Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συνένωση μη άρτιου με κατά παρέκκλιση άρτιο οικόπεδο


Recommended Posts

για να καταλαβω,εστω

αρτιοτητα κατα κανονα 300μ,προσωπο 15

προ 65 παρεκκλιση 250,προσωπο 10

συνενωση 290μ.(255+35) προσωπο 20 το ετος 2015

υπαρχει αρτιοτητα?βασει εγκυκλιου υπαρχει(κατα παρεκκλιση)

Edited by mixyak790
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Έχω περίπτωση 2 γειτονικών οικοπέδων στην Σταμάτα Αττικής όπου ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, το ένα είναι εμβαδού 227τμ και το άλλο 159τμ, το οποίο συνεννούμενα αποδίδουν συνολικό εμβαδό 389τμ. Οι όροι δόμησης βάσει του ΦΕΚ 72 Α 1958, είναι: i) Ε=400τμ και Π=15 (για μετά ΓΟΚ 73) και ii) Ε=400τμ και Π=12 (για προ ΓΟΚ 73). Με το ΦΕΚ 298/Δ/1978 γίνεται τροποποίηση αρτιότητας για τα ΟΤ 16 έως 22, (μεταξύ των οποίων και το ακίνητό μου) όπου ισχύει Ε=200τμ και Π=10μ, για οικόπεδα που προϋπάρχουν του ΠΔ 720/77. Το ερώτημα είναι αν αυτό αποτελεί παρέκκλιση ή τον κανόνα για το ΟΤ 21 που είμαστε εμείς καθότι αν είναι πλέον ο κανόνας δεν έχω κανένα πρόβλημα για την συνένωση, αλλιώς πρέπει να επικαλεστώ τους ως άνω εγκυκλίους καθότι έχω ένα κατά παρέκκλιση άρτιο και ένα μη άρτιο, (το οποίο ωστόσο είναι οικοδομήσιμο βάσει του άρθρου 25 του Ν1337/83). Στην πολεοδομία δεν μου απάντησαν σαφώς, αλλά είπανε ότι μάλλον είναι παρέκκλιση χωρίς να το τεκμηριώνουν. Η τροποποίηση της αρτιότητας του 1978, στηρίζεται στο άρθρο 11 του Ν.720/77 (ΦΕΚ 297 Α) όπου αναφέρει τα εξής: "Δια  ΠΔ εκδιδόμενου προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Έργων ... δύνανται να καθορισθούν όρια αρτιότητας μικρότερα των προβλεπόμενων των υπό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου ΡΣ δια οικοπέδων προυφισταμένων της ισχύος του παρόντος... αν αποτελούν τουλάχιστον το 1/4 των οικοπέδων του ΟΤ''. Τα οικόπεδα είναι ότι απέμειναν κατόπιν διανοίξεως δρόμων, και αρχικά το μεν 159τμ είχε εμβαδό 396τμ από κληροτεμάχιο του Υπ. Γεωργίας και το άλλο από μεγαλύτερη έκταση από χρησικτησία του έτους 1940. Μάλιστα αυτά τα ακίνητα (όπως και τα αρχικά τους) φαίνονται και σε πράξη αναλογισμού του 1989.

Edited by Johnny-B
Link to comment
Share on other sites

το ΦΕΚ που επικαλεισαι, δεν οριζει πουθενα  "κατα παρεκκλιση των ορων δομησης"

αλλα οριζει

 

"τροποποιηση των ορων  δομησης στα ΟΤ16,17,18 κλπ

και που προυπαρχουν του ν 720/77"

 

 αλλά

αν εχεις ενα αρτιο και οικοδομησιμο ειτε κατα κανονα ή ειτε κατα παρεκκλιση,

νομιμα "προσθετεις" ενα διπλανο εστω και μη αρτιο και μη οικοδομησιμο

ή που ειναι οικοδομησιμο με το αρθρο 25

 

[για εκεινη την  χρησικτησια απο το 1940, να  δεις  αν υπαρχει αναφορα σε συμβολαιο και πότε]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έχω δύο όμορα εντός οικισμού, ο οποίος έχει κανόνα 1000τ.μ.. Το ένα είναι 3000+, κατά κανόνα. Το άλλο είναι 250, κατά παρέκλιση. Το 250, θέλει να πάρει 100τ.μ. από το μεγάλο. Η κατάτμιση του μεγάλου, να του κόψουμε ένα μικρό κομμάτι, απαγορεύεται. Μπορεί με μία πράξη να γίνει εθελούσια προσκύρωση από το ένα στο άλλο, στην ίδια λογική της συνένωσης;

