Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενημέρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών


SynelefsiMixanikon

Recommended Posts

On 16/1/2019 at 9:35 ΜΜ, zio7 said:

Αν βγει απόφαση κατάργηση τους θα ισχύει και αναδρομικά για όσους έχουν πληρώσει?

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών θα το διεκδικήσει στις σχετικές κινητοποιήσεις ή άλλες κινήσεις που θα οργανωθούν και καλό είναι να υποστηριχθούν από τον κόσμο!

Δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό, γιατί σύμφωνα με τη λογική του νόμου που ισχύει το Υπουργείο προβάλλει το επιχείρημα ότι όποιος έχει πληρώσει περισσότερα θα πάρει και μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου θετική στην επιστροφή χρημάτων, ούτε καν με συμψηφισμό.

Link to comment
Share on other sites

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αθώωση των επτά Μηχανικών για τις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ

Αθώωση των επτά συναδέλφων Μηχανικών για τις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ

Αρ. Πρωτ.: 7645 – Αθήνα, 15/1/2019

Σε συνέχεια της υπ. Αριθμ. 7631/7-1-19 Ανακοίνωσης μας, σχετικά με την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί εις βάρος μελών της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του ΤΕΕ που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ το διάστημα 2013-2014 ενάντια στην επονείδιστη μνημονιακή πολιτική εις βάρος των μηχανικών, ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 14-1-2019, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από το 3ο Μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών και οι επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες

Μεταξύ των κατηγορουμένων: ο νυν Πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δ. Πετρόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Αθ. Μπούμης, η συνάδελφος Π. Πέρκα επί πολλά έτη μέλος ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ καθώς και άλλα μέλη της Διοικούσας και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Αν. Πρωτονοτάριος, Γ. Πάνου, Αν. Μαούνης, Σπ. Κοντομάρης) οι οποίοι στοχοποιήθηκαν με ανυπόστατες κατηγορίες, διότι δια της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ εφάρμοζαν συλλογικές αποφάσεις συνδικαλιστικών φορέων (του ίδιου του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΑΔΑΣ, κ.α.) την περίοδο 2013-2014. Η εκδικητική και επιλεκτική αυτή δίωξη – με πολιτικά και συνδικαλιστικά κίνητρα – ουσιαστικά στρεφόταν ενάντια στο δίκαιο αγώνα των μηχανικών για υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, κόντρα στις ανεκδιήγητες, παράνομες και καταχρηστικές επιλογές διοίκησης του ΕΤΑΑ και του τότε Προέδρου του (κ. Σελλιανάκη πρώην Διοικητή του ΕΤΑΑ – του μόνου από τους μάρτυρες κατηγορίας που επέμενε στη στοχοποίηση και την καταδίκη). Είναι στα γνωστά πλαίσια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει.

Ευχαριστούμε τους δεκάδες συναδέλφους από την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, το ΤΕΕ και την Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την παρουσία τους στη δίκη, τους δικηγόρους μας, τους εργαζόμενους του ΕΤΑΑ, τα μέλη της διοίκησης του που ως μάρτυρες συνέβαλαν στην αποκάλυψη των στοχεύσεων της δίωξης και στην αθώωση των κατηγορουμένων καθώς και τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ για την παρουσία τους.

Ο αγώνας για κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών του ν. 3986/2011 αλλά και ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους (ν.4387/16) συνεχίζεται, γιατί παραμένει ανεκπλήρωτος

Οι κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι δίκαιοι και δεν ποινικοποιούνται

 

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/po-emdydas-athoosi-ton-epta-michanikon-gia-tis-kinitopoiiseis-sto-etaa/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Συνάδελφοι, 
 
η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών μαζί με την Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ συνδιοργανώνουμε Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΕ, τη Δευτέρα 4/2/2019, ώρα 6:00 μ.μ. με θέμα "Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των συνεπειών του"
 
Σας καλούμε να παραβρεθείτε και να στηρίξετε την Εκδήλωση ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την άμεση λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ασφαλιστικών χρεών, καθώς και να ενημερώσετε τους συναδέλφους για την εκδήλωση μέσω των μέσων επικοινωνίας σας.
 
