Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διανοιξη οδου στα ορια του Σχεδίου


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Σε περιοχή με κυρωμένη Πράξη Εφαρμογής, σε γωνιακό οικόπεδο εντός ακραίου ΟΤ, με το ένα πρόσωπο προς τον εξώτερο του σχεδίου δρόμο, θέλουμε να βγάλουμε ΟΑ. Όλα καλά με την οικοδομησιμότητα, αλλά ζητήθηκε από τον αρχιτέκτονα να κινήσουμε διαδικασίες για διάνοιξη του (ακραίου) δρόμου. Είναι ασφαλτοστρωμένος, αλλά όχι πλήρως ανοιγμένος (ρυμοτομεί 1-2 μέτρα την απέναντι -εκτός σχεδίου- ιδιοκτησία, με συρματοπερίγραξη)(ο δρόμος στο άλλο πρόσωπο είναι κομπλέ). Γνωρίζετε την διαδικασία? Μην είμαι στο σκοτάδι όταν θα μιλήσω με την υπηρεσία. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

έχω την εντύπωση ότι 

πράγματι απαιτείται η πλήρης διάνοιξη και των 2 οδών σε όλο το πλάτος

(αλλά δεν θυμάμαι την εγκύκλιο)

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα προκύπτει λόγω των εξωστών προς την ακραία οδό. Θεωρώ ότι έχουν δίκιο, αλλά θέλω και την διαδικασία. Επισπεύδει ο πελάτης? Πρέπει να δω τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη της ρυμοτούμενης ιδιοκτησίας? Μόνο της απέναντι ιδιοκτησίας, ή όλων των ιδιοκτησιών απέναντι από το ΟΤ?

Link to comment
Share on other sites

Ωραία, ευχαριστώ. Διαδικαστικά γνωρίζει κάποιοςτι πρέπει να κάνουμε?

Link to comment
Share on other sites

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.-Δ.Ε.                                                   ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 25

Δ/ΝΣΗ Γ4+Γ11                                                                      Αθήνα 23.2.1987

 

Αριθ. Πρωτ. 16777/2577                                                                 

ΘΕΜΑ :           Οικοδομικές άδειες σε οικόπεδα που βαρύνονται με αποζημιώσεις λόγω ρυμοτομίας.

 

1.    Η εγκύκλιος 55/85 αντικαθίσταται ως εξής :

Για την χορήγηση οικοδομικών αδειών σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα που όμως βαρύνονται με αποζημιώσεις λόγω ρυμοτομίας θα πρέπει όταν η οδός καταλαμβάνεται εξ΄ ολοκλήρου από ιδιοκτησίες (αρχική διάνοιξη άρθρου 2 Δ/τος 7.5.36) να έχει διανοιγεί όλο το εγκεκριμένο πλάτος δρόμου τουλάχιστον στο μήκος του προσώπου του οικοπέδου, και να υπάρχει υψομετρική μελέτη της οδού.

Για την διάνομη, πρέπει να συνταχθεί η σχετική πράξη αναλογισμού αποζημιώσεως λόγω ρυμοτομίας ή η σχετική πράξη εφαρμογής άρθρου 12 Ν. 1337/1983 και να συντελεσθεί η απαλλοτρίωση των ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών, ή αν δεν

 

υπάρχουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις λόγω επάρκειας θέσεων από εισφορά γης να έχει γίνει μεταγραφή της πράξεως εφαρμογής στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Διάνοιξη είναι δυνατόν να γίνει και με παραχώρηση από τους έναντι ιδιοκτήτας των ρυμοτομούμενων τμημάτων των ιδιοκτησιών τους σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική δήλωση, με την επιφύλαξη για διατήρηση ενοχικής αξίωσης για αποζημίωση την οποία δικαιούνται για τα τμήματα αυτά, ή διατηρώντας το δικαίωμα υπολογισμού εισφοράς στην αρχική ιδιοκτησία.

Μετά την δήλωση και πριν τη χορήγηση της αδείας, η αρμόδια Πολεοδομική υπηρεσία πρέπει να ελέγχει εάν έχουν κατεδαφιστεί τα ρυμοτομούμενα κτίσματα, μανδρότοιχοι κλπ. και τεθεί σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου.

«Οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί ή χαλικοστρωθεί ή έχουν κατασκευαστεί κράσπεδα, ρείθρα κ.λ.π. έχουν δηλ. διαμορφωθεί και τεθεί σε κοινή χρήση σε όλο το πλάτος είναι δυνατόν να τύχουν αδείας οικοδομής».

Στην παραπάνω περίπτωση η πράξη αναλογισμού για την αποζημίωση αυτών των ρυμοτομούμενων οικοπέδων μπορεί να γίνει μεταγενέστερα αφού βέβαια γίνει προηγουμένως λεπτομερής έλεγχος των τίτλων και γενικά των παραστατικών στοιχείων της κυριότητος ή της παραγραφής του δικαιώματος αποζημίωσης.

'Η αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν με το Ν. 1337/83 τόσον η πράξη αναλογισμού στα πυκνοδομημένα τμήματα όσον και ο υπολογισμός της εισφοράς γης στο αραιοδομημένο τμήμα θα γίνει με την ενιαία πράξη εφαρμογής. Τέτοιοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι δεν υπάγονται στο άρθρο 28 του Ν. 1337/83, ώστε να μην οφείλονται αποζημιώσεις. Στο άρθρο 28 επίσης δεν υπάγονται δουλείες διόδου.

