Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατάρρευση προβόλου στο Ναύπλιο


tomkat

Recommended Posts

κ καθηγητά

αν το θέτεις από την άποψη ότι επέλεξαν επιπόλαια τις μποτίλιες

αντί να προβούν σε άλλο ενδεδειγμένο  τρόπο ενίσχυσης του εξώστη  του άνω ορόφου

ή ακόμη και της κατεδάφισής του έχεις δίκαιο!

 

Πάντως ο κάτω εξώστης δεν κατέρρευσε για το λόγο ότι υποστυλώθηκε ο άνω, σ' αυτόν

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

δεν είμαι σίγουρος διότι ο άνω εξώστης βρίσκεται σε χρήση (τέντες/λουλούδια). Πρόσεξε δεν παρατηρούμε φαινόμενο υπερφόρτωσης υπο κανονικές συνθήκες τασικού πεδίου διότι η πλάκα έχει εγκάρσια ρωγμή, μπορεί εδω και πολλά χρόνια. Με τις μποτίλιες,  τους 2 σωλήνες (άγνωστος ο ρόλος τους) και την εγκάρσια ρωγμή, αναπτύσσεται ένα αρκετά πολύπλοκο τασικό πεδίο. Θα παρατηρήσεις οτι η περίμετρος της θραύσης ακολουθεί τις βάσεις απο τις μποτίλιες. Το άλλο που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι οτι θραύση δεν έγινε σε χρόνο Τ=0 αλλά είναι αποτέλεσμα δυναμικής αστοχίας πολλών ετών σε ένα σώμα (σκυρόδεμα/χάλυβας) που από την μία είχε μια εγκάρσια ρωγμή που διαδίδεται και από την άλλη χάνει ολκιμότητα.        

Link to comment
Share on other sites

Τα παλιά καλά χρόνια υπήρχε και το ΤΕΕ, έκανε τις πραγματογνωμοσύνες του,μερικές δημοσιεύονταν στα Τεχνικά Χρονικά (ανάλογα με την σοβαρότητα ), άλλες πήγαιναν στην βιβλιοθήκη. Τελοσπάντων, με κάποιο τρόπο ξεστραβωνόμαστε.

Αξίζει τον κόπο και έχω περιέργεια να παρακολουθήσω, τι ενέργειες τεχνικές ή αστικές θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Ίσως κάποιος από τους εκλεκτούς συναδέλφους που γράφουν εδώ, έχει την διάθεση και την δυνατότητα να μας ενημερώνει..

Link to comment
Share on other sites

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία και η πυροσβεστική όπου τοποθέτησαν κορδέλα και σήμανση για να προσέχει ο κόσμος να μην πλησιάζει καθώς και άλλα τμήματα του κτιρίου ειναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν.

DSC_5985.JPG

 

δυο στηριγματα   πατανε "εξω"

τα άλλα δυο στο οριο

 

[συγχαρητηρια για την επιστημονικη αναλυση  επι του θεματος]

 

DSC_5995.JPG

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Τα παλιά καλά χρόνια υπήρχε και το ΤΕΕ, έκανε τις πραγματογνωμοσύνες του,μερικές δημοσιεύονταν στα Τεχνικά Χρονικά (ανάλογα με την σοβαρότητα ), άλλες πήγαιναν στην βιβλιοθήκη. Τελοσπάντων, με κάποιο τρόπο ξεστραβωνόμαστε.

Αξίζει τον κόπο και έχω περιέργεια να παρακολουθήσω, τι ενέργειες τεχνικές ή αστικές θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Ίσως κάποιος από τους εκλεκτούς συναδέλφους που γράφουν εδώ, έχει την διάθεση και την δυνατότητα να μας ενημερώνει..

