Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δεκτή η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη για επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος


Engineer

Recommended Posts

Με νέα Υπουργική Απόφαση θεσμοθετήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύστημα κλιμακούμενης έκπτωσης και αναπροσαρμόστηκαν τα όρια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις δομές φιλοξενίας, φροντίδας και αρωγής, αναγνωρισμένων φιλανθρωπικών κοινωφελών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως πρότεινε ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου οι παραπάνω φορείς να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους προς ευάλωτους πολίτες.

 

Ο Συνήγορος είχε προβεί σε σχετικά αιτήματα από το 2013 και είχε προτείνει την επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, πέραν των οικιακών και ειδικότερα στην προώθηση ρύθμισης παροχής μειωμένων τιμολογίων στους παραπάνω φορείς.

 

Η πρόταση της αρχής είχε γίνει αποδεκτή και με διάταξη του ν. 4203/2013 προβλέφθηκε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, τα εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα και τους ειδικά πιστοποιημένους φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Ακολούθησε Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης των δικαιούχων φορέων στο Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ). Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η ανεξάρτητη αρχή, τα οριζόμενα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης (από 1000 έως 1200kWh) ήταν μικρότερα από αυτά των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, παρόλο που η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων-δικαιούχων του ΤΥΑ είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη, καθώς παρέχουν τις βασικές δομές επιβίωσης σε καθημερινή βάση σε πολυάριθμες ομάδες ατόμων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

 

Δεδομένου επομένως ότι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που είχε τεθεί για την έκπτωση από την Υπουργική Απόφαση, οι φορείς-δικαιούχοι δεν εντάσσονταν στο Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης παρόλο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

 

Έτσι, προκειμένου η εφαρμογή του ΤΥΑ να αποτελέσει πραγματική ελάφρυνση για τους φορείς, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την επανεξέταση και αναπροσαρμογή των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τα οποία προβλέπεται ποσοστό έκπτωσης. Ειδικότερα, η αρχή πρότεινε να υιοθετηθεί το προτεινόμενο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύστημα κλιμακούμενης έκπτωσης βάσει της κατανάλωσης, κάτι που έγινε αποδεκτό από τη ΡΑΕ, όπως ενημερώθηκε από τη ΔΕΗ.

 

Πηγή: http://energypress.g...logioy-reymatos

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.