Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικόπεδο με πρόσωπο σε αδιάνοικτη οδό


Recommended Posts

Γεια σας.

 

Εχω μια περιπτωση οικοπεδου "διαμπερους", δηλαδη ειναι καπου στο μεσον του οικοδομικου τετραγωνου και εχει προσωπο σε δυο πλευρες. Απο τη μια μερια του Ο.Τ. εχει προσωπο πλατους 4 μετρων σε εγκεκριμενη και ανοιγμενη οδο (Δεν αρκει αυτο το πλατος για αρτιοτητα) και απο την αλλη μερια θα εχει προσωπο 18 μετρα οταν διανοιχτει η οδος για την οποια δεν εχει συνταχθει ουτε κτηματολογικο διαγραμμα ουτε ειναι στα αμεσα σχεδια του Δημου να γινει κατι τετοιο. Επισης οι γειτονες εδω και 30 χρονια διαφωνουν με την διανοιξη της οδου και οχι μονο δεν εχουν σταματησει να ζητουν καταργηση αλλα εχουν χτισει λες και δεν υπαρχει αυριο παραπηγματα σε ολο το μηκος της.

 

Πρεπει να προσθεσω οτι το οικοπεδο απο την μερια που δεν εχει ανοιχτει ειναι ρυμοτομουμενο κατα 15-20 τμ και παιρνει και μερος ενος παλιου σπιτιου που ειναι χτισμενο μεσα.

 

Στην πολεοδομια μου ειπαν κατηγορηματικα οτι δεν υπαρχει περιπτωση να βγει αδεια αν δεν ανοιξει ο δρομος γιατι του λειπει η αρτιοτητα κατα προσωπο.

 

Το θεμα μου ειναι, οτι διαβασα σε καποιες σημειωσεις περι αρτιοτητας, πως υπαρχει αποφαση του ΣτΕ, που αναφερει πως αρτιο κατα προσωπο θεωρειται και αυτο που εχει προσωπο σε αδιανοικτη οδο που προβλεπει το εγκεκριμενο σχεδιο μιας και η διαδικασια διανοιξης δεν αφορα στην αρτιοτητα του οικοπεδου. Δινοταν επισης ο αριθμος της αποφασης του Στε, 2051/2008 αλλα δυστυχως δεν τη βρηκα ουτε στη βαση δεδομενων νομοθεσιας που εχω ουτε καπου αλλου στο ιντερνετ.

 

Βρηκα και καποιες αλλες εγκυκλιους -Εγγρ-3523/05, Εγγρ-37666/87- που ανεφεραν περιπτωσεις για γωνιακα οικοπεδα (ισως να εχουν ισχυ γενικα για οικοπεδα που εχουν προσωπο σε δυο οδους; )

 

Μπορειτε να με κατευθυνετε με καποιο τροπο για το τι να κανω;

 

Εγω πιστευω οτι αρχικα πρεπει να βρω αυτην την αποφαση για να αποδειξω στην πολεοδομια οτι ειμαστε ενταξει απο αρτιοτητα, μετα να δηλωσει ο πελατης με συμβολαιογραφικη πραξη πως θα αποδωσει οταν ανοιξει η οδος το τμημα του οικοπεδου που ρυμοτομειται σε κοινη χρηση, και μετα να βγει η αδεια κανονικα και να προχωρησουμε ολοι με τις ζωες μας.

 

Παρατήρηση : Οι τίτλοι πρέπει να είναι τονισμένοι. Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής.Για την διόρθωση : avgoust

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

από ότι ξέρω για μη διανοιγμένη οδό που προβλέπεται από το σχέδιο πόλης απαιτείται υψομετρική μελέτη της οδού η οποία εγκρίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης σε κοινή χρήση

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχή, όπως ξέρεις για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει ενα τουλάχιστο πρόσωπο σε διανοιγμένο δρόμο σε ΟΛΟ το πλάτος του.

 

Πράξη αναλογισμού αποζημιώσεως λόγω ρυμοτομίας έχει συνταχθεί??

Έχει κυρωθεί??

Εάν ναι έχουν καταβληθεί τα ποσά?

Ο Δήμος της περιοχής τί έχει κάνει ??? (προφανώς τίποτα, αλλά μάθε πού κολλάει?)

