Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

"Stop" στον βιολογικό καθαρισμό των Μεσογείων


dsworks

Recommended Posts

Στον αέρα τινάσσεται ο βιολογικός καθαρισμός στα Κεντρικά Μεσόγεια (Κορωπί-Παιανία), καθώς η κοινοπραξία Κλέαρχος Γ. Ρούτσης Α.Ε.-Ερέτβο Α.Ε.-ΑΑΓΗΣ Α.Ε που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 113 εκατ. ευρώ, κατέθεσε δήλωση διακοπής εργασιών που έγινε δεκτή από τις αρμόδιες αρχές.

 

"Έχει πληρωθεί μέρος της 17ης πιστοποίησης αλλά δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο για την εξόφληση της 17ης και 18ης πιστοποίησης του έργου, στον λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος” σημειώνεται στη σχετική απόφαση. Η παύση εργασιών οφείλεται στην μη εκτέλεση των πληρωμών προς τον εργολάβο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξαιτίας της εσωτερικής στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση ως...αντάλλαγμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

 

Κανονικά το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 οπότε λήγει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ (στην οποία έχει ενταχθεί). Ωστόσο, πλέον, η πορεία του παραμένει αβέβαιη, ενώ υπολογίζεται ότι για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών θα απαιτηθεί περισσότερο από ενάμισης χρόνος.

 

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην έως σήμερα προβληματική πορεία του έργου, το οποίο προκηρύχθηκε το 2010 και συμβασιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013 αφότου είχε μεσολαβήσει "βροχή” περίπου 35 προσφυγών εναντίον του διαγωνισμού και του αποτελέσματός του.

 

Ακόμη η κοινοπραξία Κλέαρχος Γ. Ρούτσης Α.Ε.-Ερέτβο Α.Ε.-ΑΑΓΗΣ Α.Ε είχε καταθέσει προσφορά με πολύ μεγάλη έκπτωση (περίπου 80 εκατ. ευρώ) και στο πλαίσιο αυτό παράγοντες της αγοράς διερωτώνται εάν, εκ των πραγμάτων, η υλοποίηση του βιολογικού καθαρισμού στα Κεντρικά Μεσόγεια θα μπορούσε να προχωρήσει απρόσκοπτα.

 

Τι έχει υλοποιηθεί

 

Το έργο θα εξυπηρετούσε τους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σαρωνικού και τους οικισμούς Πόρτο Ράφτη Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Δ.Ε., Καλυβίων και Κουβαρά. Περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στο Κορωπί μήκους 81 χλμ και την υλοποίηση κέντρου επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 90.000 κατοίκων.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τα 4 υποέργα: - το πρώτο που αφορά το εσωτερικό δίκτυο της πόλης Κορωπίου έχει εκτελεστεί κατά περίπου 80%.

- το δεύτερο που αφορά τους αγωγούς προσαγωγής ακαθάρτων έχει εκτελεστεί κατά 77%.

- το τρίτο, δηλαδή το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου –Βιολογικός Καθαρισμός έχει εκτελεστεί κατά 60% και 15% όσον αφορά τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

- το τέταρτο, δηλαδή των αγωγών διάθεσης έχει υλοποιηθεί κατά 53%

 

Επιπτώσεις

 

Η αναστολή, λοιπόν, της κατασκευής του προκαλεί τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

 

Τα νοικοκυριά της περιοχής επιβαρύνονται με ένα σημαντικό μηνιαίο κόστος της τάξης των 100 ευρώ ανά μήνα για την εκκένωση των ορυγμάτων αποχέτευσης, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χαθούν κονδύλια ύψους 124,8 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΠΕΠ Αττικής. Επίσης, επηρεάζει δυσμενώς το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, καθώς οι δήμοι τους οποίους διαπερνά το έργο θα συνδέονταν με το δίκτυο της εταιρείας ύδρευσης, καταβάλλοντας τέλη σύνδεσης.

 

Την ίδια στιγμή, το "πάγωμα” του έργου φέρνει τη χώρα ακόμη πιο κοντά στην επιβολή υπέρογκων προστίμων από το Ευρωδικαστήριο καθώς εν έτει 2015 το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής παραμένει δίχως αποχέτευση.

 

Όλα αυτά χωρίς να υπολογιστεί η οικολογική καταστροφή που προκαλεί στον υδροφόρο ορίζοντα η μη οργανωμένη διαχείριση των λυμάτων.

 

Σταμάτησε και το έργο απορροής ομβρίων

 

Ο πονοκέφαλος για την Περιφέρεια Αττικής ως φορέα υλοποίησης είναι εντονότερος, καθώς πρόσφατα σταμάτησαν οι εργασίες και στο έργο της κατασκευής της β' φάσης των δικτύων ομβρίων υδάτων στην Παιανία. Και εκεί η ανάδοχος κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Νέμεσις προχώρησε σε δήλωση διακοπής, καθώς το Δημόσιο την άφησε απλήρωτη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Το έργο είναι προϋπολογισμού 27,05 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την υλοποίηση στην Παιανία του δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων.

 

Πηγή: capital.gr - http://www.capital.g...rismo-mesogeion

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.