Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά στέγης


Engineer

Recommended Posts

Αναστάτωση στην αγορά προκάλεσε η αποκάλυψη του Euro2day.gr σχετικά με το αίτημα ΔΕΗ προς Λαφαζάνη, να μην καταβάλλει το ΕΤΜΕΑΡ για τους ανείσπρακτους λογαριασμούς. Επιστολές στον υπουργό από Συλλογικούς φορείς ΑΠΕ. Γιατί παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού.

 

Έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των παραγωγών ΑΠΕ, προκάλεσε η αποκάλυψη του Euro2day.gr σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ ΔΕΗ +4,55% να μην καταβάλλει στους διαχειριστές της αγοράς, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ που αντιστοιχεί στους ανείσπρακτους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

 

Συλλογικοί φορείς παραγωγών με επιστολές τους προς τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναλύουν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΔΕH, καθώς τέλος ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί κόστος ρεύματος άρα και κόστος της προμήθειας, το οποίο πρέπει ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ ή εναλλακτικός προμηθευτής) να αποδίδει στον παραγωγό και εν προκειμένω στον παραγωγό ΑΠΕ.

 

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον υπουργό ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (η επιστολή στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό") τονίζει μεταξύ άλλων ότι το εμπορικό ρίσκο των προμηθευτών στη συμβατική τους σχέση με τους πελάτες τους αφορά προφανώς το σύνολο των κιλοβατωρών που τους πωλούν, είτε αυτές προέρχονται από λιγνίτες, είτε από υδροηλεκτρικά, είτε από εισαγωγές, είτε από ΑΠΕ.

 

«Η επιλεκτική ανάληψη από τους προμηθευτές μόνο ενός μέρους του ρίσκου αυτού», τονίζεται στην επιστολή, «και συγκεκριμένα μόνο του ρίσκου που αφορά τις συμβατικές κιλοβατώρες, είναι λογικά, μεθοδολογικά και ενεργειακά απαράδεκτη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που φαίνεται να προκρίνει την «προστασία» ακόμα και των ξένων παραγωγών από τους οποίους εισάγεται ρεύμα έναντι των εγχώριων παραγωγών ΑΠΕ».

 

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά –ΣΠΕΦ, στην επιστολή του προς τον κ. Λαφαζάνη (το αρχείο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"), επισημαίνει ότι «δεν υφίσταται κανένας αληθινός λόγος για την προώθηση μεροληπτικών και ανυπόστατων διαχειριστικών ταμειακών διαχωρισμών μονομερώς μάλιστα υπέρ της δεσπόζουσας ΔΕΗ».

 

«Κάτι τέτοιο» τονίζεται, «θα οδηγούσε στο να καταστεί το ΕΤΜΕΑΡ «νόμιμο» ταμειακό μαξιλάρι της μονοπωλιακής ΔΕH και των θυγατρικών της, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία και καταστροφή όλες τις ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών και κατηγοριών (οικιακά – επαγγελματικά συστήματα) και μαζί τις δεκάδες χιλιάδες των μικρομεσαίων παραγωγών που έχουν επενδύσει σε αυτές».

 

Να επισημανθεί εδώ, ότι με δεδομένη τη συνεχιζόμενη ελλειμματικότητα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς –ΛΑΓΗΕ, (από αυτόν πληρώνονται οι παραγωγοί) τυχόν αποδοχή του αιτήματος της ΔΕH, θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας του με σημαντικές επιπτώσεις στην αποπληρωμή των παραγωγών που ήδη εξοφλούνται με καθυστέρηση 4,5 μηνών. Τέλος, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση εκ μέρους του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

 

Πηγή: http://www.euro2day....hma-apalla.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.