Δείτε το αναλυτικό κάλεσμα στο blog μας και το event στο facebook.
 

 

Κάλεσμα προς Ελ. Επαγγελματίες & Αυταπασχολούμενους,

σε Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΕ, τη Δευτέρα 4/2/2019, ώρα 6:00 μ.μ.

Θέμα : Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των συνεπειών του

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μετά την δεκαετή περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά την οποία  είδαμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται δραματικά, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι στοχοποιούμαστε από το μηχανισμό του χρέους για να αδειάσουμε τον χώρο της αγοράς στους “μεγάλους παίκτες” και να παραχωρήσουμε ακόμη και βασικά μέσα επιβίωσης στον χρεοκοπημένο χρηματοπιστωτικό τομέα. Εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που, σε συνδυασμό με τις φορολογικές, ήταν εμφανώς αναντίστοιχες των οικονομικών μας δυνατοτήτων, τοκογλυφικές προσαυξήσεις οφειλών, απαγόρευση εργασίας οφειλετών, ανέφικτες ρυθμίσεις οφειλών και χρέωση ασφαλιστικών υπηρεσιών που δεν παρέχονται, είναι μερικά μόνο από τα μέσα κατασκευής του "ασφαλιστικού" χρέους. Στην βάση αυτού του χρέους δρομολογούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, που με βουλιμία ακόμη και πέραν των ορίων της τυπικής νομιμότητας, εφαρμόζει πλέον μαζικά το ΚΕΑΟ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, παραθέτουμε τις δικές μας προτάσεις για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων και σας καλούμε να οργανώσουμε συλλογικά την άμυνά μας, ξεκινώντας από μια σειρά διεκδικήσεων μέτρων άμεσης εφαρμογής:

  • Αφαίρεση οφειλόμενων εισφορών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες (εισφορές υγείας, ανέργων κ.ά.)

  • Αφαίρεση των αυθαίρετα ορισμένων προσαυξήσεων στο 100%

  • Επανυπολογισμός οφειλών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα, όπου προκύπτουν χαμηλότερες χρεώσεις

  • Για την οφειλή που απομένει μετά τα παραπάνω να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο πολλαπλών επιλογών με δυνατότητες παγώματος, ρύθμισης ή διαγραφής των οφειλών

  • Διαγραφή υποχρεώσεων που έχουν χρεωθεί άδικα και σε προφανή αναντιστοιχία με το εισόδημά τους άνεργοι και υποαπασχολούμενοι

  • Άμεση απόδοση των Συντάξεων, με αύξηση του ορίου οφειλών για την συνταξιοδότηση και δυνατότητες συμψηφισμού οφειλών και εξαγοράς συντάξιμου χρόνου

  • Μέχρι να ρυθμιστούν όλα τα παραπάνω, άμεση άρση όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από πλευράς ΚΕΑΟ

  • Δικαίωμα πλήρους πρόσβασης στις υπηρεσίες που αφορούν την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΠΕΔΥ / ΕΟΠΥΥ) για όλους, ανεξαρτήτως οφειλών

  • Άρση κάθε μέτρου περιορισμού άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω οφειλών (εξαιρούνται οι οφειλές εργοδοτικών εισφορών)

Επίσης να σταματήσουμε τις πρακτικές του ΚΕΑΟ που πλέον επίσημα --μέσω δικαστικών αποφάσεων-- κρίθηκαν παράνομες, όπως αποστολή ειδοποιητηρίων "μέτρων αναγκαστικής είσπραξης" που ξεκινούν 20 μέρες από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης χωρίς ανάλυση χρεώσεων, με ασάφεια στο είδος των αναγραφομένων χρεών και με χρεώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Μετά τις παρουσιάσεις, με τις παρανομίες των ταμείων και τα δικά μας αιτήματα, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους συναδέλφους και θα εξεταστούν από κοινού τρόποι διεκδίκησης.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εκδήλωση 4/2 στο ΤΕΕ, για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Πρόσκληση – Κάλεσμα προς Ελ. Επαγγελματίες & Αυταπασχολούμενους,

 

 σε Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί

στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – ΤΕΕ,

Νίκης 4,  Σύνταγμα, στο αμφιθέατρο του 1ου ορόφου,

τη Δευτέρα 4/2/2019, ώρα 6:00 μ.μ.

