Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Ενημέρωση από την κινητοποίηση της ΑΣΜ στο ΤΣΜΕΔΕ 04/05/2015

 

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04/05/2015 στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ από τους συμμετέχοντες στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών (περίπου 20), τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων για το ασφαλιστικό όπως αυτά είχαν συζητηθεί και στην τελευταία συνέλευση στις 24/04/2015.

Αρχικά το 1ο θέμα που αναφερθήκαμε ήταν αυτό των αυξημένων εισφορών είτε αυτές έχουν εφαρμοστεί ήδη σε συναδέλφους που εντάσσονται στη νέα ρύθμιση οφειλών, είτε σε εφαρμογή των αυξημένων εισφορών στα ειδοποιητήρια του 1ου εξαμήνου του 2015 όπου ζητάμε την κατάργηση του μνημονιακού νόμου για την εφαρμογή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

Στο 1ο θέμα μας δόθηκε η απάντηση πως υπάρχει η δέσμευση του υπουργείου εργασίας μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου να κατατεθεί σχέδιο νόμου για την κοινωνική ασφάλιση που θα περιλαμβάνει τη μη εφαρμογή των αυξημένων εισφορών και θα επαναφέρει στο καθεστώς πριν από την 01/07/2011 για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς μηχανικούς. Την προσεχή Τετάρτη υπάρχει συνάντηση μεταξύ του υπ. εργασίας, του προέδρου ΕΤΑΑ και των τριών προέδρων των τομέων (μηχανικών, νομικών, υγειονομικών) για το συγκεκριμένο θέμα. Έως τώρα αυτό που προωθεί το υπουργείο είναι να μην αναφέρεται ρητά η ακύρωση του μνημονιακού νόμου (μονομερής ενέργεια), όπως εμείς ζητάμε, αλλά να βρεθεί ένας πλάγιος τρόπος επίλυσης του ζητήματος. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Υπάρχουν 3 περιπτώσεις: α) Οι νέοι ασφαλισμένοι με μια αίτηση τους θα μπορούν να κατέβουν έως και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες χαμηλότερα -για δύο φορές συνολικά- έτσι ώστε να επανέλθουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία για τα έτη 2015-2021 αναδρομικά από το 2011, β) οι παλαιοί ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοί με μία αίτηση θα υπάγονται στην αντίστοιχη παλιά 1η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ έμεινε ασαφές το τι θα γίνει με τους μισθωτούς (αύξηση 14 € στην Ειδική Προσαύξηση) και γ) όσοι έχουν πληρώσει ήδη αυξημένες εισφορές π.χ. για το 2014 θα κάνουν αίτηση για συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές τους εισφορές. Δηλαδή δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν θα έρθουν τα νέα ειδοποιητήρια με αυξημένες εισφορές και εάν έρθουν τελικά με τις αυξημένες θα πρέπει να κάνουν όλοι οι μηχανικοί αιτήσεις υπαγωγής στο παλιό ασφαλιστικό καθεστώς???? Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος συνεπώς, στις 15 Μάη να εκδοθούν ειδοποιητήρια με τις αυξήσεις και αυτά (τα αυξημένα), να ζητηθούν προς εξόφληση τις 30 Ιούνη, και κατόπιν να προκύψει νομοθετική ρύθμιση. Κάναμε σαφές ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Το 2ο θέμα που αναφέραμε ήταν αυτό της αναγνώρισης του άνεργου και υποαπασχολούμενου μηχανικού με κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διαγραφή οφειλών, κλπ κλπ.

Στο 2ο θέμα μας δόθηκαν δύο απαντήσεις: α) υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο εργασίας όσον αφορά τις τρέχουσες εισφορές και για τα έτη 2015-2017, να υπάρξει κάποια ρύθμιση με την οποία να απαλλάσσεται ο ασφαλισμένος με ετήσιο ατομικό εισόδημα 12.000 ή με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 25.000 από τις τρέχουσες εισφορές (οι οποίες δεν θα υπολογίζονται στα συντάξιμα) αλλά να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και μελλοντική δυνατότητα αποπληρωμής των ετών για τα οποία απαλλάσσεται από εισφορές. Η πρόθεση του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί για τα τρία προσεχή έτη 2015, 2016, 2017, αλλά εμείς απαιτήσαμε να ισχύσει και αναδρομικά για τα χρόνια της κρίσης. Επίσης επεξεργάζονται τη δυνατότητα προσωρινής πληρωμής εισφορών μέχρι το 20% του συνολικού εισοδήματος και οφειλή των υπολοίπων για αυτούς που δε θέλουν να χάσουν συντάξιμα χρόνια.

