Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχες Υγρομόνωσης και Υγροθερμομόνωσης


 
Ροδοπουλος

Recommended Posts

Το ευρος 45-65 για την υγρασία θεωρώ ότι είναι ΟΚ. Τόσο μετράω και εγώ στο σπιτι μου.

Πάντως στο γραφείο που το βραδυ το κλεινω τελειώς το καλοριφέρ, τις πιο κρύες νύχτες (πχ -10) δεν εχω πεσει ποτε κάτω από 17 βαθμούς. Και δεν είναι και πολύ καλά μονωμένο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 78
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

με το XPS εσωτερικά για την πιο κρύα ημέρα του χειμώνα εικόνα 1 και την θερμότερη του καλοκαιριού εικόνα 2 για ευρος 20-25 βαθμούς και υγρασία 45-65.

post-25466-0-35056000-1436971607_thumb.jpg

post-25466-0-18381900-1436971613_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Με τα όρια που μου έδωσες το χειμώνα βγάζεις την υγρασία έξω, το καλοκαίρι την τραβάς μέσα, το σκυρόδεμα κρατάει μόνιμα μια υγρασία >3% (περίπου 3,8%), το γέμισμα μάλλον θα αστοχήσει απο υδροθερμικούς κύκλους (μεγάλο εύρος σε πολύ ψαθυρό υλικό) και θα χρειαστεί πολύ πυκνούς αρμούς. Αν δεν γίνουν οι αρμοί θα έχουμε τοπική αστοχία του γεμίσματος μετά θα αστοχήσει και το πλακάκι που έχουμε βάλει για βατότητα. Στον επόμενο χρόνο θα έχουμε πλέον τριχοειδή απορρόφηση, που θα αυξήσει την υγρασία στο σκυρόδεμα και άρα το καλοκαίρι η πλάκα θα μας βγάλει μούχλα πίσω απο το XPS. Πιθανότατα το XPS να κουφώσει κάτι που σταδιακά (λόγω airlayer) θα αυξήσει παραπάνω την εκτόνωση υγρασία προς τα μέσα. Αν έχει σοφά πάνω απο το XPS μάλλον θα κρεμάσει. 

 

Εγω προσωπικά δεν θα έβαζα μια τέτοια στρωματοποίηση στην Κοζάνη ακόμα και για τις συνθήκες που μου έδωσες. 

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως λειτουργεί το πλακάκι? λειτουργεί σαν φράγμα υδρατμών ή οχι?

 

Τα πλακάκια με επίστρωση (glazing) έχουν τιμές μ μεταξύ 279-410m. Χωρίς την επίστρωση αναφέρονται τιμές μεταξύ 178-215m. Για να καταλάβουμε την διαφορά, το πρότυπο ορίζει περιορισμένη διαπνοή για μ>5m. Στην ουσία λοιπόν η επίτευξη βατότητας με κεραμικά πλακάκια παίζει τον ρόλο ενός ισχυρού φράγματος υδρατμών. Εφόσον λοιπόν το πλακάκι δεν αναπνέει είναι λογικό να αυξάνει την παραμένουσα υγρασία στο υποστρωμά του. Το υπόστρωμα όμως είναι αρχικά η κόλλα του. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο νερό μπορεί να πάρει η κόλλα πριν αστοχήσει? 

 

Τι σημαίνει όμως αστοχία της κόλλας

 

α) Απώλεια συγκολλητικής δύναμης (πρόσφυσης)

β) Απώλεια συνεκτικότητας  

 

Για να καταλάβουμε την αστοχία θα πρέπει να φέρουμε στο μυαλό μας ξεκολλημένα πλακάκια. Εδω θα δούμε 2 φαινόμενα συνηθως. Α) Η κόλλα στην κάτω παρειά του πλακιδίου δείχνει περιοχές που εμφανίζεται καθαρό (σαν να μην υπάρχει καθόλου κόλλα) και β) η επιφάνεια του υπόστρωματος της κόλλας δείχνει καθαρή διατμητική αστοχία.

 

Ενα τυπικό πλακάκι διαστέλλεται περί τα 9μικρά/μέτρο για 80 % σχετικής υγρασίας και περίπου 2,8 μικρά/μέτρο για 40%. Ενω μια κόλλα περίπου 21μικρά/μέτρο για 80 % σχετικής υγρασίας και περίπου 8 μικρά/μέτρο για 40%. Οι περισσότερες κόλλες αστοχούν περίπου σε τιμές σχετικής στατικής υγρασίας 78-82%. Εδω υπάρχει ο όρος irreversible moisture expansion (δηλαδή εφόσον φτάσουν σε αυτή την τιμή υγρασίας) τότε δεν θα επανέλθουν πχ στα 8μικρα/μέτρο όταν η υγρασία θα πέσει στο 40% αλλα θα παραμείνουν στα πχ 20 μικρά. Στο λινκ μπορείτε να βρείτε τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν οι κόλλες. Ενδιαφέρον υπάρχει στο shear adhesion test!!!!