 

Θέμα : Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των συνεπειών του

Καλούμε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους σε εκδήλωση που διοργανώνουμε από κοινού με συνασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, με σκοπό την ενημέρωση ως προς το πρόβλημα των ασφαλιστικών οφειλών  και  την παρουσίαση των προτάσεων μας για την επίλυση του.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν οι παρακάτω ενότητες:

  1. Η προέλευση του χρέους
  2. Η απειλή του ΚΕΑΟ
  3. Ο επανυπολογισμός οφειλών
  4. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και η ανάγκη διαγραφής οφειλών.
  5. Η πρόταση μας για ρύθμιση οφειλών.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις και θα διατυπωθούν τα κοινά μας αιτήματα. Στόχος είναι η συλλογική οργάνωση των τρόπων διεκδίκησης τους, καθώς και της άμυνας απέναντι στις πρακτικές που υπονομεύουν τα στοιχειώδη δικαιώματα μας (στην υγεία, την εργασία, τη σύνταξη) ενώ επιβουλεύονται ακόμη και τα εναπομείναντα βασικά μέσα διαβίωσης μας μέσω του ΚΕΑΟ.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ

 

Η εκδήλωση θα προβληθεί μέσω livestreaming για να μπορούν να την παρακολουθήσουν και συνασφαλισμένοι εκτός Αθήνας. Το σχετικό link θα αναρτηθεί στο site μας και στο fb λίγη ώρα πριν την έναρξή της.
 
https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/ekdilosi-4-2-sto-tee-gia-tis-ofeiles-sta-asfalistika-tameia/
 
 
 
%CE%9A%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%
Link to comment
Share on other sites

Παρέμβαση στην ανοικτή συζήτηση με ομιλητή τον Υφυπουργό Εργασίας, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

Ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ανοικτή συζήτηση στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00, με ομιλητή τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσο Πετρόπουλο και θέμα «Προκλήσεις και προτάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα και τις Επιχειρήσεις στην μεταμνημονιακή εποχή».

Θα είμαστε εκεί να ζητήσουμε απαντήσεις για τις παράνομες εγκυκλίους που έχει εκδώσει σχετικά με τα χρέη που διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ, τις ανέφικτες ρυθμίσεις οφειλών που δε μπορεί κανείς εργαζόμενος να διατηρήσει, το επίδομα ανεργίας που δε μπορεί κανείς άνεργος να πάρει και όλα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε άνεργους, υποαπασχολούμενους και εργαζόμενους η μετατροπή του “ασφαλιστικού” συστήματος σε διώκτη των ασφαλισμένων.

Θα είμαστε εκεί και για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος των ασφαλιστικών οφειλών, όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργανώσαμε από κοινού με συνασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με θέμα Συσσωρευμένα Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των συνεπειών του” τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο ΤΕΕ.

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/paremvasi-stin-anoikti-syzitisi-me-omiliti-ton-yfypoyrgo-ergasias-tetarti-6-fevroyarioy-ora-19-00/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ενημέρωση από τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο, στις 13 Φεβ. 2019

Την Τετάρτη 13/2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΑΣΜ με τον  Υφυπουργό Εργασίας  κ. Πετρόπουλο, μετά από πρόσκλησή του κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ την Τετάρτη 6/2.

Κατά τη συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε σχετικά με την επικείμενη νομοθέτηση της νέας ρύθμισης – επανυπολογισμού των ασφαλιστικών χρεών.