β) η επιτροπή ασφαλιστικού του ΤΕΕ ετοιμάζει άμεσα ένα πόρισμα για την εφαρμογή του κλάδου ειδικών παροχών αντίστοιχο με αυτό που είχε γίνει το 2010 (έχει ήδη σταλεί στη λίστα). Σε αυτό θα δίνεται ένας ορισμός με ορισμένα κριτήρια του άνεργου και υποαπασχολούμενου μηχανικού με αντίστοιχες παροχές. Η επόμενη συνεδρίαση αυτής της επιτροπής είναι την Τετάρτη 06/05/2015 και η διαδικασία είναι πως από την επιτροπή του ΤΕΕ και μετά από έγκριση από την Α/ΤΕΕ, θα δοθεί το πόρισμα προς απόφαση στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ και στη συνέχεια θα πάει στο υπουργείο εργασίας για να γίνει υπουργική απόφαση. Εδώ αναφέρθηκε η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων από το ΤΣΜΕΔΕ. Άλλο πράγμα βέβαια είναι η απαλλαγή εισφορών και άλλο η κάλυψη τους από το ταμείο.

Το 3ο θέμα που αναφέραμε ήταν αυτό της πλήρης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους ανεξάρτητα του ύψους οφειλών.

Στο 3ο θέμα μας δόθηκε η απάντηση πως στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου υγείας (http://www.opengov.gr/yyka/?p=1202) θα δίνεται η δυνατότητα για νοσοκομειακή περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις και φαρμακευτική κάλυψη σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης τα παραπάνω όρια (ετήσιο ατομικό εισόδημα 12.000 ή με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 25.000) να καλύπτουν ιατροφαρμακευτικά το ΤΣΜΕΔΕ.

Το 4ο θέμα που αναφέραμε ήταν αυτό της αποποινικοποίησης των οφειλετών με την κατάργηση του ΚΕΑΟ.

Στο 4ο θέμα μας δόθηκε η απάντηση πως το υπουργείο εργασίας δεν πρόκειται να καταργήσει το ΚΕΑΟ αλλά να νομοθετήσει για αλλαγή του χαρακτήρα του σε μηχανισμό είσπραξης των μεγαλοφειλετών (το ΤΣΜΕΔΕ προτείνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού για πάνω από 50.000 ευρώ). Έως τώρα το ΤΣΜΕΔΕ έχει στείλει ειδοποιήσεις για ΚΕΑΟ για οφειλές άνω των 35.000 σε φυσικά πρόσωπα που τους έχουν σταλεί σχετικά σημειώματα από ΚΕΑΟ και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για εργοδότες με οφειλές άνω των 150.000.

Επίσης μετά από αναφορά της ΑΣΜ σε συναδέλφους οι οποίοι στράφηκαν σε άλλη επαγγελματική κατεύθυνση και μην μπορώντας να φύγουν από το ΤΣΜΕΔΕ βρίσκονται σήμερα να χρωστούν υπέρογκα ποσά στο ταμείο, ειπώθηκε ότι θα εξετάσουν κατά περίπτωση το προφίλ του κάθε οφειλέτη.

Επίσης το Ν/Σ θα περιέχει ρύθμιση που θα αυξάνει το όριο συμψηφισμού οφειλών για συνταξιοδότηση από τις 15.000 € στις 25.000€, ενδεχομένως και με συμψηφισμό του εφάπαξ (άλλες 10.000€).

Το 5ο θέμα που αναφέραμε ήταν το αδιαχώρητο και οι ουρές στο ταμείο σχετικά με την πληροφόρηση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Μας ειπώθηκε ότι επεξεργάζονται απλοποίηση της διαδικασίας. Στην ηλεκτρονική φόρμα ρύθμισης του ΕΤΑΑ απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων και έχει γίνει απίστευτο τρολλάρισμα.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι μέχρι τα μέσα Μάη να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα που να εκδίδει και ταυτότητα οφειλής.

Μερικά στοιχεία που δόθηκαν είναι πως στη νέα ρύθμιση οφειλών έχουν ενταχθεί το 11% των οφειλετών δηλαδή 5.000 άτομα με ρυθμιζόμενες οφειλές το 7% του συνόλου των οφειλών προς ΤΣΜΕΔΕ που ανέρχονται στα 900εκ. με αποθεματικό περίπου 2δις.

