Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαφορές 4m - Tisoft


tasosi

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα,

Καιρό τώρα χρησιμοποιώ το πρόγραμμα της 4m για ηλεκτρολογικές μελέτες και είπα να δοκιμάσω και το αντίστοιχο πρόγραμμα της tisoft δεδομένου ότι ακούω συνέχεια ότι είναι το καλύτερο. Πέρασα λοιπόν μία μελέτη που είχα κάνει στο fine adapt στο tisoft βάζοντας τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Τα αποτελέσματα διαφέρουν κατά πολύ.

 

1) Το συνφ του πίνακα. Αυτό προκύπτει από την σχέση Σ(Ι*συνφ)/ΣΙ. Βάζοντας και στα δύο προγράμματα φορτία με τα παρακάτω στοιχεία:

 

Ι                συνφ

7,6          0,7

7,6          0,7         

54,9        0,83

5,5          0,83       

73,2        0,83

9,5          0,8         

2,2          0,7

 

Το αποτέλεσμα το αναμενόμενο είναι συνφολ ~ 0,82, το οποίο ναι μεν προκύπτει στο FINE αλλά στο tisoft το βγάζει ίσον με 0,77 οπότε το ρεύμα του πίνακα και η διατομή του παροχικού καλωδίου προκύπτουν διαφορετικά.

 

2) Καλώδια. Στο πρόγραμμα της tisoft λείπουν κάποιες διατομές πχ δεν έχει καλώδιο NYM πάνω από 5G16 ενώ τέτοια καλώδια υπάρχουν στην αγορά. Επίσης το μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα δεν είναι το σωστό γιατί πχ για NYY E1VV-S 4x120 το πρόγραμμα της tisoft δίνει μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα 203 Α (καλώδιο θαμμένο) ενώ στον κατάλογο της nexans (https://www.nexans.com/Greece/2015/katalogos%20kalodion%202h%20ekdosh%20sept%202012.pdf) δίνει 310 Α, όπως και στο βιβλίο του Ντοκόπουλου.  

 

3) Στην περίπτωση γραμμής από ΓΠΧΤ προς υποπίνακα, στο πρόγραμμα της tisoft βάζει στην αναχώρηση της γραμμής υλικό μικρότερης διακοπτικής ικανότητας. Στο πρόγραμμα της 4m ότι έχει στην άφιξη έχει και στην αναχώρηση. Κανονικά δεν πρέπει να βάζουμε τα ίδια υλικά με μεγαλύτερη διακοπτική ικανότητα στην αναχώρηση της γραμμής για λόγους επιλεκτικής συνεργασίας (πχ αν έχω διακόπτη 16Α και ασφάλεια 4Α στον υποπίνακα, στην αναχώρηση από τον ΓΠΧΤ δεν πρέπει να έχω διακόπτη 20Α και ασφάλεια 6Α; )

 

4) Στο πρόγραμμα της 4m δεν κάνει υπολογισμό πτώσης τάσης από μετρητή ΔΕΗ -> ΓΠΧΤ. Στον HD 384 παραγρ. 525 λέει «η πτώση τάσης από την αρχή της ηλεκτρικής εγκατάστασης μέχρι το σημείο σύνδεσης οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής». Άρα υπολογίζω με το χέρι πτώση τάσης από μετρητή μέχρι ΓΠΧΤ έστω 0,5% και βάζω στο πρόγραμμα μέγιστη πτώση τάσης 3,5%

 

5) Στο fine δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει ο χρήστης το μέγεθος του διακόπτη/ασφάλειας των γραμμών με εξαίρεση τους πίνακες. Πχ αν έχω σε μία γραμμή ρεύμα 7 Α και θέλω να βάλω διακόπτη 16 Α αυτό δεν γίνεται.

 

6)Τέλος κάτι που δεν έχει τόσο σχέση με τα προγράμματα. Την συνθήκη Ib<In<Iz την παίρνετε τόσο για τις ασφάλειες όσο και για τους διακόπτες; Γιατί βλέπω πχ σε μία μελέτη στο FINE όπου βγάζει ρεύμα γραμμής πίνακα 203 Α, μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα γραμμής (με τους συντελεστές διόρθωσης) 240 Α και επιλέγει ασφάλεια 224 Α και τριπολικό διακόπτη φορτίου 250 Α.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Κανε απλά μια ενημέρωσή του προγράμματος που σε ενδιαφερη κατεβάζοντας από το λινκ τις αντιστηχες ενημερώσεις της βιβλιοθήκης αγωγών  αν δεν τα καταφέρεις στιλτους μήνυμα για περετερο βήματα  !Μιλάω πάντα για το tisoft 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.