Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μια σήραγγα που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς θα χρησιμοποιηθεί για να λυθεί το πρόβλημα ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Βεγορίτιδα


Engineer

Recommended Posts

Μια σήραγγα που κατασκευάστηκε το 1955 από τους Ιταλούς ως αντισταθμιστικό αντιπλημμυρικό έργο μετά τον πόλεμο, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τη ΔΕΗ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Βεγορίτιδα. Πρόκειται για τη σήραγγα της “Αρνισσας, μήκους 6,5 χιλιομέτρων, που ενώνει τις λίμνες Βεγορίτιδα και “Αγρα και αναμένεται να διοχετεύσει τις μεγάλες ποσότητες υδάτων από τη μία λίμνη στην άλλη.

 

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μετά από ευρεία διαπεριφερειακή σύσκεψη για τη διαχείριση της στάθμης και την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, αντιπεριφερειαρχών από τις δύο περιφέρειες, των δημάρχων Αμυνταίου, Έδεσσας και Σκύδρας, εκπροσώπου της ΔΕΗ και υπηρεσιακών παραγόντων.

 

«Η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας έχει ανέβει σε ύψη τέτοια που τα νερά απειλούν ιδιοκτησίες και αγροτικές εκτάσεις γύρω από τη λίμνη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΔΕΗ, καθημερινά καταλήγουν στη λίμνη πάνω από 500.000 κυβικά μέτρα νερού από τις λίμνες Πετρών και από πηγές της περιοχής ενώ μόλις 150.000 κυβικά διοχετεύονται στη λίμνη του “Αγρα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι έντονο και πρέπει να αντιμετωπιστεί» σχολιάζει ο κ. Θεοδωρίδης. Για τη σήραγγα αναφέρει ότι έχει χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά από τη ΔΕΗ με επιτυχία και σαν αντιπλημμυρικό και σαν υδροηλεκτρικό έργο ενώ η ΔΕΗ εκτιμά ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα και από την χρήση της για την αποκλιμάκωση της στάθμης του νερού στη Βεγορίτιδα.

 

Όπως ανακοίνωσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «έως ότου εκπονηθεί το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης Βεγορίτιδας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με απόφαση των δυο Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας, η παροχέτευση νερού προς τον “Αγρα και την Τάφρο 66 θα γίνεται με ελεγχόμενη ροή από τη ΔΕΗ (με έλεγχο του θηροφράγματος “Αρνισσας), προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή Βρυττών και “Αγρα και ειδικότερα για λόγους προστασίας των καλλιεργειών, ακτημόνων και κατοικημένων περιοχών “Αρνισσας, Βεγόρας, Φαραγγίου και Μανιακίου. Η ροή θα γίνεται μέχρι τα δύο Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας αποφασίσουν να διακόψουν την τροφοδοσία προς την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, για λόγους πολιτικής προστασίας. Επίσης, θα εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο των λιμνών (Βεγορίτιδας, Χειμαδίτιδας, Πετρών και Ζάζαρης), με την έγκριση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων».

 

Πηγή: http://web.tee.gr/μι...υάστηκε-από-το/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.