Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ενημέρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών


SynelefsiMixanikon

Recommended Posts

1 ώρα πριν, zio7 said:

 

που το λέει αυτό?

Σε  τηλ επικοινωνία που ειχα με υπάλληλο του ταμείου...θα γινει συμψηφισμός με επομενες δοσεις...

Link to comment
Share on other sites

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο για τη μη αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014:

Εγκύκλιοι για ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/εγκύκλιοι-για-ασφαλισμένους-του-πρώη/

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωση: Συνάντηση ομάδας μηχανικών της ΑΣΜ με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, με θέμα το ΚΕΑΟ

Στην συνάντηση ομάδας μηχανικών της ΑΣΜ με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κο Στασινό – που έγινε την Τρίτη, 10/7/2018 – τέθηκαν και συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  1. Το θέμα της πρόσφατης, αμφιβόλου νομιμότητας, Υπουργικής Απόφασης – με Α.Π.: 29715/2410 που αφορά την «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 58039/3275/28.12.2016 (Β 4504) υπουργικής απόφασης σχετικά με τη Διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» – ως προς την οποία εξετάζεται σοβαρά από το ΤΕΕ το ενδεχόμενο προσβολής της με Αίτηση Ακύρωσης. Με αυτό το αντικείμενο, θα γινόταν συνάντηση του Γ. Στασινού με τους συνεργαζόμενους με το ΤΕΕ δικηγόρους (που ειδικεύονται στο Ασφαλιστικό), την επόμενη Δευτέρα (16/7/2018).
  2. Το πρόβλημα που δημιουργεί η επίθεση του ΚΕΑΟ σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων, μέσω της μαζικής αποστολής ατομικών ειδοποιήσεων ληξιπροθέσμων οφειλών’.
    • Επισημάνθηκε ότι η αποστολή των ειδοποιήσεων γίνεται χωρίς να έχουν εξεταστεί οι περιπτώσεις συναδέλφων με: α) κλειστά βιβλία, β) αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής, γ) χρέη κάτω των 5000 € και δ) στα χρέη που θεωρούνται ληξιπρόθεσμα και καταλήγουν στο ΚΕΑΟ, συγκαταλέγονται και οι αναδρομικές εισφορές (εναντίον των οποίων έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ με συντονισμό του ΤΕΕ).
      Ζητήθηκε εκ μέρους του
      προέδρου Γ. Στασινού, η παρουσίαση σχετικών παραδειγμάτων – με την αντίστοιχη προσκόμιση εγγράφων τεκμηρίων.
    • Επισημάνθηκε η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά:
      – την διαδικασία με την οποία ο ΕΦΚΑ αποφασίζει την αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ
      – την διαδικασία μέσω της οποίας το ΚΕΑΟ προσδιορίζει το εκάστοτε τελικό οφειλόμενο ποσόν για να εκδώσει τα ‘ραβασάκια’ του και τονίστηκε το σκανδαλώδες της
      απουσίας ανάλυσης χρεώσεων που θα έπρεπε να συνοδεύει την κάθε ατομική ειδοποίηση.
    • Ζητήθηκε η παρέμβαση του ΤΕΕ προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, προκειμένου:
      α. Να διευκρινιστούν οι ανωτέρω διαδικασίες
      β. Να ‘παγώσει’ η αποστολή στοιχείων από τον ΕΦΚΑ στο ΚΕΑΟ και η έκδοση ατομικών ειδοποιήσεων εκ μέρους του ΚΕΑΟ, καθώς προς το παρόν δεν έχουν ενημερωθεί τα μητρώα της υπηρεσίαςδεν έχει γίνει εκκαθάριση των αχρεωστήτως καταβληθεισών οφειλών και δεν έχει ενεργοποιηθεί η διοικούσα επιτροπή που θα εξετάζει τις αιτήσεις θεραπείας των ασφαλισμένων (π.χ. για αναδρομικές διαγραφές).
    • Ζητήθηκε η νομική συνδρομή του ΤΕΕ όσον αφορά την ανάγκη υποβολής αιτήσεων Ανακοπής / Αναστολής εκ μέρους των (αδύναμων) συναδέλφων, έναντι των ισχυρισμών του ΚΕΑΟ σχετικά με το οφειλόμενο ποσό.
    • Από πλευράς του προέδρου, προτάθηκε στην ΑΣΜ η συλλογή παραδειγμάτων και η ομαδοποίηση των περιπτώσεων με κοινά χαρακτηριστικά που θα προσφέρει στους συναδέλφους την δυνατότητα κατάθεσης ομαδικών προσφυγών σε διοικητικό πρωτοδικείο και μπορούν να γίνουν με συντονισμό του ΤΕΕ.

