Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διακοσμητικά υποστυλώματα εξωστών (Κολωνάκια προβόλων)


 
sundance

Recommended Posts

Το προβλημα ειναι πως εχεις χαρακτιρισει εσυ τα κολονακια .Πως θελεις δηλαδη να συμπεριφερθουν. Αν ζητας να ειναι διακοσμιτικα τοτε σαφως δεν λαμβανονται υποψιν στον υπολογισμο αλλα δεν κατασκευαζονται 40 /40??? Πρεπει να ειναι μικρης ακαμψιας και ελαφρα ολπλισμενα(π.χ 4η 6 Φ10) ωστε σε εντονη σεισμικη καταπονηση να αστοχισουν πρωτα αυτα και οχι ο εξωστης. Τα κολονακια στις ακρες των εξωστων σε καθε περιπτωση μεταφερουν κατακορυφα φορτια στον υποκειμενο εξωστη και τελικα συνολικα στον πρωτο εξωστη του ισογειου. Επισης εν μερει τροποποιουν την παραμορφωση-ελαστικη γραμη στα ακρα του εξωστη (αλλαγη καμπυλοτητας ) γιαυτο πολες φορες θα εχετε παρατηρηση ρηγματωσεις περιμετρικα στα κολονακια και κυριως απο κατω (αναπτυξη εφελκυστικων τασεων).

Αρα στην περιπτωση που τα χαρακτιριζει κανεις διακοσμιτικα (αρα μικρης ακαμψιας π.χ 20/20 η 15/30 η 15/35 κλπ η στην χειροτερη 25/25 ) πρεπει1. κατασκευαστικα να τοποθετηση ακτινικα οπλισμο η σχαρα ανω και κατω στην περιοχη που βρισκονται τα κολονακια σε περιμετρο τουλαχιστον δυπλασιας της μεγαλυτερας πλαυρας. 2. Να υπολογισει κατα προσεγγιση τον πρωτο εξωστη η τον υποκειμενο με ενα επιπλων συγκενρωμενο φορτιο που μεταφερεται απο τα κολονακια. (ποσο υπαρχει ενδεχομενος τροπος αν κανεις υπολογισει το βελος καμψεως των προβολων κλπ αλλα δεν ειναι του παροντος. )3. Να κατασκευασει τον εξωστη με ενα επαρκες ισως κατα κατι μεγαλυτερο παχος απο οτι θα τον κατασκευαζε χωρις κολονακια ωστε να μειωθει το βελος καμψεως ετσι ωστε σε στατικη φορτιση ελαχιστα να επηραζει τον υποκειμενο εξωστη. Σκοπος ειναι να αστοχισουν σε σεισμικη διεγερση ..η επιλεγεις στην στηριξη αρθρωτα με μονοτικο υλικο στην βαση των μικρων κολονων με τον εξωστη.

Αν ομως ειναι μεγαλης διατομης οπως αναφερθηκε τοτε μην στρουθοκαμιλιζεται ειναι φεροντα και πρεπει να ενταχθουν στο μοντελο και στον υπολογισμο με διαταξη κρυφων ζωνων στα ακρα του εξωστη... η οπως καθε προγραμμα μπρορει να τα προσομοιωση. Αν δεν μπορεις να τα υπολογισεις η παγια τακτικη ενος μελετητη ειναι να μην τα κατασκευαση κατα αυτον τον τροπο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πολυ καλη και εμπεριστατωμενη αναλυση σπυρο...

ο πατερας μου (πολ-μηχ)εβαζε σε τετοιες περιπτωσεις πανω-κατω οπλισμος σαν αυτον που βαζουμε στα πεδιλα και χιαστι σε διπλη σχαρα

Link to comment
Share on other sites

Έφτιαξα τα περιμετρικά κούτελα (Υ 0,40 εκ. Χ Π 0,15 Χ Μ 9,20 μ.) από κανονικό μπετό και όχι ελαφρομπετό, κάτι που "φόρτωσε" σε κάθε μπαλκόνι περίπου 1 τόνο βάρος...

Ελπιζω ο φιλος Condor να το διαβασει αυτο.

 

Ο προβληματισμος σου εχει καποια βαση. Αλλα κανεις ενα λαθος. Μερτας συνολικα το φορτιο και σου φαινεται πολυ μεγαλο. Αν αναγεις αυτες τις διαστασεις σε τρεχον μετρο (που ετσι ειναι το σωστο), δινεις ενα φορτιο της ταξης του 1,5kN/m, υπολογισιμο αλλα σε καμια περιπτωση τραγικο! Στηθαια απο C20/25 κανουμε μεχρι και 1μ σε υψος... Αρνητικο οπλισμο εχεις, οπως και καλες διανομες στον προβολο και το Φ14/15 ειναι αρκετα καλο (αλλα ισως εκει να ωφειλεται και η ταλαντωση). Σε ιδιο προβολο h=20 με τον ιδιο οπλισμο και σκυροδεμα συμφωνα με το αποτελεσμα των δοκιμιων C30/35, ενοιωθα κι εγω μια μικρη ταλαντωση και τρομαξα... Αλλα μετα σκεφτηκα πως το μονο λογικο ειναι να ταλαντωθει ενας τετοιος προβολος (ενοιωθα την δονιση να "σβηνει" προς το δοκαρι!!!!) ποσο μαλλον υπο επιδραση μιας μαλλον ωστικης δυναμης!!!