Link to comment
Share on other sites

 Γιατι απαγορευεται να μεταβιβασθουν  απο ενα αρτιο που εχει εμβαδον  3000  τμ.  σε ενα ηδη αρτιο και οικοδομησιμο κατα παρεκκλιση,  τα  100 τμ.  αφου το εναπομένον παραμενει αρτιο και οικοδομησιμο?

 

Υπαρχει προς απαντηση το εξης  ερωτημα,

"εάν διατηρειται  η κατα παρεκκλιση αρτιοτητα μετα την συνενωση των 100 τμ.  με τα 250"

για το οποιο θεωρω οτι η απαντηση ειναι "ναι"

 

 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ.

Γίνεται "στιγμιαία" αποκοπή και στο ίδιο συμβόλαιο περιγράφεται προσάρτηση στο οικόπεδο των 250 τμ. Έτσι έχεις για το μικρό οικόπεδο βελτίωση της οικοδομησιμοτητάς του, ενώ δεν αλλοιώνεις την παρέκκλιση αρτιότητας που ήδη έχει. Το μεγάλο οικόπεδο μετά την κατάτμηση συνεχίζει να πληροί την κατά κανόνα αρτιότητα (δες αν το απομένον μεγάλο οικόπεδο έχει πρόσωπο 15 μ σε κοινόχρηστο δρόμο προ 85 αν μιλάμε για οριοθετημένο οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων).

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Το μεγάλο έχει πρόσωπο περίπου 9,5μ. σε δρόμο πλάτους 7,7μ. Το σχήμα του είναι σταυρός και η κάτω μεριά του είναι αυτή που έχει το πρόσωπο. Όλο το υπόλοιπο είναι ανάμεσα σε ιδιοκτησίες. Το κομμάτι που αφαιρείται είναι σε άλλη θέση που δεν έχει πρόσωπο. Θέλω να πω ότι το πρόσωπο παραμένει το ίδιο με πριν και δεν μειώνεται. Να μεγαλώσει το πρόσωπό του δεν παίζει στο μέλλον, καθώς η κάτω λουρίδα από το σχήμα σταυρού που έχει και οδηγεί στο πρόσωπο, περνάει ανάμεσα από δύο κτίρια (άλλες ιδιοκτησίες).
 Ο οικισμός δεν είναι παραδοσιακός για να γλυτώνω τα 15μ. είναι ενδιαφέρων.
Η οικοδομησιμότητα του μεγάλου δεν αλλάζει, καθώς έχει το ίδιο πρόσωπο, μέχρι τα 700τμ. χτίζει 400τμ. και το υπόλοιπο μένει ανεκμετάλλευτό όσο και αν είναι. Παίζει ρόλο αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Αν το μεγάλο μετά την κατάτμηση δεν έχει πρόσωπο 15 μ δεν θα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (δες ΦΕΚ 289/ΑΑΠ/11). Αυτό θα πρέπει να προσέξεις. Δες προηγούμενη δημοσίευσή μου. Ανέβασε αν θέλεις τοπογραφικό αποτύπωσης να μην γράφουμε συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

topo.thumb.jpg.c9a74af88320c7a362b71e561c84bdf2.jpg

Αυτό είναι το τοπογραφικό που μου δείξανε. Θέλουν να δώσουν το κόκκινο στο γείτονα. Το πρόσωπο είναι το πράσινο, κάτι λιγότερο από 9,5μ.
Αν δεν υπάρχει διέξοδος, με το κόψιμο δεν έχει τον κανόνα και γίνεται μη άρτιο, όπως λες Παύλο και κατά συνέπεια δεν ΄κόβεται. Μόνη λύση να δώσουν κομμάτι στο γείτονα είναι η κάθετη;
 

 Σβήσε τα ονόματα και ανέβασε εκ νέου το τοπογραφικό σου.

Pavlos33

Edited by jedi.Yannis
αφαίρεση ονομάτων
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.