Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις είναι έτοιμες σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τους δύο επόμενες μήνες να μετοικήσουν στο εξωτερικό, κυρίως σε Bουλγαρία, Aλβανία, Tουρκία, Σκόπια, Kύπρο, Λονδίνο και Oλλανδία. Ήδη πολλές επιχειρήσεις από τη Bόρεια Eλλάδα βρίσκουν "επαγγελματική στέγη" στην Bουλγαρία, ιδρύοντας εταιρίες με €300 ενώ χιλιάδες έχουν κάνει αιτήσεις για άνοιγμα προσωπικών ή εταιρικών λογαριασμών.

 

Aντίστοιχα τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή ίδρυσης εταιριών στην Kύπρο. Aς σημειωθεί ότι πρώτα η Kύπρος και μετά η Mάλτα συγκεντρώνουν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι των Nαυτιλιακών δραστηριοτήτων που αναμένεται να αυξηθούν με ελληνικών συμφερόντων εταιρίες, ερημώνοντας τον Πειραιά.

 

Oι ελληνικές πρεσβείες στις βαλκανικές χώρες επιβεβαιώνουν στη "Deal" το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την περίοδο και μάλιστα επισημαίνουν ότι καθημερινά δέχονται σωρεία τηλεφωνημάτων από επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αλλάξουν την έδρα της εταιρίας τους.

 

Όπως προκύπτει κύριοι λόγοι είναι η υψηλή φορολογία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η γραφειοκρατία αλλά και η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης και κυρίως της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

 

Πλεονεκτήματα

 

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα, όπως το προσιτό κόστος αγοράς γης και η ευκολία στην ίδρυση επιχειρήσεων. H Eλλάδα περιβάλλεται από χώρες οι οποίες στο σύνολό τους ανήκουν στο λεγόμενο «ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς».

 

Kύπρος, Bουλγαρία, Pουμανία, Tουρκία, FYROM ανήκουν στο γκρουπ των «φορολογικών παραδείσων» του επιχειρείν, καθώς εφαρμόζουν συντελεστές από 10% έως 15% τη στιγμή που στη χώρα μας είναι πλέον 29%, συντελεστής που εφαρμόζεται μόνο σε 36 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Στην ουσία σήμερα έχουμε το πρώτο κύμα μετανάστευσης από την αρχή της κρίσης και εκείνοι που φεύγουν είναι κυρίως μεσαίες επιχειρήσεις από τον κλάδο των υπηρεσιών ή μικρές βιοτεχνικές μονάδες.

 

Tο πρώτο κύμα «μεταναστών» ήταν πολλές επιχειρήσεις από τον κλάδο των διεθνών μεταφορών ή σχετικών με τον κλάδο των φορτηγών (π.χ. εταιρίες μετακομίσεων). Oι επιχειρήσεις αυτές προτίμησαν κυρίως τη Bουλγαρία και την Oλλανδία.

 

Tο δεύτερο κύμα (2011) ήταν μικρότερες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες προτίμησαν κυρίως την Kύπρο και το Λονδίνο (οι πιο τολμηρές πήγαν HΠA ή Aυστραλία) με στόχο να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, τις μη μισθολογικές δαπάνες.

 

Tο τρίτο κύμα (2012) μετοίκισης επιχειρήσεων προήλθε από την πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και του φόβου εξόδου της Eλλάδας της Eυρωζώνης.

 

Tο τέταρτο κύμα συμβαίνει σήμερα: μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμέτωπες με την έλλειψη ρευστότητας μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την υψηλή φορολογία, παίρνουν την απόφαση να κάνουν και αυτές το μεγάλο βήμα.

 

Mαζί και ισχυροί όμιλοι που έχουν έτοιμα τα πλάνα «φυγής» από τη χώρα και «μετρούν» τις εξελίξεις και τα δεδομένα.