 

http://www.dowconstructionchemicals.com/eu/en/pdf/840-02001.pdf

 

θα μου πείτε θα φτάσει ποτέ η υγρασία της κόλλας 80%?

 

Α) Ναι αν έχει υψηλή απορροφητικότητα ο αρμός (υλικό)

Β) ΝΑΙ αν το σοβατεπί είναι τοποθετημένο αλλα Ελληνικά (χωρίς αρμό το κοινώς ακουμπιστό) - (μάστορας)

Γ) ΝΑΙ αν έρχεται υγρασία απο κάτω (μελέτη)

Δ) ΝΑΙ αν ο αρμός δεν έχει αντοχή στην απότριψη (υλικο)

 

SOS. ενώ έχουμε προδιαγραφές για στατική υγρασία δεν έχουμε για δυναμική. Στην Κοζάνη πχ για την πλάκα θα βρούμε περίπου 1270 κύκλους υγρασίας (40-80%) ανα έτος. 

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει δυστυχώς ένας μύθος που ονομάζεται σταθερή αντίσταση διαπίδυσης υδρατμών. Δυστυχώς το έχω δει σε πολλά βιβλία που διδάσκονται στα πολυτεχνεία αλλα και στα διάφορα ISO. Και στις 2 περιπτώσεις αναφέρονται σαν τιμές που απορρέουν απο το πρότυπο ελέγχου (σταθερή υγρασία και θερμοκρασία δοκιμής). Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική και η αντίσταση διαπίδυσης υδρατμών μεταβάλλεται με την υγρασία. Ας πάρουμε για παράδειγμα το σκυρόδεμα εικόνα 1. Θα παρατηρήσουμε οτι όταν η υγρασία ξεπεράσει το 50% η αντίσταση διαπίδυσης θα μειωθεί σημαντικά ή αν θέλετε θα αλλάξει στην ουσία την καμπύλη Glaser. Προσοχή λοιπόν στο excel που σας έδωσα διότι είναι ιδανικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίστοιχη επίδραση έχει και η θερμοκρασία.

 

Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζουμε αρχές ventilation στις Υγροθερμομόνωσεις (δεν αναφέρομαι στα εξαεριστικά για τα ασφαλτόπανα!!). Υπάρχει η λογική της μονολιθικής δομής ασχέτως κλίματος. Θα δούμε παρακάτω πως μπορούμε να αποφύγουμε σωρεία προβλημάτων και να μειώσουμε το κόστος.

 

 

 

post-25466-0-78560300-1437044350_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για να λύσουμε το πρόβλημα της κοζάνης το καλοκαίρι που θα μας βάζει υγρασία στο εσωτερικό μπορούμε να βάλουμε ένα air layer μέσα στο γέμισμα που λόγω της διαφοράς πίεσης υδρατμών θα έχει λειτουργία φυσικού εξαερισμού.  Εικόνα 1.  

 

προσέξτε την σειρά με το XPS απο κάτω.

 

πως θα φτιάξουμε το air layer?

 

θα εγκιβωτίσουμε μέσα στο γέμισμα μας διάτρητους σωλήνες όπως ακριβώς κάνουμε στις αποστραγγίσεις, εικόνα 2.  Έχουν και αντοχή στην θλίψη :mrgreen:  και το κόστος τους είναι γελοίο.

 

Η ελάχιστη διάμετρος να είναι 50mm. Υπάρχουν βεβαια και πεπλατυσμένοι.

 

Μπορεί να ακούγετε κουφό αλλα είναι αρκετά διαδεδομένο σε πολλές κατασκευές. Η πρώτη εφαρμογή ήταν στα κιβώτια γεφυρών για να βγάζουν έξω την υγρασία που μαζεύουν μπας και την γλιτώσει ο τένοντας.  :mrgreen:

 

Τι καταφέραμε?

 

ακόμα και αν τα πλακάκια μπούνε αλά Ελληνικά, ακόμα και αν ο κακός ο καιρός μας χτυπήσει την πόρτα, εμείς θα βγάζουμε την υγρασία .....οξω ρε που έλεγε και ο Παπαγιαννόπουλος.

