατάστημα - απ'οτι καταλαβαίνω δεν απαιτείται αυτό αλλά μόνο το αντίθετο.

 

Το κτίριο θα γίνει εστιατόριο και είμαι στην διαδικασία της σχεδιασης και προέγκρισης. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

 

1) Χρειάζεται να αποδείξω ότι ήταν ΚΥΕ επομένως δεν χρειάζεται αλλαγή χρήσης;

2) Αφού πρόκειται για υφιστάμενο κτίριο πριν την έκδοση του 96967/12 (Νομοθεσίες υγειονομικού κτλ) και ΔΕΝ χρειάζεται η αλλαγή χρήσης στην πολεοδομία, απαιτείται ή όχι τουαλέτα ΑΜΕΑ; (Ξέρω ότι αν πας για αλλαγή χρήσης τότε υπο προυποθέσεις χρειάζεται wc AMEA καθώς και προσωπικού κτλ) αλλά όχι όταν υπήρχε παλία άδεια ΚΥΕ.

 

Πηγαίνω μία στην πολεοδομία και μου λένε ότι επειδή δεν περνά η έγκριση απο αυτούς δεν μπορούν να μου πουν αν χρειάζεται ΑΜΕΑ wc ή κάτι απο τις υπόλοιπες προδιαγραφές ενώ στο Υγειονομικό μου λένε ότι δεν ξέρουν καν για τα ΑΜΕΑ και μόνο η πολεοδομία θα μου εγκρίνει αν πρέπει να βάλω. 

 

Γενικώς θα έβαζα και θα τελείωνα αλλά λόγω του σχήματος της οικοδομής και των τετραγωνικών, προσπαθώ να δω τι θα κάνω.

 

Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε βοήθεια καθώς εδς και 5 μέρες δεν έχω βγάλει άκρη με αποτέλεσμα να διαβάζω τον έναν νόμο μετά τον άλλον.

 

Με συγχωρείτε αν έχει ξαναγραφτεί το ίδιο θέμα.

 

Ευχαριστώ!!

 

Κωνσταντίνος.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απο αυτα που θα σου γραψω το πρωτο ειναι με μια μικρη επιφυλαξη....

1. Θεωρω οτι στην ΒΧΚΧ που θα εκδοσεις, πρεπει να επισυναψεις περα απο την αδεια οικοδομης και την παλια αδεια του ζαχαροπλαστειου, δειχνοντας ετσι οτι το καταστημα προοριζεται για κυε, και οτι λειτουργουσε ετσι παλιοτερα.

 

(αληθεια στην οικοδ. αδεια τι αναφερεται? απλα καταστημα λεει?)

 

2. Η αναγκαιοτητα ή η απαιτηση για τουαλετα ΑΜΕΑ εχει να κανει απο οσο ξερω με το εμβαδο του χωρου αναπτυξης τραπεζοκαθισματων που θα αναπτυξει το καταστημα. Για κατω απο 100 τ.μ συνολικου χωρου μπορεις να αποφυγεις προς το παρον την διαδικασια να φτιαξεις τουαλετα ΑΜΕΑ, για πανω απο 100 απαιτειται. Μπορεις να το δεις στην νομοθεσια αυτο. Ουτε το υγειονομικο εχει λογο σε αυτο, ουτε η πολεοδομια. ΕΣΥ που θα δωσεις την ΒΧΚΧ, θα βεβαιωσεις στα σχεδια οτι: Το καταστημα απαλλασσεται απο την υποχρεωση τουαλετας αμεα συμφωνα με..... (βρες το σημειο στη νομοθεσια και βαλτο, δεν το εχω προχειρο τωρα)

 

3. Πηγαινε στις ρυθμισεις του προφιλ σου και βαλε την ειδικοτητα σου :)

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Απο αυτα που θα σου γραψω το πρωτο ειναι με μια μικρη επιφυλαξη....

1. Θεωρω οτι στην ΒΧΚΧ που θα εκδοσεις, πρεπει να επισυναψεις περα απο την αδεια οικοδομης και την παλια αδεια του ζαχαροπλαστειου, δειχνοντας ετσι οτι το καταστημα προοριζεται για κυε, και οτι λειτουργουσε ετσι παλιοτερα.

 

(αληθεια στην οικοδ. αδεια τι αναφερεται? απλα καταστημα λεει?)

 

2. Η αναγκαιοτητα ή η απαιτηση για τουαλετα ΑΜΕΑ εχει να κανει απο οσο ξερω με τον αριθμο τραπεζοκαθισματων που θα αναπτυξει το καταστημα. Για κατω απο 100 ατομα μπορεις να αποφυγεις προς το παρον την διαδικασια να φτιαξεις τουαλετα ΑΜΕΑ, για πανω απο 100 απαιτειται. Μπορεις να το δεις στην νομοθεσια αυτο. Ουτε το υγειονομικο εχει λογο σε αυτο, ουτε η πολεοδομια. ΕΣΥ που θα δωσεις την ΒΧΚΧ, θα βεβαιωσεις στα σχεδια οτι: Το καταστημα απαλλασσεται απο την υποχρεωση τουαλετας αμεα συμφωνα με..... (βρες το σημειο στη νομοθεσια και βαλτο, δεν το εχω προχειρο τωρα)

 

3. Πηγαινε στις ρυθμισεις του προφιλ σου και βαλε την ειδικοτητα σου :)

 

Καλησπέρα!! Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη ανταπόκριση!