 

Και φιλοι και συναδελφοι, μην ξεχνατε κατι: Δεν μελετουμε ατρωτα κτιρια! Μελετουμε για να ελαχιστοποιησουμε πιθανοτητες καταρρευσης!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλο το φόρουμ και συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια. Είμαι και εγώ νέος μηχανικός και πραγματικά έχω βοηθηθεί αρκετά απο τις συζητήσεις που κάθομαι και διαβάζω. Ήμουν σε μια εταιρεία για 1,5 χρόνο περίπου στην κατασκευή, περισσότερο ως εργοδηγός παρά σαν μηχανικός, και προσπαθώ αυτή τη στιγμή να στήσω ένα γραφείο και να ασχοληθώ με μελέτες. Χρησιμοποιώ το Fespa, χωρίς να έχω κάνει καμία πραγματική μελέτη ακόμα, και με αφορμή κάτι που διάβασα για ενισχυμένες ζώνες θα ήθελα ,να παραθέσω την ταπεινή,σχετικά με την εμπειρία μου, άποψή μου επι του θέματος. Συμφωνώ οτι η διάσταση της ενισχυμένης ζώνης ειναι εμπειρική 50-80cm ανάλογα με το άνοιγμά σου αλλά υπάρχει τρόπος προσομοίωσης στο Fespa. Τοποθετείς δοκάρι με ύψος όσο είναι το πάχος της πλάκας και πλάτος τους 50-80cm που προανέφερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πάρεις στο σημείο εκείνο ένα στοιχείο το οποίο δεν έχει ύψος (άρα δεν είναι δοκάρι!) αλλά εκεί που το έχεις τοποθετήσει θα προστεθεί επιπλέον οπλισμός και θα πάρεις μια καλή νομίζω προσομοίωση της ζώνης που θες. Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ οτι δεν λειτουργεί ως δοκάρι για να αναλάβει την ακαμψία αλλά σαν ζώνη. Αυτά είχα να πω, τα οποία και φυσικά επιδέχονται παρατηρήσεις και διορθώσεις. Σίγούρα θα επικοινωνήσω και πάλι για επιπλέον προβληματισμούς και απορίες. Ευχαριστώ για το 'χρόνο' και το 'χώρο' σας και πάλι νίωθω την ανάγκη να σας πω συγχαρητήρια για την προσπάθεια αυτή και οτι αποτελεί σημαντικό βοήθημα για εμάς τους νέους μηχανικούς και ειδικά για εμάς που δεν έχουμε κάποιο οικείο ΄πρόσωπο ' να απευθυνθούμε για επίλυση αποριών. Αυτά για την ώρα και ελπίζω να μην ήμουν κουραστικός!! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Βρε παιδια αν καταλαβα καλα η ερωτηση ειναι για το πως τα διακοσμητικα κολονακια στις ακρες των μπαλκονιων θα φανουν στο προγραμμα κατα την επιλυση?????

Αν ναι ,γιατι δεν αυξανεται το γραμμικο φορτιο στον προβολο και να τελειωνει η δουλεια

Link to comment
Share on other sites

Φίλε acnt, ναι το διάβασα. Σας ευχαριστώ πολύ όλους, για τη βοήθεια.

 

Άλλωστε το "400 κιλά ανά τρέχον μέτρο" που προανέφερε ο Χάρης για το στηθαίο, είναι από μόνο "υπερβολή". Θα αρκούσαν και 100 στην περίπτωσή μου (ύψος μόνο 0,40 μ.).

 

Φίλε ΣΠΥΡΟ, σε ευχαριστώ επίσης για την "αναλυτικότατη" ανάλυση!

 

Τα συγκεκριμένα κολωνάκια είναι ξεκάθαρα χαρακτιρισμένα (στα στατικά της εγκεκριμένης οικοδομικής άδειας) ως "μη φέροντα στοιχεία".

 

Η - όντως σχετικά μεγάλη - διάσταση 40 Χ 25 εκ. (μάλιστα ήταν 50 Χ 25 αρχικά) είναι (έτσι φαρδιά) καθαρά για αρχιτεκτονικούς λόγους.

Εάν μπορούσες να δεις την όψη της κατοικίας, θα καταλάβαινες εύκολα το γιατί.

 

Όπως είπα, τελικά λέω να τα κάνω από τσιμεντοσανίδα, με σκοτία στο επάνω μέρος ώστε να μην δέχονται καμία πίεση από τον υπερκείμενο εξώστη.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.