Πρόταση του τσμεδε είναι να δοθεί παράταση στη νέα ρύθμιση μέχρι 31/07, τα ειδοποιητήρια 1ου εξαμήνου να μην έχουν αυξημένες εισφορές έστω και μηχανογραφικά και να αποσυνδεθεί η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών από τη ρύθμιση.

Ζητήσαμε επίσης ενημέρωση για την απόφαση μεταφοράς 100 εκατ € από τα διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ στην ΤτΕ, αλλά το θέμα δε συζητήθηκε.

Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που αρκετά από τα ζητήματα που μας αφορούν είναι σε επεξεργασία και το αν και πώς θα υλοποιηθούν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση των πληττόμενων μηχανικών. Απαιτείται να έχουμε πλήρη γνώση των σχεδιαζόμενων νομοθετημάτων και η παρουσία μας στα όργανα όπου συζητούνται και λαμβάνονται οι αποφάσεις είναι επιτακτική. Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στην επόμενη ανοιχτή συνέλευση την Παρασκευή 08/05/2015, στο κτίριο του ΤΕΕ, οδός Νίκης 4.

 

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%83/

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

λιγο περίπλοκα ολα αυτα και δεν ξερω αν εφαρμοζονται και κατα ποσο θα κατσει να τα καταλαβει ο μπαρουφακης και δεν θα αφησει το διαβασμα στην μεση, μαλλον με ολα αυτα θα ξενερωσει και θα παει στην αιγινα..... το ιδανικο θα ηταν απλως να σβηνεις χρεοι και έτη ασφάλισης και φυσικα να μην εφαρμοστούν ποτε αυτες οι αυξησεις αφου δεν εχουν εισπραχθεί ... πχ. χρωστάω 2 χρονια σβηστα μου σαν να μην ημουν ασφαλεισμενος να τελειωνουμε...

Edited by george68
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών από εμένα, που έχει κινητικότητα και ασχολείται με τα θέματα που μας απασχολούν όλους, όταν οι περισσότεροι φορείς, παρατάξεις μηχανικών κλπ κωφεύουν.

Άντε να δούμε μπας και λυθεί κάποιο από τα-πολλά-θέματα που έχουμε.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 8/05/15 στις 7:30 μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4, 8ος)

 

Σας καλούμε να έρθετε όλοι και να συμμετέχετε στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. H παρουσία σας είναι σημαντική για να αποφασίσουμε τη δράση μας για τα συλλογικά μας προβλήματα. Θα συζητήσουμε για:
  • Tην ενημέρωση που είχαμε από το ΤΣΜΕΔΕ
  • To θέμα των αυξήσεων – αναδρομικά και επερχόμενες τριετίες, ενόψει της έκδοσης των ειδοποιητηρίων για το τρέχον εξάμηνο
  • Το θέμα του ασφαλιστικού, εξειδίκευση των προτάσεων της συνέλευσης
  • Προτάσεις για δράσεις και πιθανές κινητοποιήσεις
  • Ανεργία και υποαπασχόληση
  • Το θέμα των κατασχέσεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Επανενεργοποίηση της ομάδας κοινωνικής οικονομίας

Αν θέλετε κάποιο ακόμα θέμα να συζητηθεί ενημερώστε μας.

Προσκαλούμε όλους τους πρώην συμμετέχοντες στην Ανοιχτή Συνέλευση, τους μέχρι προσφάτως συμμετέχοντες, τους παρόντες συμμετέχοντες αλλά και όλους όσους θεωρούν ότι ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ανατρέπονται όσα καταστρατηγούν τα δικαιώματα και τις ζωές μας, στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών στο ΤΕΕ  από τις 7,30 μέχρι τις 10,30 μ.μ.

Τα θέματα που μας αφορούν όλους δεν κινούνται, αν δεν τα κινήσουμε όλοι μας… συντονισμένα!

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.

Αντιστεκόμαστε συλλογικά, οργανωνόμαστε, συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες.

