Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέες αλλαγές στα capital controls


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία γίνονται αλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα capital controls (έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων), με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση τους.

 

Μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι:

 

* Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών

 

* Επιτρέπεται το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

 

* Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση: α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό και β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου»

 

* Επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή. Στις περιπτώσεις όμως που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...apital-controls

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

ωραία χαλάρωση

άνοιγμα λογαριασμού χωρίς δικαίωμα ανάληψης...

απαγόρευση εξώφλησης δανείων...

μισό... να πάω τα λεφτά στο εξωτερικό και να τα φέρω να το ξωφλήσω

"πάρτε τα μη σας τα χρωστάω"

 

πρόταση για την επόμενη "χαλάρωση": να απαγορευτούν τα ληγμένα

Link to comment
Share on other sites

 

 

Κατά πληροφορίες και εν μέσω μεγάλης ανησυχίας πολιτών που έχουν καταθέσεις και δάνεια και δεν τους επιτρέπουν να τα αποπληρώσουν, το σύνολο σχεδόν των δανείων έχουν ενεχυριαστεί ως εγγυήσεις στο ευρωσύστημα, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λαμβάνουν έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA. Ετσι, αν κάποιος προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του με λεφτά που βρίσκονται μέσα στις τράπεζες μπλοκαρισμένα, θα πρέπει το δάνειο να αφαιρεθεί από τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί στην ΕΚΤ.

 

http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/1886544/giati-i-trapezes-den-dechonte-proori-exoflisi-danion

Link to comment
Share on other sites

τα λεφτά μπορούν να παραμείνουν ενεχυριασμένα, απλά αντί να τα χρωστάει ο κόσμος θα τα χρωστάει η τράπεζα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι κι άλλος ένας λόγος που αρνούνται  την αποπληρωμή.... το επερχόμενο κούρεμα, το οποίο από ότι φαίνεται  είναι αναπόφευχθο. Αυτά τα τομάρια θέλουν να φάνε όσες περισσότερες από τις οικονομίες των πολιτών γίνεται και να τους φέρουν στη δυσκολότερη το δυνατό θέση, ώστε να αρχίσουν οι εκποιήσεις των περουσιακών τους στοιχείων με τα μικρότερα δυνατά αντίτιμα. Τότε θα μαζευτει ττεράστιο χαρτοφυλάκιο στις τράπεζες και θα αρχίσει το ομαδικό ξεπούλημα σε μεσιτικές εταιρίες του εξωτερικού ώστε να έρθει η αναπτυξη κατά τα πρότυπα του εξωτερικού που τόσο πολύ ''ονειρεύονται'' οι εδώ ''σωτήρες''.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός και μόνο ότι δεν επιτρέπεται η αποπληρωμή των δανείων , είναι αρκετά μεγάλο καμπανάκι, τι καμπανάκι καμπαναριό, του τι θα ακολουθήσει. Οι Τράπεζες έχουν πληροφορίες καλύτερες από του μέσου πολίτη, και εικόνα στην αγορά. Εμείς κι αν χαλαρώσαμε λίγο λόγω καιρού δε σημαίνει κάτι. Οι συμφωνίες, τα προαπαιτούμενα και οι λοιπές ανοησίες είναι πολιτικά παιχνίδια, εφ όσον δεν υπάρχει χρήμα. Στάχτη στα μάτια και αυταπάτες δικές μας και των Ευρωπαίων. Τα μέτρα πιθανότατα δε θα αποδώσουν και θα έχουμε νέα κρίση σε 3 μήνες με την αξιολόγηση.

Χειμώνας να μπαίνει, στη Γειτονιά μαύρος χαμός, Μετανάστες και λαθρομετανάστες να έρχονται καραβιές, ανεργία τρελή και το μεγαλύτερο απ όλα τα προβλήματα: πότε να κάμει εκλογές ο Πρωθυπουργός μας, και αν θα σταματήσει να είναι η Ζωή πρόεδρος της Βουλής.

Θλίψη Κύριοι, μόνο θλίψη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εγώ δε καταλαβαίνω γιατί αρνούνται να εισπράξουν τα δάνεια. δε τα χρειάζονται τα λεφτά?

 

Γιατί διαταρράσεται η αναλογία καλών / κόκκινων δανείων. Όταν μειώνονται τα καλά δάνεια, δλδ αυτά που εξυπηρετούνται τότε η τράπεζα έχει πρόβλημα,

Link to comment
Share on other sites

εγώ δε καταλαβαίνω γιατί αρνούνται να εισπράξουν τα δάνεια. δε τα χρειάζονται τα λεφτά?

Γιατί για πάρουν λεφτά από τον ELA υποθήκευσαν τα δάνεια (καλά και κακά). Όταν εξοφλείς το δάνειο από λογαριασμό (χωρίς μετρητά) χάνετε η υποθήκη στον ELA χωρίς να έχει πάρει η τράπεζα μετρητά να τα επιστρέψει.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.