Αλλιώς θα πρέπει να κάνεις τη σύνταξη του φακέλλου όλα όσα προβλέπονται για την πράξη αναλογισμού και να το πας στο τμήμα τακτοποιήσεων και αναλογισμών. Επίσης θα πρέπει να έρθεις σε συνενόηση και με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και με το τμήμα περιουσίας του να συντονίσεις ενέργειες. Το γεγονός ότι υπάρχουν κτίσματα .... θα σου δυσκολεψει τη ζωή.

Κι επειδή σε βλέπω χλωμή.... κοίτα ως τελευταία λύση αν γίνεται να τακτοποιηθείς από το διανοιγμένο δρόμο με απόκτηση του ελαχίστου προσώπου από το γείτονα.

Καλή τύχη.!!

Link to comment
Share on other sites

@Δαναη κατι τετοιο υποψιαζομαι και γω αλλα πρεπει να το δειξω και με καποια νομοθεσια στην πολεοδομια γιατι οι υπαλληλοι που ρωτησα μου ειπαν αλλα

 

@grtopo ετσι ηξερα, οτι πρεπει να ειναι διανοιγμενο αλλα η ερευνα μου ως τωρα δειχνει οτι αυτο μπορει και να μην ισχυει. Κατα τ'αλλα δεν εχει γινει τιποτα. Επισης δεν τολμω να σκεφτω αυτην την περιπτωση, θα μας παρει χρονια

Link to comment
Share on other sites

είχα ένα έγγραφο από την Πολεοδομία της Νομαρχίας το οποίο μου ανέφερε την υψομετρική μελέτη, θα το ψαξω και θα σου πω το απόγευμα αν ανέφερε κάποια νομοθεσία, πάντως αυτο με την υψομετρική το έχω κάνει, το πρόβλημα πάντα δημιουργούνταν όχι στην οικοδομική άδεια αλλά στη δυσχερή πρόσβαση των δημοτών στα οικοπεδα τους λόγω μη διανοιξης των δρόμων. αν σε σενα υπαρχει προσβαση απο αλλού νομίζω ότι με την υψομετρική δεν θα έχεις πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

και εγώ νομίζω οτι δεν αρκεί η υψομετρική μελέτη μόνο...και πρέπει να γίνει πράξη αναλογισμού....σκέτη υψομετρική δουλεύει όταν δεν έχει οριστικά υψόμετρα ο δημοτικός δρόμος και θες να πάρεις βεβαίωση υψομέτρου. Δεν σου αρκεί αυτό όμως αφού δεν υφίσταται κοινόχρηστος δρόμος αδιαμόρφωτος εφόσον εκρεμμεί το ιδιοκτησιακό..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

μια ερώτηση σχετική με το θέμα:

 

Οικόπεδο βρίσκεται στο όριο του σχεδίου πόλεως και έχει πρόσωπο σε υφιστάμενο τσιμεντόδρομο πλάτους 3.50 μ. Στην συγκεκριμένη θέση απο το ρυμοτομικό σχέδιο προβλέπεται η ύπαρξη δρόμου πλάτους 14.00 μ (ρυμοτομώντας τμήμα του οικοπέδου και του απέναντι αγροτεμαχίου), ο οποίος δεν έχει διανοιχθεί.

Το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο με το πρόσωπο που διαθέτει αυτή τη στιγμή (και πάντα διέθετε, πριν ακόμη ενταχθεί στο σχέδιο) ή θα πρέπει να διαμορφωθεί πλήρως ο δρόμος σε όλο το μήκος του προσώπου και σε όλο του το πλάτος?

Link to comment
Share on other sites

Εγκ-16777/2577/25/23-2-87
Εγκ-25/87
[ΙΣΧΥΕΙ από 23-2-87]
 

Οικοδομικές άδειες σε οικόπεδα που βαρύνονται με αποζημιώσεις
λόγω ρυμοτομίας".
Απαιτούμενα Υποχρεωτικά Δικαιολογητικά για την
'Εκδοση Οικοδομικής Αδείας).