Από την ενημέρωση αυτή προέκυψαν τα εξής:

  1. θα γίνει διαγραφή των χρεών που προέκυψαν από αναδρομικές χρεώσεις του νόμου 3986/11, για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
  2. θα γίνει – προαιρετικά – διαγραφή των χρεών που προέκυψαν από την ειδική προσαύξηση, για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
  3. θα υπάρχει διαγραφή έως 85% των τόκων και προσαυξήσεων, για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
  4. Ο επανυπολογισμός με βάση τα νέα δεδομένα θα ισχύσει κανονικά και για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ (συμπεριλαμβανομένων και των κλάδων επικουρικού και εφάπαξ) και δεν θα είναι υποχρεωτικός για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, θα είναι προαιρετικός.
  5. Δεν θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Επίσης θα μπορεί όποιος είχε μπει σε παλιότερες ρυθμίσεις (πλην εξωδικαστικού, ο οποίος δεν αφορά μηχανικούς) να ενταχθεί και σε αυτήν.
  6. Ως προς τη μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, των εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για τις αναδρομικές διαγραφές από το ΤΕΕ που εκκρεμούν (προ 31/12/16), καθώς και των διαγραφών οφειλών με βάση την αποσύνδεση ασφάλισης από την ιδιότητα (από 1/1/2017) – δηλαδή όσων έχουν κλειστά βιβλία – μας δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα δοθεί εντολή να διεκπεραιωθούν άμεσα.
  7. Αναφέρθηκε ότι εξετάζουν την πιθανότητα να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του κλάδου περίθαλψης καθώς και των χρεώσεων υπέρ του ΟΑΕΔ, αλλά αυτό ακόμα εκκρεμεί.
  8. Σε σχέση με τη ρύθμιση των χρεών της περιόδου προ του 2002, αυτή θα είναι μεν δυνατή, αλλά μόνο με διαγραφή του 85% των τόκων και προσαυξήσεων, χωρίς κανέναν άλλο επανυπολογισμό ή διαγραφή.
  9. Ο επανυπολογισμός και οι διαγραφές ειδικής προσαύξησης και αναδρομικών του νόμου 3986/11 θα γίνονται αποκλειστικά υπό τον όρο της ένταξης στη ρύθμιση και της τήρησής της – και όχι ανεξάρτητα αυτής, όπως διεκδικούμε εμείς. Οφείλουμε να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας με αυτή την αντίληψη που θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να ελαφρυνθεί από αυτές τις άδικες χρεώσεις (που και το ίδιο το υπουργείο έχει παραδεχτεί ως τέτοιες) μόνο όποιος είναι σε θέση να πληρώσει για τη ρύθμιση  – και να συνεχίζει να την πληρώνει ανελλιπώς. Στη χώρα μας που θερίζει η ανεργία (συχνά μακροχρόνια), η επισφαλής εργασία και η υποαπασχόληση, αυτό αδικεί τους συναδέλφους που βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση εισοδηματικά και για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση. Αντιθέτως θα βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ που προβλέπει την κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου που διαθέτουν.
  10. Ο ετήσιος τόκος 5% που θα ισχύσει για τη ρύθμιση, θα επαναφέρει πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος από τους διαγραμμένους τόκους και προσαυξήσεις, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
  11. Θα διατηρηθεί η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ως προϋπόθεση διατήρησης της ρύθμισης. Οι τρέχουσες εισφορές θα γίνονται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές στο τέλος του έτους.
  12. Οι ρυθμίσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΑΟ και για αυτό το λόγο όλα τα χρέη θα διαβιβάζονται σε αυτό. Επικαλέστηκαν ότι χρειάζεται μία κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υλοποιηθούν πρακτικά οι ρυθμίσεις. Έστω και αν είναι έτσι, το ΚΕΑΟ δεν είναι απλώς μία κοινή πλατφόρμα, αλλά κυρίως ένας μηχανισμός αναγκαστικής είσπραξης.
  13. Ο χρόνος ένταξης στη ρύθμιση υπολογίζεται να είναι μόνο δύο μήνες.

