Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Γεωπολυμερές αυξάνει την ανθεκτικότητα και τη μόνωση κτιρίων


Engineer

Recommended Posts

Πολωνοί επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας παρουσίασαν ένα νέο υλικό με υψηλή μόνωση και ανθεκτικότητα που προέρχεται από ηφαιστειακή πέτρα. Θεωρούν ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσει να αντικαταστήσει παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούμε στην οικοδομή.

 

Η τεχνητή αυτή πέτρα προέρχεται από ηφαιστειακή τέφρα, αλκαλικές ουσίες και νάτριο και μέσα από διαδικασίες έχει γίνει ένα συμπαγές υλικό. Πρόκεται για ένα ανόργανο γεωπολυμερές, που θυμίζει σε πολλά τον γρανίτη και μπορεί να αντέξει σε μεγάλες θερμοκρασίες.

 

«Το γεωπολυμερές μας είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, έχει πολύ ξεχωριστές ιδιότητες. Η πρώτη είναι ότι η δύναμή του, αυξάνει με την θερμοκρασία. Φανταστείτε ότι το σπίτι σας έχει πιάσει φωτιά. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 800 με 900 βαθμούς Κελσίου. Κάτω από τις κανονικές συνθήκες, τα συμβατικά υλικά της οικοδομής, ακόμη και τα πολυμερή, αρχίζουν να χάνουν την ανθεκτικότητά τους. Αρχίζουν να αποσυντίθενται και να σπάνε. Αντίθετα, το δικό μας πολυμερές δεν πρόκειται να σπάσει ή να εξασθενήσει. Η ανθεκτικότητά του θα αυξηθεί» εξηγεί ο Γιάνουζ Μίκουλα, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας.

 

Γι’ αυτό το λόγο οι πολωνοί επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν βρει το ιδανικό υλικό για το κτίσιμο σπιτιών και άλλων κτιρίων. Μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις, για παράδειγμα να αντικαταστήσει τον αφρό πολυστερίνης που χρησιμοποιούμε για μονώσεις. Η πορώδης δομή του γεωπολυμερούς του επιτρέπει να αναπνέει. Απορροφά το νερό και το εξατμίζει, με αποτέλεσμα να ρυθμίζει δραστικά την υγρασία του χώρου. Απορροφά ακόμη και τις μυρωδιές. Οι ειδικοί πιστεύουν μάλιστα ότι σύντομα θα το δούμε να χρησιμοποιείται και στην αεροναυπηγική, για την κάλυψη τμημάτων των διαστημικών οχημάτων.

 

Δείτε το σχετικό video: http://gr.euronews.c...scientists-say/

 

Πηγή: http://gr.euronews.c...scientists-say/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.