Από τον συνάδελφο Γιάννη Πάνου που παραβρέθηκε την ίδια μέρα (10.7.2018) στη συζήτηση της Δ.Ε. / ΤΕΕ για το Ασφαλιστικό και το ΚΕΑΟ, ενημερωθήκαμε ότι:

-Συζητήθηκε η πρόταση της ΑΣΜ – περί νομικής υποστήριξης του ΤΕΕ σε συναδέλφους που πλήττονται από το ΚΕΑΟ

-Υπήρξε τοποθέτηση υπέρ της Διαγραφής των ασφαλιστικών οφειλών (τουλάχιστον αυτών που αφορούν το χρονικό διάστημα 2011 – 2016) από τον Ν. Ανδρεαδάκη (ΡΠΜ)
Ο πρόεδρος Γ. Στασινός θα ετοιμάσει επιστολή προς τον Πετρόπουλο. Θα συζητηθεί το περιεχόμενο; Δεν έγινε σαφές.

-Μετά από πρόταση του Γ. Κυριακόπουλου (ΕΛΕΜ), αποφασίστηκε η επανασυγκρότηση της Επιτροπής του ΤΕΕ για το ασφαλιστικό, την ερχόμενη εβδομάδα. Εκτός από μέλη της ΔΕ, στην επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα που θα προταθούν.

 

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/ενημέρωση-συνάντηση-ομάδας-μηχανικώ/

Edited by SynelefsiMixanikon
Link to comment
Share on other sites

Δεν επιστρέφονται οι εισφορές για την ειδική προσαύξηση που πληρώθηκαν αναδρομικά, παρά την κατάργησή της

Οι εισφορές για την ειδική προσαύξηση έχουν καταργηθεί από τις δόσεις των αναδρομικών, αφού ο συγκεκριμένος κλάδος καταργήθηκε, αλλά παρόλα αυτά το Υπουργείο δε δέχεται να γίνει επιστροφή των εισφορών αυτών σε όσους έχουν πληρώσει. Κοινώς όποιος πλήρωσε, πλήρωσε!
 
Όπως χαρακτηριστικά λέει το σχετικό έγγραφο:
Ποσά οφειλής που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων του ν.3986/2011 και δεν έχουν καταβληθεί, δεν αναζητούνται, και ως εκ τούτου δεν λαμβάνονται
υπόψη για τον υπολογισμό της παροχής της Ειδικής Προσαύξησης.
Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί με τις μηνιαίες δόσεις, καθώς και κάθε άλλο ποσό που έχει καταβληθεί για την εξόφληση των ως άνω οφειλών, όπως στην περίπτωση των εμμίσθων ασφαλισμένων, δεν επιστρέφονται και λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της Ειδικής Προσαύξησης.
 

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/den-epistrefontai-oi-eisfores-gia-tin-eidiki-prosayxisi-poy-plirothikan-anadromika-para-tin-katargisi-tis/

Edited by SynelefsiMixanikon
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων – Μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλιστικών οφειλών

Δείτε παρακάτω τη θετική απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση των ασφαλιστικών οφειλών των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, που αποτελεί εισήγηση προς το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον ΕΦΚΑ. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το αναγκαίο και λογικό μέτρο της διαγραφής οφειλών, που είναι μία από τις βασικές διεκδικήσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών.

