Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατασκευή εξώστη σε επαφή με όμορο


Γιάννης

Recommended Posts

maik ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

ΥΠΕΧΩΔΕ οικ. 57990/ΕΓΚ.21/Αθήνα, 29/4/2002 : Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων περί ημιυπαίθριων χώρων και εξωστών μετά την ισχύ του Ν. 2831/00.

 

 

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται για τους ημιυπαίθριους χώρους και τους εξώστες και για την ενιαία εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, διευκρινίζονται τα εξής :

 

Με την τροποποίηση του άρθρου 2 του ν. 1577/85 (ΓΟΚ) με το άρθρο 1 του ν. 2831/00, συμπληρώθηκε ο ορισμός του ημιυπαιθρίου χώρου και περιλήφθηκαν για τον καθορισμό των υπόλοιπων - εκτός από τις ανοιχτές - πλευρών του και κατακόρυφα μη φέροντα στοιχεία.

 

Κατακόρυφα μη φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία επιτρέπονται, εξάλλου, στα άκρα των εξωστών, όπως ρητά αναφέρεται στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ΓΟΚ, με σκοπό την αισθητική διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου.

 

κριτήριο για το χαρακτηρισμό στοιχείου του κτιρίου ως ημιυπαίθριου χώρου ή εξώστη, είναι οι διατάξεις των παρ. 32 και 38 του άρθρου 2 του ΓΟΚ αντίστοιχα, με τις οποίες ορίζεται η ακριβής έννοια και γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ ημιυπαίθριων χώρων και εξωστών.

 

Κατά συνέπεια, είναι ευνόητο ότι για τους εξώστες, όπως αυτοί ορίζονται από τη διάταξη της παρ. 38 του άρθρου 2, έχουν εφαρμογή όλες οι σχετικές περί εξωστών διατάξεις και τυχόν κατακόρυφα μη φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία στα άκρα τους δεν μεταβάλλουν το χαρακτηρισμό τους.

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Β. ότι μέσα στο Δ δεν επιτρέπονται εξώστες (εκτός των εξαιρέσεων -χαμηλά κτίρια – οικισμοί κλπ)

 

ΝΟΚ Άρθρο 16, παρ.3 βλέπώ αναφέρει:

"Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10 Π και όχι περισσότερο των 2.00 μ. και όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή μπορούν να κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3,00 μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικά ακαλύπτων τμημάτων του οικοπέδου μπορούν να κατασκευάζονται μέχρι πλάτους 1/4 Δ ή 1/4 δ."

 
Υποχρεωτικά ακάλυπτα τμήματα? Δεν εννοείται και η απόσταση Δ? 
Edited by fkl
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι καλησπέρα και καλή χρονιά,

ο εξώστης (με κόκκινη διαγράμμιση) του σχήματος που επισυνάπτω μπορεί να κατασκευαστεί?

 

Έχει πλάτος 1/4 δ.

Η διάταξη του Κτιριοδομικού (άρθρο 10, παρ. 2.3) που αναφέρει ότι ο εξώστης μπορεί να είναι σε επαφή με το κοινό όριο όμορων οικοπέδων ισχύει?

EKSOSTHS.pdf

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ αρθρο 16, παρ.3:

"Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπεδου δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4Δ ή 1/4δ και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1μ"

 

Εγώ καταλαβαίνω ότι μπορεί να κατασκευαστεί

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.