Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες


Engineer

Recommended Posts

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη, για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 24/8. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επέρχεται μετά από 25 χρόνια η νομιμότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι από το 1990 που ξεκίνησε η λειτουργία τους μέχρι και σήμερα λειτούργησαν υπό το καθεστώς των λεγόμενων 'προσωρινών αδειών'».

 

«Πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμένο και πλήρες νομοθέτημα, που ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν την ψηφιακή τηλεόραση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο αντικείμενο αυτό και αξιοποιώντας οτιδήποτε θετικό προϋπήρξε σε προηγούμενα νομοθετικά κείμενα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

 

Με το σχέδιο νόμου:

 

- Καθιερώνονται αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο.

- Διακόπτεται η συνέχεια της διά νομοθετικών παρεμβάσεων «νομιμοφανούς» λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και κατά την ψηφιακή μετάβαση.

- Η αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ.

 

Τα επόμενα βήματα προβλέπουν ότι:

 

- Πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος.

 

- Ακολούθως θα εκδοθεί προκήρυξη από το ΕΣΡ για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

 

- Υπάρχει στο νόμο πρόβλεψη για άδειες εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, αλλά και ανά κατηγορία προγράμματος (ενημερωτικού ή μη) και περιεχομένου. Πρώτα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια οι περιφερειακής εμβέλειας.

 

- Ο αριθμός των αδειών για την κάθε κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Επικρατείας (με γνωμοδότηση από το ΕΣΡ).

 

- Η χρονική διάρκεια των αδειών θα είναι 10 ετών.

 

- Η δημοπρασία θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο θα γίνει προεπιλογή αυτών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία και στο δεύτερο θα γίνει η δημοπρασία.

 

- Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν ανώνυμες εταιρίες-κοινοπραξίες και οι ΟΤΑ.

 

Μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων προβλέπονται:

 

α. Ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, 5.000.000 ευρώ για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και 2.000.000 για μη ενημερωτικούς. Σε περίπτωση που δεν είναι καταβεβλημένο το μετοχικό κεφάλαιο, θα υπάρχει η πρόβλεψη για υποβολή εγγυητικής επιστολής προς κάλυψη του υπολειπόμενου κεφαλαίου με τύπο εγγυητικής που θα διασφαλίζει την πραγματική καταβολή των ποσών που αυτή αφορά. Το προαπαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για τις άδειες των περιφερειακών θα οριστεί με ΚΥΑ του υπουργού Επικρατείας και του Υπουργού Οικονομικών.

 

β. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας δεν θα πρέπει να υπολείπονται του ανωτέρω ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου. Η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει να υφίσταται και καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας αλλιώς αυτή θα ανακαλείται.

 

γ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της οικονομικής διαφάνειας των συμμετεχόντων, θα απαιτείται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και για τις ημεδαπές και για τις αλλοδαπές εταιρίες και τίθεται έλεγχος «πόθεν έσχες» για τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν οι υποψήφιες εταιρίες και οι μέτοχοι αυτών.

 

δ. Επίσης προβλέπονται ποινικά κωλύματα για ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των ανωνύμων εταιριών που υποβάλλουν υποψηφιότητα, καθώς και ασυμβίβαστα με συμμετοχή σε έρευνες μετρήσεων ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και διαφημιστικές επιχειρήσεις.

 

ε. Απαιτείται η τήρηση προϋποθέσεων τεχνικής και προγραμματικής πληρότητας από τους υποψήφιους τηλεοπτικούς σταθμούς.

 

στ. Διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και δημιουργούνται νέες, με καθορισμό ελαχίστων ορίων απασχολούμενου προσωπικού των υποψηφίων ανά κατηγορία και συγκεκριμένα τουλάχιστον 400 άτομα για τους εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, 50 άτομα για εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα, 20 άτομα για τους περιφερειακής εμβέλειας. Όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρους απασχόλησης.

 

ζ. Θα απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα υποψηφίων, μετόχων και νομίμων εκπροσώπων καθώς και τραπεζική ενημερότητα για την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους.

 

η. Η τιμή εκκίνησης για την κατηγορία κάθε άδειας θα καθορισθεί από τον υπουργό Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται εκ νέου έλεγχος πόθεν έσχες για την υψηλότερη υποβληθείσα οικονομική προσφορά. Το τίμημα για κάθε χορηγηθείσα άδεια θα καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, μετά την ανακήρυξή του ως αδειούχου, εφάπαξ.

 

Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, ενώ επίσης ιδρύεται θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ η οποία θα είναι πάροχος δικτύου, διασφαλίζοντας την παροχή κατάλληλων υποδομών δικτύου σε όλες τις περιοχές της χώρας και με όρους ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης στο δίκτυο, δίνοντας έτσι τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακή κάλυψη, καθώς και στο μονοπώλιο της DIGEA.

 

Πηγή: http://news.in.gr/gr...?aid=1500014339

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Βολταίρος: "Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες"

Παππάς & Σπίρτζης: "Διαφωνούμε με ότι λες, γι' αυτό θα σου αφαιρέσουμε την άδεια να το λες"

  • Upvote 3
  • Downvote 7
Link to comment
Share on other sites

 

Παππάς & Σπίρτζης: "Διαφωνούμε με ότι λες, γι' αυτό θα σου αφαιρέσουμε την άδεια να το λες"

 

Το παραπάνω σχόλιο κάτω από το παραπάνω άρθρο, είναι επιεικώς άστοχο, με όλο το σεβασμό.