180917_42_προς Υπουργ. Εργασ. – ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛ. ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

 

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/symvoyleytiki-epitropi-epistimonon-metra-elafrynsis-ton-asfalistikon-ofeilon/

Edited by SynelefsiMixanikon
Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών 13/9/2018

Στη συνέλευση της ΑΣΜ που πραγματοποιήθηκε την πέμπτη 13/9/2018 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. ΚΕΑΟ

Οι ληστρικές και νομικά άκυρες διαδικασίες που ακολουθούνται από ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ προκειμένου να εισπράξουν (αρπάξουν) όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία από τους ασφαλισμένους.
Όσον αφορά την τεκμηρίωση του παράνομου των ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ:
Είναι πλέον σαφές ότι τα ειδοποιητήρια του ΚΕΑΟ δεν συνοδεύονται με ανάλυση οφειλών – όπως θα ήταν απαιτούμενο σε μια σύννομη διαδικασία.
Χαρακτηριστικά, όπως μας πληροφόρησε κάποιος συνάδελφος που επέμεινε να ενημερωθεί σχετικά με το είδος των οφειλών του, αυτό που κατάφερε τελικά ήταν να δει την ανάλυση στην οθόνη του υπαλλήλου, καθότι ο ΕΦΚΑ δεν παρέχει σχετικά στοιχεία στους οφειλέτες. Από τον ίδιο συνάδελφο βεβαιώνεται ότι στις οφειλές που καταλήγουν στο ΚΕΑΟ περιλαμβάνονται οι εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ και τα Αναδρομικά, οφειλές δηλαδή που χρεώνονται καταχρηστικά.
Επιπλέον οι οφειλές που αναγράφονται στα ατομικά ειδοποιητήρια που στέλνει το ΚΕΑΟ δεν είναι απαραίτητα όλες οι οφειλές που έχουν χρεωθεί από τον ΕΦΚΑ, αλλά ούτε αυτό γνωστοποιείται στον οφειλέτη.

Αναφορικά με το ζήτημα του ΚΕΑΟ αποφασίστηκαν κατ’ αρχήν τα εξής:
α. Να συμπληρωθεί το ήδη υπάρχον κείμενο τεκμηρίωσης του παράνομου χαρακτήρα του ΚΕΑΟ με τα νέα δεδομένα καθώς και με το κείμενο που είχε σταλεί στον Καραμπούλια.
Στο είδος των οφειλών που δεν δικαιούται να απαιτεί το ΚΕΑΟ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εισφορές για τον κλάδο υγείας στον βαθμό που ο οφειλέτης είχε αποκλειστεί από το δικαίωμα στην περίθαλψη / δεν είχε ασφαλιστική ικανότητα, κατά το διάστημα στο οποίο αναφέρεται η οφειλή του.
β. να γίνει προσπάθεια συντονισμού με δικηγόρους και ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, καθώς το θέμα του ΚΕΑΟ και των οφειλών αλλά και του ασφαλιστικού γενικότερα αφορά σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων.
γ. Να γίνει παρέμβαση στην επόμενη διοικούσα του ΤΕΕ ώστε να ενημερωθούμε για τις κινήσεις που έχουν γίνει από το ΤΕΕ και να ενημερώσουμε για τα νέα στοιχεία που μας έχουν αποσταλεί. Στο ΤΕΕ θα τεθούν επίσης τα θέματα διαγραφής οφειλών, επιτροπής για το ασφαλιστικό και αναδρομικών διαγραφών.

2. Επίδομα Ανεργίας

Συζητήθηκε η νέα υπουργική απόφαση για το επίδομα ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων – η οποία εξαιρεί όλους τους ανέργους.
Παρά το γεγονός ότι μετά από 5 χρόνια εκδόθηκε επιτέλους η απαραίτητη για την εφαρμογή του νόμου υπουργική απόφαση, το επίδομα ανεργίας συνεχίζει να μην αποδίδεται στους ελάχιστους δικαιούχους του, διότι εκκρεμεί, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η σχετική εγκύκλιος.
Οι ‘αυστηρότατες’ προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος που ουσιαστικά εξαιρούν την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων απ’ αυτό το δικαίωμα, περιγράφονται στο ακόλουθο άρθρο: “Σχετικά με την ΥΑ για το βοήθημα ανεργίας στο ΕΤΑΑ”. Επιπλέον όσων λέγονται στο συγκεκριμένο άρθρο, επισημάνθηκε ότι η προϋπόθεση για πληρωμή υπέρ ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 χρόνια – λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η χρέωση για τους μηχανικούς ξεκίνησε μόλις το 2013 – είναι μια προϋπόθεση που ουσιαστικά αποκλείει την πλειοψηφία των ανέργων πρώην αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων.
Να σημειωθεί ότι μετά από πιέσεις, η προϋπόθεση να μην υπάρχουν ασφαλιστικές οφειλές αποσύρθηκε.

