Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε μετωπική σύγκρουση με τους Μηχανικούς οδηγείται η Κυβέρνηση


Engineer

Recommended Posts

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί θυμίζει ο πάλαι ποτέ «ευγενής» κλάδος των διπλωματούχων μηχανικών, καθώς στα βάσανα των τελευταίων χρόνων φαίνεται να προστίθεται και ο πολιτικός εμπαιγμός από τη νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Σε αντίθεση με τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις των τελευταίων μηνών, το πρόσφατο σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση από τον κ. Στρατούλη δεν περιλαμβάνει καμιά από τις υποσχέσεις που διένειμε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο.

 

Η εντεινόμενη κρίση που πλήττει τον κατασκευαστικό και μελετητικό κλάδο τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ πάνω από 45.000 μηχανικούς σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών.

 

Ενός κακού μύρια έπονται για τους Μηχανικούς, αφού η αδυναμία εμπρόθεσμης κάλυψης των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, οδηγεί αυτόματα στην απώλεια ασφαλιστικής ενημερότητας, στην αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος, στην απώλεια οικογενειακής περίθαλψης, αλλά και στην διόγκωση του ασφαλιστικού χρέους μέσω των υπέρογκων προσαυξήσεων που επιβάλλει το ΤΣΜΕΔΕ.

Μόνο την τελευταία 2ετία πάνω από 3.000 νέοι μηχανικοί έχουν διαγραφεί οικειοθελώς από το ΤΕΕ, ενώ πολλές χιλιάδες ακόμα αποφεύγουν να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο, εξαιτίας των υποχρεωτικών και δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών.

 

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει ο μνημονιακός Ν.3986/2011 ο οποίος προέβλεπε την περεταίρω αύξηση ως και διπλασιασμό (!) των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών, ως αντιστάθμισμα των εκτεταμένων απωλειών που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από το PSI και τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας Αττικής, οι οποίες συνολικά αποτιμώνται στα 2,3 δισ €.

 

Οι κκ. Βρούτσης, ως αρμόδιος Υπουργός, και Σελιανάκης, ως πρόεδρος του ΕΤΑΑ, είχαν αποτελέσει το κόκκινο πανί για τους μηχανικούς της χώρας λόγω της επιμονής τους να εφαρμόσουν το Νόμο, αγνοώντας σειρά αναλογιστικών μελετών του ΤΕΕ που απεδείκνυαν ότι νέα αύξηση των εισφορών θα προκαλούσε περεταίρω αιμορραγία στο Ταμείο και προσπερνώντας τις τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν η τελική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται το νομοσχέδιο όχι μόνο από τους Μηχανικούς, αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Θα νομοθετήσει «μονομερώς» και σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ή θα διατηρήσει τις μνημονιακές διατάξεις διαρρηγνύοντας ανεπανόρθωτα τις σχέσεις της με ένα τυπικό κοινωνικό στρώμα του «μεσαίου» χώρου, στο οποίο καλλιέργησε ελπίδες;

 

Για τις πρώτες επίσημες απαντήσεις θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε ως την Τρίτη 16/5/15, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας από πολλούς φορείς των Μηχανικών, προειδοποιώντας την Κυβέρνηση σε περίπτωση εφαρμογής των αυξήσεων του ν.3986 θα προχωρήσουν σε μαζική άρνηση πληρωμής των ειδοποιητηρίων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2014 οι φορείς των μηχανικών μέσα από δεκάδες και ιδιαίτερα δυναμικές διαμαρτυρίες τους είχαν καταφέρει να «παγώσουν» τις αυξήσεις.

 

Πρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση δύο μελών της Κυβέρνησης που συμμετείχαν στις εν λόγω κινητοποιήσεις, και μάλιστα διερευνώνται ποινικές τους ευθύνες για άσκηση παράνομης βίας ! Του μέχρι πρότινος προέδρου του ΤΕΕ και σημερινού Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη, αλλά και της μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ κυρία Πέρκα, σήμερα Γ.Γ. στο ίδιο Υπουργείο.

 

Θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα που στρέφεται εναντίον του κλάδου από τον οποίο προέρχονται, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι αντιμετώπισαν το ΤΕΕ ως ελατήριο προσωπικής ανόδου;

 

Κρίνοντας πάντως από την πρόσφατη ανέλπιστη επιτυχία της ΝΔ στις εκλογές αναπλήρωσης του κ. Σπίρτζη στο ΤΕΕ, το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ στους μηχανικούς μάλλον περιστρέφεται γύρω από την περιφρούρηση της κυβερνητικής συνοχής.

