Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

"πρασινο" απο το ΣτΕ για τις "σκουριες"..


dimitris GM

Recommended Posts

Ημερ. Καταχώρησης: 14/08/2015 Ώρα Καταχ.: 13:15:00


Πράσινο φως από το ΣτΕ στην "Ελληνικός Χρυσός"

ste1_550x.jpg
Δύο αποφάσεις υπέρ της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" εκδόθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας , τα μέλη του οποίου ουσιαστικά δίνουν το πράσινο φως για τη συνέχιση εργασιών στα μεταλλεία χρυσού.

Συγκεκριμένα, το Ε. Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αίτηση κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία παραχωρήθηκαν στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" κατά χρήση και κυριότητα τμήματα δημοσίου δάσους,συνολικού εμβαδού 3.273 στρεμμάτων το2012 στις θέσεις Σκουριές και ΜαντέμΛάκκος του Δήμου Αριστοτέλη.

Οι κάτοικοι υποστήριζαν στην προσφυγή τους ότι με την επίμαχη παραχώρηση παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις που συνδέονται με την προστασία των Δασών . Οι ανώτατοι δικαστές όμως, απέρριψαν την αίτηση κρίνοντας συνταγματική την παραχώρηση. Όπως προκύπτει από την απόφασή τους δέχθηκαν ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μεταβολή μορφής έκτασης
με δασική βλάστηση για την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εφόσον έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Επιπλέον το ΣτΕ τονίζει ότι η υπουργική απόφαση έλαβε υπόψη της τη σπανιότητα και την ποιότητα του μεταλλεύματος ,την εξόρυξη του χάρην του δημοσίου συμφέροντος και της οικονομίας και τις επιπτώσεις από την επέμβαση στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής που αντιστοιχίσει το 0,44%της ευρύτερης περιοχής μελέτης. Με τη δεύτερη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε σήματα του δασάρχη Αρναίας που εκδόθηκαν σχετικά με την διακοπή των εργασιών υλοτόμησης στις Σκουριές που διενεργούνταν στην παραχωρηθείσα έκταση.

Σε αυτή την περίπτωση οι δικαστές έκαναν δεκτές αιτήσεις ακύρωσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και άλλων επαγγελματικών σωματείων μεταλλωρύχων, της εταιρείας.

 

 

Πηγή: tovima.gr
Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

''..........δέχθηκαν ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μεταβολή μορφής έκτασης με δασική βλάστηση για την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εφόσον έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση....''

 

Ποιές είναι αυτές ? :sad:

Link to comment
Share on other sites

[ειχε προηγηθει αυτη η αποφαση]

 

ΣτΕ 1449/2015

[Μη νόμιμη απόρριψη αιτήματος της "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε." για την έγκριση παρέκκλισης για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της μονάδας εμπλουτισμού στη θέση «Σκουριές»]

 

Πρόεδρος: Αγγ. Θεοφιλοπούλου

Εισηγητής: Π. Καρλή

Δικηγόροι:

 

Για την ανέγερση κατοικιών, γραφείων, αποθηκών και κτισμάτων εργοστασίων που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση και την επεξεργασία των μεταλλευμάτων και χωροθετούνται εντός του μεταλλευτικού χώρου απαιτείται άδεια της πολεοδομικής αρχής, η οποία, σύμφωνα με την ειδική διάταξη του άρθρου 161 παρ. 2 του Μεταλλευτικού Κώδικα χορηγείται κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας. Και ναι μεν ορίζεται ότι οι άδειες αυτές «δύνανται» να χορηγούνται και κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων για τις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, ωστόσο η διατύπωση αυτή δεν έχει την έννοια ότι καθιερώνει διακριτική ευχέρεια της πολεοδομικής αρχής να χορηγεί ή όχι την παρέκκλιση, αλλά εισάγει δέσμια αρμοδιότητα αυτής να εγκρίνει την παρέκκλιση, στις περιπτώσεις που η θέση, τα ειδικά χαρακτηριστικά και η αναγκαιότητα των εγκαταστάσεων αυτών για την εξυπηρέτηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας τεκμηριώνεται με τις αρμοδίως χορηγηθείσες αποφάσεις περί εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων και των σχετικών τεχνικών μελετών του έργου και, σε περίπτωση κατασκευής εγκαταστάσεων εργοστασίου, με την, κατ’ άρθρο 158 του Μεταλλευτικού Κώδικα, άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού , ώστε να καταστεί δυνατή η κατασκευή κτιρίων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις και προδιαγραφές της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης, που αποτελεί σκοπό δημόσιας ωφέλειας.

 

Καταργήθηκαν οι προβλεπόμενες παρεκκλίσεις για τις εκτός σχεδίου βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις ρυθμιζόμενες περιπτώσεις και όχι η ειδική διάταξη του Μεταλλευτικού Κώδικα όταν αφορά σε εγκαταστάσεις μεταλλείων που χωροθετούνται εντός μεταλλευτικής παραχώρησης, οι οποίες διέπονται αποκλειστικά, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδοτήσεώς τους, από τις διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα.

 

[ την νεα αποφαση...θα την δουμε όταν δημοσιευθει..]

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απόφαση του Σκουρλέτη για διακοπή εραγσιών στις Σκουριές ...

Απόφαση Σκουρλέτη για ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ στη Σκουριές - (19-8-2015).pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.