Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στον όμιλο Ελλάκτωρ το πρώτο ΣΔΙΤ στα απορρίμματα


Engineer

Recommended Posts

Η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε το 2011, οπότε δημοπρατήθηκε, το πρώτο έργο σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα του περιβάλλοντος. Τέσσερα χρόνια μετά διατηρεί μία ακόμη, σχετικά πιο ιδιότυπη, πρωτιά, καθώς πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων που συμβασιοποιείται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Το έργο είναι προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, δυναμικότητας περίπου 120.000 τόνων και η κοινοπραξία των θυγατρικών του ομίλου Ελλάκτωρ, Ηλέκτωρ-Άκτωρ έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για 27 χρόνια.

 

Η σύμβαση του έργου υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων παρουσία του προέδρου του φορέα υλοποίησης του έργου ΔΙΑΔΥΜΑ, του αναδόχου και των χρηματοοικονομικών συμβούλων.

 

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η συμβασιοποίηση του συγκεκριμένου έργου υπό την παρούσα χείριστη οικονομική συγκυρία αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική αγορά. Και όχι άδικα, καθώς η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει κατά το ήμισυ από το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και κατά 50% από τον ανάδοχο και τραπεζικό δανεισμό.

 

Το project που το 2013 απέσπασε το βραβείο του "project finance” της χρονιάς θα δημιουργήσει περισσότερες από 120 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την τουλάχιστον 25ετή λειτουργία του και περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας κατά τη διετή περίοδο κατασκευής.

 

Τα ντεσού

 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το συγκεκριμένο έργο καταδεικνύει τον προσανατολισμό του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην προώθηση των έργων ΣΔΙΤ. Έτσι, θεμελιώνεται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μία διάσταση απόψεων μεταξύ του τεχνοκράτη Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος πρόσφατα διακήρυξε το τέλος των μονάδων- μαμούθ που υλοποιούνται ως ΣΔΙΤ.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσιρώνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Flash της Κοζάνης φάνηκε να αγνοεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ με ψήφους 6 προς 1 ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης του έργου.

 

Αξίζεςι ακόμη να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, που ψήφισε υπέρ του έργου, υπήρξε το 2007 και το 2009 υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, αποτελώντας ουσιαστικά τον πρώτο πράσινο τοπικό άρχοντα στην Ελλάδα.

 

Ωστόσο, ο κ.Τσιρώνης στην πρόσφατη συνέντευξή του, απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του κ. Ιωαννίδη, σημειώνοντας ότι "εμείς ως υπουργείο δεν μπορούμε να κρίνουμε πώς ο κάθε ΟΤΑ θα διαχειριστεί τα απορρίμματά του”.

 

Τέλος, παράγοντες της αγοράς σχολιάζοντας την αναγκαιότητα τέτοιου είδους έργων σημειώνουν ότι η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εγκαταλελειμμένης μονάδας ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, όπου ουσιαστικά αποθηκεύονταν τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, καταδεικνύει γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος εθνικός σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα απορρίμματα. Και αυτό επειδή ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι μέσα στον αστικό ιστό θα κατασκευαστούν πράσινα σημεία, όπου θα καταλήγουν, ύστερα από διαλογή στην πηγή, τα (εύφλευκτα) ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Πηγή: http://www.capital.g...sta-aporrimmata

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

πάω ν' αγοράσω τσίγκινη ομπρέλα και να μην ξεχάσω να βάλω και το κράνος, θ' αρχίσουν πάλι να πέφτουν κάποιοι απ' τα σύννεφα

σύριζα απ' το ποτάμι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.