3. Αιτήσεις Αναδρομικής Διαγραφής από το τ. ΤΣΜΕΔΕ

Ακόμα δεν εφαρμόζεται η εγκύκλιος/οδηγία για την προώθηση των αναδρομικών διαγραφών που έχει σταλεί από το Υπουργείο Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ, από τις 26/3/2018.
Αναφορικά με το πρόβλημα συνέχισης της χρέωσης με ασφαλιστικές οφειλές των συναδέλφων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής από το τ. ΤΣΜΕΔΕ, αποφασίστηκαν τα εξής:
α. Κάλεσμα σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Συντάξεων και Ασφάλισης στο τ. ΤΣΜΕΔΕ με σκοπό την άσκηση πίεσης ώστε να δοθούν απαντήσεις στις αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής των συναδέλφων. Οποιαδήποτε απάντηση, έστω κι αρνητική, θα ξεκαθαρίσει κατ’ αρχήν τους λόγους μη εφαρμογής της εγκυκλίου. (Άλλωστε, προϋπόθεση για να γίνει ένσταση / αίτηση θεραπείας στους αρμόδιους – όταν ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες – είναι να έχει προηγηθεί αρνητική απάντηση από τους υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας).
β. Απάντηση στο email που μας έστειλε το Υπουργείο Εργασίας που θα ενημερώνει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος/οδηγία παρόλο που έχει σταλεί στον ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζεται. Θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πρόθεση κινητοποίησης μας στο ΤΣΜΕΔΕ και θα προταθεί να παραβρεθεί κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου ώστε να ξεκαθαριστούν επί τόπου οι λόγοι της κωλυσιεργίας.
γ. Το θέμα θα τεθεί στο ΤΕΕ, με σκοπό να ελεγχθεί το είδος των κινήσεων που μπορούν να γίνουν από τη νομική του υπηρεσία, όσον αφορά την καθυστέρηση τόσο της εφαρμογής της εγκυκλίου όσο και της οποιασδήποτε ανταπόκρισης στις αιτήσεις των συναδέλφων εκ μέρους της υπηρεσίας.
δ. Θα σταλεί από συνάδελφο η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) για σχετικά θέματα και κείμενο – πρότυπο (που θα συντάξει ο ίδιος συνάδελφος) το οποίο θα δημοσιοποιηθεί ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι που έχουν κάνει αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής να απευθυνθούν και στον ΣτΠ.

Θέματα που δεν συζητήθηκαν:
• Απόδοση αρμοδιοτήτων στην Δ.Ε. Μηχανικών ΕΦΚΑ – που παραμένει σε εκκρεμότητα.
• Μη αποδιδόμενες συντάξεις

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/praktika-anoichtis-syneleysis-michanikon-13-9-2018/

Link to comment
Share on other sites

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 8:00μμ, ΤΕΕ (Νίκης 4), 7ος

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8:00 μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4), στην αίθουσα του 7ου ορόφου.

Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη δράση μας για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν όλους μας.

Θέματα:

  1. Προσπάθεια συντονισμού με δικηγόρους και ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ για το κοινά μας θέματα (ΚΕΑΟ, εισφορές, ασφαλιστικό)
  2. Το θέμα των εισφορών και των εξαγγελιών για “δήθεν” μειώσεις
  3. Ενημέρωση από τη συνάντηση της ΔΕ ΤΕΕ με το Υπουργείο (προγραμματισμένη για την Πέμπτη 27 Σεπ. 2018)
  4. Απόδοση αρμοδιοτήτων στην Δ.Ε. Μηχανικών ΕΦΚΑ – που παραμένει σε εκκρεμότητα.
  5. Μη αποδιδόμενες συντάξεις

Εάν θέλετε να προτείνετε κάποιο ακόμα θέμα για συζήτηση, ελάτε στη συνέλευση να το θέσετε και να οργανώσουμε την κοινή μας δράση.