1. Η Εγκ-55/85 αντικαθίσταται ως εξής :

Για την χορήγηση οικοδομικών αδειών σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα που όμως βαρύνονται με αποζημιώσεις λόγω ρυμοτομίας θα πρέπει όταν η οδός καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από ιδιοκτησίες (αρχική διάνοιξη Αρθ-2 Δ/7-5-36) να έχει διανοιγεί όλο το εγκεκριμένο πλάτος δρόμου τουλάχιστον στο μήκος του προσώπου του οικοπέδου, και να υπάρχει υψομετρική μελέτη της οδού.

Για την διάνοιξη, πρέπει να συνταχθεί η σχετική πράξη αναλογισμού αποζημιώσεως λόγω ρυμοτομίας ή η σχετική πράξη εφαρμογής Αρθ-12 Ν-1337/83 και να συντελεστεί η απαλλοτρίωση των ρυμοτομουμένων ιδιοκτησιών, ή αν δεν υπάρχουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις λόγω επάρκειας θέσεων από εισφορά γης να έχει γίνει μεταγραφή της πράξεως εφαρμογής στο αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο.

Διάνοιξη είναι δυνατό να γίνει και με παραχώρηση από τους έναντι ιδιοκτήτας των ρυμοτομουμένων τμημάτων των ιδιοκτησιών τους σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική δήλωση με την επιφύλαξη για διατήρηση ενοχικής αξίωσης για αποζημίωση την οποία δικαιούνται για τα τμήματα αυτά, ή διατηρώντας το δικαίωμα υπολογισμού εισφοράς στην αρχική ιδιοκτησία.

Μετά την δήλωση και πριν την χορήγηση της αδείας, η αρμόδια Πολεοδομική υπηρεσία πρέπει να ελέγχει εάν έχουν κατεδαφιστεί τα ρυμοτομούμενα κτίσματα μανδρότοιχοι κλπ. Και τεθεί σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου.

"Οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί ή χαλικοστρωθεί ή έχουν κατασκευαστεί κράσπεδα, ρείθρα κλπ., έχουν δηλ. διαμορφωθεί και τεθεί σε κοινή χρήση σε όλο το πλάτος είναι δυνατόν να τύχουν αδείας οικοδομής".

Στην παραπάνω περίπτωση η πράξη αναλογισμού για την αποζημίωση αυτών των ρυμοτομουμένων οικοπέδων μπορεί να γίνει μεταγενέστερα αφού βέβαια γίνει προηγουμένως λεπτομερής έλεγχος των τίτλων και γενικά των παραστατικών στοιχείων της κυριότητος ή της παραγραφής του δικαιώματος αποζημίωσης.

'Η αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν με το Ν-1337/83 τόσον η πράξη αναλογισμού στα πυκνοδομημένα τμήματα όσον και ο υπολογισμός της εισφοράς γης στο αραιοδομημένο τμήμα θα γίνει με την ενιαία πράξη εφαρμογής. Τέτοιοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι δεν υπάγονται στο Αρθ-28 του Ν-1337/83, ώστε να μην οφείλονται αποζημιώσεις.

Στο Αρθ-28 επίσης δεν υπάγονται δουλείες διόδου.

Επίσης πρέπει :

α) να εξασφαλίζεται επικοινωνία του οικοπέδου με άλλο διανοιγμένο εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο, μέσω εγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου διανοιγμένου, έστω και κατά τμήμα του εγκεκριμένου πλάτους ή οδού προ του 1923, διαμορφωμένης και,

β) να υπάρχει υψομετρική μελέτη του δρόμου, χωρίς να απαιτείται και τελική διαμόρφωση του δρόμου στο οριστικό υψόμετρο της μελέτης με την επιφύλαξη της παρ.2 του Αρθ-19 του Ν-1577/85.

"Σε περίπτωση που η διαφορά μεταξύ του υψομέτρου του εδάφους και του υψομέτρου που καθορίζει η οριστική υψομετρική μελέτη είναι 1,50 μ. τότε η οικοδ. άδεια χορηγείται σε περίπτωση όμως που η παραπάνω διαφορά είναι μεγαλύτερη κατά απόλυτο τιμή από 1,50 μ. τότε η άδεια θα μπορεί να χορηγείται εφ'όσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της οικείας Δ/σης Οικισμού η οποία θα εξετάζει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση τις συνθήκες που υφίστανται λαμβάνοντας υπ'όψιν και την γνωμοδότηση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η απάντηση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας θα πρέπει να αναφέρεται στους όρους για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη υπάρχουσα υψομετρική μελέτη".