 

Κλασσική concept engineering solution. 

 

Το μόνο που θα πρέπει να δούμε είναι λίγο την πύκνωση τοποθέτησης όταν απο κάτω μαγειρεύουν μακαρόνια ώστε να υπολογίσουμε τα lt/h/m2 για την παροχή εξαερισμού και λίγο ο αρχιτέκτονας να φτιάξει μια λεπτομέρεια για το περιμετρικό κρύψιμο. :grin:

 

Η λύση λειτουργεί και για τις στέγες με κεραμίδι.

 

Τινάκι να είσαι καλά.

 

 

προφανώς η λογική του natural ventilation είναι αρκετά παλιά. Για την ιστορία οταν προσπαθούσαμε να δούμε σε μεγάλο λιμενικό στην Αμερική πόση υγρασία θα έχουμε στο 8μετρο strong floor που απο επάνω είχαμε τον ήλιο και απο δίπλα το έβρεχε η θάλασσα διότι η υδροθερμική παραμόρφωση μας πήγαινε στο θεό και σίγουρα θα χάναμε την επικάλυψη σε 2-3 χρόνια και μετά το σίδερο και μετά θα μας κυνηγούσε ο ιδιοκτήτης και ακόμα θα τρέχαμε χρησιμοποιήσαμε το άρθρο που επισυνάπτω απο το οποίο σχεδιάσαμε την σερπατίνα των σωλήνων ψύξης του στοιχείου ώστε να μειώσουμε την απορροφητικότητα του σκυροδέματος σε θαλασσινή υγρασία και άρα την συγκέντρωση χλωριόντων, κλπ. Με IBM 80386 και fortan 77 και με τους στατικούς να έχουν βγάλει σπυριά και να χτυπάνε κόκκινο διότι άντε να λύσεις πλαστικές σωληνώσεις εντός του οπλισμού με το χέρι. Υπόψιν οτι επειδή δεν υπήρχε το ιντερνετ την βγάζαμε στις βιβλιοθήκες για αρκετές ώρες και χωρίς search engine. Τόμοι απο περιοδικά με δημοσιεύσεις και να προσπαθείς να δεις ποια σου κάνει και ποια όχι και μετά πίσω στο εργαστήριο για να βγάλεις κανένα συντελεστή. Να μην παρεξηγηθώ σαν κάτι γέρους που αναπολούν τα αυτοκίνητα με τα 15 άλογα. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα αλλά και πολύ πιο δύσκολα ταυτόχρονα. Πιο εύκολα διότι και προγράμματα υπάρχουν και γνώση διδάσκεται στα πανεπιστήμια αλλα πιο δύσκολα διότι ο ανταγωνισμός είναι Χ 1000.      

post-25466-0-91363700-1437123883_thumb.jpg

post-25466-0-29893000-1437125001_thumb.jpg

Gh1.pdf

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εστω οτι ο μάστορας τα έκανε μαντάρα. Εστω οτι κατάφερε να διαλύσει το ελαστικό στεγανωτικό, έστω οτι αποφάσισε ο ιδιοκτήτης να το κάνει με δικό του εργάτη

 

Εστω οτι το 20% της βροχής !!!!!!!!! καταφέρνει και περνάει στο γέμισμα. Τυπικά βάζουμε 2%. 

 

Το πρόβλημα θα είναι ελάχιστο !!!! Εχω θεωρήσει ρυθμό εξαερισμού 1,5 λίτρα αέρα την ώρα ανα 10 τμ. Γελοίο νούμερο διότι συνήθως ξεκινάμε με 5 λίτρα αέρα την ώρα ανα 10 τμ.

 

Στην συνέχεια θα δούμε πως γράφουμε το τεύχος διότι εδώ είναι το βασικό πρόβλημα και θα το κάνουμε λίγο interactive.

 

 

post-25466-0-00665000-1437140945_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο το παρακάτω πρόβλημα.

 

Εχω περάσει το τσιμεντοειδές μου στην πάνω παρειά της πλάκας και τώρα θέλω να περάσω τους σωλήνες.Οι σωλήνες έχουν κάποιες τρυπούλες εξαερισμού. Αν το υλικό που θα τους εγκιβωτίσω έχει μέγεθος αδρανών 10 φορές μικρότερο απο την τρυπούλα και χαμηλό ιξώδες, ο σωλήνας θα γεμίσει απο υλικό και παπαλα.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε? 

 

ιδέες αναμένονται!!!!!  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.