Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τέλος η πρόσθετη επιβάρυνση ασφαλισμένων για ψηφιοποιημένες εξετάσεις


Engineer

Recommended Posts

Καταργείται η επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων για τις διαγνωστικές εξετάσεις «υψηλής καινοτομίας», με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

 

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού καταργήθηκε το εδάφιο 22 του άρθρου 3 της απόφασης της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ 2243/Β/2014), στο οποίο αναφερόταν: «Επίσης δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες».

 

«Το εν λόγω εδάφιο ήταν με σαφή περιθώρια διασταλτικής ερμηνείας, η οποία κατέληγε (ανάλογα με τον πάροχο) στην επιβάρυνση του ασφαλισμένου πέρα από την καθορισμένη νόμιμη συμμετοχή. Προς όφελος των ασφαλισμένων, με την κατάργηση του ανωτέρω εδαφίου, δεν προκαλείται πλέον επιπρόσθετη επιβάρυνση στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, στις διαγνωστικές εξετάσεις υψηλής καινοτομίας (όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες)» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Η «συμμετοχή» του ασφαλισμένου στις παρακλινικές εξετάσεις είναι σαφώς προσδιορισμένη (άρθρο 8, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας ΕΟΠΥΥ, ΦΕΚ 3054/Β'/2012) και καθορίζεται στο 15% της αξίας του Κρατικού Τιμολογίου ή της εκάστοτε ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν αποδέκτες σωρείας καταγγελιών και παραπόνων ασφαλισμένων, που αφορούσαν την επιβολή επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης από τους ιδιώτες παρόχους για διαγνωστικές εξετάσεις «υψηλής καινοτομίας». Συγκεκριμένα οι ιδιώτες πάροχοι απαιτούσαν με αυθαίρετο τρόπο την επιπρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση, χωρίς να καθορίζεται από καμία κανονιστική πράξη το ύψος της ανά είδος εξέτασης υψηλής καινοτομίας.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις οι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ, σε «εφαρμογή» του σχετικού εδαφίου της προηγούμενης υπουργικής απόφασης, αναγκάζονταν να καταβάλουν συμμετοχή που υπερέβαινε την αποζημίωση της εξέτασης με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο (για παράδειγμα, στην εξέταση της μαστογραφίας καλούνταν να καταβάλλουν ποσά 10-50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40-120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία, ποσά που υπερβαίνουν την κοστολόγηση της εξέτασης με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο που είναι 8,01 ευρώ).

 

Πλέον και με τη νέα απόφαση του υπουργού Υγείας δεν προβλέπεται επιπρόσθετη συμμετοχή του ασφαλισμένου ως ίσχυε μέχρι πρότινος.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=712450

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Για το ότι οι πάροχοι είναι απλήρωτοι και καταφεύγουν είτε σε διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, είτε βάζουν διάφορα "καπέλα" στη συμμετοχή, προφασιζόμενοι διάφορα πρωτόκολλα για την τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων (πχ. για MRI καπέλο €20-35) δεν λέει κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

Και που θα κάνει μη ψηφιακή ακτινογραφία ο ενδιαφερόμενος; Υπάρχουν μη ψηφιακά μηχανήματα σήμερα; Ή θα του κάνουν δώρο ψηφιακή αλλά το παραπεμπτικό θα αναγράφει άλλο πράγμα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.