Επίσης πρέπει:

 

α)   να εξασφαλίζεται επικοινωνία του οικοπέδου με άλλο διανοιγμένο εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο, μέσω εγκεκριμένου κοινοχρήστου χώρου διανοιγμένου, έστω και κατά τμήμα του εγκεκριμένου πλάτους ή οδού προ του 1923, διαμορφωμένης και

 

β) να υπάρχει υψομετρική μελέτη του δρόμου, χωρίς να απαιτείται και τελική διαμόρφωση του δρόμου στο οριστικό υψόμετρο της μελέτης με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 1577/85.

 

«Σε περίπτωση που η διαφορά μεταξύ του υψομέτρου του εδάφους και του υψομέτρου που καθορίζει η οριστική υψομετρική μελέτη είναι ± 1,50μ. τότε η οικοδομική άδεια χορηγείται. Σε περίπτωση όμως που η παραπάνω διαφορά είναι μεγαλύτερη κατ' απόλυτο τιμή από 1,50 μ. τότε η οικοδομική άδεια θα μπορεί να χορηγηθεί εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της οικείας Δ/νσεως Οικισμού, η οποία θα εξετάζει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση τις συνθήκες που υφίστανται, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνωμοδότηση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

 

Η γνωμοδότηση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας θα πρέπει να αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη υπάρχουσα υψομετρική μελέτη».

 

Το παραπάνω μέσα σε « » εδάφιο τίθεται όπως τροποποιείται με την Εγκύκλιο 1985/465/7/15.1.1988

Σε περιπτώσεις διαπλατύνσεως υφισταμένων οδών εγκεκριμένων ή μη, η άδεια θα χορηγείται με πλάτος (π) το οριζόμενο στο άρθρο 10 του ΓΟΚ/85.

Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον πρόκειται για Σχέδια Πόλεων που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17.7.1923 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια, προηγούμενα θα πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία πλήρη φάκελλο για τη σύνταξη της σχετικής πράξεως αναλογισμού λόγω διαπλατύνσεως μαζί με υπεύθυνο δήλωση του Ν. 105/69 ότι θα επισπεύσει την όλη διαδικασία περαιώσεως της πράξεως μέχρι την κοινοποίηση δια δικαστικού επιμελητού της κυρωμένης από τον Νομάρχη πράξεως.

Σε περίπτωση που παρά την υπεύθυνη δήλωσή του δεν επισπεύδει την διαδικασία, θα επιβάλλεται διακοπή των οικοδομικών εργασιών μέχρι να εκπληρωθούν τα παραπάνω.

Στις περιπτώσεις που η ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως έγινε με το Ν. 1337/83 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια πριν την πράξη εφαρμογής με την εγκύκλιο 106/86, δεν απαιτείται να υποβάλλει φάκελο για σύνταξη πράξεως αναλογισμού, πλην όμως απαιτείται να υποβάλλει δήλωση και τίτλους ιδιοκτησίας καθώς και υπεύθυνη δήλωση Ν. 105/69 στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ιδιοκτησίες που τυχόν έχει στην περιοχή που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως με το ίδιο Π. Δ/γμα.

Όταν ζητείται οικοδομική άδεια σε ρυμοτομούμενο γωνιακό οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης του αρκεί να θέτει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα που αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο.

Στη περίπτωση που γωνιακό οικόπεδο έχει ή αποκτά ένα τουλάχιστον πρόσωπο σε διανοιγμένο καθ' όλο το πλάτος δρόμο, οικοδομείται.

 

Τέλος η διευκρίνιση της παρ. 4 του άρθρου 24 στην εγκύκλιο 12/86 αντικαθίσταται ως εξής: (Βλέπε σελ. Α-312-τόμο Αβ)

Ο Ειδικός Γραμματέας

 

Α. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Link to comment
Share on other sites

jhros

Οι αναφορές στον ΝΟΚ και τον 4315/14 έχουν να κάνουν με την αρτιότητα του απέναντι. Δεν μας νοιάζει εδώ αυτό.

 

KANA

θα μπερδευτεί ο συνάδελφος έτσι.

Έχει κυρωμένη πράξη εφαρμογής, το ιδιοκτησιακό με τον απέναντι λύθηκε, το πολύ-πολύ να υπάρχουν επικείμενα για αποζημείωση. Τώρα, έχω και χρόνια να μου τύχει τέτοιο πράγμα, μήπως εννοούν απλά να περάσει από τον Δήμο και να συνεννοηθεί για τα πεζοδρόμια;

 

Συγγρός

Είσαι σίγουρος ότι έχει κυρωμένη πράξη εφαρμογής; Μήπως έχεις κυρωμένη πολεοδομική μελέτη και εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής; (και για αυτό έβγαλες οικοδομησιμότητα). Αν είναι έτσι, ό,τι σου είπε ο ΚΑΝΑ

Link to comment
Share on other sites

dsworks :

Η αναφορά στο  ΝΟΚ  και στον Ν.4315/14 έχει να κάνει με την οικοδομησιμότητα του οικόπεδου. Η πράξη εφαρμογής δίνει πάντα άρτιο οικόπεδο.  Πράξη αναλογισμού  -  αποζημίωσης απαιτείται μόνο στην περίπτωση που η ιδιοκτησία βρίσκεται στο όριο επέκτασης-αναθεώρησης και η πράξη εφαρμογής δεν έχει λάβει υπόψην τα απέναντι.  Στη άλλη περίπτωση έχουμε μόνο επικείμενα ….

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είναι  από πράξη εφαρμογής το πρώτο που βλέπεις είναι τον πίνακα της Π.Ε. που αναφέρεται στο υπό εξέταση οικόπεδο. Κάπου τέρμα δεξιά στον πίνακα αναφέρονται και οι υποχρεώσεις του οικοπέδου. Αν είναι σε οικισμό προ-υφιστάμενο του 23 πρέπει να γίνει "πράξη τακτοποίησης" με την μέθοδο της "συρραφής".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.