Η Ο.Α απλά κατάστημα αναφέρει απλά στην συνέχεια έκαναν αλλαγή χρήσης για ζαχαροπλαστείο.

Όσον αφορά την τουαλέτα ΑΜΕΑ βρήκα το σημείο που λέει για 100 τ.μ μικτό χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων κτλ. Πιστεύω ότι αυτό βολεύει.

 

 

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και αν σκεφτέις τίποτα άλλο πές το!!!

Edited by konstantinosd
Link to comment
Share on other sites

Ειδες που το θυμομουν λαθος? 100 τ.μ. χωρος αναπτυξης τραπεζοκαθισματων λεει ο νομος....το διορθωνω και πανω

καλη συνεχεια με την δουλεια σου

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Νομίζω κάπου στο ΝΟΚ έχω δει επίσης να εξαιρούνται για ΑΜΕΑ απαιτήσεις, όταν σε παλιό κτίριο τεκμηριωμένα είναι ιδιαίτερα ακριβό σαν επένδυση για το μέγεθος της επιχείρησης/ χώρου ή κάτι σχετικό.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Να κάνω μια ερώτηση όσον αφορά το θέμα. Ο  4067/12 αναφέρει ξεκάθαρα '', καθώς επίσης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τ.μ. μπορούν να εξαιρεθούν μόνο από την υποχρέωση δημιουργίας προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, εφόσον αυτό προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες τους.''.

 

Έρχεται η εγκύκλιος  42382/13 ΥΠΕΚΑ και λέει '' Στις περιπτώσεις των υφιστάμενων - πριν την ισχύ του παρόντος νόμου χώρων - για τα οποία εκδίδεται οικοδομική άδεια για χρήση εμπορίου, γραφείων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τμ (δεν προσμετρώνται τα τμ που δεν υπολογίζονται στον σδ), οι χώροι αυτοί, υποχρεούνται μεν να έχουν διασφαλίσει την οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση, εξαιρούνται δε, από τη δημιουργία προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, στις περιπτώσεις που προκαλείται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα:

 

Αυτό το ''και'' εννοεί ο ποιητής σαν κατάστημα σύνολο 100 τμ (τραπεζοκαθίσματα-μεσα-έξω-+κουζίνα+οτι άλλο μετράει στον σδ του χώρου).

Εγω σύμφωνα με τον νόμο 100 τμ για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (μέσα έξω) θα έπαιρνα  απλά το χω απορία.

 

 

υγ Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο που μου διαφεύγει 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Πρωτα πρωτα η εγκυκλιος ειναι εγκυκλιος και ο νομος ειναι νομος. Δευτερον, ξαναδιαβασε το καλα:  

 

 

με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τμ 

μικτο εμβαδο τραπεζοκαθισματων μεσα+εξω

 

Ο λογος υπαρξης των εγκυκλιων ειναι για να εχουν αντικειμενο διαφοροι αεργοι σε υπηρεσιες εδω και εκει...πρεπει να περασει το 8ωρο του, τσουπ φτιαχνει μια εγκυκλιο να σπασει η μονοτονια της πασιετζας

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει και  άλλο αντίστοιχο θέμα που έχει συζητηθεί στο φόρουμ και το είδα μετά το πόστ μου.Η εγκύκλιος λοιπόν αναφέρεται σε κατάστημα και όχι σε τραπεζοκαθίσματα @ ckiriako.

Link to comment
Share on other sites

Στο παρελθον σε αδεια καφε μπαρ πηρα 100 τ.μ τραπεζοκαθισματα μεσα εξω. Οταν ο νομος λεει "με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τ.μ" θεωρω οτι το "μικρο εμβαδον" παει ως επεξηγηση στο "στον εσωτερικο χωρο ή εξωτερικο χωρο", και δεν βλεπω τον λογο αυτος ο χαζος που εγραψε την εγκυκλιο ανακατευει τμ που δεν προσμετρουν στον ΣΔ και δεν ξερω τι αλλο. Δηλαδη ενα καταστημα με τεραστια κουζινα και 50 τμ τραπεζια πρεπει να κανει τουαλετες αμεα, ενω μια τρυπα που εχει τεραστια εξεδρα 150-200τμ να μην κανει?

Edited by ckiriako
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Πρόκειται να εκδοθεί άδεια λειτουργίας ΚΥΕ σε υφιστάμενο κατάστημα για  το οποίο ΔΕΝ χρειάζεται αλλαγή χρήσης καθώς καλύπτεται από την άδεια οικοδομής.

 

Με βάση τα αναφερόμενα στο αρθρο 26 ΝΟΚ αλλά και στην ερμηνευτική , εφ'όσον ΔΕΝ εκδίδεται οικοδομική άδεια  , δεν ισχύουν άμεσα οι απαιτήσεις για WC AMEA  , παρά μόνο 

η γενική υποχρέωση για συμμόρφωση έως το 2020.

 

Αρα μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν απαιτείται ΑΜΕΑ και να προχωρήσω στην άδεια λειτουργίας.

 

Ποιά είναι η άποψή σας ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.