 

Πολύ μακριά από το δράμα των Μηχανικών.

 

Πηγή: http://www.thepressp...r/article/78097

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

παρά την οικονομική κρίση και ενώ έχω διατηρήσει και τον αριθμό των εργασιών και το μέγεθος των εσόδων στο ίδιο επίπεδο με προ κρίσης και καλύτερα από όταν ξεκίνησα , εντούτοις αν συνεχιστεί η αφαίμαξη μας σαν κλάδος , θα αναγκαστώ στα 50 μου να αλλάξω επάγγελμα Και όχι τίποτα άλλο θα απορούν όλοι στο περιβάλλον μου πως είναι δυνατόν με περισσότερα έσοδα και εργασίες από το παρελθόν να μην μπορώ να ασκήσω το επάγγελμα. Που να το πω και να με πιστέψουν Και δεν μπορώ και αμέσως να σταματήσω αφού θέλω ένα διάστημα δυο χρόνων να κλείσω ότι εκκρεμότητες σε εργασίες  έχω και τρέχουν , ώστε να μην έχω νομικά και ηθικά παρενέργειες Εκεί μας οδηγούν και καλά εγώ δεν θα χαθώ , αλλά η δουλειά μου έφερνε χρήμα και ανάπτυξη και σε άλλους  που θα χαθεί  

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Χθες δεν ήταν που πέρασε τροπολογία που αναφέρονταν για ένταξη ακινήτων σε υποθήκη από ιδιοκτήτες που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές; Πως μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες, όταν αυτό ήταν το διακύβευμα των εκλογών: Η προστασία των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων από την ανθρωποκτόνα λιτότητα! Ελπίζω να μην ήταν μπομπολέικη προπαγάνδα, αλλά πολλά μέσα ενημέρωσης το αναπαρήγαγαν. Αν δούμε σκηνικά όπως το να δημεύονται πρώτες κατοικίες για υπέρογκες εισφορές που δεν ανταποκρίνονται στο περιορισμένο αντικείμενο των μηχανικών, θα είναι μία παρωδία που κανείς μας δεν αξίζει να υποστεί!

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Όταν έχει κάποιος ένα "μέσο" ακίνητο (κατοικία 100μ², http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/798720/poia-einai-i-simerini-axia-tou-spitiou-sou ) τότε "θεωρητικά" έχει περιουσία άνω των 100.000€ έως και άνω των 400.000€.

Συνεπώς στατιστικά δεν ανήκει στα "χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα".

 

Ίσως πιεστούν κάποιοι που διαφημίζουν ΠΕΑ, ΥΔΕ, Βεβαίωση 4178, κτλ , με εξευτελιστική τιμή. Θα πρέπει να ξυπνήσουν και να πάρουν απόφαση ότι είτε θα χρεώνουν μια αξιοπρεπή αμοιβή για να επιβιώσουν είτε θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Dio,λάθος.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τα χειρότερα κομμάτια των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Απλά κόψε φάτσες και συμπεριφορές.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, η πικρή, βαθιά αλήθεια είναι ότι αυτή η χώρα δεν ενδιαφέρεται για τους μηχανικούς. Δεν πιστεύει σ' αυτους. Δεν έχει ένα όραμα να γίνει ένα έστω μικρό Ντουμπάι. Σαν "πλάνο" έχει κάποια κέρδη από τον τουρισμό και τα rooms to let.

Δεν τα βάζω με τους πολιτικούς. Βαρύτατη η ευθύνη και της κοινωνίας.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εμένα ένα μου έρχεται στο μυαλό, από νυν & πρώην κατέχοντες την εξουσία: σκοπιμότητα.

Δεν μπορεί με σχετικά γρήγορες διαδικασίες οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να μπορούν πλέον να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν, επιλέγοντας ως και τρεις (!) ασφαλιστικές κατηγορίες σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του Οργανισμού και οι Μηχανικοί να θεωρούνται παιδιά ενός ανώτερου Θεού.

 

Επειδή είμαι ακόμα στον ΟΑΕΕ και γνωρίζοντας τί συμβαίνει με τους χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις τολμώ να πω ότι είναι μια ακόμα μπούρδα. Ναι μεν μπορεί κανείς να κατέβει έως και τρεις κατηγορίες αλλά μόνον εφόσον είναι και παραμένει ταμειακά ενήμερος έως τα μέσα περίπου του 2016, οπότε και θα επανέλθει στην κανονική κατηγορία.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.