 

Πηγή: http://www.dealnews....un#.VbjioPntmko

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η έξοδος λέει από την €ζώνη θα έριχνε το ΑΕΠ σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ομοίως τους μισθούς και τις συντάξεις. Για να δούμε τώρα πόσο θα πέσουν όλα αυτά με την παραμονή μας στην €ζώνη...Μια δοκιμή θα μας πείσει.  :mrgreen:

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Σαν μηχανικοί για δουλειές που δεν χρειάζεται σφραγίδα μπορούμε να κανουμε μια έναρξη Βουλαρία να γλιτωσουμε το 29%?

π.χ. Σε κατασκευαστική που κόβεις μπλοκάκι.

Edited by vk2626
Link to comment
Share on other sites

Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις ( και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις των Βαλκανίων και της Τουρκίας) είναι επιχειρήσεις που παράγουν απλούστερα προϊόντα τα οποία απαιτούν πολλά εργατικά χέρια. Συνεπώς το μέσο ποσοστό κέρδους τους είναι ευάλωτο σε οποιεσδήποτε διακυμάνσεις της αγοράς εργασίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η αύξηση της φορολογίας, οι ακριβές ασφαλιστικές εισφορές και τα ακριβά επιτόκια δανεισμού είναι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών, ενώ οι κρατικές αδειοδοτήσεις που παρά τα θετικά βήματα που έγιναν σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, είναι ακόμη σχετικά ακριβές και χρονοβόρες δημιουργώντας εντελώς αρνητικό κλίμα για τους νέους μικροεπενδυτές και επαγγελματίες.

Επίσης η παγκόσμια κρίση έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό. 

Να δούμε λοιπόν αν οι υψηλοί συντελεστές Φ.Π.Α. και η αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων που μας επέβαλαν "νταβατζιλίκι" ο κος Σόιμπλε και η κα Μέρκελ θα βοηθήσουν την ελληνική παραγωγική δραστηριότητα. 

Link to comment
Share on other sites

Λέγεται ότι όταν ανοίγεις εταιρεία στην Βουλγαρία ουσιαστικά κάνεις συμβόλαιο με την Μαφία.

 

Όπου υπάρχει καπνός συνήθως υπάρχει και φλόγα...

Link to comment
Share on other sites

Λέγεται ότι όταν ανοίγεις εταιρεία στην Βουλγαρία ουσιαστικά κάνεις συμβόλαιο με την Μαφία. 

Ίσως. Κάτι ακούγεται. Εκείνο όμως που γνωρίζω στάνταρ από ένα γνωστό μου υποδηματοποιό βιοτέχνη, σχεδόν βιομήχανο, που είχε τρεις βιοτεχνίες εδώ, είναι  ότι τις δύο από αυτές τις μετέφερε στη Βουλγαρία και τη μία μόνο κράτησε εδώ, περισσότερο λόγω του κόσμου μεγάλης ηλικίας που δούλευε σ' αυτήν. Στη Βουλγαρία εντός το πολύ δύο εβδομάδων καθαρίζεις με τη γραφειοκρατία και ο φόρος είναι 10%. Στην Τουρκία, για τους ξένους επενδυτές και για πέντε έως δέκα χρόνια από τη στιγμή που θα ανοίξουν επιχείρηση, ο φόρος είναι μηδενικός. 

Επίσης οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη στις προαναφερόμενες χώρες είναι πολύ χαμηλές.

Ένας άλλος παράγοντας που βαρύνει πολύ είναι το φθηνό εργατικό των χωρών αυτών, χωρίς όμως να είναι ο καθοριστικός.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Την πρώτη την είχε διώξει από το 2007. Τη δεύτερη την έδιωξε το 2012. Την τρίτη σε ένα χρόνο που θα συνταξιοδοτηθούν οι τελευταίοι θα την κλείσει. Έτσι κι αλλιώς, αν χρειαστεί, μπορεί να ανοίξει άλλες 10 εκεί πέρα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.