Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με ενιαίο MASTER θα ισοδυναμούν τα πτυχία 5ετους φοίτησης και άνω


Engineer

Recommended Posts

Στην παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983 όπως ισχύει αναφέρεται:

"Το πτυχίο που χορηγείται από τμήματα ΤΕΙ είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις που εκάστοτε ισχύουν για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης."

 

Όσο δεν ψηφίζεται τροπολογία σε αυτή τη διάταξη, δε μπορεί να ισοτιμηθεί το πτυχίο ΤΕΙ με master.

Ο πτυχιούχος ΤΕΙ με ΜΔΕ έχει προσόντα του 7ου επιπέδου του εθνικού πλαισίου προσόντων.

Link to comment
Share on other sites

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22788&subid=2&pubid=64199541

 

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, όπου το σχέδιο επικυριαρχίας του προέδρου Ερντογάν απέτυχε. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει μια αχτίδα αισιοδοξίας και για εμάς και για την Κύπρο και για τη σύνθετη εξωτερική κατάσταση στη γειτονιά μας. Αλλά δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας δεν μας αφήνει.

Επειδή έχει υποσχεθεί στους πελάτες του να τους τακτοποιήσει, υπόσχεται ότι θα ονομάσει τα πτυχία των πενταετούς διάρκειας τμημάτων μάστερ και θα τους απονείμει τα προνόμια του τίτλου. Μάλιστα για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, διασφαλίζει ότι το πτυχίο είναι ενιαίο και αδιαίρετο. Δηλαδή: δεν υπάρχει πτυχίο αρχιτέκτονα και υπάρχει μάστερ Αρχιτεκτονικής. Διά πάσαν νόσον (την άλλη λέξη δεν τη λέω). Οποιος τελειώνει το πενταετές πτυχίο, παίρνει μάστερ που του εξασφαλίζει μάστερ όλων των επιστημονικών ειδικεύσεων της Αρχιτεκτονικής. Και κάθε πτυχίο που διαρκεί 5 χρόνια (δηλαδή εκτός του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής, της Κτηνιατρικής, της Οδοντιατρικής, της Γεωπονίας κ.λπ., κ.λπ.).

Ετσι θα πληθωριστεί το μάστερ που πλέον θα είναι σαν το βασικό πτυχίο. Και τι μας νοιάζει; Και τι έγινε; Πρακτικά τίποτα. Γιατί κανείς δεν θα το αναγνωρίζει. Οπως είναι προφανές, δεν είναι δυνατόν να πάρεις μάστερ χωρίς να πάρεις πτυχίο. Αλλιώς (ίσως και αυτό είναι στις προθέσεις του υπουργείου) θα μπορούσες να πάρεις πτυχίο χωρίς να πάρεις απολυτήριο λυκείου ή γυμνασίου ή δημοτικού. Εγγράφεσαι στη σχολή της αρεσκείας των γονέων με τη γέννηση και έπειτα από μερικά χρόνια (22, 25, 30) παίρνεις και μάστερ. Ας σοβαρευτούμε. Ο ενιαίος χώρος εκπαίδευσης στον πλανήτη προβλέπει πτυχίο πανεπιστημίου ύστερα από ισοδύναμο τριών ετών σπουδών.

Οχι τρία χρόνια σπουδών, αλλά απασχόληση που ισοδυναμεί με περίπου 40 ώρες την εβδομάδα για έξι εξάμηνα σπουδών. Μετά προβλέπει ότι όσοι έχουν πάρει πτυχίο (όχι όποιοι έχουν περάσει σε κάτι που εμείς ονομάζουμε ενιαίο και αδιάσπαστο μάστερ) μπορούν να συνεχίσουν (αν επιλεγούν) για μάστερ. Ετσι πιθανόν μετά το τριετές πτυχίο Μηχανολόγων, κάποιοι να πάρουν μάστερ σχετικό με κάποια ειδίκευση (το μάστερ έχει ειδίκευση, έτσι παιδιά;), όχι όλοι να έχουν γενικό μάστερ (που φυσικά θα απονέμει μόνο η Ελλαδάρα). Και τι σημασία έχει αυτό; Απλά θα ξεφτιλιστεί το πτυχίο. Τίποτα περισσότερο. Αλλά εδώ λεφτά θα τυπώσουμε σε λίγο, στα πτυχία θα κολλήσουμε...

 

 

Τελικά δεν ενοχλεί μόνο το Σταύρο το ψευτομάστερ...

  • Upvote 5
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Aπό το κείμενο του Χατζηπαντελή: "Ετσι θα πληθωριστεί το μάστερ που πλέον θα είναι σαν το βασικό πτυχίο". Aυτό είναι όλο το ζουμί συνάδελφοι! Ο κος Μπαλτάς που ενοχλείται από την Αριστεία απλά θα τα κάνει όλα ίσιωμα! Μην τα δέχεστε λοιπόν όλα άκριτα και ως θετικά γιατί μάλλον κάτι βαθύτερο κρύβουν! Είπαμε πρώτη φορά αριστερά αλλά αν αριστερά έχει γκρεμό τι κάνουμε? Ψυχραιμία λοιπόν και απλά δείτε τα πράγματα ψυχρά. Είναι αναγκαίο αυτό που παν να κάνουν? Είναι της παρούσης? Είναι θετικό? Και πάνω από όλα είναι όπως φαίνεται? Για τα ΤΕΙ δεν μιλάω καν γιατί πραγματικά δεν ελπίζω σε κάτι! Απλά προσπαθώ να ζήσω την οικογένειά μου με τα χίλια ζόρια με το πτυχίο ΤΕΙ και το MSc που έκανα και περιμένω σύντομα τη μέρα που θα μου πουν πως τελικά δεν κατάλαβα καλά αλλά το πτυχίο έλεγε μπετατζής και όχι μηχανικός!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.