 

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1-4/

Edited by SynelefsiMixanikon
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Σχέδιο Κανονισμού του Κλάδου Ειδικών Παροχών – Ταμείο Ανεργίας

Αναρτούμε το τελικό κείμενο παλαιότερης Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ, με αντικείμενο την εκπόνηση σχεδίου Κανονισμού Παροχών του Κλάδου Ειδικών Παροχών του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., από τον Ιανουάριο του 2010. Το κείμενο αυτό αν και είχε γραφτεί σε άλλη εποχή και υπό διαφορετικές συνθήκες, έχει διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία και μπορεί να αποτελέσει καταρχήν βάση συζήτησης για τη δημιουργία επιτέλους Ταμείου Ανεργίας Μηχανικών. Πολύ περισσότερο  σήμερα όπου ήδη όλοι οι συνάδελφοι καταβάλλουν υποχρεωτικά εισφορά 10€ μηνιαίως υπέρ ΟΑΕΔ, μεγάλο μέρος (ίσως η πλειοψηφία) συναδέλφων είναι άνεργο ή υποαπασχολούμενο, η πλειονότητα αδυνατεί να καταβάλει εισφορές και φορτώνεται με υπέρογκες οφειλές. Ανάμεσα στους τότε υπογράφοντες και ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κος Ρωμανιάς.

 

Επειδή είναι λίγο μεγάλο το κείμενο παραθέτουμε το λινκ:

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Παρέμβαση στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα στις 11-05-2015 στις 15:00

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΪΟΥ 2015 ΣΤΙΣ 15:00 ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

  • για την ξεφτίλα της ουράς & τον εισπρακτικό μηχανισμό που συντηρεί και η νέα διοίκηση του ταμείου
  • για την αναγνώριση των άνεργων – υποαπασχολούμενων μηχανικών & τη διαγραφή των οφειλών τους
  • για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις
  • για την αποποινικοποίηση των οφειλετών, την κατάργηση του ΚΕΑΟ και το δικαίωμα στην εργασία χωρίς απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας
  • για την κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές και την προσαρμογή τους στις πραγματικές δυνατότητες των μηχανικών
  • για την αποσύνδεση πληρωμής τρεχουσών εισφορών από τη ρύθμιση οφειλών χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις
  • για να καταργήσουμε στην πράξη τους μνημονιακούς νόμους

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%B4%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1-3/

Edited by SynelefsiMixanikon
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωση από την παρέμβαση στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα στις 11-05-2015
Το βασικό θέμα αυτής της παρέμβασης ήταν η επικείμενη έκδοση των ειδοποιητηρίων του Α΄εξαμήνου 2015. Μάθαμε λοιπόν ότι αποφασίστηκε η αναβολή της έκδοσης κατά ένα μήνα (μέσα Ιουνίου δηλαδή), ώστε να έχει προηγηθεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση και θα ρυθμίζει το θέμα των εισφορών μας, σύμφωνα με την ενημέρωση που μας είχαν κάνει την προηγούμενη Δευτέρα. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να έρθει ως θέμα και στη ΔΕ του ΕΤΑΑ και να γίνει αποδεκτή.
 

Επίσης ρωτήσαμε σχετικά με την περίπτωση επανεγγραφής στο ΤΣΜΕΔΕ μετά από διαγραφή για ένα διάστημα και τη φήμη που κυκλοφορεί ότι είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις αναδρομικά και για το διάστημα της διακοπής. Μας απάντησαν ότι δεν ισχύει, ούτε ποτέ ίσχυε κάτι τέτοιο.

 

http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85-2/

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν μη τι άλλο, κάποιος ασχολήθηκε με εμάς (ή κάποιος ασχολήθηκε ΓΙΑ εμάς). Και αυτό και μόνο είναι πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν.

Εύχομαι να υπάρξει κάποιο καλό τελικό αποτέλεσμα, για όλους μας.

 

ΥΓ: κάποια στιγμή να δούμε και το θέμα του επιδόματος ΟΑΕΔ , για το οποίο ναι μεν πληρώνουμε μηνιαία εισφορά, αλλά επίδομα ανεργίας δεν δικαιούμαστε.

Link to comment
Share on other sites

H απόφαση-εισήγηση της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των εισφορών α΄ εξαμήνου 2015 μέχρι την 30.7.2015, εδώ

 

Το θέμα της ανεργίας-υποαπασχόλησης το κοιτάμε εδώ και καιρό, είναι από την αρχή στις βασικές διεκδικήσεις μας, αλλά τώρα φαίνεται ότι υπάρχει η πιθανότητα κάτι να γίνει, σύμφωνα και με την ενημέρωσή μας από την κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ στις 04/05 (αρχικό μήνυμα, δείτε 2ο θέμα).

 

Δείτε και το "Σχέδιο Κανονισμού του Κλάδου Ειδικών Παροχών – Ταμείο Ανεργίας" σε προηγούμενο μήνυμα.

Edited by SynelefsiMixanikon
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.