Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το καλοκαίρι του 2017 μετατίθεται η παράδοση των 4 οδικών έργων


Engineer

Recommended Posts

Από το φθινόπωρο του 2016 έως το καλοκαίρι του 2017 θα παραδοθούν οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. Τα αιτήματα παράτασης ήδη ξεκίνησαν να κατατίθενται και λογικά θα ακολουθήσουν τα νέα αιτήματα αποζημίωσης από τις τέσσερις κοινοπραξίες, καθώς το σύνολο των καθυστερήσεων αποδίδεται στο Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, πάντως, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους παραχωρησιούχους, που ασκούν πίεση στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα στάση στη δανειοδότηση των έργων από τις τράπεζες.

 

Την αρχή έκαναν η Νέα Οδός και η Ολυμπία Οδός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο παραχωρησιούχοι (που κατασκευάζουν τις εθνικές οδούς Κορίνθου - Πατρών και Αντιρρίου - Ιωαννίνων αντίστοιχα) ζήτησαν προ ημερών και επισήμως παράταση ενός έτους στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των δύο έργων. Ακολούθησε η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός - Κλειδί) η οποία κατέθεσε αίτημα παράτασης ενός έτους με σκοπό να δώσει το έργο στην κυκλοφορία τον Οκτώβριο του 2016.

 

Αμεσα αναμένεται να κατατεθεί ανάλογο αίτημα και από την Κεντρική Οδό (κατασκευάζει τον Ε65), παρότι το έργο έδειχνε μέχρι πολύ πρόσφατα να είναι το μόνο που είχε σοβαρές πιθανότητες να παραδοθεί στα τέλη του 2015.

 

Δυστυχώς, η εξέλιξη αυτή ήταν απόλυτα προδιαγεγραμμένη ήδη από την περίοδο της υπογραφής της συμφωνίας επανεκκίνησης των έργων (τον Νοέμβριο του 2013). Οπως πολλάκις έχει αναφέρει στα ρεπορτάζ της η «Κ», στις συμφωνίες υπήρχαν όροι τους οποίους το Δημόσιο γνώριζε καλά ότι δεν πρόκειται να τηρήσει - για παράδειγμα, στην Ιόνια Οδό εκκρεμούσε το 20% των απαλλοτριώσεων, μέρος των οποίων εξακολουθεί να εκκρεμεί... και σήμερα. Σημειώθηκαν όμως και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις: για παράδειγμα, στη σήραγγα της Κλόκοβας το Δημόσιο καθυστέρησε μισό χρόνο μέχρι να εγκρίνει την αλλαγή χάραξης που απαιτούνταν και άλλο μισό χρόνο μέχρι να εγκρίνει τις περιβαλλοντικές μελέτες (μια καθυστέρηση νομότυπη, όπως γίνεται πάντα, η οποία όμως θα μεταφραστεί σε χρήμα μέσω της καταβολής αποζημιώσεων).

 

Αναλόγως, το Δημόσιο καθυστέρησε να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με το θέμα των διαζωμάτων ασφαλείας στην Ολυμπία Οδό (τέθηκε σε ισχύ νέα κοινοτική νομοθεσία που άλλαξε τις προδιαγραφές και έπρεπε να αποφασιστεί αν το έργο θα συνεχιστεί με τις παλαιές ή με νέες, τελικά υπερίσχυσε το δεύτερο).

 

Τα όποια προβλήματα στη σύνταξη ή την εφαρμογή της συμφωνίας επανεκκίνησης επιδεινώνονται από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Ο Μάρτιος ήταν κομβικός μήνας για το υπουργείο Υποδομών, καθώς θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί περί τα 107 εκατ. ευρώ σε τακτικές δόσεις στους τρεις από τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους (Κεντρική Οδός, Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) και ακόμα 19 εκατ. ευρώ στα τέλη Απριλίου στην Ολυμπία Οδό. Από όλα αυτά έχει εξοφληθεί μόνο η Κεντρική Οδός (Ε65), ενώ έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τη Νέα Οδό και την Ολυμπία Οδό από τον υπουργό, χωρίς όμως να έχουν εκτελεστεί (να σημειωθεί ότι δεν έχουν επίσης αναρτηθεί στη Διαύγεια, οπότε τυπικά δεν ισχύουν).

 

Ετσι, παρότι η χρονική καθυστέρηση είναι ακόμα μικρή, η κατάσταση δείχνει να επιστρέφει στο 2011-2012, καθώς ξεκινά και πάλι ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο Δημόσιο. Οι ιδιώτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να σταματήσουν και πάλι τη δανειοδότηση των έργων. Ομως υπάρχει και το χρονικό όριο του ΕΣΠΑ (τέλος 2015), καθώς η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από κοινοτικά κονδύλια. Το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων εργασιών ως έργα-γέφυρες θα προκαλέσει «ασφυξία» στο νέο ΕΣΠΑ, που ήδη πάσχει από το δραματικό over-booking έργων. Η εκταμίευση όλων των κοινοτικών κονδυλίων πριν από το τέλος του 2015 είναι δύσκολη, γιατί συνδέεται με την πρόοδο των εργασιών.

 

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβερνητική ρητορεία εξαντλείται στο λαοφιλές θέμα των διοδίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα, η πραγματικότητα όμως είναι ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί προτού ολοκληρωθεί η περίοδος κατασκευής των έργων.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...-4-odikwn-ergwn

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός των χαριστικών συμβάσεων και της απαράδεκτης ρήτρας αποζημιώσεων (σε προβλεπτέες καθυστερήσεις) έχει επισημανθεί από πολλούς κατά καιρούς.

Νομίζω και από την πλευρά της κυβερνώσας σήμερα παράταξης.

Και αντί της άμεσης καταγγελίας των συμβάσεων από πλευράς κυβέρνησης, βλέπουμε το αντίθετο

Να κάθονται και να πληρώνονται (εργολάβοι, αρμόδιοι κλπ.)

Και καλά οι γνωστοί αργόμισθοι μπορεί και να βρεθούν

Οι εσκεμμένα επιβλαβείς για το Δημόσιο υπογραφές υπουργών θα διερευνηθούν άραγε ποτέ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.