Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αυθαίρετο μετά το 2011


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα να μου δώσετε αν μπορείτε τα φώτα σας καθώς μου έτυχε μια δύσκολη περίπτωση την οποία δεν ξέρω πως να αντιμετωπίσω.

Με προσέγγισε ένας πελάτης ο οποίος ήθελε να διακόψει τη συνεργασία με τον μηχανικό του για λόγους που δεν γνωρίζω και η περίπτωση έχει ως εξής.

Το σπίτι ήταν ημιτελές και το 2012 προχώρησαν σε τακτοποίηση με ν.4014 για αυθαιρεσίες που είχαν γίνει στην φάση κατασκευής. Εν συνεχεία το 2014 η δήλωση μεταφέρθηκε στον Ν.4178.

Λόγω κάποιας  καταγγελίας που έγινε η Πολεοδομία έκανε αυτοψία στο ακίνητο το 2014  κατέγραψε τα πάντα και έβγαλε φωτογραφίες. Αλλά καθώς όλα ήταν τακτοποιημένα προφανώς δεν υπήρχε θέμα.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι στο ενδιάμεσο 2014-2015 ο ιδιοκτήτης έκανε και άλλες παραβάσεις όπως κλείσιμο ημιυπαιθρίων κλπ μικρές επί της ουσίας σε σχέση με το μέγεθος των αυθαιρεσιών που είχαν τακτοποιηθεί..

Το θέμα τώρα είναι ότι μετα από νέα καταγγελία η πολεοδομία πήγε και κατέγραψε τις νέες υπερβάσεις  και προχώρησε σε τοιχοκόλληση έκθεσης αυτοψίας όπου τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου είναι τσουχτερά και πρέπει να γίνει ένσταση άμεσα.

Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω και πως να αντιμετωπίσω αυτές τις επιπλέον υπερβάσεις;

Εγω βασικά συμβούλεψα τον ιδιοκτήτη να τα βρει με τον μηχανικο και να τελειώσει τη δουλειά γιατί αυτός ξέρει όλο το ιστορικό αλλά σε περίπτωση που τελικά μπω εγώ στη δουλειά τι θα μου προτείνατε;

Σας ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

...

Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι στο ενδιάμεσο 2014-2015 ο ιδιοκτήτης έκανε και άλλες παραβάσεις όπως κλείσιμο ημιυπαιθρίων κλπ μικρές επί της ουσίας σε σχέση με το μέγεθος των αυθαιρεσιών που είχαν τακτοποιηθεί..

...

Ενημέρωσε τον ότι ο νόμος προβλέπει να πληρώσει τα πρόστιμα ανέγερσης που έκανε μετά το 11 και να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα.

Αν έχουν δυνατότητα νομιμοποίησης ας την κάνει. Αν όχι κατεδάφιση.

Αυτή τη φορά το ήξερε πολύ καλά ότι δεν μπορούσε να τα κάνει και τα έκανε.

Εναλλακτικά αν δεν το κάνει μπορεί να ελπίζει σε 30 χρόνια μπας και βγει κάποιος επόμενος 4178 που να πάρει απαλλαγή. Αν δεν θα του έχουν κατασχέσει έως τότε το σπίτι με τις προσαυξήσεις κάθε χρόνο που θα έχει το πρόστιμο του.

Δεν βλέπω άλλη λύση.

Ας σου αναθέσει να το διερευνήσεις ώστε να πληρωθείς κι εσύ για την συμβουλή που θα του δώσεις μη τα θέλει όλα τσάμπα ο αυθαίρετος και στο τέλος 99% θα τους πεις αυτό που σου είπα. Με προκαταβολή την αμοιβή σου και όχι αν του πας επιθυμητό από τον ίδιο αποτέλεσμα. Τον γιατρό τον πληρώνουν ακόμα κι όταν τους κάνει διάγνωση καρκίνου με περιθώρια 3 μήνες ζωής. Μη το ξεχνάμε αυτό.

Αν βρεις άλλη λύση να μας την πεις.

 

Βαλε και ειδικότητα στο προφίλ σου σε παρακαλώ. Βοηθά τον διάλογο μας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ συνάδελφε για την άμεση απάντηση.

Το θέμα μου είναι ότι οι υπερβάσεις που έχουν τακτοποιηθεί με τον Ν.4178 έχουν εξαντλήσει και το συντελεστή δόμησης άρα δεν βλέπω πως αυτές οι επιπλέον υπερβάσεις μπορούν να νομιμοποιηθούν. Επιπλέον και η κατεδάφιση τους δεν είναι τόσο απλό καθώς μιλάμε για κατασκευή τμήματος εξώστη και γενικώς μιλάμε για στοιχεία φέροντος οργανισμού τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και όπως καταλαβαίνετε ο ιδιοκτήτης είναι φοβισμένος.

Βασικά δεν ξέρω πως να κινηθώ γιατί και στην Πολεοδομία προφανώς και δεν θέλω να πάω να ρωτήσω για ευνόητους λόγους.

Link to comment
Share on other sites

όταν τα έκτιζε δεν φοβόταν; τώρα η μόνη λύση είναι η πληρωμή προστίμων και κατεδάφιση... προσωπικά δεν τους λυπάμαι , κτήριο κτίζει αν θέλει να το παίξει τζογαδόρος και μάγκας να παει στο καζίνο

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ μαζί σου έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά άντε να του το πεις..Πάντως κάνοντας και λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου η Πολεοδομία εξάντλησε την αυστηρότητά της. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχει καταγράψει.

Link to comment
Share on other sites

Όπως αναφέρθηκε και από τους συνάδερφους στα προηγούμενα, η μόνη λύση για αυθαιρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2011 είναι κατεδάφιση εκτός και εάν υπάρχει περίσσεια πολεοδομικών μεγεθών και τακτοποιηθούν   νομιμοποιηθούν πληρώνοντας τα σχετικά μεγάλα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία για τις "νέες αυθαιρεσίες".

 

Από τη στιγμή που έχει εξαντληθεί η δόμηση ή η κάλυψη και υπάρχει έκθεση αυθαιρέτου, η μόνη λύση είναι η πληρωμή των προστίμων που έχουν καταλογιστεί άμεσα ώστε να τύχει έκπτωσης και η κατεδάφιση των αυθαίρετων τμημάτων για να παύσει το πρόστιμο διατήρησης...

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Στα πολύ σωστά που αναφέρουν οι συνάδελφοι μια ..."καμικάζι" ιδέα, μήπως θα μπορούσε να αγοραστεί όμορο οικόπεδο προς αύξηση Σ.Δ για νομιμοποίηση των κλεισμένων χώρων (ώστε να μην κατεδαφιστούν τελικά) αφού φυσικά  πληρωθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Επίσης, μένει να διευκρινιστεί από την πολεοδομία αν συνεχίζει να ισχύει η έκπτωση 30% στο πρόστιμο σύμφωνα με παλιές διατάξεις,  εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν κάνει ένσταση εντός 30 ημερών και αποδεχτεί ανεπιφύλακτα το επιβληθέν πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

Έστω ότι ο ιδιοκτήτης αποδεχθεί την έκθεση και δεν κάνει ένσταση. Ποια είναι η διαδικασία και πότε εν τέλει θα γίνει η κατεδάφιση και από ποιους;

Ένας παλιός συνάδελφος μου είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η κατεδάφιση. Εσείς τι γνωρίζετε από την εμπειρία σας;

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν μπορεί να αγοράσει διπλανό οικόπεδο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει μεταφορά συντελεστή δόμησης , βέβαια δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα όντας στατικός και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εύκολο να γίνει. Καμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.