Καλούμε τους επίσημους φορείς των μηχανικών: το ΤΕΕ (το κεντρικό, τα τοπικά, καθώς και τις παρατάξεις του) και τους Επαγγελματικούς Συλλόγους να πάρουν θέση υπέρ των διεκδικήσεων αυτών, οι οποίες θα ελαφρύνουν το βάρος των συναδέλφων.  Θεωρούμε ότι ως τώρα οι επίσημοι φορείς των μηχανικών δεν έχουν κάνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/enimerosi-apo-tin-synantisi-me-ton-yfypoyrgo-ergasias-k-petropoylo-stis-13-fev-2019/

 

Link to comment
Share on other sites

Απαιχτος ο Υφυπουργός .... αν μπεις στη ρύθμιση (δηλαδή χρωστάς) ... δεν είσαι μ@.... διότι ...

54 minutes ago, SynelefsiMixanikon said:
  • θα γίνει διαγραφή των χρεών που προέκυψαν από αναδρομικές χρεώσεις του νόμου 3986/11, για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
  • θα γίνει – προαιρετικά – διαγραφή των χρεών που προέκυψαν από την ειδική προσαύξηση, για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

ενώ αν δεν χρωστάς ... είσαι μ@ .... οπότε πλήρωσέ τα ... κανονικότατα ... 

Πόση σοφία μαζεμένη έχουν ...

Edited by georgegaleos
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά με εκείνα τα αναδρομικά του ΤΣΜΕΔΕ κάθε εξάμηνο τι θα γίνει; Εκκρεμούσε μια πιλοτική δίκη.Με αυτά υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο για τα αναδρομικά πέρα από την ενημέρωση που έχουμε γράψει σε ανάρτηση στην προηγούμενη σελίδα (σελίδα 41).

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/enimerosi-schetika-me-tin-pilotiki-diki-sto-ste-gia-ta-anadromika/

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 27/9/2018 at 2:16 ΜΜ, SynelefsiMixanikon said:

ΚΕΑΟ – επισήμανση του παράτυπου, παράνομου και καταχρηστικού χαρακτήρα των χρησιμοποιούμενων μεθοδεύσεων και διαδικασιών από ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ και υπουργείο εργασίας

Είναι γνωστό ότι το ΚΕΑΟ έχει αναχθεί σε κύριο εργαλείο του μεταλλαγμένου ασφαλιστικού συστήματος, στα πλαίσια του οποίου η αδυναμία πληρωμής της ατομικής ασφάλισης έχει ποινικοποιηθεί.

Με σκοπό τη βίαιη απόσπαση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων, το ΚΕΑΟ επιτίθεται καθημερινά σε ολοένα περισσότερους ασφαλισμένους, μέσω εκφοβισμού, εκβιασμών, απειλών με ‘μέτρα αναγκαστικής είσπραξης’, αδιαφορώντας πλήρως για την τρέχουσα οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση.

Η ληστρική διάθεση απέναντι σε οποιοδήποτε στοιχείο κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας των ‘οφειλετών’ οδηγεί στην εφαρμογή συνοπτικών και ουσιαστικά παράνομων διαδικασιών.

Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι κατ’ αρχήν υπεύθυνο για την υιοθέτηση παράτυπων και καταχρηστικών μεθοδεύσεων, καθώς δεν διστάζει να εκδίδει παράνομες υπουργικές αποφάσεις (όπως η Υ.Α. με Α.Π.: 29715/2410 που αφορά την «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 58039/3275/28.12.2016 (Β 4504) υπουργικής απόφασης σχετικά με τη Διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης») προκειμένου να εκτελεστούν κατά το δυνατόν άμεσα οι απαιτούμενες εισπράξεις που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Καθόλου τυχαίο λοιπόν που η αποστολή ‘Ατομικών Ειδοποιήσεων Ληξιπροθέσμων Οφειλών’ του ΚΕΑΟ ξεκίνησε στοχεύοντας σε οφειλές κάτω των 5000 €. Σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις και τους ισχυρισμούς του, το υπουργείο έδωσε το πράσινο φως σ’ αυτή την τακτική καθ’ υπέρβαση του ίδιου του νόμου (που σύμφωνα με τις παραγράφους 9.β, 10 και 11 του άρθρου 101 του Ν.4172/13, προβλέπει ότι: «…β) Στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται: i) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ συνολικής οφειλής, και ii) οι οφειλές που κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης των προηγούμενων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής…»)

Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, είναι φανερό ότι λειτουργεί επίσης παράτυπα και καταχρηστικά, στο βαθμό που συστηματικά επιδίδεται στην αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ για κάθε είδους οφειλές, βεβαιωμένες και μη, ‘ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας’, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των μητρώων του όσον αφορά τους συναδέλφους με κλειστά βιβλία, χωρίς την απαιτουμένη εκκαθάριση των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, χωρίς έλεγχο των αιτήσεων αναδρομικής διαγραφής και χωρίς έστω την λειτουργία μιας διοικούσας επιτροπής που θα εξέταζε τα αιτήματα θεραπείας των ασφαλισμένων…

Επιπλέον, σιγή ιχθύος επικρατεί ως προς τις χρεώσεις που συγκαταλέγονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι γεγονός ότι τα ειδοποιητήρια του ΚΕΑΟ δεν συνοδεύονται από ανάλυση οφειλών, όπως θα όφειλαν στα πλαίσια μιας σύννομης διαδικασίας, πράγμα που αποτελεί βασικό τεκμήριο του νομικά άκυρου χαρακτήρα τους.

Τούτο συνδέεται και με την πλήρη απαξίωση των δικαιωμάτων των οφειλετών στους οποίους οι φορείς ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ, αρνούνται τις οποιεσδήποτε εξηγήσεις σχετικά με το είδος των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στις οφειλές που τους αποδίδονται. (Αυτοί απλά καλούνται να πληρώσουν το αναγραφόμενο ποσόν των ειδοποιητηρίων, φρόνιμα και χωρίς πολλές ερωτήσεις, στα πλαίσια μιας διαδικασίας που δεν προβλέπει την περαιτέρω ενημέρωση τους).

Η σκόπιμη ασάφεια ως προς τον τρόπο προσδιορισμού των οφειλών δημιουργεί πρόσθετη ανασφάλεια στους συναδέλφους, καθώς τίποτα δεν τους πείθει ότι με την εξόφληση του παρόντος θα απαλλαγούν από τα χρέη και τίποτα δεν τους εξασφαλίζει απέναντι στην πιθανότητα να τους ζητηθούν επιπλέον χρήματα στο μέλλον.

Ωστόσο, παρά την απόλυτη μυστικότητα που τηρείται σχετικά με την προέλευση των αναγραφομένων, είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαμορφώνουν το τελικό ποσό των ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ, περιλαμβάνονται χρεώσεις που είναι καταχρηστικές – πράγμα που εξηγεί την εσκεμμένη απουσία πληροφόρησης. Είναι σαφές ότι στις οφειλές συγκαταλέγονται οι Αναδρομικές εισφορές – εναντίον των οποίων έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και για το λόγο αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να ‘παγώσουν’ μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Άλλωστε οι περισσότερες οφειλές είναι αμφισβητήσιμες, καθώς αφορούν ως επί το πλείστον χρεώσεις για υπηρεσίες/παροχές που οι ασφαλισμένοι ουδέποτε έλαβαν ή θα λάβουν, όπως η περίθαλψη – από την οποία οι οφειλέτες είχαν αποκλειστεί, η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ – για το επίδομα ανεργίας που ακόμα δεν δίνεται, οι εισφορές για την ειδική προσαύξηση – που έχει καταργηθεί, κτλ.

Ας προστεθεί εδώ και η στέρηση της ασφαλιστικής ενημερότητας που απέκλειε τους χρεωμένους συναδέλφους από το δικαίωμα στην εργασία τους…

Υπουργείο, ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ επινοούν μεθόδους και ακολουθούν διαδικασίες που δεν ευσταθούν σε κανενός είδους νομικό / κοινωνικό πλαίσιο.

 

Καλημέρα.

Γνωρίζετε εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη για τα αναδρομικά;

Το Β2013 το πληρώνουμε ή περιμένουμε το Σ τ Ε.

Ευχαριστώ

 

Edited by ntside
Διορθώσεις
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.