 

Μην ξεχνάς οτι το θέμα δεν είναι μόνο τεχνικό αλλά εντόνως πολιτικό και οικονομικό. Επιπλέον το ΤΕΕ δεν έχει απαραίτητα την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για να διενεργήσει ουσιώδη ανάλυση. Ας μην πάμε όμως πολύ παραπέρα. Θα έπρεπε εντός 24 ωρών να γίνει σοβαρότατος έλεγχος στο κτίριο και εκκένωσης του ορόφου και της εμπορικής χρήσης απο την πλευρά της πολιτείας/Περιφέρειας. Δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να ισχυριστεί χωρίς στοιχεία οτι η δοκός και οι κόμβοι δεν βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση. 

 

Αν κάνεις τα παρακάτω τότε πολύ απλά τα ΜΜΕ θα αρχίσουν να κάνουν έρευνα σε πολλά κτίρια ανα την επικράτεια. Το κράτος, πολεοδομία, ΤΕΕ, μηχανικοί θα βρεθούν υπο τρομερή πίεση και με ταυτόχρονη αδυναμία αντίδρασης, Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ακόμα και αν υποβιβαστεί η στατική επάρκεια σε τέτοιες περιπτώσεις, να ορίζει τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη. Αν το παρομοιάσουμε με την φωτιά, ισχύει οτι σε 45 ημέρες θα χρειαστεί έλεγχος και υπογραφή μηχανικού. Ποιός θα πληρώσει τον έλεγχο, τον μηχανικό και πάνω απο όλα τις πιθανές επεμβάσεις και ενισχύσεις? Σε όλα τα παραπάνω μπορείς να βάλεις και τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών και τραπεζών. Αν πχ το εν λόγο ακίνητο είναι προσημειωμένο για κάποιο δάνειο τι κάνεις? Αρχίζει λοιπόν και ξετυλίγετε ένα κουβάρι που δεν ξέρουμε που οδηγεί. Το εν λόγω κτίριο όπως σωστά λέει ο MCRaster έχει φάει τα 50 χρόνια ζωής του. Συμφωνώ αλλα τότε το 67% του δομικού πλούτου στην Ελλάδα βρίσκετε εκτός ωφέλιμης ζωής. Στην περίπτωση αυτή τα μπορώ να τα προσημειώσω? τα δημόσια κτίρια τι υπόλοιπο ζωής έχουν? μπορώ να τα νοικιάσω? μπορώ να τα νομιμοποιήσω και για πόσα χρόνια ή αν θέλετε η νομιμοποίηση μας δίνει αυτόματα 50 χρόνια ζωής? Ακόμα και όταν κάνω ενισχύσεις σε υφιστάμενα ποια είναι η ωφέλιμη ζωή του? Αν πχ ενισχύσω το κτίριο των 40 ετών μετά μπορώ να θεωρήσω οτι θα φτάσω στα 90 χρόνια? 

 

 

Μήπως να κάνουμε στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με τις ΗΠΑ για τις γέφυρες?

 

http://t4america.org/maps-tools/bridges/#?latlng=40.7127837,-74.00594130000002&bridge_id=

 

και αν βάλουμε και τα σχολεία μας τι κάνουμε μετά? και αν βάλουμε και την κρίση που δεν θα μας φύγει στα επόμενα 30 χρόνια που θα βρισκόμαστε?

 

και αν φτάσουμε στην λογική των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας που πλέον το κόστος ασφάλισης επηρεάζεται έμμεσα απο τα προβλήματα και την παλαιότητας τι γίνετε? Μπορούμε σε παγκόσμιο επίπεδο να θέσουμε υποβάθμιση εμπορικής αξίας λόγω παλαιότητας? η υποβάθμιση στάθμης ασφαλείας λόγω παλαιότητας?

 

Φανταστείτε τα κτίρια να έχουν τις διαβαθμίσεις τύπου ενεργειακής απόδοσης με σφραγίδα στην είσοδο για την ασφάλειά τους? 