 

Link to comment
Share on other sites

Αναδρομικές Διαγραφές

Οι υπηρεσίες του τέως ΤΣΜΕΔΕ, που τώρα υπάγονται στον ΕΦΚΑ, ακόμα δεν εφαρμόζουν την από 26/3/2018 με αριθ. πρωτ. : Δ.15 / Δ΄ / οικ.17506 / 458 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αφορά τη διαδικασία αναδρομικής διαγραφής από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ κατόπιν αναδρομικής διαγραφής από το ΤΕΕ. Παρατηρείται επίσης απίστευτη καθυστέρηση ως προς την έκδοση διοικητικών πράξεων αρμοδιότητάς τους που ζητούνται από τους ασφαλισμένους μηχανικούς, αλλά και από άλλες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή και από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Οι υπηρεσίες επικαλούνται τη μη δυνατότητά τους να ελέγξουν την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ασφαλιστικής ικανότητας του αιτούντα κατά το διάστημα για το οποίο ζητάει αναδρομική διαγραφή και ζητούν να απαλειφθεί. Συμφωνούμε μαζί τους, όχι μόνο γιατί δυσχεραίνει την εφαρμογή της εγκυκλίου, αλλά κυρίως γιατί η προϋπόθεση αυτή αποτελεί έναν άδικο περιορισμό της εφαρμογής της εγκυκλίου.

Επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση εφαρμογής της εγκυκλίου, έχει διογκώσει τα προβλήματα για πολλές εκατοντάδες μηχανικούς, οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλλει αίτηση αναδρομικής διαγραφής ακόμα και πριν από τρία έτη, εντούτοις:

  • Είτε εξακολουθούν να θεωρούνται οφειλέτες και μάλιστα συνεχίζουν να χρεώνονται με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι οφειλές τους και να δρομολογούνται σε βάρος τους κατασχέσεις και μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους

  • Είτε κρατούνται σε ομηρία, ως εν δυνάμει συνταξιούχοι και υπονομεύεται η διαβίωσή τους.

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/anadromikes-diagrafes/

Link to comment
Share on other sites

Αύξηση εισφορών το 2019 για τα χαμηλά εισοδήματα, μειώσεις για τα υψηλά βάσει ΔΕΘ. Διαγράμματα.

Μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ για μείωση εισφορών το 2019, διαπιστώσαμε με έκπληξη, χρησιμοποιώντας τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη ΔΕΘ και την υφιστάμενη νομοθεσία κατά τα άλλα, ότι οι εισφορές τελικά αυξάνονται κατά το 2019 για τους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα, και επίσης αυξάνεται η ελάχιστη εισφορά.

Α) ΛΟΓΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι λόγοι για τους οποίους τελικά αυξάνονται οι εισφορές είναι οι παρακάτω:

  1. Η κατάργηση της έκπτωσης εισοδήματος 15% για τον υπολογισμό των εισφορών.

  2. Η εξαγγελία αύξησης του κατώτερου μισθού, καθώς η βάση υπολογισμού των εισφορών είναι ο κατώτερος μισθός.

  3. Η μη μείωση των συντελεστών (κύριας σύνταξης, επικουρικού και εφάπαξ) για το ελάχιστο εισφορολογητέο εισόδημα, σε αντίθεση με τα ψηλότερα εισοδήματα, για τα οποία εξαγγέλθηκαν οι συγκεκριμένες μειώσεις.

Β) ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

Στις γραφικές παραστάσεις που ακολουθούν, έχουν υπολογιστεί οι απαιτούμενες εισφορές πριν και μετά τις εξαγγελίες ΔΕΘ, με τις εξής παραδοχές:

  1. Διατήρηση του συντελεστή 20% για κύρια σύνταξη σε εισοδήματα μέχρι το ελάχιστο εισφορολογητέο εισόδημα.

  2. Διατήρηση του συντελεστή 11% για επικουρικό και εφάπαξ σε εισοδήματα μέχρι το ελάχιστο εισφορολογητέο εισόδημα.

  3. Τροποποίηση του συντελεστή κύριας σύνταξης σε 13,33% για εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο εισφορολογητέο εισόδημα.

  4. Σταθερό ποσό (ίσον με το ελάχιστο) για επικουρικό και εφάπαξ για εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο εισφορολογητέο εισόδημα.