?(Σ.Σ. Τα εντός "..." τίθενται ως αντικαταστάθηκαν με την Εγκ-1935/465/7/15-1-88).

Σε περιπτώσεις διαπλατύνσεως υφισταμένων οδών εγκεκριμένων ή μή, η άδεια θα χορηγείται με πλάτος (π) το οριζόμενο στο Αρθ-10 του ΓΟΚ/85.

Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον πρόκειται για Σχέδια Πόλεων που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί με τις διατάξεις του ΝΔ/17-7-23 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια, προηγούμενα θα πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία πλήρη φάκελλο για τη σύνταξη της σχετικής πράξεως αναλογισμού λόγω διαπλατύνσεως μαζί με υπεύθυνο δήλωση του Ν-105/69 ότι θα επισπεύσει την όλη διαδικασία περαιώσεως της πράξεως μέχρι την κοινοποίηση δια δικαστικού επιμελητού της κυρωμένης από τον Νομάρχη πράξεως.

Σε περίπτωση που παρά την υπεύθυνη δήλωσή του δεν επισπεύσει την διαδικασία, θα επιβάλλεται διακοπή των οικοδομικών εργασιών μέχρι να εκπληρωθούν τα παραπάνω.

Στις περιπτώσεις που η ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως έγινε με το Ν-1337/83 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια πριν την πράξη εφαρμογής με την Εγκ-106/86, δεν απαιτείται να υποβάλλει φάκελλο για σύνταξη πράξεως αναλογισμού, πλην όμως απαιτείται να υποβάλλει δήλωση και τίτλους ιδιοκτησίας καθώς και υπεύθυνη δήλωση Ν-105/69 στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ιδιοκτησίες που τυχόν έχει στην περιοχή που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως με το ίδιο ΠΔ.

'Οταν ζητείται οικοδομική άδεια σε ρυμοτομούμενο γωνιακό οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης του αρκεί να θέτει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα που αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο.

Στην περίπτωση που γωνιακό οικόπεδο έχει ή αποκτά ένα τουλάχιστον πρόσωπο σε διανοιγμένο καθ' όλο το πλάτος δρόμο, οικοδομείται.

Τέλος η διευκρίνηση της παρ.4 του Αρθ-24 στην Εγκ-12/86 αντικαθίσταται ως εξής:

"Διευκρινίζεται ότι το μήκος της απότμησης προστίθεται και στα δύο πρόσωπα με τα οποία συνέχεται, ούτως ώστε ως πρόσωπο να λογίζεται ολόκληρο το ανάπτυγμα της ρυμοτομικής ή οικοδομικής γραμμής που αντιστοιχεί στο οικόπεδο".

ΣΧΕΤ-ΝΟΜ Εγκ-55/85. Εγκ-106/86. Εγκ-12/86. Εγκ-7/87.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Leoth, σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

 

Αν ακατάλαβα καλά, η δικία μου περίπτωση είναι διαπλάτυνση υφιστάμενης οδού (βελτίωνεται βέβαια και η μηκοτομή της οδού, η τελική στάθμη του δρόμου θα είναι περίπου -0.80 μ σε σχέση με τον υπάρχων) και δεδομένου οτι έγινε ένταξη στο σχέδιο με τον 1337/83 και έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής, μπορεί να εκδοθεί άδεια στο ακίνητο χωρίς κάποια άλλη διαδικασία. 

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, η απάντηση της πολεοδομίας για το θέμα που έθεσα παραπάνω (προφορική), ήταν οτι χρειάζεται να διανοιχθεί η προβλεπόμενη οδός σε όλο της το πλάτος.

 

Η υφιστάμενη οδός (υπάρχων τσιμεντόδρομος) δεν με καλύπτει διότι, σύμφωνα με την πολεοδομία, ο δρόμος που προβλέπεται απο το ρυμοτομικό δεν θεωρείται διαπλάτυνση του υπάρχοντος, καθώς, αφενός αλλάζουν τα υψόμετρα του δρόμου και αφετέρου ο υπάρχων δρόμος δεν είχε διανοιχθεί "παλιότερα" ως εντός σχεδίου, ωστε να θεωρηθεί οτι "τώρα" θα διαπλατυνθεί !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.