Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορρίπτεται το αίτημα πώλησης της νήσου Πάτροκλος σε νεοϊδρυθείσα εταιρεία


Engineer

Recommended Posts

Για τρίτη φορά η οικογένεια Γιατράκου, ιδιοκτήτρια της βραχονησίδας Πάτροκλος (ή Γαϊδουρονήσι), που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο και η νεοϊδρυθείσα εταιρεία ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.», προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας (από 4.5.2015), σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται να πουληθεί το νησί.

 

Η προσφεύγουσα εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά επειδή με υπουργική απόφαση έχει απαγορευτεί ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι, η βραχονησίδα δεν μπορεί να πουληθεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί αποζημίωση, που δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία με μέτριους υπολογισμούς ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της βραχονησίδας υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ.

 

Με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της βραχονησίδας, οι ιδιοκτήτες της υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικό αίτημα, για χορήγηση σχετικής άδειας μεταβίβασης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

 

Η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι, η πλήρης αδράνεια ισοδυναμεί με δήμευση της βραχονησίδας, που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα δε αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

 

Επίσης υποστηρίζει ότι, η απαγόρευση πώλησης, μίσθωσης, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι που προστατεύουν το δικαίωμα στην περιουσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η δήμευση προσκρούει στις διατάξεις του νόμου 3028/2002, ο οποίος προβλέπει ότι, σε περίπτωση ουσιώδους περιορισμού χρήσης ακινήτου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του.

 

Σε άλλο σημείο της προσφυγής τους οι ιδιοκτήτες του Πάτροκλου υποστηρίζουν ότι, δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή της βραχονησίδας, καθώς στη θέση, που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

 

Σε προηγούμενη αίτησή τους, οι ιδιοκτήτες του νησιού ζητούσαν από το ΣτΕ, σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους και εάν δεν γίνει αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα.

 

Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί αποζημίωση, βασιζόμενη στο άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου, που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς επίσης αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

 

Να σημειωθεί ότι, για τη βραχονησίδα Πάτροκλος και τις άκαρπες προσπάθειες πώλησης του έχουν ακουστεί ονόματα, όπως και του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν!

 

Τη βραχονησίδα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Σούνιο στον Σαρωνικό κόλπο, έχει έκταση 2.800 με 3.000 στρέμματα και είναι σε απόσταση μόλις 850 μέτρων από την ξηρά, αγόρασε το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος, από την Αικατερίνη Μπενάκη - Ξύδη.

 

Με την πάροδο των ετών το νησί περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου, ενώ το 1988 ο Πάτροκλος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), καθώς και «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».

 

Επίσης, το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

 

Πηγή: http://www.huffingto...n=24MediaWidget

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

οι γνωστές βλακείες, ενώ απαγορεύεται κάθες είδους δόμηση και έχει κυρηχτεί αρχαιολογικός χώρος. Αυτοί θένε αποζημίωση 392.000.000ε καλά το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?

Ακόμα 1 ... την βραχονησίδα την έχετε δει?

 

 

Δηλαδή ο Ισραηλινός θα την αγόραζε 392.000.000

 

μήπως ήταν 392.000 ?

 

χα χα να σας πω και με τον Τοτό!

Link to comment
Share on other sites

αλλά βρε Καμένε, βρε Καμένε, έτσι εύκολα το λες το οχι? Αλλού το είπαμε Ναι ... περήφανα!

Ακου μια φτωχή βραχονησίδα, μιας φτωχής χώρας με φτωχούς ανθρώπους ... δεν έχει κανένα νόημα.

ή θα βρεις καμιά 500.000 λέω εγώ τώρα, να δώσεις των ανθρώπων.

Αλλοιώς ρώτησε τους Έλληνες, που δεν τους ρωτάτε και δεν πουλάτε!

Ωραία, βαστήξατε τον Πάτροκλο ... εμάς των πάμπτωχων.

Δηλαδή ερχόταν Ελλάδα, κάποιος αγοραστής να φέρει κάποια μύρια και του είπατε οχι?

Link to comment
Share on other sites

Η ιστορία της εν λόγω βραχονησίδας δεν είναι τωρινή. Και το προηγούμενο κράτος (Σαμαρο-Βενιζελικό) είχε απαγορεύσει την πώληση της βραχονησίδας για παλαιότερες "μη εκπληρωμένες φορολογικές υποχρεώσεις" των ιδιοκτητών. Η οικογένεια Γιατράκου είναι χρόνια στα δικαστήρια με το Ελληνικό δημόσιο. Η ιστορία των Ισραηλινών αγοραστών που θα έφτιαχναν πολυτελέστατο συγκρότημα ξενοδοχείων είναι από το 2012 αν θυμάμαι καλά. Ο "Πάτροκλος κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος το 1983 και περιοχή Natura το 2000.

http://kourdistoportocali.com/post/19047/poios-tha-agorasei-ton-panemorfo-patroklo

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είναι αρχαιολογικός χώρος απαγορεύεται να χτίσεις εκεί. Εγώ αν το είχα θα κοιτούσα με κάποιον τρόπο να φέρνω τουρίστες με κάποιο πλωτό μέσον εκεί για να βλέπουν τα αρχαία και να πληρώνουν αντίτιμο σαν εισιτήριο.

Link to comment
Share on other sites

φυσικα και δικαιουνται αποζημιωση

 

http://www.archaiologia.gr/blog/2013/08/20/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%BF/

 

και, για οποιον  ενδιαφερεται, για λεπτομερειες...

απο την Ενωση Δικαστικων Λειτουργων του  ΣτΕ

 

http://www.edil-ste.gr/show_article.asp?ids=7

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προσέξτε:" Όλα τα λεφτά" βρίσκονται...

εδώ Η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι, η πλήρης αδράνεια ισοδυναμεί με δήμευση της βραχονησίδας, που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα δε αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.
και εδώ Σε άλλο σημείο της προσφυγής τους οι ιδιοκτήτες του Πάτροκλου υποστηρίζουν ότι, δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή της βραχονησίδας, καθώς στη θέση, που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

 

Όπως τα λέει ο Δημήτρης είναι (+1). Η οικογένεια Γιατράκου δεν κληρονόμησε ή αγόρασε αρχαιολογικό χώρο ή περιοχή Natura. Η κήρυξή της σαν τέτοια συνέβη πολύ μετά. Από τότε μέχρι σήμερα το κράτος που αποτελεί συνέχεια όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, μη νομίζετε ότι ο Πάνος ή ο Αλέξης είναι κάτι ξεχωριστό, χρησιμοποιεί το ένα ή το άλλο πρόσχημα για να δημεύσει κατ' ουσία την περιουσία της οικογένειας. Το τελευταίο τερτίπι είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο σημερινός Υπ. ΕΘ.Α. και πατάει στο άρθρο 9 του συντάγματος περί προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας με μία μεταπολιτευτική δόση "ναι μεν αλλά" ευρωπαϊκής εμπνεύσεως. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.