  5. Κατάργηση της έκπτωσης 15% στο εισόδημα

  6. Αύξηση του κατώτερου μισθού από τα 586€ το 2018 στα 621€ ή στα 670€ το 2019.

  7. Δεν έχει ληφθεί υπόψιν ότι από το εισόδημα δεν αφαιρούνται οι εισφορές του προηγούμενου έτους.

Οι γραφικές παραστάσεις έχουν γίνει για:

  1. Εισοδήματα 0€ -20.000€

  2. Εισοδήματα 20.000€ – 40.000€

Και για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Εισφορές το 2018 για κατώτερο μισθό 586€ / μήνα

  2. Εισφορές το 2019 για κατώτερο μισθό 586€ / μήνα

  3. Εισφορές το 2019 για κατώτερο μισθό 621€ / μήνα

  4. Εισφορές το 2019 για κατώτερο μισθό 670€ / μήνα

Γ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα παρακάτω:

  1. Η σημερινή κατώτερη εισφορά είναι 2.789€. Με αύξηση του κατώτερου μισθού στα 621€ / μήνα, η κατώτερη εισφορά θα ανέλθει στα 2.948€. Με αύξηση του κατώτερου μισθού στα 670€ / μήνα, η κατώτερη εισφορά θα ανέλθει στα 3.171€.

  2. Αν ο κατώτερος μισθός παραμείνει στα 586€ / μήνα, οι εισφορές το 2019 θα αυξηθούν για όσους έχουν εισόδημα έως 10.000€ και θα μειωθούν για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

  3. Αν ο κατώτερος μισθός αυξηθεί στα 621€ / μήνα, οι εισφορές το 2019 θα αυξηθούν για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000€ και θα μειωθούν για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

  4. Αν ο κατώτερος μισθός αυξηθεί στα 670€ / μήνα, οι εισφορές το 2019 θα αυξηθούν για όσους έχουν εισόδημα έως 15.000€ και θα μειωθούν για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

  5. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση εισφορών, λόγω του σταθερού ποσού για επικουρικό και εφάπαξ.

  6. Όσο μικρότερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφαλιστική επιβάρυνση.

  7. Από το 2020 που καταργούνται οι συντελεστές μείωσης εισοδήματος, οι εισφορές θα ανέλθουν σε δυσθεώρητα ύψη για όλες τις κατηγορίες εισοδήματος εκτός των πολύ ψηλών.

    %CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%
    %CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΚΕΑΟ – επισήμανση του παράτυπου, παράνομου και καταχρηστικού χαρακτήρα των χρησιμοποιούμενων μεθοδεύσεων και διαδικασιών από ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ και υπουργείο εργασίας

Είναι γνωστό ότι το ΚΕΑΟ έχει αναχθεί σε κύριο εργαλείο του μεταλλαγμένου ασφαλιστικού συστήματος, στα πλαίσια του οποίου η αδυναμία πληρωμής της ατομικής ασφάλισης έχει ποινικοποιηθεί.

Με σκοπό τη βίαιη απόσπαση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων, το ΚΕΑΟ επιτίθεται καθημερινά σε ολοένα περισσότερους ασφαλισμένους, μέσω εκφοβισμού, εκβιασμών, απειλών με ‘μέτρα αναγκαστικής είσπραξης’, αδιαφορώντας πλήρως για την τρέχουσα οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση.

Η ληστρική διάθεση απέναντι σε οποιοδήποτε στοιχείο κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας των ‘οφειλετών’ οδηγεί στην εφαρμογή συνοπτικών και ουσιαστικά παράνομων διαδικασιών.

Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι κατ’ αρχήν υπεύθυνο για την υιοθέτηση παράτυπων και καταχρηστικών μεθοδεύσεων, καθώς δεν διστάζει να εκδίδει παράνομες υπουργικές αποφάσεις (όπως η Υ.Α. με Α.Π.: 29715/2410 που αφορά την «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 58039/3275/28.12.2016 (Β 4504) υπουργικής απόφασης σχετικά με τη Διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης») προκειμένου να εκτελεστούν κατά το δυνατόν άμεσα οι απαιτούμενες εισπράξεις που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Καθόλου τυχαίο λοιπόν που η αποστολή ‘Ατομικών Ειδοποιήσεων Ληξιπροθέσμων Οφειλών’ του ΚΕΑΟ ξεκίνησε στοχεύοντας σε οφειλές κάτω των 5000 €. Σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις και τους ισχυρισμούς του, το υπουργείο έδωσε το πράσινο φως σ’ αυτή την τακτική καθ’ υπέρβαση του ίδιου του νόμου (που σύμφωνα με τις παραγράφους 9.β, 10 και 11 του άρθρου 101 του Ν.4172/13, προβλέπει ότι: «…β) Στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται: i) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ συνολικής οφειλής, και ii) οι οφειλές που κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης των προηγούμενων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής…»)

Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, είναι φανερό ότι λειτουργεί επίσης παράτυπα και καταχρηστικά, στο βαθμό που συστηματικά επιδίδεται στην αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ για κάθε είδους οφειλές, βεβαιωμένες και μη, ‘ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας’, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των μητρώων του όσον αφορά τους συναδέλφους με κλειστά βιβλία, χωρίς την απαιτουμένη εκκαθάριση των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, χωρίς έλεγχο των αιτήσεων αναδρομικής διαγραφής και χωρίς έστω την λειτουργία μιας διοικούσας επιτροπής που θα εξέταζε τα αιτήματα θεραπείας των ασφαλισμένων…

Επιπλέον, σιγή ιχθύος επικρατεί ως προς τις χρεώσεις που συγκαταλέγονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι γεγονός ότι τα ειδοποιητήρια του ΚΕΑΟ δεν συνοδεύονται από ανάλυση οφειλών, όπως θα όφειλαν στα πλαίσια μιας σύννομης διαδικασίας, πράγμα που αποτελεί βασικό τεκμήριο του νομικά άκυρου χαρακτήρα τους.

Τούτο συνδέεται και με την πλήρη απαξίωση των δικαιωμάτων των οφειλετών στους οποίους οι φορείς ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ, αρνούνται τις οποιεσδήποτε εξηγήσεις σχετικά με το είδος των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στις οφειλές που τους αποδίδονται. (Αυτοί απλά καλούνται να πληρώσουν το αναγραφόμενο ποσόν των ειδοποιητηρίων, φρόνιμα και χωρίς πολλές ερωτήσεις, στα πλαίσια μιας διαδικασίας που δεν προβλέπει την περαιτέρω ενημέρωση τους).

Η σκόπιμη ασάφεια ως προς τον τρόπο προσδιορισμού των οφειλών δημιουργεί πρόσθετη ανασφάλεια στους συναδέλφους, καθώς τίποτα δεν τους πείθει ότι με την εξόφληση του παρόντος θα απαλλαγούν από τα χρέη και τίποτα δεν τους εξασφαλίζει απέναντι στην πιθανότητα να τους ζητηθούν επιπλέον χρήματα στο μέλλον.

Ωστόσο, παρά την απόλυτη μυστικότητα που τηρείται σχετικά με την προέλευση των αναγραφομένων, είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαμορφώνουν το τελικό ποσό των ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ, περιλαμβάνονται χρεώσεις που είναι καταχρηστικές – πράγμα που εξηγεί την εσκεμμένη απουσία πληροφόρησης. Είναι σαφές ότι στις οφειλές συγκαταλέγονται οι Αναδρομικές εισφορές – εναντίον των οποίων έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και για το λόγο αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να ‘παγώσουν’ μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Άλλωστε οι περισσότερες οφειλές είναι αμφισβητήσιμες, καθώς αφορούν ως επί το πλείστον χρεώσεις για υπηρεσίες/παροχές που οι ασφαλισμένοι ουδέποτε έλαβαν ή θα λάβουν, όπως η περίθαλψη – από την οποία οι οφειλέτες είχαν αποκλειστεί, η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ – για το επίδομα ανεργίας που ακόμα δεν δίνεται, οι εισφορές για την ειδική προσαύξηση – που έχει καταργηθεί, κτλ.

Ας προστεθεί εδώ και η στέρηση της ασφαλιστικής ενημερότητας που απέκλειε τους χρεωμένους συναδέλφους από το δικαίωμα στην εργασία τους…

Υπουργείο, ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ επινοούν μεθόδους και ακολουθούν διαδικασίες που δεν ευσταθούν σε κανενός είδους νομικό / κοινωνικό πλαίσιο.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.