 

υ.γ. Δεν σου έβαλα εγώ την αρνητική...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ε, όχι κι άστοχο. Όταν ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει μια κυβέρνηση ενός χρεοκοπημένου κράτους είναι να ανοίξει τρία τηλεοπτικά κανάλια προπαγάνδας γιατί δεν της φτάνει το ένα και το ακολουθεί με ένα νόμο που θα κλείσει κάποια από τα μη ελεγχόμενα κανάλια, τότε κάτι βρωμάει στο βασίλειο της Δανείας του Νότου.

Link to comment
Share on other sites

Βολταίρος: "Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες"

Παππάς & Σπίρτζης: "Διαφωνούμε με ότι λες, γι' αυτό θα σου αφαιρέσουμε την άδεια να το λες"

 

Διαφωνώ με αυτά που λες και θα σε αφήνω να κάνεις προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου στο τσάμπα για 30 χρόνια ακόμα...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ε, όχι κι άστοχο. Όταν ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει μια κυβέρνηση ενός χρεοκοπημένου κράτους είναι να ανοίξει τρία τηλεοπτικά κανάλια προπαγάνδας γιατί δεν της φτάνει το ένα και το ακολουθεί με ένα νόμο που θα κλείσει κάποια από τα μη ελεγχόμενα κανάλια, τότε κάτι βρωμάει στο βασίλειο της Δανείας του Νότου.

 

Χαίρομαι για την τοποθέτηση σου. Όπως είδες έγραψα κάτω από το συγκεκριμένο άρθρο...

Τα υπάρχοντα κανάλια έχουν κάθε δικαίωμα να πλειοδοτήσουν και να κρατήσουν τις "άδειές" τους να εκφέρουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

Χωρίς να φοβούνται πλέον από την εκάστοτε εξουσία μην τους αφαιρέσει την προσωρινή άδεια ανα πάσα στιγμή, όπως κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Αυτό που λες για την ΕΡΤ είναι άλλο θέμα κι επί της ουσίας δεν έχω μεγάλες διαφωνίες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύεις ότι τη σημερινή εποχή που τα κανάλια έχουν τεράστιες ζημιές και με δυσκολία τα βγάζουν πέρα μπορούν να πληρώσουν τόσα χρήματα για τις άδειες ή μπορούν να εκπληρώνουν τα υπόλοιπα κριτήρια (π.χ. για το ελάχιστο προσωπικό); Το νομοσχέδιο είναι μια καλυμένη απόπειρα λογοκρισίας των αντίθετων φωνών και τίποτα άλλο, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Kapnicious, αν νομίζεις ότι τα κανάλια δεν έχουν έξοδα, δεν πληρώνουν φόρους, ασφάλιση για τους εργαζομένους τους, ενοικίαση συχνοτήτων στην DIGEA κ.λπ. Όσο για την πλύση εγκεφάλου, αυτή γίνεται μόνο όταν εμποδίζεις κάποιες από τις απόψεις, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Όταν ακούγονται ελεύθερα όλες οι απόψεις, τότε δεν γίνεται πλύση εγκεφάλου.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Την προπαγάνδα που έκαναν τα ιδιωτικά κανάλια στο δημοψήφισμα υπέρ του ΝΑΙ την ξεχνάς ? 

 

Το τι γίνεται ακόμη και σήμερα από τα κ@@λοκαναλα εναντίον συγκεκριμένα Βαρουφάκη, Λαφαζάνη, κωνσταντοπούλου....το ξεχνάς ? Μιλάμε για καθαρή προπαγάνδα και καμία σχέση με ενημέρωση. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί και άλλα πολλά εναντίον τους με μπηχτές επιπέδου νηπιαγωγείου και ακόμη και αναφορά σε σχόλια ανωνύμων στα σόσιαλ μίντια....!!! Αυτό δεν είναι ενημέρωση, είναι καθαρά προσωπική άποψη καναλαρχών. 

 

Και αυτό με την ΕΡΤ έλεος....εγώ δεν έχω δει κάποια προπαγάνδα. Έλεος δηλαδή για πες μου προπαγάνδα της ΕΡΤ συγκεκριμένα. Αν είχε παραμείνει η ΝΕΡΙΤ θα ήταν διαφορετικά ? Πάλι θα υπήρχε κρατικό κανάλι. 

 

Άστο μην το κουράζεις....τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι απίστευτα διαπλεκόμενα. Δεν υπάρχει αλλού αυτό που γίνεται εδώ. 

 

Και στην τελική....ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργεί τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Άδειες βγάζει. Όποιος θέλει αγοράζει. Ποιο είναι το πρόβλημα σου ? Όχι θα τους τα χαρίζουμε....ρε πόνος για τον Βαρδινογιάννη, τον Αλαφούζο, τον Μπόμπολα που έχετε κάποιοι.....να κάνετε έρανο..δεν κοιτάτε την κατάσταση μας, τα 400.000 τον χρόνο του Πρετεντέρη σας μάραναν.

  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εδω ο κοσμος καίγεται και η ΕΡΤ μου ειχε για τα 35δις στην ανάπτυξη... Έλεος

Και δεν υπαρχει καμια προπαγάνδα ίσα ίσα που ειπαν την αλήθεια. Τι ήθελες δηλαδη να διατυμπανίζουν το ΟΧΙ να πεινασουμε όλοι μας; Μια χαρά τα χώνουν στους λοποδητες που μας κατάντησαν έτσι. Βαρουφακης, Βαλαβανη ειναι για κρέμασμα. Τη Ζωή να την αφήσουν να μας χαρίζει γέλιο

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
  • Upvote 4
  • Downvote 7
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.