 

Το θέμα είναι εξωφρενικά πολύπλοκο και καταλήγει στην σκληρή πραγματικότητα που λέει

 

Καλύτερα να σκοτώνονται 1000 νοματαίοι τον χρόνο παρά να τιναχτεί η οικονομία στον αέρα, τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο, οι άρρωστοι στα νοσοκομεία, κλπ.

 

Ο θάνατος στο δυτικό κόσμο αποτιμάται στις 45000 Ευρώ ή 45 εκατομμύρια για τους 1000. Το ποσό είναι γελοίο μπροστά σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση. 

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Μην ψάχνουμε δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα ...

Νόμος υπάρχει και μάλιστα παλιός (ΠΔ13/1929) μόνο που δεν εφαρμόζεται ! Όπως και όλοι οι υπόλοιποι νόμοι ...

Όλα προβλέπονται από παλιά μόνο που ο σύγχρονος έλληνας δε θέλει να είναι νόμιμος, ακόμη και όταν μπορεί.

Αυτό είναι το Νο 1 πρόβλημα της χώρας και του επαγγέλματος επίσης (ουσιαστικά ο μηχανικός έχει καταργηθεί παντού).

Οι ενέργειες περί επικινδύνου έπρεπε να έχουν γίνει πριν από χρόνια ... αλλά προφανώς κάποιος συντελεστής του ακινήτου είχε "δόντι" ή "πρόσωπο" ... όπως Σικελία ...

 

Κε Ροδόπουλε δε νομίζω, τουλάχιστον στην Ελλάδα, να γίνονται βάσει κάποιου υπολογισμού. Τίποτε στη χώρα δεν γίνεται με υπολογισμούς ...

Επίσης δε βλέπω κάπου τη ρωγμή που βλέπετε ...

 

Επί του θέματος :

Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, οι δύο σωλήνες (αυτές με την πλάκα διανομής) είναι αντιστήριξη και οι δύο φέρουσες (θου κύριε φυλακή ...).

Η αντιστήριξη προφανώς τοποθετήθηκε όταν υπήρξαν σημάδια κινδύνου για τον επάνω πρόβολο ή διάβρωση των "φερόντων" στοιχείων.

Οι "φέρουσες" προφανώς ήταν έμπνευση αυτού που σκέφτηκε να ενισχύσει την κατασκευαστική λύση του τολμηρού προβόλου που σκέφτηκε να κάνει ... δεν ξέρω την ιδιότητά του (όλες είναι πιθανές). Οι "φέρουσες" πατάνε σε κολώνες του ισογείου.

Οι δύο αντιστηρίξεις, που είναι σαφώς λάθος τοποθετημένες πατώντας στον πρόβολο χωρίς συνέχεια προς τα κάτω, μπορεί να επιδείνωσαν την κατάσταση αλλά σαφώς δεν ευθύνονται για την κατάρρευση. Η ζαρντινιέρα και το αυξημένο ποσοστό οπλισμού στη βεντάλια της γωνίας αρκούσαν γι' αυτό ...

 

 

 

ΦΕΚ153Α_1929_Περί επικινδύνων.pdf

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

δεν διαφωνώ πουθενά και γνωρίζω το ΒΔ αλλα προσπάθησε να καταλάβεις τι γράφω ακριβώς.

 

Για την εγκάρσια ρωγμή το καλύτερο που μπορώ να κάνω με την υφιστάμενη εικόνα είναι.........

post-25466-0-61703800-1438176700_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα τι λέγατε και σαφώς δε διαφωνούμε ...

Απλά, όλα αυτά είναι για αλλού γιατί εδώ απλά ... "δεν την παλεύουμε" ...

 

Τώρα κατάλαβα για τη ρωγμή. Εννοείτε αυτή που υπάρχει και στον πάνω όροφο πριν τον πλήρη διαχωρισμό ...

Επειδή η ρωγμή μου φάνηκε λίγο επιεικής σαν χαρακτηρισμός ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.